Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 18:12 2 608 19

Ето колко е струвала отстъпката за горивата на бюджета на България

  • горива-
  • цени-
  • мерки

Компенсацията се начисляваше като намаление от крайната цена

Ето колко е струвала отстъпката за горивата на бюджета на България - 1
Снимка: БГНЕС

За близо 183,2 млн. лв. е направената отстъпка от 25 стотинки за зареждане на литър гориво в периода на предоставянето ѝ, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), предава БТА.

Антикризисната мярка в помощ на физически лица действаше около шест месеца през 2022 г. - от 9 юли до 31 декември и бе въведена с актуализация на бюджета. Бензиностанции правеха отстъпката при зареждане, а НАП по нормативно определен ред възстановяваше средствата към тях.

Първоначално бе прието тя да се прилага до изчерпване на заложените в бюджета 150 млн. лева, като впоследствие за нея бяха отпуснати още 38 млн. лв., за да продължи до края на годината.

Отпуснатите средства от бюджета са в размер на 188 млн. лв., като до момента е изплатена компенсация на 581 фирми за крайно разпространение на горива", съобщи преди дни в интервю за БТА изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

Вече е възстановена сума от 183,2 млн. лева на 586 дружества с обекти за крайно разпространение на горива, съобщиха от приходната агенция.

Отстъпката важеше за литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ - LPG). Компенсацията се даваше за зареждане на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябваше да представят малкия талон на превозното средство, за да я ползват.

Друго условие беше видът гориво да е с най-ниската цена.

Компенсацията се начисляваше като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата. Бензиностанцията издаваше разширен фискален бон с вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и самата отстъпка. Нямаше ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията.

От НАП съобщиха, че не е имало затруднения в процеса по предоставяне на отстъпката. За периода на предоставянето ѝ са направени 114 проверки, при които са установени 14 нарушения. Голяма част от тях са свързани с разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата.

Отчита ли се ръст на продажбите на горива за периода на предоставяне на отстъпката в сравнение със същия период на миналата година, което евентуално да се дължи и на тази мярка?

През втората половина на 2022 г. се отчита ръст в продадените горива - при бензин с 2 процента и при пропан-бутан с 11,7 процента, както и намаление от 2 процента при дизела. Не може да се направи изводът, че потреблението на горивата е свързано с мярката от 0,25 лева отстъпка, а по-скоро с крайната цена на различните видове горива, коментираха от приходната агенция за БТА.

В средата на януари служебният премиер Гълъб Донев съобщи, че експерти от няколко министерства работят по нов механизъм за компенсиране на високите цени на горивата.

"В служебното правителство, още когато се разбра, че Народното събрание няма желание да гласува продължението на отстъпката от 0,25 стотинки на литър гориво да продължи да се прилага и през тази година, ние започнахме работа по методика, с която да определим рисковите групи и най-нуждаещите се от такова подпомагане", посочи Донев.

Той коментира, че новият механизъм ще цели да подпомогне онези групи от населението, които имат най-голяма нужда, и че при всички случаи в методиката ще бъде включен подоходен критерий.

На 12 януари депутатите увеличиха размера на месечната вноска във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за произведени в България нефтопродукти от руски петрол, като събраните средства ще се изразходват за финансова подкрепа на физически лица за транспорт.

Тогава председателят на енергийната комисия Делян Добрев обясни, че вместо отстъпка за горива най-вероятно ще се предоставят ваучери за транспорт на хора с доходи под максималния осигурителен праг на член от семейството, а Министерският съвет с наредба ще определи как ще се разходват събраните вноски във Фонда. За тази година максималният осигурителен доход е 3400 лв. Тези, които нямат автомобили, ще получават други ваучери, например за градски транспорт, обясни още Добрев.

Засега точни суми и разчети за мярката няма. От днес с указ на президента е назначено ново служебно правителство, в което почти всички министри от предишното остават на постовете си. Действащо Народно събрание обаче ще има едва през април.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РобоШоп

    25 4 Отговор
    а колко подарихме на укроинците, някой козяк да напомни?
  • 2 Хаха

    17 0 Отговор
    И то само за определени горива и МПС, някои българи не сме ползвали нито един път тази отстъпка и на всичкото отгоре ЕС съди БГ за дискриминация срещу чужденци нямащи право на отстъпка 🙉

    Коментиран от #4

  • 3 Токсик

    24 5 Отговор
    Нищо не е струвало на бюджета, защото простокирчовците изкуствено завишиха цените на горивата, за да може българският народ да плаща горивото на украинските нацисти. Дори и с отстъпката цената беше над пазарните при тези цени на петрола. В момента също.

    Коментиран от #6

  • 4 Русенец

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Отстъпката за горивата е от нашата хазна, от нашите данъци. От къв зор чужденец ще се възползва от нея? Плащал ли е данъци в България, че да ползва?
  • 5 Жоро

    14 1 Отговор
    Едни избори ни струват 100млн лева. Демек ние българите пари имаме, няма проблем! Сега - нови 100млн!
  • 6 Асдф

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Токсик":

    Бойко повиши всички цени, за да клати държавата.
  • 7 небрежнев

    17 4 Отговор
    Печалбите на Лукойл са около 7 милиарда, като само данък печалба трябва да е 700 млн, но Лукойл не го плаща. Какво са тук някакви си 188 млн...

    Коментиран от #8

  • 8 Русенец

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "небрежнев":

    Лукойл не плати ли 90 млн авансово данък?
  • 9 Хоп

    3 9 Отговор
    Зелените чорапи,не искат да бръкнат в червените чорапи за отстъпката.Просто и ясно.Жалко,че прецакаха ПП, единствените българофили.
  • 10 ето

    16 0 Отговор
    180 млн помощ за българския данъкоплатец, 550 млн за украйна. Това са фактите.
  • 11 Озадачен

    13 2 Отговор
    Абе защо всички мълчат колко е откраднато за 12 години?
  • 12 Красимир Петров

    6 3 Отговор
    Кожодерите от Лукойл внасят Руски петрол за 40$ на барел,а дерат Българският народ с 3 лв за литър.

    Коментиран от #18

  • 13 Дядо от село

    7 0 Отговор
    А да ви кажа ли аз каква отстъпка получих за сеното на магарето или ще се сетите?
  • 14 грешно заглавие

    4 0 Отговор
    Ето колко струва отстъпката за гориво на данъкоплатците в България. По правдоподобно е.
  • 15 Ехааа

    3 1 Отговор
    Къде е пазарната икономика. Помагат ми 25 стотинки, но не съм съгласен. Мирише на комунизъм. Мразя на всеки по калпак. И на Бойко и на Радев и на Доган и на мен все по 0.25. Няма да се оправим!
  • 16 Васил

    7 0 Отговор
    За шест месеца 188 милиона за робите а същият период на работодателите отпуснахте почти 5 милиарда лева помощи а какво стане парите заминаха и вдигнаха цените. Тогава за какво на работодателите бяха отпускани тези пари че и даже им намалиха ДДС-то.
  • 17 раптор

    2 0 Отговор
    С тези 25ст/л , Коалицията на войната , която ни ги взе ,финансира изпращането на оръжие за Украйна!!!!
    Гласувайте пак за някой от тези продажници, дори не погледнаха пенсии и заплати... Гнус , на изборите апелирам да се гласува СРЕЩУ тях!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 раптор

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Красимир Петров":

    Църви , / галено от църв.л/, не прави евтина краварска пропаганда! Най- ниските цени на горивата са в ЛУКОИЛ!!!
    На какви цени го продават твоите покровители , държащи Шел, ОМВ, и тнт.? По-високи!!! Аз зареждам само на Лукоил!!! Да се спукат ДРОГИРАНОЗЕЛЕНЧУКОФЕНОВЕТЕ!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове