Last news in Fakti

26 Януари, 2023 11:11 1 367 28

Проф. Овчаров: Да не се окаже, че РСМ е троянският кон на Русия

  • северна македония-
  • николай овчаров-
  • българия

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован - това е дипломатически ход

Проф. Овчаров: Да не се окаже, че РСМ е троянският кон на Русия - 1

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон - посланикът ни в Скопие ще остане в България.

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован - това е дипломатически ход, предупреждение. Оставането му у нас може да бъде прието като своеобразно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се прие френското предложение, в западната ни съседка има само и единствено провокации. Това заяви проф. Николай Овчаров от Национален кръг "За Македония" в ефира на "България сутрин".

По думите му половин година след подписването на френското предложеие липсват реални действия във връзка с клаузите по него, сред които вписването на българите в Конституцията и промените в учебниците.

Той призова политическият елит на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ.

"Предложеният от Пендаровски забранителен списък ще влоши отношенията между страните ни. Доколкото разбрах, македонското правителство е отхвърлило идеята. Няма смисъл и ние да правим подобен списък", подчерта гостът.

Проф. Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отлагат приемането си в Европейския съюз, тъй като не са направили нито една стъпка в тази посока.

"Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика - дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни - "позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид".

"Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари", категоричен бе Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8554

    19 8 Отговор
    Аве тази Русия навсякъде бря!!! Даже на някои като не му рипа кончето пак Русия е виновна!
    Те македонците винаги са си били такива ама днес има оправдание с Русия!

    Коментиран от #7

  • 2 ТаУмВзе

    17 7 Отговор
    Гербераста се опитва да се нагласи на Хранилката на сорос, че е Зор!
  • 3 8778

    10 8 Отговор
    Коминтернът се пробуди, неговото най-свидно чедо- македонизмът е гладен за нови територии и е много, много, агресивен, жилото му отново е насочено в сърцето на България
  • 4 4677

    13 5 Отговор
    Стига с този!Пак започна,да не би някой да го забрави.То бива,бива ама всеки ден.Известен е че е болен на темата медиуми изяви.
  • 5 Наблюдател

    14 5 Отговор
    Русия ли ви нагара да застанете на четири крака пред макета или началниците? Поредната евро попивателни за пари си ти.
  • 6 Може може

    7 3 Отговор
    Като слушат сърболята
  • 7 От няколко години е така

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "8554":

    Нарочно едни там са кръстили клуб-Борис Трети.Това е рабатс на наши рубляци.Да ръчкат работата.Все едно турците да отворят клуб Сюлейман Великолепни.

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не,че нещо,ама този битият

    5 2 Отговор
    С какво се е прехранвал?Работил,ли е нещо?
  • 10 Хаха

    10 3 Отговор
    Накрая Русия ще е "виновна" и за това, че жена му не му пуска... Както и за "нетрадиционните", "модерни" Кексуални наклонности на Кирчо и Асенчо...

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пепо

    11 3 Отговор
    Пак Русия ви е виновна,само това знаете.

    Коментиран от #25

  • 13 Абе,къде го Бялата Златка,бе ?

    6 1 Отговор
    Да не се е дематериализирала?!Да си каже мнението.

    Коментиран от #17

  • 14 Античното Маке

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "От няколко години е така":

    Тогава все още българи из македонско са посрещнали Борис Трети с радост и уважение, и е хвърлил милиони за онова време да гради инФраструктора и икономика..
    Как е бил посрещнат Сюлейман Великолепни тук и какво е направил с българите и България та приказваш глупости???
  • 15 От оня свят

    8 0 Отговор
    Да не осъзнаваш, че си глупак е нормално за хората като Овчаров, а това са всички сатанисти(нацисти и фашисти), населяващи България, и които трябва, и ще бъдат утилизирани при започване на третата световна война, а с това и гражданските такива!
    Въпрос на време е прочистването на България от сатанисти да започне.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РУСИЯ И МАКЕДОНИЯ

    2 6 Отговор
    МРАЗЯТ БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #19

  • 19 Символ на мъдростта и красотата

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "РУСИЯ И МАКЕДОНИЯ":

    Напиши в Гугъл "мразя България" ще видиш колко пъти е написано това от българи. Ние се мразим, искаш някой друг да ни обича.

    Коментиран от #24

  • 20 Роня

    5 1 Отговор
    Моля, историкът да не се занимава с политика! Троянският кон е Косово и е на САЩ.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мрази си когато искаш

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Символ на мъдростта и красотата":

    Ние българите си обичаме България ,вие съветските руснаци ни мразите заради съединението1885,за това че разбихме на пух и прах,ваще приятели сърбите,избихте и затваряте в лагери измъквайки ги да се покръстят в македонци,същото правят и в Украйна.
  • 25 Само с визи

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пепо":

    Русия прави и е правила много кратно опити да ни управлява чрез такива малоумни и алчни предатели,Тошко Живков,Жанчо Виденов,Симиончо, Станишка,Първанката,Доганката,Мутрите,ченгетата от ДС,Трифонов и
  • 26 Мемфис

    0 0 Отговор
    Троянският кон на Русия си ти и такива червеи като теб и отаналите червени лизачи!
  • 27 Дела и Документи

    1 1 Отговор
    Русия винаги ни е забивала нож директно в сърцето за важни исторически моменти в полза на България Даже и в момента ни е определила за враг
  • 28 схгкл

    0 0 Отговор
    овчаров пак не разбрал скачаш е нали предложението било лошо трябало да се спрее те са радикалисти нямат общо със това никой не си направи труда да потуши тези изблици на омраза през годините
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове