Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 10:57 1 433 30

Адвокат: Корупцията се превръща в системен проблем за България

  • корупция-
  • магнитски

Прокуратурата дължи отговор на обществото, какво е направила от първите обявени в списъка "Магнитски" досега, казва Александър Кашъмов

Адвокат: Корупцията се превръща в системен проблем за България - 1

При обявения нов списък "Магнитски" има две новости - че вече и Великобритания налага санцкии и че очевидно това се превръща в системен проблем за България. Списъкът има правно значение у нас. Всяко едно съобщение за извършено престъпление според НПК представлява законен повод за образуване на досъдебно производство. Това каза за Нова телевизия адвокат Александър Кашъмов.

Според него друго важно нещо е, че не само прокуратурата разследва - НАП също може да го направи. "Прокуратурата дължи отговор на обществото, какво е направила от първите обявени в списъка "Магнитски" досега. В една демократична държава в ЕС не може разкрития за престъпни деяния да минават и отминават. Последният списък е поредно послание да си изчистим "градинката". Има процедура, при която лице може да излезе от списъка", заяви той

Адвокатът разказа и историята на американския закон. "Магнитски" беше приет след жестокото умъртвяване на достоен руски адвокат - Сергей Магнитски.

"Той доблестно по повод кражбата на американска компания с покровителството на високи кръгове в руското управление, подава сигнал срещу престъпното деяние. Затова е осъден и третиран нечовешки, в крайна сметка умира. Като морален жест и предупреждение и превенция, се приема този закон. Той предвижда запориране на имущество, което е на територията на САЩ, а също и забрана за влизане. И други държави като Великобритания и Канада имат такъв закон", обясни Кашъмов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    12 17 Отговор
    Стига с тези измишльотини корупция има на всякъде по света винаги е имало и винаги ще я има престанете да приказвате глупости .Никоя друга държава не приказва така за себе си засрамете се после се чудите защо е такова отношението на другите спрямо нас .ВСИЧКИ СТЕ ПЪЛНИ ТЪПУНГЕРИ

    Коментиран от #4, #9, #17

  • 2 честен ционист

    14 4 Отговор
    За българина Демокрацията си бше просто едно узаконяване на корупция. Не че я нямаше и преди в още по-грозни краски, тя винаги си е била културна особеност на народа.
  • 3 Търновец

    15 3 Отговор
    Това съвсем не е така - корупцията е най-вече по високите етажи на властта а там има много адвокати, трябва районните прокурори и съдии да се избират от хората
  • 4 може и да има

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Ама само по високите етажи, а не на ниво чистач и нагоре по стълбицата. Проблемът на България, е че никой няма нищо против корупцията, даже децата от малки ги учат да я прилагат във всички сфери на живота.
  • 5 Значи

    13 2 Отговор
    Със сигурност ГЕПИ и Д.П.С потриват доволно ръце и чакат да фал..ши..фи..цират изборите......дали Магнит.ски ще им попречи,това е големият въпрос....
  • 6 Тия по магнитски не са корупцията в бгто

    2 0 Отговор
    С изключение на тоА готанов....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петко Иванов

    4 2 Отговор
    И този е извън, причината да говори за нея корупцията!
  • 9 аз и ти

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    ДАЛИ ПЪК ЗА ТОВА Е ОТНОШЕНИЕТО КЪМ НАС? НЯМА ЛИ КОРУПЦИЯ ТУК? НЕ ЖИВЕЕМ ЛИ ПО-БЕДНО И ПО-ПРОБЛЕМНО ПОНЕ ДВА ПЪТИ ЗАРАДИ КОРУПЦИЯТА! НИЕ СИ Я ГАЛИХМЕ ПО ТЕМЕТО, АМА ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ? ТОВА Е............БЕЗПАРДОННО ТЪПО МНЕНИЕ , Г/Н АБВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Боже, в пиеса на абсурда ли живея?

    10 6 Отговор
    Всеки ден някой уж умник открива топлата вода и което е по-лошото, твърди, че тя съществува само в България!
    Престанете, писна ми! Тези, които ни давате за пример и на които искате да заприличаме, са стократно по-разкапани, изгнили и корумпирани от нас! Осъзнайте го!
  • 11 Ура дру... господа!

    5 3 Отговор
    Колко много, предани на САЩ, борци с корупцията изпълзяха, като на 9 септември след обяд.
  • 12 Хаха

    9 0 Отговор
    Ама тя е от 33 години и е най вече във властта и народното събрание и от всички до един. Това и малкото дете го знае, да не приказваме, че вече се разпростря и във всички държавни структури. ТА е за това всички кандидат депутати си плащат за да влезнат, че си знаят че ще избият парите пък и доста голяма горница ще направят.
  • 13 Десетилетия

    7 0 Отговор
    наред корупция по всички нива , първенци в ЕС !

    Коментиран от #14

  • 14 Хахс

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Десетилетия":

    Тоя пък ония в Брюксел се оказа, че имат стай с пари така, че не са по долу от тук. Корупция има навсякъде

    Коментиран от #20

  • 15 провинциалист

    6 1 Отговор
    Не много отдавна някакъв професор обясняваше, че корупция нямало, просто много се крадяло.
  • 16 тр5тр

    6 0 Отговор
    Корупцията по високите етажи на властта НЕ се превръща в проблем, корупцията Е проблем. Тя не е от днес или вчера. Има я от десетилетия.
  • 17 тр5тр

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    В другите държави наказват за корупция, в Бг няма осъден нито един висш политик, управляващ, олигарх или др. висшестоящ за корупция по високите етажи на властта. Защо не споменеш Румъния? Как е в Румъния?
  • 18 Тъмен субект

    4 1 Отговор
    "ПРЕВРЪЩА се в системен пробелм"!!!! Тя Е системен и ОСНОВЕН проблем от много години и това е известно на всички. Толкова много хора са на хранилката (и даже цели сектори в държавата), че няма никаква воля това да спре. Тя самата прокуратура е в кюпа начело с главатаря си.
  • 19 ек йерархия

    1 1 Отговор
    В ек катаргейт, обществени европоръчки за десетки милиарди без прозрачност, с смси дадени на пфизер от главната гинеколожка на ек.

    ето откъде тръгва корупцията в ес и после долита в България.
  • 20 Пеперуда

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахс":

    Корупция винаги е имало и винаги ще има. Размера е важен. Когато е торкова повсеместна и огромна, че нищо не върви и всичко е блокирало (както у нас), това вече е непоносимо.
  • 21 Капитализъм и морал

    4 1 Отговор
    Това е така, защото е сащ,великобритания и канада,няма никаква корупция! Срама нямат!

    Коментиран от #28

  • 22 Бококич

    5 1 Отговор
    За някой корупцията е проблем, за други е нормален начин на живот още от 89 та до днес.
  • 23 МРВ

    4 0 Отговор
    е гарант, за корупцията
  • 24 Кашъмов, не останаха много Достойни

    3 2 Отговор
    Адвокати!! От годините, които съм живял мога да кажа, че от 5 атвокати, които съм ползвал 4 бяха Купени,(продадоха се)! И не съм бил обвиняем в тея дела!! Има и по някой Достоен!!
  • 25 Хъкълбери Тиквата

    1 2 Отговор
    Адвокат на САЩ
  • 26 Винету

    1 3 Отговор
    Магнитски е политическа бухалка
  • 27 Зевзек

    4 1 Отговор
    Пич, корупцията винаги си е била проблем в България. От над 600 години е така.

    Корупцията е световен проблем от памтивека.

    В цял свят предизборното събиране на пари за политиците е КОРУПЦИЯ. И в САЩ, и в Русия, и в Европа, и в Африка, и в Латинска Америка ... Може би изключения са Швейцария, Финландия, Швеция, Нидерландия, Норвегия... Но не и Франция, Италия ...
  • 28 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Капитализъм и морал":

    А за корупцията/връзките/ в НРБ и СССР до 1989 г. нещо да кажеш?
  • 29 Иво Христов

    3 0 Отговор
    Почти всички що годе началници и управляващи, които са на държавна хранилка са корумпирани. Това почна още в зората на на мутренската "демокрация", но се разви много по "царско" време (всеки политик с платена от народа любовница), след това най-много по гербаджийско време, когато се почна с големите проценти от обществените поръчки и рекета. Абе както си беше в мутренските години само че не с бухалки, а с патлаци и НАП.
  • 30 какво е 1 адвокат на дъното на океана

    2 0 Отговор
    едно много добро начало
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове