Last news in Fakti

11 Януари, 2023 22:51 3 029 15

Третират над 12 000 дка гори срещу опасен за хората вредител

  • бор-
  • гора-
  • вредител

Като цяло за страната боровата процесионка е доста разпространен насекомен вредител за иглолистните култури

Третират над 12 000 дка гори срещу опасен за хората вредител - 1
Снимка: БГНЕС

Над 12 000 дка борови гори на територията на цялата страна ще бъдат третирани срещу борова процесионка. Площите са предвидени за въздушно пръскане след извършване на мониторинг на горските територии и направена прогноза за 2023 г., съобщиха от Агенцията по горите.

„Прогнозата е направена през декември и предстои да бъде актуализирана до 15 март, като бъдат включени и новоустановените силно засегнати горски територии и в други райони на страната. Боровата процесионка е вредител в иглолистните гори на Южна България. Наблюдаваното затопляне в последните години предразположи разпространението на вида и в Северна България“, уточни д-р инж. Петя Матева, експерт по лесозащита в Изпълнителна агенция по горите.

„От началото на годината получихме сигнали от граждани за нападение от борова процесионка в горски територии и градска среда. Когато сигналът се отнася за силно нападение в горска територия, в повечето случаи площите вече предвидени за въздушно пръскане, а там където нападението е слабо, мониторингът продължава. Експертите ще проследят динамиката на развитие на вредителя чрез периодични наблюдения в иглолистните гори и залагане на феромонови уловки през юни за проследяване на летежа на пеперудите“, подчертава експертът.

През изминалата 2022 г. беше извършено въздушно пръскане срещу борова процесионка в горски територии по южните части на Стара планина и в Родопите на обща площ от 6900 дка. В около 300 дка слабо нападнати борови гори е проведена и механична борба. За настоящата година се предвижда пръскане и на горски територии в Югозападна България.

Ежегодният мониторинг в различни етапи от развитието на насекомото е част от дейността на лесовъдите в страната. Обследваните площи с наличие на повреди от борова процесионка се сигнализират в електронната информационна система на ИАГ от собствениците на горски територии, както и лицата на които територията е предоставена за управление. След допълнителни контролни теренни проверки и лабораторни анализи от експерти на лесозащитните станции в страната, се съставя прогноза с лесозащитни мероприятия срещу вредителя.

Въздушното пръскане се извършва срещу новоизлюпените гъсеници, в периода от края на м. август до края на септември в зависимост от влажностно-температурните условия на средата, след контролно лесопатологично обследване и при спазване на разпоредбите на Закона за защита на растенията, Закона за горите, Закона за пчеларството, Закона за гражданското въздухоплаване и техните поднормативни актове и със щадящи природата продукти, които не допускат загуба на биоразнообразие.

Като цяло за страната боровата процесионка е доста разпространен насекомен вредител за иглолистните култури. Нанася повреди като причинява обезлистване на дърветата и забавя растежа им, но не ги унищожава. Белите пашкули, наблюдавани по върховете на боровете през зимния сезон, както и гъсениците, които живеят в тях могат да бъдат опасни за хората, предупреждават експертите. Те са покрити със силно алергизиращи парливи космици, поради което е добре да не се пипат с голи ръце, защото могат да предизвикат обрив.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А кога ще пръскат

    25 5 Отговор
    за щатски подлоги?

    Коментиран от #6

  • 2 Естественоизкуствен подбор

    15 0 Отговор
    Туй що не можа да го унищожи дървената мафия, ще го унищожи боровата просеционка! Ако с пръскането не се унищожи всичко де що има, разбира се.

    Коментиран от #8

  • 3 Българин

    9 1 Отговор
    У нас такива и други гори се третират с резачката! Друго не помага...

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Вредител

    2 11 Отговор
    Възраждане пръскайте бе , Възраждане
  • 5 Естественоизкуствен подбор

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    На некой му е свършил чамовият материал яавно? На кой му д..е за гората и за ората??? Тая гъсеница е Супераларгизираща, а препаратите за пръскане– хич не са!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Андрей

    2 0 Отговор
    Лично го изпитах, ужасно алергизиращи са тези гъсеници. Да се мачкат и унищожават точно сега зимата, когато се събират на групи. Механично, с пръскане, с препарати и кой както може.

    Коментиран от #11

  • 10 ПИСНА МИ ОТ ЛЪЖИ

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Принципно се третират септември - октомври, пак ни замазват очите. Справка в бгфермерския сайт- Ама ми изтриват коментарите с линка.

    Коментиран от #13

  • 11 ПИСНА МИ ОТ ЛЪЖИ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Андрей":

    Континенталната форма се среща в Подбалкана на Централна България, а при средиземноморската се наблюдават различия в жизнения цикъл.

    При континенталната форма пеперудите снасят яйцата си под формата на калъфчета (гнезда) в първата половина на юли, а гъсениците се излюпват в началото на август.

    При средиземноморската снасянето на яйцата и тяхното излюпване става месец по-късно - август, септември.

    В някои райони гъсениците остават да зимуват в гнездата, а другаде слизат в почвата и през пролетта отново атакуват игличките. Най-често през април-май слизат в почвата и какавидират.

    Особеност за вида е какавидната диапауза.

    Лесопатологично обследване се извършва по яйчните калъфчета през периода юли-октомври. Обследвания се провеждат в стадий яйце, гъсеница и какавида.

    В стадий яйце през юли-септември, на всеки 100 дка се проверяват 10 дървета за наличие на яйчни гнезда. При установяване на едно гнездо средно на дърво, в култури до 20 години и 3 броя за насаждения над 20 години, нападението се определя като силно.

    В стадий гъсеница в периода септември-ноември се отчитат гъсеничните гнезда.

    За определяне сроковете на летеж на пеперудите и мониторинг на числеността на вредителя в дадено насаждение, както и за целите на прогнозата, се използват феромонови уловки, като се залагат до 10 уловки на обект. Уловките трябва да се поставят не по-късно от началото на юни и се отчитат веднъж седмично.

    За борба с този вредител са регистрирани раст
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПИСНА МИ ОТ ЛЪЖИ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПИСНА МИ ОТ ЛЪЖИ":

    За борба с този вредител са регистрирани растителнозащитни продукти на базата на Бацилус турингиензис, дифлубензоран, спинозад, тебуфенозит. Борбата се извежда септември-октомври.
  • 14 ПИСНА МИ ОТ ЛЪЖИ

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "АЗ С ДЕЛТАПЛАНА УТРЕ ЩЕ НАПРЪСКАМ":

    Май е нужно, защото са решили нас да ни пръскат.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    "Третират над 12 000 дка гори

    срещу опасен за хората вредител"

    Не разбрах с какво и как ТОЙ е опасен за мен , та да се пазя
    🤔🤔🤔🤔🤔
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове