Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 13:12 1 275 16

Адвокат: Случаят с разменените бебета ще стигне до Страсбург

  • разменени бебета-
  • съд-
  • страсбург

Там вече може би ще стане дума за доста по-високи суми, още не съм внесъл иск, но ще го внеса във вторник или сряда следващата седмица, уточнява Тодор Мангъров

До Страсбург ще стигне случаят на Севда Михайлова, чието бебе беше разменено в началото на месец септември миналата година в общинската АГ болница "Шейново". В това увери адвокатът ѝ Тодор Мангъров, който другата седмица ще внесе в съда иск за обезщетение на младата жена за неимуществени вреди, както за нея, така и за по-голямата ѝ дъщеря и за майка ѝ, съобщи БНР.

От болница "Шейново" бяха категорични, че очакват да се произнесе съдът по отношение на обезщетенията на двете майки. Същото становище оповестиха и от Столичния общински съвет, който е принципал на акушеро гинекологичната болница. .

Историята започва в средата на месец декември миналата година, когато директорът на столичната АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев обяви: "На едната майка сме дали едно бебенце с различен номер, на другата майка сме дали друго бебенце с различен номер".

Той разбира за случая в началото на месец декември, миналата година:

"Абсурд е да има умисъл. За мен това е някакъв низ от някакви случайни обстоятелства, които разбира се не ни оневиняват".

От д-р Донка Узунова, която тогава е ръководител на неонатологията в АГ болница "Шейново", а по-късно е отстранена от ръководната позиция заради случая с разменените бебета, Севда Михайлова разбира, че бебето, с което е изписана, не е нейно. Притеснена младата майка търси контакт с адвокат. Отзовава се адвокат Тодор Мангъров:

"Тя беше изключително притеснена. Беше убедена, че е жертва на измама. Беше сигурна, че искат да ѝ вземат детето. Изплашена беше". Според него проблемът е бил в това, че болницата е отказала да води преговори за споразумение:

"Ние сега вече ще внесем иска в съда, а това ще забави решаването на спора с поне 2 години. Това е доста неприятен факт, но нямаме друг избор. Аз бях съгласен на сума между 150 и 200 хил. лв. да се споразумеем. Сега обаче със сигурност спорът ще бъде отнесен до Страсбург. Там вече може би ще стане дума за доста по-високи суми. Още не съм го внесъл, но ще го внеса във вторник или сряда следващата седмица. Все още го готвим".

Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Втора САГБАЛ Шейново" ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда, се посочва в становище на болницата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 2+2 = на МНОООГО

    13 2 Отговор
    А мешерето няма ли да се намеси ?
    Някой знае ли на тези адвокатчета какъв е процента от ДАЛАВЕРАТА ???
    ОГРОМЕН Е.
    Затова са толкова настървени.
    С това спечелено дело - и 5-6 години лайф ...
    А будалите да се трепат за жълти стотинки !
  • 3 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    15 4 Отговор
    То ясно, че майките и единия баща са пострадали, другия баща го няма едната е самотна майка. Ама това дядовци, баби ... какво ми се правят на пострадали.
    Ма то не може така, толкова много алчност не е на добре.
  • 4 Глупаци

    6 7 Отговор
    Не 300000 а 3 милиона ще ги одера в Страсбург, тия некадърници свят ще им завие.
  • 5 Жена

    12 1 Отговор
    За да отиде това дело в Страсбург, първо трябва задължително да е преминало през всички инстанции в България. В Страсбург какви потъпкани човешки права ще гледат? Какво ще гледат срещу България? Все още няма никакво решение.

    Коментиран от #6

  • 6 Глупаци

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Жена":

    Нищо ще очаквам и после жална им майка.
  • 7 Доктор Ох сърби

    9 2 Отговор
    Всичко е ясно, само искам да попитам колко % е хонорара на този алчен адвокат.
    Да си разделят по 1/3 ми изглежда логично.
  • 8 Перо

    9 4 Отговор
    Адвокатите,които дълго време издирваха родителите на разменените деца за изкарване на комисионна ще гризнат дръвцето! Няма прецедент за такава сума и ако въобще се получи ще бъде много мижава. Едва ли ще се покрият разноските по делото, само вносната такса за образуване на това дело, за тази сума е 12,000 лв., другите разходи са още толкова! Алчността на адвокатите ще направи лоша шега на родителите! Не се ли усещат, че само начинаеща и неграмотна селяния, може да търси подобни, налудничави случаи! Големите и престижни, скъпи, адвокатски кантори са търсени и клиентите идват на крак, а не те търсят случаи!
  • 9 Софрони

    1 1 Отговор
    Мчи кък няма да се облажат римските адвокати и съответните НПО. Така ще е докато не си направите НПО защитаващо Българите като репресирани и безправни в собствената си родина. Да живей Бг . Правосъдие и разпределителите на средства адвокати и НПО.
  • 10 Севда

    3 4 Отговор
    Изключително притеснена и трябва да печели пари за голямата рода щото обществото и е длъжно за безценните 3-4 деца. А другата жена ? Ах,да. Тя може би не е от подобните навъдили се прекалено много Севди . Тя колко деца има и колко пари мисли да печели за тях? Или случайно има морал и ум ,че това ще ощети цялото общество . Колко милиона иска Севда докато събираме капачки точно за болници и детски отделения ? Изроди алчни адвокати и римляни нагли.

    Коментиран от #15

  • 11 Иван

    3 2 Отговор
    За смъртен случай взимат по 100 000 лева понякога, няма умисъл и т.н., това е доста сериозна претенция. Трябва да има обезщетение, но ще е най-много 30 - 40 000 лева и толкова.
  • 12 даАа

    1 2 Отговор
    Отиде ли делото в Страсбург, родителите ще го спечелят и ще получат доста по- солидна сума. Тук май списват много хора от лекарското лоби и с негативните коментари целят обезсърчаване на ищците. Но няма да им се получи. Родителите ще победят в Страсбург.
  • 13 Тома

    2 1 Отговор
    Направо дайте на адвокатите процента от сумата че най после да се успокоят и всичко да приключи.Като гледам те най са пострадали от размяната на бебетата
  • 14 @@@@

    1 2 Отговор
    Много специалисти много мрънкалки. Адвоката това , адвоката онова , хонорари големи . Да сте учили и вие за прависти бе смешници. Разбира се , че трябва да се съди болницата и се надявам да се изръси яко за да бъде за урок . Точно защото си затваряме очите за такива работи сме най-мизерната държава в ЕС.Гледаме кой какъв хонорар ще вземе ,ако ги осъди да го взима , ако бях аз и двоен щях да му дада стига да ги осъди
  • 15 Димо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Севда":

    Точно заради хора с мислене като твоето биваме мачкани. Според теб всичко трябва да се потули щом децата вече са при истинските родители и да си блеем в стадото . Съд до дупка и яко показност за такива издънки , само така ще почнат да работят качествено
  • 16 Ццц

    2 0 Отговор
    Май размяната е била по взаймно съгласие тип циг работа за пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове