Last news in Fakti

27 Януари, 2023 09:50 884 27

Бойко Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и за урок

  • бойко борисов-
  • холокост

Хитлеристкият режим отвори рана, която вече десетилетия човечеството се опитва да изцери, добавя той

Бойко Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и за урок - 1

Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и ден за урок. Днес си спомняме за милионите невинни жертви на най-голямото зло, което светът някога е виждал. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Хитлеристкият режим отвори рана, която вече десетилетия човечеството се опитва да изцери, добавя той. „Рана, за която обаче българският народ и Българската православна църква намират лек, когато през 1943 г. отказват да предадат на нацистите своите близо 50 000 братя и сестри евреи, избавяйки ги от сигурна смърт в концентрационните лагери. Едновременно с това обаче с болка свеждаме глави пред паметта на онези 11 343 депортирани от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, които българите не успяхме да спасим. Никога вече!“, завършва публикацията на Борисов.

Международният ден в памет на жертвите от Холокоста се отбелязва днес – 27 януари. Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“ от съветските войски. Между 1940 и 1945 г. в лагера умират един милион евреи. Резолюцията призовава страните членки на ООН да предават на бъдещите поколения уроци за геноцида, за да не може той да се повтори в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯКОЙ

    24 0 Отговор
    НАХАЛНИК !
  • 2 да де

    23 0 Отговор
    Хайде тиквата заработи потупване по рамото от големите началници.
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    25 0 Отговор
    Намерил кой да ни учи за Холокоста! Ти, който предаде българите и изгони 2 милиона българи за 12 години, сега плачеш с крокодилски сълзи за евреите! Няма да се учудя, ако след малко и Слави Трифонов да изтърси нещо по въпроса, също и за Македония. Изборни плачове!
  • 4 честен ционист

    6 3 Отговор
    Не само не успяха да спасят, а спомагаха по товаренето във влаковите композиции. Баце е един лицемер.
  • 5 ийкуой

    16 0 Отговор
    Ето тоя би било добре докато не е прегърнал букета, да влезе в килия за много години, за цялостно творчество. За да го харесат от козяк и да му разрешат да лъже и краде в България, тоя простия пожарникар искаше и войници да праща на фронта в Украйна. Не стига че граби българите 12 г. а сега иска и децата ви да прати да загиват, за да си спаси кожата. Когато и да го арестуват все ще е късно.
  • 6 Ганьо Пунтамаров

    6 2 Отговор
    Това за спасените евреи ми се струва просто мит, като знаем днес как на джендърите от Западна Европа козируваме за всяка прищявка, не мога да си представя как сме тропнали по масата и сме казали на Хитлер, няма да пратим някакви си там бедни евреи от махали. Сигурно са ги пращали, ама под друг етикет като фурмите за ОАЕ.
  • 7 Гражданин

    8 2 Отговор
    Бойко и и ти като много родени 1959 знае хохо всичко хихи. Учил ли си в пожарникарското история, по точно не. Живял ли си в град, където мнозинството ни в града бяха евреи имаха парк еврейски. По точно не. Учил ли си с евреи. По точно не. Работил ли си с евреи. По точно не. Гроба на родителите ти в близост до евреи ли са. По точно не. И за заключение. Те са много добри евреите. Предпочитам да живея между тях, но вече ги няма почти в града ни. Те са комунисти. А дали сорос е комунист, това не зная, но българските евреи бяха толерантни по вренето на Живков и много еродирани окръжни съдии. Бою на всяка манджа ми ро дия. Лошо няма. Лошото е, че сме се родили в тоя зверилник Бг.
  • 8 Гост

    11 0 Отговор
    Кажи кой ще разследва прЕатела ти гешо бе, мошенгийо?
  • 9 ппппп

    14 0 Отговор
    Еврейска измислица, за да им дадат палестинската земя ! А тоя бойко е клептомана сатана
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ами жертвите на Тулупа?

    12 0 Отговор
    Коги? Колко обра и вкара в земята а?

    Коментиран от #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДОБРЕ

    3 1 Отговор
    КАЗАНО
  • 14 Жорж

    12 0 Отговор
    Борисов, твоите уроци са за това как се изгражда мафиотска структура чрез лобистки закони и икономически зависимости.
  • 15 Бонев

    17 0 Отговор
    Банкянският бидон почна пак да се изказва по всички въпроси. Човекът отменил ветото, вчера прегръща майката на пребития. Нахалник.
  • 16 безпартиен

    2 3 Отговор
    Има историци които лесно биха направили сметката колко са жертвите дадени по времето на управлението на национал-социализма в Германия и тези дадени по време на управлението на социализма/комунизма/ в СССР и останалите социалистически страни!Мисля,че числата не са в полза на социализма!А бивши членове на БКП да ни поучават как се прави демокрация и какво значи историята е не само смешно но и трагично!Как стана така,че едните жертви са по-ценни от другите жертви?Отговорът е,че ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!
  • 17 Агата Кристи

    6 3 Отговор
    На този ден трябва да се отбелязват и жертвите в българските лагери на смъртта след "освобождението" през 1944 г
  • 18 А кога ще има световен

    4 2 Отговор
    ден за почит към ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМЪТ, а те са с пъти повече от евреите ?
  • 19 А ден

    6 0 Отговор
    за жертвите на мутрите и ДС ?

    Коментиран от #20, #24

  • 20 А ден

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "А ден":

    За при падналите по опашките за олио - - - КОГА ???
  • 21 гн1ус

    12 0 Отговор
    Точно този ли ще ни учи за жертвите на холокоста? Тоя, дето 12 год не актуализира пенсиите, тоя, дето 3 год. замрази доходите, обрече народа на глад, болести и мизерия? Геноцид! Тоя, дето своите хора- некадърници ги издигаше нагоре, щото били умни и красиви, според него, а народа наричаше улицата, диванни толупи и пр. обидни квалификации? Тоя, дето остави хиляди хора без доходи по време на пандемията и не даде нито 1 ст. помощ на гладните и безработните, докато в цял свят правителствата подпомагаха населението? Хора умираха по стълбищата на болниците. Безсрамник!
  • 22 гн1ус

    11 1 Отговор
    При този Бг стана държавата с най- висока смъртност и най- ниски доходи в ЕС. Тоя обрече пенсионерите и хората с увреждания на бавна, мъчителна, гладна смърт. Унищожи социалната политика на държавата. Тръгнал за Холокоста да ни поучава! Как може да има де.или, които гласуват за него?! След 12 год. геноцид.
  • 23 Верно ли

    5 1 Отговор
    И това ако не е лицемерие да почиташ загиналите в Холокоста, крепейки фашстки режим под носа на руснаците, здраве му кажи! Онзи ден гледах някакво филмче за промиване на мозъци в тубата, където две лелки обясняваха дали има нацки в Крайната, и едната много мило обясняваше как видите ли имало, ама за тях това било вид национализъм - обичали си били държавата!
  • 24 гн1ус

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "А ден":

    Трябва да се направи и ден за жертвите на ГЕРБ/ДПС.

    Режимът на ГЕРБ трябва да се обяви за престъпен, срещу човечеството.
  • 25 Деций

    4 0 Отговор
    Абе примат, Холокауст е измамата на столетието.Вземи и прочети книгата на Юрген Граф"Измамата Холокауст" за да разбереш истината,която едва ли интересува кокошият ти мозък!Тези спекулации и пози на загриженост и отбелязване на разни дати от такива като теб ,са проформа,и нищо повече! Учудващо е как такива индивиди биват издигани от задкулисието.Ти си срам не само за България,а и за човечеството!
  • 26 Катюша

    4 0 Отговор
    Отново немски танкове в Русия! Който не се учи от историята, страда много!
  • 27 111

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ами жертвите на Тулупа?":

    Геноцидът е оръжие на сатаната, а неговите чираци си умират да се самоизтъкват. Не се ли покаяте истински, мир няма да има!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове