Last news in Fakti

25 Януари, 2023 13:11 2 225 23

Президентът наложи вето на Закона за енергетиката

  • румен радев-
  • закон-
  • енергетика

Решението е на държавния глава

Президентът наложи вето на Закона за енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

Следва пълният текст на мотивите:

М О Т И В И

За връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

Уважаеми народни представители,

Споделям стремежа за промени на действащата нормативна уредба в областта на енергетиката, които трябва да насърчат конкуренцията и да гарантират доставките на електроенергия на най-конкурентни цени. Уредбата следва да бъде в съответствие с изискванията на правото на Европейския съюз в областта на енергетиката и да осигури нови възможности за стопанска инициатива. С § 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г. (ЗИД на ЗЕ), не се гарантира това съответствие, а се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

Регламент (ЕС) 2017/2195 на Комисията от 23 ноември 2017 година за установяване на насоки за електроенергийното балансиране установява насоките за електроенергийно балансиране и предвижда общ за целия Европейски съюз набор от технически, експлоатационни и пазарни правила, които уреждат работата на балансиращите пазари и тяхното интегриране. В чл. 53, пар. 1 от Регламент (ЕС) 2017/2195 е посочено, че в срок три години от влизането в сила на Регламента всички оператори на преносни системи „започват да прилагат периода за уреждане на дисбалансите от 15 минути във всички зони за съставяне на графиците, като гарантират, че всички граници на единичния пазарен период съвпадат с границите на периода за уреждане на дисбалансите“. Комисията за енергийно и водно регулиране чрез дерогация е предоставила изключение от това задължение, но не по-късно от 31 декември 2022 г. От 1 октомври 2022 г. в България операторът на електропреносната мрежа и операторът на борсов пазар са въвели 15-минутния период за уреждане на небалансите и 15-минутни продукти за търгуване на пазара в рамките на деня.

Задължение за въвеждане на период за уреждане на дисбаланса от 15 минути е в сила и съгласно Регламент (ЕС) 2019/943 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година относно вътрешния пазар на електроенергия. Според чл. 8, пар. 4 от този регламент „към 1 януари 2021 г. периодът за уреждане на дисбаланса е 15 минути във всички зони за съставяне на графици, освен ако регулаторните органи са предоставили дерогация или освобождаване“.

Задължителното балансиране за 15 минути е въведено след детайлен анализ на системите в 36 държави, голяма част от които от Европейския съюз. Прилагането на 15-минутните периоди за балансиране допринася за по-доброто използване на съществуващите междусистемни електропроводи, по-големи обеми на износа на електроенергия от България към съседните страни, по-добро ниво на честотното регулиране, по-активно участие на търговците в балансирането на системата, подобряване на прогнозирането и намаляване на цените на балансирането. Те са от полза както за електроенергийната система, така и за търговските участници и имат положителен обществен ефект.

С § 24 от ЗИД на ЗЕ е приета разпоредба, която се отклонява от посочените норми на Регламент (ЕС) 2017/2195 и Регламент (ЕС) 2019/943. Тя отлага вече въведеното в България задължително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, извършван на времеви интервал от един час. Ако периодът на сетълмент не е максимално близо до часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси. Вследствие на това операторът ще реализира по-високи разходи за регулиращи мощности и може да се стигне до намаление на водните запаси в големите язовири. Увеличението на разходите за регулиране на оператора ще доведе и до по-висока цена на балансиращата енергия, което ще бъде с неблагоприятен финансов ефект за потребителя. Търговският износ и обменът на електрическа енергия с други държави също ще бъдат засегнати.

Уважаеми народни представители,

Стабилността на правната уредба и последователното законово регулиране са сред признаците на правовата държава, която изключва приемането на законодателни актове в противоречие с норми от по-висш ранг. По изложените мотиви упражнявам правото по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане разпоредбата на § 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    13 42 Отговор
    ПО СЛАБ ПРЕЗИДЕНТ СМЕ НЯМАЛИ.
  • 2 Дъртия

    32 6 Отговор
    Браво на Радев!!!
  • 3 Адам Хилтън

    39 2 Отговор
    Знаем какво ще "балансират" на енергията - цените да станат като на Запад, пък заплатите да си останат български. Ще "интегрират" икономиката ни като я ликвидират нацяло.
  • 4 А вето за

    23 18 Отговор
    оръжията за Украйна и за еврото не посмя да наложиш, нали Плешо?
  • 5 Госあ

    20 10 Отговор
    Дано Радев продължи със служебните правителства и след април.

    Коментиран от #7

  • 6 Мшнева

    15 14 Отговор
    Написали са на РР мотиви, които вероятно и самият той не разбира.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Капрала

    21 11 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Радев спокойно може да направи партия и да управлява, като му приключи мандата. Вече придоби опит и съм сигурен, че ще спечели изборите когато се кандидатира с партията си.

    Коментиран от #10

  • 8 Дъртия

    20 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мшнева":

    На Президента му е ясно, че тези дългосрочни решения се взимат от легитимно избрано правителство с ясна визия и мандат от Народа. Тия партийки с по 100 000 гласа няма как да представляват Народа.
  • 9 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    3 6 Отговор
    Тактически ядрени оръжия срещу Европа - това е нормално, ако Европа ни атакува (и тя скоро ще атакува).
  • 10 И мафията

    17 6 Отговор

    До коментар #7 от "Капрала":

    на прокопиев и доган, ще го срине с лъжи и пропаганда, както сториха с ИТН! Само принципен човек като Радев, не е достатъчен! Трябва и умен народ, който да не е блеещо стадо и да го водят с лъжи!
  • 11 123

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мшнева":

    Така е, не ги разбира. Не и длъжен. Но има цял екип от съветници и експерти, които работят за него. За Да е в час по всички въпроси засягащи държавата и народа. Така че спри да се правиш на умен и си гледай работата.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    БРАВО
  • 14 Финансов сетълмент

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Финансов сетълмент се нарича окончателното прехвърляне на средства по разплащателните сметки на участниците в платежния процес, с което се преразпределя ограниченият паричен ресурс и с което плащането между банките, участващи в платежната трансакция, е действително завършено.

    Всичко в полза на капитала! В сичко в полза на корпорациите! Всичко в полза на робовладелците! За робите остава утехата, че се грижат за тяхното робство - виртуална по-ниска цена на тока, която в резултат на зеленото робство непрекъснато ще расте, докато започнем да изчезваме в резултат на захранването ни с насекоми - вкусни хлебарки!

    Окончателният изход е или с краката напред или напускане на робството в ЕС, т.е. БУЛЕКЗИТ.
  • 15 Комунизъм?

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!":

    Какъв комунизъм сънуваш, мозъко промит?

    Това е гримиран сатанизъм.

    Коментиран от #16

  • 16 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Комунизъм?":

    Това е гримиран сатанизъм,а Партийцит€(Комуняги)-ПЪРВИ натовци(ГРАНТАДЖИИ)!

    Коментиран от #18

  • 17 Наката

    2 4 Отговор
    Румба,Румба,ТАКЪВ ТАРАЛЕЖ СИ ВКАРА В ГАЩИТЕ,ЧЕ НИКАКВА ПРОМЯНА НЕ МОЖЕ ДА ТИ ПОМОГНЕ!
  • 18 Децата на измамата

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!":

    Това, за което пишеш, се отнася за децата на измамата - така наречената "нежна революция", което беше контрареволюция и тя още не е завършила.

    Завършекъ ще бъде в ада.

    Акитата са увити с красиви антикомунистически станиолчета и целофанчета + ЛГБТ++++

    Уверен съм, че ако имаш внучета, вече ги учат в училище как да се пипат...
  • 19 Васил

    2 6 Отговор
    Кво разбира един фатмак от енергетика???

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Плонж пред ВЕИ-мафията....
  • 22 !!!?

    1 1 Отговор
    Браво кремълският парашутист Радев - Вето и Избори да дупка...докато се изравним по стандард с брацките Луганска и Донецка НР !!!?
  • 23 Умен ход

    1 1 Отговор
    Браво, има още няколко причини, неупоменати във ветото. Еми браво, има добри съветници. Време е Българският Народ да подкрепи Президентът си. Понякога и на политиците трябва да се помогне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове