Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 20:31 2 693 41

Ивайло Мирчев пита 4 институции за пътуването на Иван Гешев в САЩ

  • иван гешев-
  • сащ-
  • прокуратура

Преговорите на “Демократична България” с “Продължаваме промяната” за съвместно явяване на изборите на 2 април вървят много добре, без никакви сътресения, каза той

Ивайло Мирчев пита 4 институции за пътуването на Иван Гешев в САЩ - 1

Бившият депутат от “Демократична България” и член на ръководството на “Да,България” Ивайло Мирчев е отправил въпроси по Закона за достъп до информация до 4 институции по повод посещението на главния прокурор Иван Гешев в САЩ. Това стана ясно от негово интервю за видеоподкаста на “Капитал” “Първа точка” с водещ Полина Паунова.

След като от питане Мирчев още като депутат в 48-ото НС до Върховната касационна прокуратура оттам вчера отговориха, че Гешев е бил в САЩ по време на отпуск, което на практика означава - на частно посещение като турист, днес той е отправил и въпрос, дали е бил придружаван от други служители на прокуратурата и в какво качество.

Обърнал се е и към Националната служба за охрана дали до САЩ Гешев е бил придружаван от двама охранители и ако да, кой е поел разходите. Към Министерството на външните работи пък питането е дали те са имали информация за предстояща визита на главния прокурор в САЩ. Мирчев е задал въпрос и на Народното събрание, дали депутатът от ДПС Хамид Хамид, който се виждаше на снимките до Гешев в САЩ, е бил командирован от парламента.

“Гешев има проблеми с имиджа си и отиде там да го поизпере, използвайки американски омекотител, но се оказа, че петната остават и вонят. Това бе опит да демонстрира високо доверие от стратегическия ни партньор, но американското правителство се разграничи от него, което се случва много рядко”, каза Мирчев.

По думите му, преговорите на “Демократична България” с “Продължаваме промяната” за съвместно явяване на изборите на 2 април вървят много добре, без никакви сътресения. Той е силно скептичен, че в следващия парламент може да се подпише каквото и да е споразумение с ГЕРБ, защото бидейки ключа към съдебната реформа, те я провалиха, пускайки свой законопроект за разследване на главния прокурор през групата на “Възраждане”.

Въпреки това Мирчев смята, че в ГЕРБ има хора, които искрено искат да променят страната ни. Посочи и съвместното гласуване в парламента на ДБ с ГЕРБ - за държавния контрол над “Лукойл Нефтохим Бургас”, военната помощ за Украйна, втората партида F-16, балансирания бюджет и поставянето на фотоволтаици на покривите на сградите.

Затова “Демократична България” ще очаква подкрепа от ГЕРБ по основните си приоритети за развитието на страната в 49-ото Народно събрание, без да се обвързва с тази все още нереформирана партия на Бойко Борисов.

“БСП се превърна в двойник на “Възраждане”, позициите ѝ за Украйна и за еврото са диаметрално противоположни на нашите”, каза още Мирчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СвинюМирчeff потомствения комунист

    65 10 Отговор
    просто ревнува че господарите му скоро не са ги викали с другата комуняга Бойкикeff на инструктаж
  • 2 Герберисти сър

    19 46 Отговор
    Как си знаех че е пълен турист каскетчето
    Сега като го вкарат в магнитски и ще си стои на село

    Коментиран от #9

  • 3 Болкук

    53 11 Отговор
    Този като се подстриже като партиен секретар му се вижда ниското чело и при висока степен на умствената активност ,караща бръчките да се събират като струни на китара в ръцете на Леми Килмистър.

    Коментиран от #21

  • 4 Майна

    44 3 Отговор
    ,,Пренебрегнатият роб,, ...
  • 5 Вълк единак

    17 41 Отговор
    Гешев-Хамид = мафия
  • 6 Стефан Стамболов

    46 10 Отговор
    Глупостите и щенията на един недоразвил се Прокопиевчо"
    ДОКОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ПРОКОПИЕВИТЕ ПОДЛОГИ?
    ВЕЧЕ СТАНАХТЕ ЖАЛКИ!
    СТРАХ ВИ Е, СТРАХ ВИ Е, ШОУТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ!

    Коментиран от #8

  • 7 Двоен стандарт

    43 9 Отговор
    А татко Петко на държавна издръжка защо?!Айде стига с тези двойни аршини.Гешев си го е платил от джоба а татко Петко като Гуглена от хазната!

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не важи

    31 8 Отговор

    До коментар #2 от "Герберисти сър":

    Магнитски не важи за Европа нито за България!Споко най-много да вкарат на баба ти вретеното в на Асенка дърбокото гърло

    Коментиран от #11

  • 10 Еднопосочен билет

    9 30 Отговор
    Каскетчето е отишъл да провери къде ще ги слагат тия терористи дето ги лови така усилено със пот на челото клоуна
  • 11 Разяснение

    6 26 Отговор

    До коментар #9 от "Не важи":

    Важи много добре..във Европа никой няма да иска да вижда лицето Гешев което е обявено за престъпник..украинския бивш главен да го чуваш да съществува??
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тома

    10 28 Отговор
    Три пъти награждавания с приза на джоване фалконе каскетаров е отишъл с десетина куфарчета долари за подаръци на сенатори които да го отърват от закона магнитски за пране на пари.А хамит хамит му е посочвал точните хора
  • 14 Буквоядец

    6 19 Отговор
    И един завършил ВИФ ходи,а след това...
  • 15 лгДБ+ПП

    27 4 Отговор
    усетиха че господарите им се усетиха как крадат от САЩ докато прибират и уж миришещите рубли от изток и скоро ще изядат дървотоо от сащ та сега скимтят в безсилието си
  • 16 Баце

    32 3 Отговор
    А пък аз питам как така тази креатура с твърдо комунистическо потекло дне е пръв демократ и крайно десен "ястреб" - предателството винаги се е осребрявало добре, но предателите винаги са мразени и презирани и от двете страни.
  • 17 Татко 5ко

    26 1 Отговор
    Най-сладко е да работиш за долари, докато прибираш с машинации и рубли, само да не те усетят господарите на долара.
  • 18 демократичнотоШини от лгДБ+

    31 1 Отговор
    защо така заслабна? нещо проблеми с господарите ли има?

    Коментиран от #32

  • 19 карло

    26 2 Отговор
    тия трябва да бъдат изчегъртани за да има държава
  • 20 Охранител на Тодор Живков

    5 20 Отговор
    Герберисти не се напъвайте коалиция със вас няма да има..или ще управлявате с дпс или няма да управлявате изобщо

    Коментиран от #38

  • 21 гост

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Болкук":

    Наистина е от село Крушари Толбухинско, а баща му е първи секретар на общинския комитет на БКП. За него важи мисълта на Радой Ралин: Тръгнал от село с 2 пръста чуло, но все гледа да е начело!
  • 22 сдохла хохла

    18 3 Отговор
    с демокретенскаокраiна напред към гейпарада
  • 23 Фурнаджийска лопата

    22 2 Отговор
    Това можем да кажем за демократа Мирчев,Фурнаджийска лопата.
  • 24 Хех

    4 16 Отговор
    Колко истерично подскача кремълският слугинаж на всеки въпрос от ДБ за Гешев. Смешно.
  • 25 Зарков е един от най-ярките привържени

    12 2 Отговор
    ци на Истанбулската конвенция.Зарков си подал оставката от предишен състав на Изпълнителното бюро на партията, защото не е съгласен с позицията ѝ против Истанбулската конвенция и джендър идеологията. ............................. НАЧИ ТОЯ БОКЛУК НЕ Е НАШИЯ ЧОВЕК
  • 26 ивчо какво става

    16 2 Отговор
    Иве, лош момент избра да питаш за пътуване.
    Че нас повече ни интересува тати петко и като какъв е преговарял..
  • 27 ДБ СА СЛУГИНАЖ НА САЩ И НАТО

    9 2 Отговор
    ВИДАХМЕ ГИ В КИЕВ ДО ЗЕЛЕНСКИ - ДА НЕ ГО ЗАБРАВЯМЕ ! ПОДЛОГИ И КРАДЦИ !
  • 28 Ха ха

    15 1 Отговор
    Солта на земята пак рови.Кажи за татко Петко кога ща питаш.Гешев моге и да си е пбатилуа бай Петкоуа Лена дэ Солун.Бокбуци сте
  • 29 Перо

    10 3 Отговор
    Тук щетите за БГ се ползват за противоборство и ревност, по-маловажни са и въпроса е кой е по-голяма гювендия! Известно е, че американската юридическа система е коренно различна от тази в БГ. Там е прецедентното право, а в БГ римското право! Така че пътуването не може да бъде по правни причини, а частно или по-лошо, на институции за тяхна сметка, а както е известно безплатен обяд няма! За същото се борят ПП и ДБ, които си мислят, че не са маши, а “уважавани” протежета и това е навлизане на тяхна територия!
  • 30 добруджанска питка

    17 0 Отговор
    Син на първия секретар на БКП в Крушари, Толбухинско, комунистическо мамино синче, привилегирован, сега "изповядва десни ценности", но разчита все на държавната ясла- депутат, привилегии, висока заплата, държавно обслужване, уреждане на служби, партизанство в стил "бай Ганьо"
  • 31 Стоев

    17 0 Отговор
    Стига са даавали трибуна на едни и същи от тая партия. Няма ли други, хората няма да гласуват за тях.Преди и аз гласувах за тях, но вече......в никакъв случай.
  • 32 диетолог

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "демократичнотоШини от лгДБ+":

    Намалил е хляба, питките, мекиците, пръжките, луканките, кървавиците, пачата, кара само на бон филе, стек, риба Фагри, октоподи и салати от червено зеле. В Толбухинско ядат много тестени храни, затова и този беше пълен, пък и нали е син на комунист, те са свикнали да лапат по много.Не е отслабнал от кахъри, той няма за какво да мисли, нито пък има с какво.
  • 33 3.14К

    13 0 Отговор
    Мирчев от както се омъжи и се спихна.
  • 34 Тоя дето мувикат МОЧА

    14 1 Отговор
    да каже как стана закононарушител и умишлено злоупотреби със служебно положение, за да уреди децата си в безплатна общинска детска градина "по втория начин".

    Май бил захлебил здраво и от рушветите от НЕКСО...
  • 35 Оракула

    5 9 Отговор
    Още при тръгването на Главния Прокурор за САЩ,
    СЕ ПОЯВИ СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ТОВА ПЪТУВАНЕ Е СТРАННО ЗА ГАДАЕНЕ,
    СЕГА Е ЯСНО, ЧЕ" ШКЕМБЕ ЧОРБАТА" В САЩ ,СЕ ПЛАЩА ,
    НА100% ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!
    ЗАКОНА "МАГНИТЦКИ "Е ПРОБЛЕМ И ДЪРЖИ ПОД НАПРЕЖЕНИЕ, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ "ХУНТАТА",
    ВКЛЮЧИТЕЛНО И ИВАН ГЕШЕВ ,ЛИЧНО
    СЪС "ПРИНОСА" СИ ЗА " КТБ" ФАЛИТА !
    и "ПОСТЛАНОТО ЛЕГЛО" ЗА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ!
  • 36 Мишев

    7 4 Отговор
    Едно пътуване до САЩ заедно с две-три нощувки в хотел струва около 2000 долара. Е, за толкова пари , такъв шум ли трябва да се вдига, няма ли други въпроси в тази държава? Мирчевата работа е малко: Нъпанала се планината, пък родила мишка.

    Коментиран от #39, #41

  • 37 ДОКОГА?

    4 0 Отговор
    И този ли стана "демократ", "евроатлантик", "десен човек", "голям политик", "честен депутат", "крупен мислител" ? Докога децата и внуците на комунистите ще ни управляват и дават акъл, съвети за морал, честност и пр. ? ДОКОГА? Ей затова хиляди млади-а и не само млади- поемат към летището с еднопосочен билет.
  • 38 компромат

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Охранител на Тодор Живков":

    А Вие даже и с ДПС нямате шанс да управлявате. Испаднахте в собствената си изолация. Все пак така и за обикновения човек е по добре.
  • 39 Пътуващ

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Мишев":

    Нали разбираш , че въпроса не е до парите , а до прикритие на "Хунтата" от медиите!
    "Хунтата" начело с "Чекмеджето" е нещо, което е много по- опасно от твоите" 2000 "лева...
    тук става въпрос за десетки милиарди на година потъващи в незнайни " каробки"!
    А сега се стегни , като "доктор" Ахмед на банкет...!!!
  • 40 Всичката

    1 0 Отговор
    Мара втасала , че до Луков марш стигнала !
  • 41 Гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мишев":

    И 2 долара да струва разходката му до САЩ, това са народни пари и Гешев трябва да се разследва и съди за кражба.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове