Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 14:07 1 706 21

Проф. Павлов: Строителството в България е по-качествено от това в Турция

  • проф. петър павлов-
  • строеж-
  • сгради-
  • земетресение

Експертът посочи, че при евентуални трусове в България се очаква "сградите да реагират добре"

Проф. Павлов: Строителството в България е по-качествено от това в Турция - 1

Строителството в България е по-качествено от това в Турция и Албания. С темата за „срока на годност" на сградите се спекулира. Това заяви в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS проф. Петър Павлов, ръководител на Национален център по сеизмично инженерство.

Той коментира основните проблеми, които намаляват сеизмичната устойчивост на сградите – проектиране, експлоатация, лоши материали и др.

Проф. Павлов обясни, че след земетресението във Вранча българските власти са предприели увеличаване на нормите за сигурност на сградите. През 1987 г. те отново са се повишили, допълни той. “След 2010 г. сградите се изчисляват по Еврокод 8 (част от системата за оразмеряване на конструкции на сеизмични въздействия). Затова мога да кажа, че в България качеството на строителството е много по-високо от това в Турция и Албания“, заяви той.

"Въпросът за контрола на експлоатация на сградите е проблемен", поясни експертът.

Проф. Павлов успокои, че при евентуални трусове в България се очаква „сградите да реагират добре“. Той е на мнение, че България има нужда от лабораторен комплекс, в който да се извършват експериментални изследвания на строителните системи и да се правят препоръки за укрепване и удължаване живота на зданията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    29 0 Отговор
    Дано не се налага да разберем
  • 2 Джукаран

    15 1 Отговор
    За пръв път да видя, Мара да пише за нещо,което е истина.
  • 3 Азз

    23 4 Отговор
    Колко ще е качествено,като турците купиха нашите циментови заводи и правят цимент от боклук....
  • 4 честен ционист

    6 6 Отговор
    Напразно лепихте тапети у пещерата. Сега като ви думнат един сеизмичен данък и втасахте.
  • 5 мани мани

    21 2 Отговор
    беше по-добро ... поне от 25г. не е! кат турското е сега, защото материалите са некачествени турски, а и строителите са пишман такива! скатава/пести се от матрял и т.н.
  • 6 Забелязъл

    13 6 Отговор
    Като го гледам тоя професор на снимката почти е заспал говори колкото да незаспи .
  • 7 Хихихи..

    7 2 Отговор
    Пруфесуря и Генералитет - поналапайте го..
  • 8 Неизвестен

    14 2 Отговор
    Еврокод 8 ??? И това е гаранция, че няма корумпирани служители в държавата с доказана най-голяма корупция в ЕС. Звучи като в песента "А дано ама надали".

    Коментиран от #10

  • 9 Роки

    18 3 Отговор
    При нас е толкова качествено строителството, че с материали за второкласен път градим магистрали, бе, ей!

    Коментиран от #17

  • 10 Млад техник 1984

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Неизвестен":

    Във Варна знам няколко нови високи сгради които на приземните етажи и паркингите носещите греди които държат всичко се цепят, след това им се прави някакво уж укрепване и замазване в стил "да не види куповача" че блока вече е тръгнал да пада от собствената си тежест.
  • 11 бай Гъсю

    7 0 Отговор
    А дано, ама по-добре да не пробваме! Ако е с турски цимент и морски пясък... Да пази Господ!
  • 12 Факман

    5 3 Отговор
    Тука ако издънка такова земетресение като в Турция ще е пълно зануляваме,къщите по селата нямат една колона и греда да носят конструкцията,а за блоковете строени от дядо Тошко ще е също голямо предизвикателство,а пътните съоражения ,мостове виадукти,подлези и надлези строени преди 20 до сега там ще е голям филм.да не става такъв трус ,че не ми се мисли каква картинка ще е тука.Който не вярва да се хване в някоя фирма строителен техник да види от първо лице,качество количество и изпълнение.
  • 13 За протокола

    6 3 Отговор
    По документи сигурно е така, но в действителност - не.
  • 14 бай Гъдю

    4 1 Отговор
    А дано, ама по-добре да не пробваме! Ако е с турски цимент и морски пясък... Да пази Господ!
  • 15 АХААА

    4 1 Отговор
    АМА ПО ЗЛЕ. И ВСЕКИ МЕСТИ СТЕНИ.
  • 16 чудно ми е защо

    2 1 Отговор
    Как така маймуните ядат банана с кората,а хората го белят? Интересно...
  • 17 1222

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Роки":

    Пътното строителство е друга тема.
  • 18 Хихи

    3 2 Отговор
    Турците купиха канцелариите на фалиралите на костов фирми чрез уж бонови книжки и добре, че са турците, заповядайте да видите приказка сториха, превърнаха сградата в хотел и всеки минавайки за Гърция ни спира да пита, работи ли, но не знаем румънски им отговаряме, не биллит, дали работи.
  • 19 Очевидец

    1 2 Отговор
    Турчина е на запад. Може да има някой, но са малцина. Те ходят в София. Имат златни ръце, но работят скъпо и хубаво, но на българи от бойковите хора, номенклатурата на бкп директори, а и преди бойко, вече са пенсионери, но получават 3400,и материала не е качествен, и това не е лъжа, като си дойде от София майстора и все си го викат него, но той няма вина майстора, че материала е такъв, при дъжд става мамо мия. Те имат пари директорите, не ги жаля, за без пари им дадоха земята от общината, а на другите, които искаха, вече не, няма за кога, един гол банан. Няма демокрация. Нито имат някои права. Взеха им от джебелбасма земите на българите и те измряха, а дръвчетата отрупани и не ги бере с връзки бгмохамеданина. А са посадени преди 30,40 години, но както и да е, все чорбаджиите са прави и от там за 33 г вече народа е много беден и свъх богат. Строители строят, но не турци, а български мюсюлмани, учат се барабар с Ромео хихихитурчина е в австрия германия и къде му видят очите, но са си баш майстори.
  • 20 Лично мнение

    1 2 Отговор
    Очите им са на запад на турците майстори строители, но пандемията им обърка нещата и са по София. Дори сне чували да работят на Софиянски в София. Викат, името му е софиянски, но не е софиябец, но той казва, че е, но това са подробности. Бойко Борисов, ако има нужда, да ни пише, ще му кажем да му вапца къщата в Банкя, а овчаря ще му прати някой буркан еко крава месо, от неговите е, готин бгмоханеданин, нищо, че уволни сина колега на 46 г, но жената е в холандия едното дете и където е имало пак ще има, има над 380 буркана с месо от балкантурист, но е овчар. Много богати тия твоите бойче, но не ги е страх от работа. Остани със здраве. Не ми се вярва да отидат нашите в Турция да строят. Имат си крава, кокошки, майка турците.
  • 21 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Опита показва че думите на професора са верни. Преди 7-8 години имаше 2 земетресения в Италия и България с еднакъв магнитуд (малко над 6 ако не се лъжа) . Резултата беше в Италия 800 сгради станаха необитаеми и няколко десетки жертви, в България две селски къщи се напукаха без жертви , в пернишко. Проблема на Италия е стария сграден фонд , но и така бе виждам защо да ги оправдаваме , да му мислят рагаците, България и тя не е държава от вчера ... А проблема на Турция е сериозен първо че е земетръсна зона ( България не е ) и второ че се трои гьотерджийската с каквито падне материали и норми .... говорим ми за голямата корупция в България че ме приспива....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове