Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 22:54 3 575 58

„Газпром” поиска парична неустойка от България за природния газ

  • газпром-
  • неустойка-
  • природен газ-
  • иск

"Става въпрос за стари неустойки", заяви енергийният министър Росен Христов

„Газпром” поиска парична неустойка от България за природния газ - 1

„Газпром” поиска парична неустойка от България за природния газ. Става въпрос за суми по изтеклия в края на 2022-а година договор. България спря да получава газ от Русия в края на април миналата пролет. От месеци се спекулира дали „Газпром” ще заведе дело за това, че не сме взимали заявените количества, които обаче трябваше да се плащат в рубли. Исканата сума сега не е свързана по никакъв начин с това, обясни за NOVA енергийният министър Росен Христов.

Без да влиза в детайли за точната сума, енергийният министър Росен Христов разясни, че става въпрос за финансов спор, който е отдавна. Иск за това, че България отказа да плаща газа в рубли няма. Докато изтече договора ни с „Газпром”, „Булгаргаз” продължаваше да праща ежедневно доставки за количества газ, но без резултат.

„Всъщност e една стара претенция още от април-май месец за една сравнително дребна сума. Става въпрос за платени и доставени количества. Има разлика в осчетоводяването колко е доставено, колко е платено. Няма арбитражно дело, няма претенции и по клаузата „Вземи или плати”, заяви енергийният ни министър Росен Христов.

Според експертите „Газпром” няма да рискува с дело срещу „Булгаргаз”, щом досега не са го направили.

„Най-вероятно ще го загуби или поне има сериозен риск да го загуби, тъй като „Газпром” е нарушила споразумението. Може да цитира форсмажорни обстоятелства и други клаузи в договора, това е така, но все пак рискът и задължението да докаже позицията си ще е при „Газпром”, а не при българската страна”, посочва Мартин Владимиров, енергиен експерт.

Затова Мартин Владимиров пита защо България не съди „Газпром”. „Ние отказваме изобщо да конфронтираме руската страна по тази тема, а не само това – с публичното говорене на служебния кабинет от август насам подриваме евентуалната позиция на българската страна при едно такова дело, независимо дали би било заведено от наша страна или „Газпром”.

За обвиненията към предшественика си Александър Николов и бившият директор на „Булгаргаз” Людмил Йоцов за безстопанственост, Росен Христов коментира, че е трябвало да се спазят процедурите за прозрачни търгове.

„И законът, и нормалната търговска практика, изискват процедурите да са конкурентни и прозрачни. Частни компании, които дори не са задължени да правят нещата по този начин, те чисто от бизнес интерес правят тръжни процедури. Там, където има прозрачни условия и конкуренция, винаги условията са най-добри”, подчерта министър Христов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    41 59 Отговор
    Всички други дъргави съдят Русия за неспазване на договора.Само нас Русия ни съди.Радев и Гълъбарника се готвят да харижат на Москва едни много пари от джоба на народа.Дали безплатно правят тази услуга?

    Коментиран от #4

  • 2 Да ги плащат

    62 26 Отговор
    Киро петело, асен. едито и Ицо жендъро
  • 3 Вън сащ от България

    72 28 Отговор
    Русия е завела иск спрямо България след спирането на доставките от Газпром. ...

    За огромно съжаление България ще бъде осъдена да заплати между два и три милиарда лева (!), само защото Кирил Петков, Корнелия Нинова и шайката на ДоносническаБългария трябваше да се докажат като предани евроатлантици.

    Коментиран от #9, #10, #27

  • 4 Бегай !

    67 27 Отговор

    До коментар #1 от "Интересно":

    Кои са тия държави където съдят Русия,бе талаш ! Запада открадна 350млрд.долара от руснаците и беше логично да им се плаща в рубли за газта.За това тия мишки взривиха Северен поток 1 и не пуснаха завършения 2 !

    Коментиран от #17, #33, #44

  • 5 Българин

    39 23 Отговор
    Кирчо и кокорчи какво добро сториха на родината а гнилият запад ни съди за отстъпката за горива, а още по-гнилият изток за неспазени договори. Такава простотия и харвард немой измисли
  • 6 Чекмеджан

    28 40 Отговор
    Зелените чорапчета ще подарят някой милиард на газпром. Подарихме им три милиарда за газопровод който не ползваме.

    Коментиран от #15

  • 7 Мутафонова

    17 32 Отговор
    Данък асвабадителка немедлено
  • 8 Софиянец

    30 4 Отговор
    Най скъпата ..... на света, пращаме на момента йотово с наколенки
  • 9 алкаш

    7 21 Отговор

    До коментар #3 от "Вън сащ от България":

    Ти прочете ли какво пише
  • 10 Гошо

    6 36 Отговор

    До коментар #3 от "Вън сащ от България":

    САЩ ще ни дадат пари Ние заедно с Украйна се борим да спасяваме демокрацията Америка ще ни даде пари ,та да затъкем гъцмуня на руснаците ,няма страшно живеите и се надявайте
  • 11 Пич

    23 11 Отговор
    А са..... Бай Ставри Киро ли ще чака , или баща му.....???!!!
  • 12 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    19 6 Отговор
    Аааа не. Така не сме се разбрали. Парите са за сметките ми. Плащане само на мен. Аз колко танкера докарах от ЮЕсЕй? Айде бегом да внасяте че лихвата се качва. Благодаря.
  • 13 KурюПро100то

    28 8 Отговор
    Еуглена от парапета ще плаща в натюрел!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тъпаран

    29 10 Отговор

    До коментар #6 от "Чекмеджан":

    Си ти , и всички у вас ! Да не си от Марс , та не знаеш , че Кирчовците и Ристовците наакаха нещата ?!

    Коментиран от #25

  • 16 защо

    20 10 Отговор
    ще си плащат нормалните хора на кокорчо простотийте - а тоъй си е изкарал пари от това за сметките до края на живота
  • 17 Плувай

    13 20 Отговор

    До коментар #4 от "Бегай !":

    Плаща се по договор. Да са открили логиката руските zвине преди да подписват.
  • 18 Газпром ще бъде осъден

    17 27 Отговор
    От всички Европейски фирми с които имаше подписан договор за доставка на газ, при точно определени условия! След изтичането на тези договори, Газпром и Путин лично(сакаш е собственик), можеха да внасят корекции в следващите договори! Газпром ще плаща като поп, дори нашите русофили да работят против това!!!

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И сега

    18 8 Отговор
    ми кажете, кой смяташе, че като тръбите са повредени, ще избегне съдебните искове?? Кой си мислеше че като взриви тръбите, исковете ще се окажат нищожни???
  • 21 Нека си искат

    10 14 Отговор
    Ние няма да им дадем.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ние

    11 7 Отговор
    Капитан Предателю трябва да заведем дело и да искаме неустойки. Махай се от МЕ, че си много вреден.
  • 24 българин

    7 15 Отговор
    Става въпрос за пич масали и отклоняване на вниманието от важните теми на деня, а и тъпият, лъжлив гларОс си прави пиар с какви и колко много трудности се справя, този отчайващо гламав путинец досади на всички и трябва да осъзнае, че е първият бушон измежду путинците на пРеZидента, който ще изгърми в момента, в който това ялово, проруско правителство бъде притиснато да отговаря за деянията си.
  • 25 Наака

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тъпаран":

    Ги Буци като постржи турски поток. Чакаме ново издание на Магнитски с Борисов в него.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айде

    7 17 Отговор

    До коментар #3 от "Вън сащ от България":

    Тъпаните на Иzраждане да си траят и да си се кръстят пред портрета на Путя.
  • 28 Гориил

    12 7 Отговор
    Поставляя оружие на Украину, Болгария настойчиво рыла котлованы, возводила стены и взрывала мосты.Как да говоря с Москва сега?
  • 29 Баце,

    19 10 Отговор

    До коментар #18 от "Газпром ще бъде осъден":

    Дотук точно по този казус финландците платиха 300 млн. евро на Газпром. След арбитраж. Това са фактите до момента.
    Да видим нас какво ни чака...

    Коментиран от #32, #57

  • 30 Българин🇧🇬

    18 8 Отговор
    Кирчовците си направиха далавера с втечнен краварски газ, а народа ще плаща неустойките на петоколониците. Този,, министър " ги прикрива става въпрос за количествата които бяха заявени по договора и които Кирчовците отказаха да го платят. 100% ще бъдем осъдени заради американските слуги.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    15 6 Отговор

    До коментар #29 от "Баце,":

    Дотук точно по този казус финландците платиха 300 млн. евро на Газпром. След арбитраж. Това са фактите до момента............................................................................................................................................................................. ...Финландците бяха осъдени да платят доствени количества газ от ГАЗПРОМ..Може би са си мислели да минат метър след като на Русия бяха наложени санкции.Нашият случай също е подобен.

    Коментиран от #41, #42

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Демократ

    8 11 Отговор
    Този кремълски агент трябва да бъде съден за национално предателство. От първия ден като министър говори, че България е виновна, а не Газпром. Сега в същия ден българския вишински Гешев обвинява министър от редовното правителство за безумни грабежи и с това прави услуга на Путин,като му казва и ние ги обвинявам.По-страшно предателство няма,но каскетурата няма да обвини себеподобните си.Играта страшно загрубява в полза на Путин, като прибавим и предателските заклинания на пРезидента вчера в Брюксел, сякаш са се договорили и за цената на предателството си.Трябва всички истински българи заедно да спасим Родината си .

    Коментиран от #52

  • 35 Ош Кош

    11 6 Отговор
    Почва се... И финландците си мислеха, че газпром ще загуби, ама тази мисъл им струва 300 милиона

    Коментиран от #37

  • 36 Джордж Куни

    11 6 Отговор
    В природата глупостта се заплаща, господа атланти. А вие сте много, отчайващо глупави

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ти ли

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Гориил":

    Си слончето , на който забито шилото .
    Като те слуша човек , май е така
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ФИНЛАНДИЯ НЕ Е ПЛАТИЛА НИЩО

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    И няма да плати...щото договора е нарушен от руснаците...
  • 42 РЕШЕНИЕ

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    През април Gazprom Export представи на Gasum искане плащанията да са в рубли вместо в евро, както е по дългосрочния договор за доставки на газ. Gasum не прие това искане. Освен това компаниите имаха значителни разногласия и по отношение на някои други изисквания. През май Gazprom Export спря доставките на газ за Gasum. Поради тези причини Gasum отнесе въпроса до арбитраж.

    На 14 ноември арбитражният съд издаде решение, което гласи, че Gasum не е задължен да плаща в рубли и по предложената от руската страна процедура за плащане на природния газ. Арбитражният съд нареди на Gasum и Gazprom Export да продължат двустранните преговори по договора за разрешаване на настоящата ситуация. Доставките на природен газ от Русия в съответствие с договора за доставка на Gasum засега няма да продължат."

    В заключение Gasum посочва, че няма да коментира повече случая по време на преговорите.

    ДРУГАРИ ПУТИНИСТИ...ЧЕТЕТЕ

    Коментиран от #46, #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гадост

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бегай !":

    Ако защитаваше интересите на България с такава ярост можеше да се наречеш българин.Българската територия е населена с такива български руснаци, които нямат право да я замърсяват. България има нужда от българи, които да я спасят от руската отрова.
  • 45 вседсев

    3 2 Отговор
    Сега всеки българин ще си бръкне в скъсания джоб да плати сметката на т.н. "демократи". За да обслужат Козяк, предателите правят щета, плаща всеки българин а виновните се изхлузват и не влизат в затвора. Така беше с ядрените реактори сега с газа и още и още. За това сме най бедни, защото вместо в затвора да влязат мошениците, пак гласувате за тях и в парламента влизат за да ви предадат пак. Спрете да гласувате за паразити бре.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 дфгхйгх

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "РЕШЕНИЕ":

    Туй било "РЕШЕНИЕ" казваш... Явно по арбитражното дело, просто е в резюме вместо да е 10 страници...

    ОК, щом тея ГЛУПОСТИ и ЛЪЖИ горе ги наричаш "РЕШЕНИЕ" очаквам да ми дадеш точното название на документа който ни разказваш, номера и датата на която е издаден- да можем всички да се убедим в написаното...
    Казваш, че не можеш да ми дадеш название, номер и дата на ОФИЦИАЛНИЯТ документ на който се позоваваш? Как така не можеш? Всяко решение, на всеки съд е свободно достъпно на сайта им- включително и на тоя Арбитраж- защо не можеш да ми посочиш документа? Просто е- защото такова решение НЯМА и всичко което си написал е поредната либерастка ПОМИЯ, ЛЪЖА, ИЗМАМА и МАНИПУЛАЦИЯ...

    Аз пък по една случайност знам и номера, и датата на решението с което Gasum са ОСЪДЕНИ ДА ПЛАТЯТ над €300млн. по схемата "вземи или плати"... Има и една дреболийка наречена "споразумение" в което Gasum и Газпром уреждат сроковете и плащанията на тези €300млн.- според нея Gasum следва да платят до края на март над €65млн. на Газпром и да изплатят остатъка до края на 2028г...

    Коментиран от #48, #49, #55

  • 48 ДРУГАРЮ ПУТИНИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "дфгхйгх":

    Щом е свободно за достъп решението на всеки съд....виж си го сам....а ти ми кажи с кой документ Финландия е платила на русия....че не се разбра.
  • 49 ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "дфгхйгх":

    Ама друг път.....
  • 50 ГАЗПРОМ НАРУШИ ЕДНОСТРАННО ДОГОВОРА

    2 2 Отговор
    И спря доставките за Финландия...ще види пари на кукуво лято....

    Коментиран от #54, #58

  • 51 Темида

    1 2 Отговор
    БългарскитеДжендъри от ПП са националниПредатели
  • 52 АБВ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Демократ":

    Защо в България " демократ" стана синоним на лъжец и крадец?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хан Крум

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "ГАЗПРОМ НАРУШИ ЕДНОСТРАННО ДОГОВОРА":

    А стаднияЗапад като най доленКрадецОткрадна 300милиярда отРусия като че ли е най законното нещо на света, затова в резултат на таяМерзкаНаглост сега целия свят бяга от долара като резервна валута и скороБайгън и васалите му ще видят кон боб яде ли
  • 55 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "дфгхйгх":

    До края на 2028г.....Смеееехурко.....Русия изчезва 2025г и ти ще осиротееш!!!!!!!!!!!!!!!
  • 56 БПФ

    0 1 Отговор
    Абе, то и за Росатом много ви бяха големи устите, ама накрая им платихме тихомълком 1.2 милиарда... нали? Сега и Газпром ще ни осъди и това е почти неизбежно. Как точно Газпром наруши споразумението, като НИЕ отказахме да плащаме? В споразумението пише ли, че трябва да получаваме газ безплатно?
  • 57 БПФ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Баце,":

    Върви го обяснявай на русофоб, с интелекта на зелена еуглена.... Русофобщината трябва да се обяви за тежко психичeско заболяване, а русофобите да се поставят под запрещение.
  • 58 Ушeв

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "ГАЗПРОМ НАРУШИ ЕДНОСТРАННО ДОГОВОРА":

    Затова ли Газпром осъди Финландия, а не обратното? А - тeле?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове