Last news in Fakti

17 Януари, 2023 16:11 1 471 27

Божидар Божанов: България е засегната от перфектна буря за ефективна дезинформация

  • дезинформация-
  • фалшиви новини-
  • хибридна атака

Най-голямата дезинформация в България идва от парламента и по-конкретно от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, каза по време на дискусия украинска българка

Кремъл финансира редица анонимни сайтове за фалшиви новини, чието съдържание се споделя стотици
пъти във Facebook. Това заяви първият министър на електронното управление Божидар Божанов по време на кръглата маса “Влияние на дезинформация в условията на геополитически кризи”, организирана от “Демократична България” и модерирана от народния представител Елисавета Белобрадова.

Божанов уточни, че социалните мрежи нямат усещане за отговорност по тази тема. Той припомни внесения от него законопроект за промени в Закона за електронната търговия, който би задължил Facebook и Twitter да положат повече усилия за идентифициране на групи от тролове по време на предизборни кампании.

“Нужно е не просто “Демократична България” да посочи проблема и да предложи решения, а и останалите партии да го припознаят, защото дезинформацията е проблем за националната сигурност”, предупреди Божанов.

“За три минути дезинформаторите създават 20 абсолютно анонимни уебсайта, пълнят ги с автоматизирано фалшиво съдържание и да започват разпространението му в социалните мрежи”, разясни депутатът. Той посочи още два вида уебсайтове, които разпространяват пропаганда - такива, които се изживяват като утвърдени медии през годините, както и такива, чието съдържание е платено от Кремъл.

Обръщение направи и украинската българка от Болград Тетяна Станиева, според която най-голямата дезинформация в България идва от парламента и по-конкретно от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“800 украински българи написахме писмо до парламента и президентството, за да помолим за подкрепа и да се знае, че Украйна не репресира украинските българи. Никой няма право да говори от наше име”, подчерта Станиева.

Тя предупреди, че българите, които днес са неутрални спрямо Украйна, утре могат да се окажат и неутрални към България. “Нас ни боли за България и не ни е все едно за нея. Молим и България да не бъде неутрална към нас”, завърши Станиева.

Тодор Галев от “Център за изследване на демокрацията” заяви, че България има незавидната роля на страна, в която Русия е приложила почти всички елементи на хибридни атаки. “Липсват само зелените човечета”, пошегува се анализаторът. Той напомни, че Кремъл подкрепя български политически партии, които откриват предизборните си кампании в Москва, както и че у нас оперират мрежи от руски тайни служби, русофилски общности, културни центрове и училища.

Според Галев това е само част от структурните причини за проникването на дезинформация в България. “Не можеш да завладееш институциите, без си завладял медиите - руснаците знаят това. У нас има твърде много институционални дефицити, непоследователност при вземането на решение и плахо прилагане на ограничителните мерки на ЕС от страна на СЕМ”, добави изследователят.

Украинският влогър и активист Генадий Воробьов се включи на живо от Одеса и предупреди, че войната
не е само физическа, а се води също на информационния и културния фронт. Той напоми, че важна роля в
конфликта играят информационните сили на Украйна и заяви, че всяка една държава трябва да поддържа
такива сили.

Според Никола Тулечки от Data For Good и Factcheck.bg руската пропаганда в социалните мрежи често бива пришивана към религиозни и български национални символи. По отношение на дезинформацията на Костадин Костадинов Тулечки разясни: “Facebook има политика политици да не се пипат.”

В заключителната част на дискусията се включиха университетските преподаватели доцент Милена
Якимова и професор Димитър Вацов. Те потвърдиха, че с ескалацията на войната в Украйна през 2022-а
година е последвал страхотен бум на руска пропаганда в България, която расте постепенно и ежегодно
още от 2013-а насам.

Според доцент Якимова у нас отдавна тече медийната подготовка за войната редом с кремълската опорка, че България ще бъде въвлечена в нея. “В България целенасочено се разпространява руската пропаганда, че сме втора ръка европейци. Опитайте да отнемете от някоя възрастна жена с приличен доход убеждението, че ние сме най-бедни - едва ли ще успеете".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    33 4 Отговор
    За коцето не знам, ама факти са уникални
  • 2 Псевдоним

    35 7 Отговор
    Тоя смешник вкара проектозакона за личните документи с чип. Заслужава единствено храчка.
  • 3 Токмакти Джун

    42 7 Отговор
    Сега не знам за Възраждане ама Дай България е доказано финансирана от Хамерика за България и от престъпната пирамида Нексо сега ще върнат ли парите който са им дали ще подадат ли оставки все пак е морално .........
  • 4 божяк

    18 5 Отговор
    Да ти имам перчема!Зазършен хюм да ти завидят хубавеците...
  • 5 123

    32 3 Отговор
    Колко "истински" българи се били събрали на една "кръгла маса". Хубаво да се запомнят кои са и като ги видят по телевизиите, хората да си знаят дали да им вярват...
  • 6 Иван Вазов

    32 6 Отговор
    Това са само празни приказки. Дайте някакви доказателства "за финансиране" отвън.

    Иначе на мястото на Костадинов, бих съдил всички тези умници, барабар с т. нар. министър на електронното управление.
  • 7 Къде

    38 8 Отговор
    е тази дезинформация? Че като гледам медиите, все е пропаганда и лъжи от САЩ! Май крадеца вика, дръжте крадеца!
  • 8 пенко

    20 4 Отговор
    СПОМНЯМ СИ КАК МИСЛЯТ ХОРАТА С ТАЗИ ПРИЧЕСКА !?!?!?!?
  • 9 Токмакти Джун

    30 7 Отговор
    Ако наистина имахме правосъдна система в България Герб ПП Дай България БВ Дпс БСП въпреки че Корнелия почти ги изчисти крадците , тези ОПГта нямаше да съществуват щяха да са по затворите и България щеще да е като Швейцария на Балканите но не Фащ и ЕС не искат това искат богатствата ни земята ни и прости овце който да командват и манипулират както си искат за жалост единствената алтернатива е ВЪЗРАЖДАНЕ но Сорос и Хамерика за България няма да позволят това ... Само ние можем да променим системата .
  • 10 Флипп

    30 4 Отговор
    Много ги дразни факта, че господарите им наливат стотици милиони за "прафилна" информация, а българина се пъне и не им вярва. Такова чудо и през комунизма не е било, то бива циркове и пародии но това няма аналог
  • 11 Перо

    30 5 Отговор
    Само джендърската информация и идеология е “правилната”, която е подизпълнител на ционистката! Всички ретланслират това,което им се подава от пропагандните дирекции на превратаджийския, ционистки режим в Киев! Смее е ли някой бесарабски българин в Украйна да каже нещо против режима? Сега са организирали и подписка за терористично законодателство в БГ, мислейки,че тук сме като в Киев!
  • 12 Малчо

    25 3 Отговор
    каква ПРОПАГАНДА, дори не можах да го прочета докрай. Лъжеца вика "Дръжте лъжеца". Смях в залата.
  • 13 От статията

    24 3 Отговор
    От статията май става ясно, че има една партия която дразни нашите колонизатори, може би защото не козируват по 3 пъти на ден с ръка на сърцето и лице към Вашингтон.

    Коментиран от #20

  • 14 Аз празнувам 3ти Март

    21 3 Отговор
    1: Божанов да си измие мазното кече.
    2: Нямам нужда от руска пропаганда, за да се чувствам "европеец 2ра ръка". С това съвсем успешно се справят и нашите евро-атлантически партньори.
    3: Идва 3ти Март и е добре да си спомните миналата година какво се случи на Про100 Киро канадеца

    Коментиран от #21

  • 15 Българин от България

    17 3 Отговор
    Украинските граждани да си гледат техните политици и да не дават акъл за нашия парламент. И какво си говорят на сбирките на жълтопаветната секта Джендъратична България/Украйна въобще не ме интересува.
  • 16 Гого

    18 3 Отговор
    Цялото ДБ - начело с ген. Атанасов и Носа с каски на украинският фронт!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Фатки,

    12 2 Отговор
    защо така упорито цензурирате? После ще целувате етекя(коляното) на Путин със сълзи на разкаяние в евроатлантическите си очета.
  • 20 този е

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "От статията":

    Евромапачи се съберят и 2по 3ма си пенчо/ленчева не беше там.Тя метеше в Америка/ ,нашия юнак сам до кенефа маха и козирува на който мине!.....
  • 21 Божанов го канят

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аз празнувам 3ти Март":

    често на сбирките на давоските сатанисти и те си изтриват омазнените с лой ръчички в косичката му. Затова му е толкова мазна косицата. За него това е велика чест и той много се гордее с това.
  • 22 В къщи имам интернет

    14 0 Отговор
    Самата кръгла маса “Влияние на дезинформация в условията на геополитически кризи”, организирана от “Демократична България” е ДЕЗИНФОРМАЦИЯ


    Все едно нямаме интернет и не знаем какво става по света, КОЙ ЛЪЖЕ и ДЕЗИНФОРМИРА.
  • 23 Паразит

    6 0 Отговор
    Това лице не може да каже нещо значимо! Учителката ще му се кара....! Не ни губете времето!
  • 24 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Най смешното че тия вопли против хибридната война на Путин и дезинформацията идват от психoдeсните които си бяха заедно с БСП и Възраждане проводника на тая фалшива информационна картина у нас откъдето и да беше източника . Тогава преди 2 години основна цел на тая пропаганда беше сваляне на Борисов силния човек на България и така вървеше разпенена истеричната кампания - мафиот, човекоядец , автокрадец , подхвърлени снимки и фалшиви аудио записи ... чалга кампания ама то си ясно че има почва у нас. Щеше да е забавно ако не рушеше 1300 годишна държава . Днес е късно другаре десни имаме си преZидент и минахме през моралното блато на Киро, Кокоро и Слави и не се учим .
  • 25 Петър

    7 0 Отговор
    Министър на електронното управление отговорен за манипулиране на изборния електронен вот!
  • 26 Сирене

    5 0 Отговор
    Нима слугите на Сорос са за не свободна журналистика... Нимои бъде! Путин им виновен на слугините, разбираш ли...
  • 27 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Искам да слушам само ВОЛОДИМИР, и да чета само "Дойче Веле", която гори от желание ,руснака да стъпи отново на покрива на берлинския Райх стаг ! За 78 години всичко се забравя .... Много къса е човешката памет !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове