Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 06:46 5 058 30

Джема Грозданова за "Магнитски": Крайно време е България да тръгне в нормална посока

  • джема грозданова-
  • магнитски-
  • републканци за българия

Радев все повече заприличва на Орбан, смята зам.-председателят на Републиканци за България

Джема Грозданова за "Магнитски": Крайно време е България да тръгне в нормална посока - 1
Снимка: БГНЕС

Беше време това да се случи, така коментира появата на втория списък „Магнитски“ зам.-председателят на Републиканци за България Джема Грозданова във „Въпросите“ по TV1.

„Заявката беше дадена на 20 януари, на конференция, на която участва посланикyt на САЩ, след това беше потвърдена в едно неделно интервю по национална медия. Не одобрявам този начин на действие на чуждите посолства, но явно е крайно време България все пак да си свърши работата и да тръгне в нормална посока. Прекалено много проблеми са се натрупали и явно не може да се чака повече“, заяви Грозданова.

Тя изрази мнение, че самият списък е достатъчно силен, основно от гледна точка, че в него присъства дългогодишен финансов министър на управляващата партия ГЕРБ. „Нищо не очаквам, това е едно побутване да вървим в посоката, която трябва. Не е работа на посланика да казва на българския парламент, кога и как трябва да приеме един закон. Но тя три пъти повтори, че НПК в частта за главния прокурор трябваше да бъде приет от 48-я парламент, но това не се случи. Оттук нататък очакваме продължение и смятам, че ще се изчака какво ще направим в бъдещите месеци и ако отново няма промяна, следващите имена ще излязат преди местните избори, каза Джема Грозданова.

Грозданова определи втория списък „Магнитски“, като един достатъчно ясен знак затова какво се очаква от нас и какво предстои, особено в една твърде лоша политическа ситуация, в каквато се намираме на пореден служебен кабинет на президента Румен Радев.

„Казаното вчера на Европейския съвет от страна на Румен Радев е в много голяма вреда и щета за държавата ни от външнополитическа гледна точка. Той все повече заприличва на Орбан, а аз лично дълги години съм работила това да не се случва в българската външна политика. Ако прочетем изказванията на Орбан от предишни седмици, затова какво се случва в Украйна и как той го оценява и добрите връзки, които се виждат между тях с Радев, мисля, че доказателствата са ясни“, добави зам.-председателят на Републиканци за България.

„Мисля си, че президентът не влага в понятието „вето“ това което е, по-скоро има нещо друго предвид като дерогации или нещо подобно, каквото се случи при предишни проблеми. Голям външнополитически гаф е да застанеш пред 26 партньори и да започнеш да говориш изобщо за вето, в момент, в който цялата международна общност се е обединила в нещо и очаква развръзка във войната и положително развитие. Ставаш и с неясна причина, в този момент започваш да говориш за ядрена енергетика. Той по-скоро говори на Русия и на българите, отколкото на присъстващите там. Но това да се прави от Брюксел е много грозно“, категорична е Грозданова.

Каква 30-годишна стратегия за енергетика ще прави един служебен кабинет, попита Джема Грозданова и добави, че проблемът е институцията служебен кабинет, създаден в Конституцията 1991 г. Тя решава някакви проблеми, но в момента се изражда по много неприятен начин. „Крайно време е в един следващ състав на Народно събрание, независимо дали то е ВНС, да се отмени тази институция.

Съвсем нормално е, едно правителство в оставка да продължи да управлява, докато се избере ново такова и тук вече е въпрос на съгласие между различните политически сили дали това да се случи“.

Грозданова припомни, че в много малко европейски държави има служебни правителства.

„Ние нямаме право да критикуваме, че президентът присъства на тези съвети, защото в нито един формален нормативен акт в България не е разписано кой представлява държавата ни, когато има служебен кабинет. В повечето случаи е въпрос на договорка между премиер и президент. Нашето законодателство не го формулира, може да се открие само в чл. 15 от Договора за функциониране на ЕС, в който се казва, че държавни и правителствени ръководители присъстват на Съвета, в случая парламентарни републики – министър-председатели, на президентските републики – президентите. Радев има възможността да присъства, защото не е ясно, кой има право, а дори Гълъб Донев да присъстваше, не мисля, че щеше да има разлика в позицията. Въпросът е по какъв начин се формират позиции и колко публични са те, както и доколко да одобрени или не от обществото“.

Джема Грозданова припомни, че Радев наричаше статията от Die Welt – поръчка, но попита по какъв начин нашето обществото вчера беше запознато той какви позиции ще заеме по тези два важни въпроса.

„Нека да не забравяме, че 48-то НС задължи МС (в случая служебния кабинет), когато Украйна има необходимост от военна и военнотехническа помощ, тя да бъде оказвана в бъдещи периоди. А той казва, че това не е вярно. Дори днес един от неговите съветници и агент на държавна сигурност в национална медия, много дълго обясняваше, че 48-я парламент е приключил и едва ли не решенията му нямат значение. Това не е така. Всяко едно решение взето от парламента е с тежест на закон и то може да бъде отменяно само от следващ състав“, подчерта Грозданова.

Тя изрази притеснението си, че България няма да влезе в Шенген, а не, че Радев би си закичил нещо на ревера, ако това се случи.

„Не сме изпълнили политическите условия да влезем в Шенген, въпреки всички наши твърдения, за изпълнените технически критерии, които са факт, но за сметка на политическото решение. Втора държава, освен Нидерландия дава отказ затова“.

Грозданова прогнозира, че България ще бъде разделена от Румъния през пролетта и Румъния ще бъде приета. „Ние ако успеем да съставим парламент и приемем необходимите закони, тогава евентуално до края на годината бихме могли, а не октомври, но не вярвам, че ще успеем“.

По думите на зам.-председателя на Републиканци за България Механизмът за сътрудничество и проверка никога не е бил приключван – както се тръбеше тук в България. „Дори сега, когато имаше шанс да влезнем в дневния ред на Съвета, за да се решава дали ще станем част от Шенген или не, все още се твърдеше, че е приключил и има само хоризонталния – за върховенството на закона за всички държави членки. Това, че нямаше доклади няколко години не означава, че механизмът е приключен, защото той се приключва с решение на Европейския съвет и гласуване на всички лидери. Няма как да е прекратено нещо, което формално не е. То продължава, а не се възобновява, както сега се твърди“, добави още Джема Грозданова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално?!

    35 16 Отговор
    Тая първо да си види името,че тогава да говори за "нормалност"..

    Коментиран от #8

  • 2 Последния Софиянец

    45 11 Отговор
    Крайно време е да изгоним слугите на Козяк които унищожават България за центове.

    Коментиран от #5

  • 3 Гориил

    35 13 Отговор
    Направиха гангстера Магнитски пример за подражание. Опиянена от пропаганда, младежта величае подлеца.

    Коментиран от #7

  • 4 хммм

    15 27 Отговор
    Радев заприличва на все по-стар пингвин..

    Коментиран от #17

  • 5 хихи®

    20 23 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И да не допускаме слуги на Путин и ничии други слуги...
  • 6 ха ха

    20 13 Отговор
    Ей, тва жените като се намъкнат някъде и започва едно празнословие, едни намеци, едни полуразбрани реалности. Всичко се обръща на чувствителност и усещания. Каша. Американците нищо не намекват с Магнитски. Никакви посолства не искат нищо. Там има зрав закон и процедура, която се следва. Приказките, че овчаринът или свинчо ще попрегледат обвиненията, ще наемат адвокати и ще се оправят са смешки за идиоти. За да попадне някой под ударите на Магнитски, наистина трябва много да прегрешил. Дълго са разглеждани изцепките и дълго е обсъждан политическият отзвук преди да го отстрелят. Нищо не е случайно. Може да се позадържи някъде някой зелен сигнал, но то е защото се съгласува с други институции и отдели преди да се дръпне спусъка. Стигне ли се дотам прошка няма.
  • 7 ха ха

    16 24 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Направиха го тъпите москалски милиционери като го убиха в затвора. А, гангстерът си е жив и здрав на токчетата в Кремъл. Друг е въпросът докога...
  • 8 Дует Ритон

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "Нормално?!":

    Джалма по щеше да и отива..
  • 9 Анонимен

    23 8 Отговор
    Трябва да се конфискува цялото им имущество и да бъдат съдени

    Коментиран от #10

  • 10 Въпросът е

    31 6 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Къде? Защото май САЩ само конфискуват,така са си свикнали.А дали парите ще са на личната сметка на един бандит или блокирани в американски съд за българския работник е едно и също.
  • 11 Го го

    20 7 Отговор
    За Магнитски добре,а за НЕКСО ?
  • 12 Симо

    22 6 Отговор
    Джема???? Републиканка??? Какъв хибрид е това чудо??? Поредния чуждопоклонник!!! Вчера гледах един италиански филм: "Най-добрите години" та там главната героиня се казваше Джема!!! За първи път чух това име, сега, още на сутринта за втори път. Интересно! Е героинята не веле кой знае какво цвете за мирисане.
  • 13 Онуфри

    18 2 Отговор
    Проблема не е в санкциите на една страна, която няма право да се бърка и да дава оценки, а в българската прокуратура, която е в "летаргичен сън".
    Спомням си, че проверяваха Горанов, но нищо нередно не намериха. Констатациите бяха: жена му има фобия от земетресения, затова живеят на аванта в огромен апартамент без да плащат наем; вилата, която ползват пак е аванта,,, Те така те!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Няма да стане

    18 4 Отговор
    А Хънтар Байдън кога ще бъде в този списък?Питам за един прЕател
    Странно съвпадение-Кирчо и Кокорчо в Америка,Nexo обеща да не пести средства а в Сащ има закон за лобизма т.е можеш да си платиш за да лобират за вас.Та като събереш всичко излиза истината.Съшито е с бели конци!
    Междувпрочем колкото и пари да пръскате пак няма да сте първи ПП!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Демократ

    13 2 Отговор
    Какво значи името Републиканци за България? България е република, не е монархия. Ако беше монархия, да има партия,която иска да я превърне в република.Тази какво точно иска? Тъпотията на държавно ниво няма край и няма една партия с нормално име. Преди 140 г.в България е имало 2 партии- либерали и консерватори, ясно и точно. Това безумие сега наречено политически партии струва огромни суми,които плаща народа,защото всички са на държавна хранилка, което не е демократично. В нито една демократична държава не се плаща от държавния бюджет на тези,които са решили да са партия,за да приберат едни пари от данъкоплатците. Тази пародия у нас е в зародиш заложен неправомерно грабеж от хората, какво друго да вършат като дойдат на власт освен да крадат? Празни приказки на килограм, издънени ,необразовани ,измислени политици на килограм, тъпия милиционер Цветанов направил тази глупава партия пак за пари. Докога? В демократичния свят политическите партии са ангажирани в изпълнение на политики за подобряване живота на хората и хората ги държат отговорни, ако ги излъжат и държавата не им плаща субсидии, а се финансират сами. Затова имат отговорност и когато сгрешат изхвърлят от политиката. В България ние им плащаме, за да ни крадат и да не носят никаква отговорност за лъжите си и да не можем да ги изгони. Демократична държава ли сме?
  • 19 ГОЧО БУЛГУРА

    5 11 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ ТРЯБВА
    ДА. СКЪСА. С. КОМУНИСТИТЕ. И
    КРЕМЪЛСКИТЕ. БОЛШЕВИКО-
    СТАЛИНИСТИ УПРАВЛЯВАЩИ
    РУСИЯ. РАДЕВ. И. ЦЯЛАТА
    УПРАВЛЕНСКА. БАНДА НА БСП
    И. НЕЙНИТЕ. ПАТЕРИЦИ. СА. СИ
    ЧИСТА. ПРОБА АГЕНТИ. НА
    КРЕМЪЛ.ОТ. ТИЯ. ПО. ГОЛЕМИ
    ГЛУПОСТИ. КОИТО. НАГОВОРИ. В
    ЕВРОПА. НИЕ. НЕ. СМЕ. ЧУВАЛИ.
    ГОЛЯМ. ТЪПАНАР. ПРОДАЖНИК
    НИКОГА. НЕ. ГИ. ДОПУСКАЙТЕ
    НА. ВЛАСТ. ТИЯ ИЗМЕКЯРИ.
  • 20 Огнян от фрог

    11 2 Отговор
    Джема е мой зъболекар,както и на Цветанов.....По-добре да си гледа пациентите,вместо да оправя енергетиката ,външната политика,президента.....
  • 21 В. Чернева

    12 3 Отговор
    Става много интересно когато семейна зъболекарка на семейство Цветанови почва да говори за външната политика.
  • 22 Славеев

    4 2 Отговор
    И следващи списъци да излязат все тая! Американците още не са разбрали, какви гьонсурати можем да сме ние! Слушах един до-цент да казва, че списъка няма правно значение за България, в този смисъл! Не е съвсем така! Списъкът не може директно да води до санкции у нас, но може да стартира разследване! Е, разбира се, няма да започне такова! А няма да започне, защото цялата ни система е изградена така, че подпомага корупцията! Дори за дребни, но важни неща, за каквито свидетелства и случаят с убития психолог! В студио, негов съсед обяснява как преди време подал жалба в полицията срещу Тонев. Дали му входящ номер! Сега се повдига темата, но той неможе да установи, какво точно е писал в жалбата си, защото са му дали един "хвърчащ" входящ номер и то без подпис на полицейския служител- длъжностно лице! И почват насетне недоразуменията и прикриването на истината, когато се прави опит да се ангажира отговорността на конкретни лица! Колкото са по-влиятелни и "наши" хора, толково по-решително се замитат следите около някакъв скандален случай! Къде е сега тая жалба?! О, ма то минало време, не се пази вече! Ма кой я е приел жалбата?! Аа, аз не съм! Като е приета на кой е възложено да работи по нея? Ами май на Мунчев, ама той се пенсионира и си е на село, някъде! И какво ни бил писал жалбоподателя? За бивш колега, заплашвал с оръжие, нееднократно, бил се побъркал, опасен бил! Айде сега, аз Румен го познавам, работили сме заедно (преди 20 години!), той не е такъв човек! Ж
  • 23 Славеев 2...

    1 1 Отговор
    Жалбоподатят лъже, щото има някакъв интерес! Тази жалба съм я виждал, в нея пишеше само за някакви боклуци! И всичко това, защото няма отчетност! Книга, списък, дал- подпис, взел-подпис, извършено еди какво си- подпис, предал на- подписи! Допълнително, информацията да се съхранява и на ел. носители. Може и да има нещо такова, но тогава и когато се повдигнат въпроси, жалбата, дори и да я открият, същата може да бъде унищожена или скрита! Всеки адвокат ще Ви посъветва да си пуснете сигнал-жалба в прокуратурата, но и там действа системата! Пак ще получите "хвърчащ" входящ номер, неподписан, от враждебно настроена срещу "претенциите" Ви служителка, без опознаванелни знаци- бадж! Всичко и навсякъде е анонимно! Който иска повече, плаща рушвет! Даже има юристи, които не са чували за удостоверително плоизводство, какво остава за неюристи! А и правилното удостоверяване е враг номер едно на българския чиновник, негласно окуражаван от началника си, който пък е окуражаван от бездействието на временния, че и не съвсем временния министър! Дребните камъчета обръщат каруцата!

    Коментиран от #25

  • 24 Сократ

    3 1 Отговор
    А какво означава в нормална посока?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Джема, Парламента е един Гумен Печат?!!?

    5 1 Отговор
    Никой или Избирателно се съобразяват някой с Решенията на Парламента!! ПАРЛАМЕНТА Е Говорилня на Лобисти и Бесродници, на Чужди агенти и Продажници на Хранилки на НПО, Чужди фондации и чужди служби!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Някой

    2 1 Отговор
    Какви са тези от САЩ,че да налагат санкции на други държави? Още ли искате долари и евро ?
    Като искат американците да се борят с корупцията да почват в Украина да го правят,но когато корупцията е в тяхна полза си затварят очите. В Украина корупцията е най голяма в цяла Европа.
  • 29 Ххс

    1 1 Отговор
    И каква е тази правилна посокока ма коза проста. Да се съгласяваме безпрекословно с някаква скпан мършава държава на 10к км от тук ли, ама кои бяха тия американци, че нещо не се сещам
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове