Last news in Fakti

19 Януари, 2023 13:29 1 653 27

Окончателно: Парламентът прие промените в Закона за хора с увреждания

  • парламент-
  • закон за хората с увреждания

Целта бе да се преодолеят последствията от забавянето от нормативно определения тримесечен срок за произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК

Парламентът одобри окончателно промените в Закона за хора с увреждания. С приетите промени българските граждани ще могат да упражняват правата си по време на преосвидетелстване от органите на медицинската експертиза, съобщи БНР.

Целта бе да се преодолеят последствията от забавянето от нормативно определения тримесечен срок за произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК.

С предложения вариант за изменения се осигурява възможност за решение на проблемите, като хората с увреждания имат вече достъп до полагащата им се месечна или целева финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания за периода до произнасянето на органите на медицинската експертиза.

Предвижда се хората с увреждания да не бъдат държани отговорни за забавянето на компетентните органи и да не връщат получените средства дори при последваща промяна във вида и степента на увреждане.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве

    12 1 Отговор
    крайно време беше!
  • 2 Браво

    10 0 Отговор
    мислят за хората с увреждания!
  • 3 Чудесен

    2 2 Отговор
    парламент
  • 4 А закон

    5 0 Отговор
    за обикновените хорица кога?
  • 5 Тиква

    4 3 Отговор
    Мислят да, след години мъки и 70 лева интеграция че си инвалид.

    Коментиран от #6

  • 6 Гражданин

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Тиква":

    А, ти колко искаш? Има предприятие ТИХ ТРУД. Идете и работете ,не само да лежите и чакате на бюджета.По времето на социализма всички инвалиди работеха, включително и тези които бяха слепи.

    Коментиран от #8

  • 7 Доктор Менгеле

    4 1 Отговор
    Срамна работа. Без коментар.
  • 8 брех

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гражданин":

    Къде да отидат да работят? В колко града има Тих труд и колко са раб. места там, знаеш ли? Работодателите в частния сектор не искат хора с увреждания. Работи се по 10-12 часа, 6 дена седмично. Човекът с увреждане ще издържи ли на тези издевателства? Това са хора с намалена работоспособност.

    Коментиран от #9

  • 9 Гражданин

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "брех":

    По времето на соца във всички градове имаше предприятия за инвалиди и всички на 100% работеха. За всеки съобразно състоянието му намираха подходяща работа. Лежачи нямаше.

    Коментиран от #10, #11, #27

  • 10 брех

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гражданин":

    Няма вече предприятия за хора с увреждания. Това донесе демокрацията. Ако има такива предприятия никой няма да стои вкъщи сам, изолиран от света и да се чуди как да оцелява с 400 лв. пенсия.

    Само в големите градове има по една фирма за инвалиди и то предимно шивашки фирми. Тези останали малко на брой единични фирми не могат да поемат всички инвалиди.

    Коментиран от #12

  • 11 дааа

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гражданин":

    Тая мантра "всички на работа" остана от гнилия ви социализъм, когато насила завличаха хората от заведенията или улиците и ги караха да трошат камъни. Комунизмът ви е вкоренен дълбоко и никога Бг няма да тръгне напред с вашето комунистическо мислене. Времената се менят, ама комунистът си е комунист.

    В 21. век демократичните държави са изградили стабилна социална система за хората с увреждания.

    Коментиран от #13

  • 12 Гражданин

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "брех":

    Не се оправдавайте. Търсите на работата лекото.Майките на деца с увреждания по скоро трябва да вдигнат палатки не за повече пари, а за повече заводи ТИХ ТРУД да има къде да работите.Да, ама не нали? Най лесно всички легнали разчитащи на бюджета. Всички на гърба на Данъкоплатеца,който трябва да издържа.

    Коментиран от #14

  • 13 Мдааа

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "дааа":

    Сега комунизма стана виновен на тия готованковци. Че няма кой днес да ги накара да работят, както беше при бай Тошо. Най лесно БЮДЖЕТА. Срамота.

    Коментиран от #15

  • 14 гхтф

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданин":

    Безсрамник! Да се нахвърляш срещу инвалидите и да пишеш, че търсели на работата мекото?! Моли се да не те сполети болест, тогава друга песен ще запееш.

    Коментиран от #16, #24

  • 15 гхтф

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Мдааа":

    Комунизмът и хитлеризмът са против хората с увреждания. Никой друг. Ти сам можеш да си избереш към кои да се причислиш.
    Готованците сте вие- от държавната администрация и публичния сектор, които получавате хилядарките за цял ден клатене на краката под масата, без да работите и без да произведете нито стотинка. Дано въведат електронно управление и да ви порежат щата на 50%! Да ви видим как ще издържите да работите в частния сектор.

    Коментиран от #17, #25

  • 16 Гражданин

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "гхтф":

    Ще отида в Тих труд и ще работя. Няма да лежа като вас и чакам наготово от бюджета.

    Коментиран от #18

  • 17 Енгелс

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "гхтф":

    Никога не е имало комунизъм. Имаше социализъм, не и комунизъм. При социализма инвалидите работеха и се чувствах полезни за себе си и обществото.

    Коментиран от #19

  • 18 гхтф

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "Гражданин":

    Тих труд е за хора с увреден слух, не е за хора с други заболявания. Няма да се занимавам повече с теб, щото виждам, че понятие си нямаш от нещата и не възприемаш.

    Коментиран от #20

  • 19 гхтф

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Енгелс":

    Философ! Много бяха щастливи хората от труда си при комунизма, опс- социализма, затова като отвориха границите и хукнаха навън без да се върнат повече. Тука наистина е комунист до комуниста, майно ле.

    Коментиран от #21

  • 20 Гражданин

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "гхтф":

    Да, бе ние гражданите не разбираме. Вие защото сте много "умни", всички сте на гэърбовете ни, та и вас трябва да издържаме.

    Коментиран от #26

  • 21 Комунист

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "гхтф":

    Слез от Луната, ограмотете се и не пишете глупости. Не стига, че данъкоплатците ви издържаме, не давате нищо на обществото, ами и философствате. Ужас.
  • 22 Химлер

    3 6 Отговор
    Тия хора с увреждания изцяло издържани от бюджета, не трябва ли да са малко по скромни и говорят с по сдържан език? Вижте им поведението, тона който държат на обществото, все други са виновни.Комунистите ,фашистите, хитлеристите всеки, който им направи забележка.Нямат изобщо мяра в поведението. Считат ,че обществото им е длъжно , а не е така.
  • 23 Жозеф Фуше

    3 4 Отговор
    Тия хора не си знаят мястото в обществото.Някой трябва да им го покаже и по малко да говорят глупости.
  • 24 Мюлер

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "гхтф":

    А, вие кога ще схванете, че трябва също да работите, да полагате труд и бъдете полезни на обществото. Най лесно е незаслужено да обвинявате този или онзи, когато ви се казва, че също трябва да полагате някакъв труд. Да бъдете полезни за държавата си, а не само да чакате наготово от нея..
  • 25 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "гхтф":

    Не ви ли е срам бе. Само ревете за пари, асистенти и прочие и всичко това Народа плаща.Въобще не мислете да полагате все пак някакъв труд в полза на обществото, съобразно положението на всеки инвалид. Зинали уста само за пари. Комунистите виновни, фашистите виновни, хитлеристите виновни, социалистите виновни, те праведни. Пфууу. Срамота.
  • 26 никъфф

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гражданин":

    Тоя използвал 99 ника, за да пише едно и също. Държавен хрантутник. Цял ден във форума плюе по инвалидите.
  • 27 никъфф

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гражданин":

    Все за соца мечтае държавният чиновник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове