Last news in Fakti

21 Януари, 2023 11:34 3 060 81

Президентът: Няма модел Радев, има Конституция. Следващият премиер ще бъде Гълъб Донев

  • президент-
  • румен радев-
  • конституция-
  • премиер-
  • гълъб донев

„Истинският генезис е, че партиите не искат да носят отговорност да управляват по време на криза. Когато партиите не искат да излязат от своите окопи, а мислят за следващите избори, това разколебава обществото“, каза държавният глава 

Президентът: Няма модел Радев, има Конституция. Следващият премиер ще бъде Гълъб Донев  - 1
Снимка: БГНЕС

Следващият премиер ще се казва Гълъб Донев. Това заяви президентът Румен Радев.
"Няма модел Радев, има Конституция. Там е написано, когато партиите не могат да съставят правителство, президентът съставя такова. Да, следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер. Служебното правителство е контрапункт на феодализацията и застоя. Хората ще търсят модела на управление в екип. На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки“, каза Радев пред Дарик радио.

Ерозира доверието на българското общество към парламентарната република. Хората с всеки избор се отдръпват все повече от избирателните урни, каза държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Според него голямата причина за тази политическа криза – майката на кризите – невъзможността на партиите да постигнат съгласие и компромис, защото не искат да отстъпят от своите ценности и да предават своите избиратели.

„Истинският генезис е, че партиите не искат да носят отговорност да управляват по време на криза. Когато партиите не искат да излязат от своите окопи, а мислят за следващите избори, това разколебава обществото“, каза Радев пред Дарик радио.

„Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи електорат. Затова се оставят нещата в ръцете на служебното управление“, категоричен е Радев.

Според него е погрешно поставен въпросът какво България загуби от управлението без парламент през последните почти 2 години. „Какво спечели, а не какво губи. Какво спечели, а не какво губи. Това, което губи е очакването на нашите партньори за всички стъпки, които касаят нашата европейска интеграция, да видят дългосрочен партньор. В момента такъв политически субект няма“, заяви Радев и добави: Къде е политическият субект, който може да очертае дългосрочна визия?

Според него е ясно какво се губи. „Губим от факта, че отново няма да имаме парламент, а ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент. Това са закони за интеграцията ни в Европа, за Шенген“, заяви Радев добавяйки, че сега благодарение на усилията на служебното правителство можем да станем членове на Шенген през октомври.

„Получихме признание от всички партньори, целта е октомври тази година. Парламентът също трябва да поеме своята отговорност и да приеме необходимите два закона. Шенген ще има огромно ползотворно влияние върху нашата икономика, върху инвестициите. Ще избегнем унизителните опашки по КПП-та, които категорично трябва да се премахнат“, заяви Радев.

Коментирайки съдебната реформа, Радев каза, че за нея все не остава време. „Трябва да преминем към реални действия, а не да демонстрираме готовност за борба с корупцията“, каза той.

По отношение на изборите Радев заяви, че е получил информация от избирателната комисия, че няма да има хартия, ако изборите се проведат на 26 март. Още повече, че тогава се сменя и времето, с която може да има логистични проблеми за машините.

На въпрос дали цели избори през април, Радев отговори така: „Моята цел е да има максимално добра организация на тези избори. Максимално бързо да се движим към тях и да не губим време“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    30 13 Отговор
    Гълъба ще остане колкото е необходимо!

    Коментиран от #36, #76

  • 2 Радев

    23 8 Отговор
    Искам да видя,, Полета на гълъба,,
  • 3 ТаУмВзе

    14 34 Отговор
    За тва ни наби канадчето по Конституция, не по Заповед на козяк! Слугинажа ни въвлече и във Война. Че Геноцида ни е малко в щавията на писта.

    Коментиран от #51

  • 4 Весо

    27 11 Отговор
    Ако партиите не са готови на коалиционно партньорство, те никога не могат да постигнат съгласие за нормално българско правителство
  • 5 Некъдърните но алчни партии

    19 30 Отговор
    Си смучат от пръстите да изкарат президентът черната овца. С платени анализатори и политолози по телевизии и радиа.
  • 6 Българка

    48 22 Отговор
    Румен Радев е голямо българско разочарование. Той от "Мутр вън" сега обслужва мутрите и е в синхрон с ГЕРБ- ДПС. Очаквам Радев да каже с какво мафията го държи? Или той со е бил изначално скрита кремълска лимонка, назначен по указания на Решетников

    Коментиран от #11

  • 7 Дам

    47 16 Отговор
    Радев управлява със служебни правителства от поне година половина... За това време не съм видял нищо кой знае какво направено, а движение по течението... За 6 месеца в разгара на войната и инфлацията ПП овладяха първия натиск на кризите, вдигнаха рязко заплатите и пенсиите и подеха борба с мафията въпреки отпор на мафията на всички нива

    Коментиран от #20, #23

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 13 Отговор
    ДРЕМЕ МИ на сатенените ПРАШКИ
  • 9 Щатската подлога Плешо

    7 26 Отговор
    ще ни вкара във войната.

    Коментиран от #12

  • 10 ТаУмВзе

    36 18 Отговор
    Импийчмънт и затвор за продажното рубломекере крадеф и бандите му!
  • 11 На щатските подлоги

    16 26 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    все руски шпиони ви се привиждат. Нелечимо състояние. Докато халюцинирате, фашагите ви ограбват.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Софиянец

    32 11 Отговор
    Радев, гробокопачат на България.

    Коментиран от #18, #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Внимавай

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ще получиш фистула на продажния газ.

    Коментиран от #27, #30

  • 16 мнение

    31 8 Отговор
    Изборната бариера да бъде вдигната на 10%.И които партии влезнат в парламента,да са задължени да съставят правителство.Които откажат,да не получават държавната субсидия.Стига с сме се съобразявали с тия търтеи.В противн случай,наистина България ще бъде закрита като държава.
  • 17 И МАХН ГОД

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ...и след края....доволни си замезвате👍

    Коментиран от #22

  • 18 Не си познал

    10 7 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    Твоят Тулуп е погребалния.
  • 19 !!!?

    28 7 Отговор
    Няма модел Радев, има Руска рулетка !!!?

  • 20 ТаУмВзе

    22 8 Отговор

    До коментар #7 от "Дам":

    Е как да не направил нищо Рублен Крадев, подписа договор за Росенец, срещна се с Лукойл за да се разберат за взятките, предлага ни 30 годишна програма с руски газ и още бая русопоклонническа политика се опитва да прокарва в България!
  • 21 миризлив пръч

    17 12 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    Не е виновен той,а всички 240 говеда в парламента.Преди избори обещават и майчиното си мляко,а след това отказват да говорят и се крият кой къде свари.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мунчо

    17 21 Отговор

    До коментар #7 от "Дам":

    Какво са овладяли ПП по време на кризата?!?! Инфлацията е двойно, тройно по-голяма от тази в Европа... Били вдигнали заплати и пенсии! Какво можеше да си купиш със 100лв. преди година и половина и какво си купуваш сега?!?! Да не споменавам и "далаверките", които щяха да спират за липсващите 10млрд. на година по времето на управлението на Борисов... То се оказа, че при "харвардските тарикати" липсващите са вече по 20млрд.....Ама да има кой да им вярва, а глупаците са доста...
  • 24 Ех,какво ли ни чака,

    10 12 Отговор
    щом и президента,взе да си изпуща нервите.
  • 25 Вие съгласни ли сте

    10 10 Отговор
    Да ви управляват демократично тайни мАсони? Под закрилата на малтийския орДен. Нов въпрос за бъдещ референдум.
  • 26 загрижен

    25 6 Отговор
    От "мутри вън" сега се е надупил и вика "мутри вътре"
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ветеран от Протеста

    16 18 Отговор
    Човека вдигнал юмрук на площада и организирал най- големия Бунт срещу законно избрана власт,създал Непоносимост между партиите,направил недееспособни три Парламента водещи до идеята за Президентска република,която ТОЙ да оглави с 26 агента на ДС на БКП като съветници зад себе си...се нарича Държавен Преврат!!!

    Коментиран от #32

  • 29 кирил

    18 1 Отговор
    В бг има модел на цървулите и мутрите....такива да от бай Тошо през Желев до толупа и тоя цървул.
    Тази политическа класа, която се е създала след Освобождението е била избита от цървулите след 1944
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Това правителство е вредно

    10 12 Отговор
    При сегашното правителство бяха сключени изключително неизгодни договори – като покупката на още Ф-16. Доставка на гориво за АЕЦ, без да са обявени публично цени, дали са лицензирани доставчиците, какво ще става с отработеното гориво и т.н. Сключват се и крайно не изгодни и съмнителни сделки по инфраструктурни проекти, енергийни носители. Вземат се огромни заеми и т.н.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 колкото до моделите

    3 9 Отговор
    Са , че Шенген го няма в Конституцията съм сигурен , ти как си по темата , има ли го , няма ли го . Та модел ли е Шенген , или всенародна " устременост " , детайлно проучена на референдум и получила небивали одобрение и подкрепа , който ти и другите там само и се явявате изразител и формален заверител . А се не праи на улаф , моделно обслужвате интересите на единици за сметка на обществото , това модел ли е и можем ли да го наречем модел " Радев " , що пък не .
  • 34 Радев

    20 6 Отговор
    И ти се продаде, кукло. Мултак.
  • 35 Токсик

    12 12 Отговор
    Крайно време е всички партии да бъдат забранени и без това само точат бюджета и паразитират без да вършат работа или работят за чужди интереси. Правителствата не трябва да са политически, защото политическата отговорност която уж носят досега не е наказала никого за зулумите които е причинила партията му. Пресен пример са герб и ПП.

    Коментиран от #43

  • 36 народе!!!!

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    политиците не искат да управляват заедно...
    Добре...тяхно право.. който ги е пратил там, не им позволява да се обединяват ...
    А не можем ли да ги задължим?
    Едва ли, то политиците не стават, но и народа вече го няма.
    Няма такава демокрация...
  • 37 Българка

    19 9 Отговор
    Защо Радев и прокремълският му кабинет не коментират взетия през седмицата нов заем за над 1 милиард евро? Защо загробването ни е обвито в оглушително мълчание?

    Коментиран от #45, #52

  • 38 Люси Дяковска

    13 7 Отговор
    Нахален военен!
  • 39 Демократ

    16 9 Отговор
    Президентът очевидно се готви да управлява дълго чрез просъветското си правителство отличник,което направи БКП отчет-гавра с българския народ рапорт-даден, рапорт-приет. До края си ще вреди на България. Трябва всички българи да спасим България на изборите.Президентът с действията си в услуга на задкулисието го върна вътре във властта.Парламентът с ръководената хартиена коалиция отврати хората не от демокрацията,която липсва, а от безкрайните сценарии ,изпълнени от пРезидента с бързане и протакане, за да не се случва нищо друго освен владеенето на държавата от мафията.

    Коментиран от #48

  • 40 Мммдаааа

    11 10 Отговор
    Е… поне нещо хубаво има в цялата ситуация. Държавата ще спести 2-3 месеца от депутатски заплати , поне тоя разход временно ше отпадне. А той не е малък !!!!
  • 41 Ей това е президентската държва

    19 8 Отговор
    Управлява се на тъмно, с действия които гражданите не подкрепят и срещу тяхната воля. Супер президент, кукла на конци.
  • 42 Радев

    13 9 Отговор
    Мисля че е по добър шярлатанин от Кирето
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Юмрукът

    22 6 Отговор
    за 6 години свърши ЧУДЕСА за България. Само проблеми довлече, нищо позитивно не направи и основното му занимание е пълнене на пеликанската гуша.
  • 45 Ти нещо се объркваш

    10 17 Отговор

    До коментар #37 от "Българка":

    Президентът е американски слуга. Какъв Кремъл замесваш тук?

    Коментиран от #47, #53

  • 46 Българка

    16 6 Отговор

    До коментар #43 от "Българка":

    ГЕРБ-ДПС напоително преписваха своите престъпления на ПП
  • 47 Българка

    18 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ти нещо се объркваш":

    Играеше го такъв, но след каспницата на Путин, ясно лъсна кремълския агент
  • 48 Хаха добре му създавате фалшив имидж

    8 11 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    Просъветски? Нещо май не сте наясно. Или нарочно пускате такива тези, за да поддържате фалшива подкрепа за него. Кое точно е демократичното на ДБ и ПП? Думата само.

    Коментиран от #58

  • 49 Няма модел Радев

    20 7 Отговор
    Има съветски модел.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Еми да

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Българка":

    За да имаме кеш за €врозоната !
  • 53 А ти си объркан

    13 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ти нещо се объркваш":

    Той си е двоен агент, но изключително лоялен на Москва. Съветската машина пуска всички резерви в играта. Другаря Сакскуборготски загрява в Кремъл за изборите.
  • 54 А ти си объркан

    10 6 Отговор
    Той си е двоен агент, но изключително лоялен на Москва. Съветската машина пуска всички резерви в играта. Другаря Сакскуборготски загрява в Кремъл за изборите.

    Коментиран от #57

  • 55 Баба Вуна

    10 2 Отговор
    Служебното правителство не го реди Гълъб Донев и за това няма никаква нужда от него.
  • 56 Жалко но виждаме предател

    11 12 Отговор
    Още един мандат на Гълъб Донев и с вдигнати ръце сме пред Москва.
    Българска идентичност? Няма такава!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Демократ

    14 3 Отговор

    До коментар #48 от "Хаха добре му създавате фалшив имидж":

    Май не схващате иронията. Да ви поясня,че служебния кабинет действа като политбюро на цк на бкп. Какво общо имат ПП и ДБ с действията на прокремълския президент ?
  • 59 Макс

    17 2 Отговор
    Разбира се , че има такъв модел . Ако Радев искаше да има редовно правителство , нямаше да даде третия мандат на БСП , където беше повече от сигурно , че ще се провали . Надявам се след предстоящите избори да има достатъчно силен парламент с наистина евроатлантическо излъчване, който да не се поколебае да поиска импийдчмънт.

    Коментиран от #70

  • 60 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    ГЪЛЪБОВ и ПОСЛУШКО
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Пеканов пита

    4 8 Отговор
    Искате ли въвеждане на еврото в България?
  • 63 Чудя се

    8 5 Отговор
    На българите. Моите сънародници го гласуваха Радев даже го преизбраха,
    Като баламурници са излъгани от него, на ПП оДб.
  • 64 ........

    9 7 Отговор
    Въобще...навъдили са се разни сатанисти,които си целят да нямаме правителство ама никакво.Искат да ни потопят в кръв по украински модел като ни разделят на две и после да ни продават оръжие като на тях.Бедна държава сме и няма да стане!
    Атаките са от някакви чужди медии от вън като ДВ и Политико.Атаката срещу Нексо също е от вън.
  • 65 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 6 Отговор
    ИМА МОДЕЛ ......, ПУТИН
  • 66 ЕДГАР КЕЙСИ

    15 7 Отговор
    ИМА МОДЕЛ ПУТИН(РАДЕВ) ........ ФАКТ !
  • 67 Ама

    9 2 Отговор
    Няма модел Радев,защото той копира модела ГЕРБ.Не само го копира,само окопира всички институции с негови хора за по-добро крадене.Получава му се.
  • 68 Перо

    12 2 Отговор
    Целият служебен кабинет, начело с премиера е съставен от некадърни и послушни мишки, които две думи на кръст не могат да кажат!
  • 69 Киро Тъпиро

    7 1 Отговор
    Ко, ко речи, Рундеff?
  • 70 защо

    1 4 Отговор

    До коментар #59 от "Макс":

    "Надай се к... на пияни жени."
  • 71 Макс

    8 1 Отговор
    Няма никакво значение дали ще е Гълъб , или гугутка . Радев управлява всички птички , насекоми и тревички . Пожелавам силен Парламент и иппийчмънт за Радев .
  • 72 българин

    6 2 Отговор
    Конституция, която фатмако не ти пречи да нарушаваш!
  • 73 Дани

    8 0 Отговор
    Резидента Разединител Ти си виновен за хаоса жалко че гласувахме за теб ти ни подведе и се съюзи с мафията ЖАЛКО ЧЕ СЕГА СМЯТАШ ЧЕ СИ КАТО ИЗВОРНА ВОДА!!!ЖАЛКО
  • 74 хммм

    6 0 Отговор
    Ще пуска гълъбът да нацвъка с куришки... какъв наглец!! Остава да каже и че Христо алексиев продължава като транспортен министър. От БДЖ няма да остане и следа..
  • 75 Минева

    8 0 Отговор
    Няма такъв модел, има безподобен наглец
  • 76 мдда

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Докато не го прогоним с метла от гълъбарника... Най-некадърният премиер който сме имали от 100 броя.
  • 77 КРОКОДИЛА

    3 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАМЕ ИЗМАМАТА С РУМЕН РАДЕВ - НОВАТА ПАРТИЯ - НАБИЙТЕ МЕ ВЕЧЕ ..................................................................................МНОГО МИ МИРИШАТ ЧОРАПИТЕ ВЕЧЕ ...................................
  • 78 Он ончов

    3 0 Отговор
    Ами то по конституция никъде не пише, че можеш да размахваш юмруче и да зовеш за бунт срещу законно избрано правителство, ама...
  • 79 ПрезИденте

    1 0 Отговор
    Скрий се, но не зад конституцията, която с ПростоКирчо я прегазихте с калните галоши. Добре е да си получите заслуженото за бъркотията, която бърката, вече две години.
  • 80 аз - запознат със случая

    0 0 Отговор
    Истината е следната, само трябва малко разсъждения: ГЕРБ -67 плюс ДПС - 36 , плюс Въз - 27 правят 130 депутати. Плюс обидените от президента БСП, плюс ,,шарлатаните" - колко гласа правят общо - достатъчно за ИМПИЙЧМЪНТ - това, от което Радев се страхува.Затова лавира, затова се извъртя.
  • 81 аз-запознат със случая

    0 0 Отговор
    ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ имат общо 176 антируски (антипутинови) гласа - малко не им достигат за импийчмънт. След следващите избори ще ги имат. И....????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол