Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 15:32 1 849 19

Според шеф на НЕК: Аварията на ПАВЕЦ „Чаира“ е заради "умора на материала"

  • павец “чаира”-
  • аец белене

Продължаваме да съхраняваме оборудването за АЕЦ "Белене" с цел да се запази годно и да се удължи срокът му на годност, казва Мартин Георгиев

Ситуацията на аварията на ПАВЕЦ „Чаира“ е уникална, няма от къде да се почерпи опит относно начините на възстановяване. Извършват се паралелно анализи, някои от резултатите вече са налични. Два от тях показват, че има значителна умора на материала. Централата не е безвъзвратно загубена, но ако се потвърди и третият анализ, ще е необходима много сериозна реконструкция, удължена във времето. Разработва се и вариант за по-краткосрочно решение, но и с по-кратък хоризонт на опериране на блоковете. Това заяви Мартин Георгиев, изпълнителен директор на Национална електрическа компания (НЕК), пред телевизия "Блумбърг".

Той коментира енергийната проектостратегия на служебното правителство, която предвижда размразяване на проекта АЕЦ "Белене".

„НЕК продължава да съхранява оборудването с цел да се запази годно и да се удължи срока му на годност“, отбеляза той. И добави, че на фона на санкциите срещу Русия е доста по-сложно да се набавя ново оборудване от там, така че се разглеждат вариантите за допълващо оборудване от западни производители.

„Решението да се търсят алтернативни източници, освен възобновяеми, за производство (на електроенергия) е правилно. Решението не се конкурира с производството на ВЕИ, а се допълва“.

По думите на госта производството от водноелектрически централи също е допълваща мярка.

„Миналата година беше с лоша хидрология. В дългосрочен план специфична е цикличността. Като дългосрочен тренд не се забелязва намаляване на водните притоци в язовирите… Производството е доста добро решение, което се прилага в доста други страни по течението на Дунав“.

Георгиев изрази мнение, че страната ни не е предвидила презапасяване с генериращи мощности на фона на плановете за два нови ВЕЦ-а.

„В разумен времеви хоризонт въглищните централи ще излизат от пазара и са необходими заместващи мощности. Функционирането и бъдещо опериране на АЕЦ "Козлодуй" също има своя технически живот“.

Георгиев посочи още, че НЕК остава обществен доставчик – няма законови промени, вероятно следващият парламент ще разглежда темата. Той отбеляза и че през 2022 г. дружеството е регистрирали най-силните финансови резултати през последните десет години, което е помогнало за намаляване с около 25% на натрупаната в годините задлъжнялост на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    41 1 Отговор
    Да, сигурни сме, че е така, и всичко се строши точно при тестовете след ремонта на ГЕРБ ;)
  • 2 ПАВЕЦ Чаира е уникално съоръжение, което

    42 0 Отговор
    се "повреди" след основен ремонт. То на практика елиминира нуждата от студения резерв, за който всички ние плащаме десетки милиони на Ковачки и Доган ! Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава ! А последният носи персонална отговорност ! Двайсет години съгласно НПК.

    Коментиран от #8

  • 3 лоза

    24 2 Отговор
    То и за изборите ще има вече умора на мат рияла.Ще гласуват под 40% от хората.

    Коментиран от #5

  • 4 Баба Вуна

    28 0 Отговор
    Ами как няма да е задлъжняла НЕК като в сметката ми за ток 46лв ми е за използвана електроенергия и 38лв ми е за пренос на ниско и високо напрежение. ЕРП-ТАТА печелят повече от НЕК!
  • 5 Киро Факиро

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "лоза":

    Това означава че Боеку ще има над 121 депутата! Ай честито.
  • 6 Хохо Бохо

    18 1 Отговор
    Реакторите в Белене не работят. Какво означава "удължаване срока на годност" за нещо, което не работи?
    То си е годно да не работи за вечни времена...
  • 7 Доцентът

    27 0 Отговор
    Работата е там, че има заинтересовани хора да се поддържат мощности ТЕЦ в горещ резерв вместо ПАВЕЦ Чаира. Подробности от Доган и Ковачки.
  • 8 Доцентът

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПАВЕЦ Чаира е уникално съоръжение, което":

    Както се казва, взе ми думите от устата.
  • 9 Обаче

    16 0 Отговор
    ✔️Два от тях показват, че има значителна умора на материала.✔️
    Самата умора на материала е отдавна известно следствие от механични деформации на металните части и не е уникално явление. Инжинерите би трябвало да го имат в предвид още при проектиране и да са указали, в придружаващата документация за експлоатация, начините за подмяна на дефектиралите части (вероятно на турбината).

    Коментиран от #12

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 0 Отговор
    Какво значи
    Умора на материала
    при изпитания след ОСНОВЕН ремонт ❗❗❗
    Ядем домати , ама не С КОЛЦИТЕ ❗
  • 11 Аварията на ПАВЕЦ Чаира

    24 0 Отговор
    е от некадърността на нек!За да откраднат повече пари от ремонта,не го дават на японската Тошиба,на която са машините,ана някаква световно неизвестна румънска фирма,които и понятие ди нямат от машините на Тошиба!Затова, виновните от нек на съд,и в затвора за злоупотреба в особено големи размери!Или по скоро саботаж,пряко касаещ Националната сигурност!
  • 12 Умората на материала е едно,

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Обаче":

    а другото е, че българските бандити във властта нямат умора !
  • 13 явор

    9 0 Отговор
    Уникално съоръжение съсипано умишлено от предатели!
  • 14 ежко

    7 0 Отговор
    Аварията в Чаира е защото давате на фирмите на Сульо и Пульо да вършат работа от която и понятие си нямат, а стопанисващите съоражението един свестен обем за ремонт не могат да съчинят поради некадърност и незаинтересованост!Умората на материала е проследяем процес, затова периодично трябва да се следи за нея.Ама силно се съмнявам,че това е единствената причина за аварията.
  • 15 Енергетик

    8 0 Отговор
    Това са пълни глупости. Аварията има съмнение да е саботаж, защото не се допуска японците от Тушиба, чийто реактори са там, да ги ремонтират. Това е много съмнително и продължително дълго време се проточва без ясна причина. Повече от очевидно е,че се крие истината, но това е в ущърб на България, а се сещам кой работи в тази насока и това е руско-българската енергийна мафия. За тях България няма значение.
  • 16 Дрън

    2 1 Отговор
    Дрън ярина.За какво Белене говориш мутро кремълска.Само нищожества ,защо е този НЕК да трупа дългове ли?Като топлофикация София.
  • 17 От чужбина

    1 0 Отговор
    Има ли някой който знае какво точно се е повредило за да обясни. Ама някой, който наистина знае!

    Коментиран от #19

  • 18 Варта

    0 0 Отговор
    Абе, друго си е да си купим батерии......кеф ти ток, кеф ти екология!
    Ама след 5-6 години ко праим?
  • 19 Кеша

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "От чужбина":

    Ами питай Оня с батериите! Той ще ти разкаже как счупиха и двете турбини!
    За Кирча и Кокорча ти думам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове