Last news in Fakti

22 Януари, 2023 05:48 1 309 17

Петър Стоянов: Всяка криза като настоящата подкопава основите на демокрацията

  • петър стоянов-
  • президент

Ако мислим, че днес ни е трудно, нека си спомним, как през 1997-а година, страната беше изправена пред опасността от гражданска война, заяви бившият държавен глава

Петър Стоянов: Всяка криза като настоящата подкопава основите на демокрацията - 1
Снимка: БГНЕС

„На фона на днешните настроения в България предизвикани от агресивната война на Русия в Украйна, колко хубаво е да разберем, че Русия има своите интереси, а има и хора, които ги защитават. Малки сме, трябва да се обединим и да защитаваме нашите интереси. Трябва да преодолеем онази щампа, която ни преследва вече повече от 150 години, че нашите интереси не могат да се различават от интересите на Русия. Напротив. Много често се различават и когато се различават трябва да изберем нашите, а не на Русия“, заяви бившият държавен глава Петър Стоянов пред NOVA.

Държах на среща с президента на Русия Борис Елцин през 1999 г., за да успокоя обществото, че членството в НАТО не е враждебен акт към Москва, че то не означава „да насочим нашите дула срещу Русия“. Срещата завърши така, както аз исках.

Стоянов се спря и на освобождаването на ключови министри от кабинета "Костов". Той припомня, че Богомил Бонев е искал оставката на Иван Костов. Президентът споделя, че е трябвало да подкрепи правителството. „Реформите тъкмо вървяха“, казва той. Затова категорично застава зад Костов.

„Иван Костов не назовава кои са носителите на корупцията в това правителство и по този начин подкопа доверието в СДС. Аз призовавах Иван и ръководството на СДС да не губят общественото доверие. Бях убеден, че по-добър кабинет от този България не може да има“, разказва Стоянов.

„Проблемът беше в активите, които по наше време получиха висшите представители на комунистическата партия, на службите“, продължава той.

Част от пропагандните мероприятия по време на мандата на Петър Стоянов е свързана и с една откровена клевета. Че се обмисля страната да се откаже от кирилицата и да се въведе латиницата. Слухът се пуска от ловките манипулатори малко преди кампанията за президентските избори.

„Това е нелепа история, няма кой да направи това“, продължава президентът и допълва, че няма и как да се случи.

Завръщането на Симеон Сакскобургготски пренарежда политическата система. Тежката социална цена на реформите, подозренията за корупция, скандалите в управлението на СДС, предвещават краха на парламентарните избори. През юни 2001 година Национално движение Симеон Втори печели безапелационно вота. Депутатите на НДСВ са 120, само един по-малко от абсолютното мнозинство. Обединените демократични сили водени от Иван Костов понасят тежко поражение и печелят едва 51 места в парламента.

Президентските избори се провеждат пет месеца по-късно. Петър Стоянов се кандидатира за втори мандат, а срещу него се изправя лидерът на БСП Георги Първанов. Анализаторите сочат Първанов като аутсайдер. Изненадващо той повежда на първия тур и печели балотажа с над 2 милиона гласа.

„Когато усетих, че губя изборите между двата тура, човек от моя щаб отиде при хора близки до Иван Костов, за да му каже, че се иска само едно, а именно някой да излезе и да каже, че Петър Стоянов е лош седесар, но не е ли по-добре да подкрепим “лошия“ седесар, отколкото лидера на БСП. Загубя ли и аз десницата много трудно ще се възстанови. СДС вече загуби. Историята го показа, че десницата никога повече не можа да се възстанови. Бях огорчен“, споделя Стоянов.

Президентът казва, че всяка една криза като тази, в която в момента сме изпаднали подкопава основите на демокрацията. При демокрацията понякога мнозинствата грешат, особено при незрялата демокрация, добавя той.

„Ние спечелихме изборите в голяма степен на хората, които пееха на митингите“, разказва той.

Сега ако се обърнем назад можем да видим колко дълъг път сме изминали. Как животът ни е променил. С какви трудности сме се преборили. Ако мислим, че днес ни е трудно, нека си спомним, как през 1997-а година, страната беше изправена пред опасността от гражданска война. Тогава избегнахме пропастта. Днес като че ли е време да си спомним и текста, на песента „Вдигни очи“, казва бившият държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече няма

    19 2 Отговор
    демокрация бе лаладжио.
  • 2 Боклук

    25 2 Отговор
    Бат петьо направи своя циливизационен избор! Прибра парите на американците и показа среден пръст на българите!
  • 3 Ква демокрация, бе?

    22 3 Отговор
    ЕС вече е одобрил да ядем червеи и комари ..
    Идва и електронния концлагер...
    Няма вече никаква демокрация. А май не е и имало никога...
  • 4 От стария скрин

    8 5 Отговор
    БСП СДС ДПС ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗЛИЧЕНИ ЗАВИМАГИ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ,ЗА ДА СИ ТРЪГНЕ И ТОВА НЕЩО ГЕШЕВ … ИЛИ ЩЕ СИ ОСТАНЕМ В ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ НА КОРУПЦИЯ И ШУРОБАДЖАНАЩИНА …. ВЪН
  • 5 Зззз

    21 1 Отговор
    Що кОпате скелети от гардероба? Едно кречетало с измислена "дисидентска" биография.
  • 6 Демек

    19 0 Отговор
    Засрахте пейзажа !
  • 7 да де

    25 2 Отговор
    Ало коня, ако това е демокрация тогава да ти се ра на демокрацията.
  • 8 ЧОЧО

    13 2 Отговор
    Комунисти и демокрация ха ха.Те могат само да крадат и да присвояват общото.Вижте кои са най богатите и милионерите в България.Демокрация само на думи.
  • 9 Иван

    21 1 Отговор
    А ти какво направи като беше президент? Нищо. Само едни празни ,кухи от съдържание речи и нищо с което да бъдеш запомнен, ама нищо.
  • 10 Предизвестената загуба на Пешо

    16 0 Отговор
    Загубата му от аутсайдера Гошо витаеше във въздуха още от времето на натовската бомбардировка на Горна Баня, София, по времето на натовските убийства на невинни деца, жени и старци в Сърбия и в Черна Гора.

    Интересното е, че аутсайдерът Гошо (прасе лошо) също беше човек на нато и единствен от цялата парламентарна група на БСП, като неин ръководител и предател-председател на БСП, НЕ гласува в Народното събрание срещу декларацията на СДС, с която се оневиняваха убийците от нато и която ги подкрепяше в техните злодеяния в съседната нам славянска държава.

    Когато попитах Гошо (прасе лошо) защо гласува "въздържал се" за подкрепата на СДС на убийците от нато, Гошо рече, че да гласуваш "въздържал се", при положение, че всички депутати на БСП гласуваха "против" натовските убийства, това рече Гошо (прасето лошо), не означавало, че бил съгласен с декларацията на СДС...

    Не само народът извън София, но и гражданите на София намразиха Пешо, който кънтеше на кухо като празен натовски варел.

    Освен всичко друго Пешо (Петър от N-ти колометър) се оказва, че е навлязъл в периода на забрава. Той забравя за своите злодеяния, вкл. и за готовността да заменим най-българския културен код - българската азбука с латинската (да приемем нов евроатлантически цивилизационен избор, вместо завещания ни от Свети княз Борис I цивилизационен избор - българската писменост). Затова и българите забравихме за коня.
  • 11 Мисия Задунайски кенеф

    7 0 Отговор
    На хоризонта се появиха избори и БКП+ДС-катъра Виктор шантонин шамаро Селянски изпълзя от дупката си! По нареждане из Центра!
  • 12 ха ха

    6 1 Отговор
    кои основи на демокрацията са застрашени ? не заплащането на труда ? или подкупите за удобни закони ? може би се клати колоната дето силните бият слабите в името на демократичните ценности ? създадохте уродлив модел и се чудите как да изкарате престъпленията си ;държавнически виждания ;
  • 13 ежко

    9 1 Отговор
    Петър удобно забравя,че неговите интереси /които нарича "наши"/ не съвпадат с интересите на по-голямата част от народа.Затова Петърчетата ще командорят без да се допитват до хората.С такова поведение -такава ситуация.Да не реве, защото той е също част от проблема!
  • 14 мухъл и плесен

    8 1 Отговор
    Пешо , то демокрация нема , ама според теб и се копат основите . Па си объркал плутокрация с демокрация .
  • 15 Механик

    5 1 Отговор
    Пешо Коня! Бъди проклет!
  • 16 БгТопИдиот

    4 1 Отговор
    Какъвто ни беше социялизЪма такава ни е и дермоКРАДцията (капитализЪма)-извратен.

    А другаря КОнев си е част от тази мимикрия и рушител на държавноста.

    Част от програмата спусната от френдовете от Д а в.ос.
  • 17 бягай бе

    2 0 Отговор
    Конски !....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове