Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 08:51 1 888 23

Тръгва делото срещу Цветан Василев

  • цветан василев-
  • дело-
  • мерки

146 престъпления и 15 000 страници обвинителен акт

Тръгва делото срещу Цветан Василев - 1
Снимка: БГНЕС

Тръгва дълго чакано знаково дело у нас. Това срещу банкера Цветан Василев.

Във вторник, 14 февруари, в Софийски градски съд ще се гледа делото срещу банкера Цветан Василев и огранизирана престъпна група. Делото е насрочено за 10 часа на ул. "Черковна" № 90, съобщават от агенция "Фокус".

През 2017 година ексбанкерът беше обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на милиарди левове от касата на КТБ, известно като "касова липса", става ясно от обвинителния акт на прокуратурата.

По предварителна информация той е дълъг около 15 000 страници.

Според прокуратурата общата щета от аферата "КТБ" възлиза на 2.5 млрд. лева, които са присвоени от престъпната група на укриващия се в Сърбия Цветан Василев.

Извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Василев, според разследващите, има между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева, които "са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета" под формата на корупция.

В самото резюме на прокуратурата се обобщава, че цялата "обществена вреда" от източването на КТБ е в размер на 3.9 млрд. лв. и то като се приспадне това, което се очаква да бъде събрано.

На 10.08.2022 година Цветан Василев сподели в собствения си сайт, че Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол го е уведомила, че отменя червената бюлетина, издадена срещу него от българската прокуратура през 2014 г. Комисията за контрол на досиетата е установила, писа Василев, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе много бързате

    28 0 Отговор
    Изчакайте още 10-15 години!каква е тази "космическа скорост" на нашето "Правосъдие"!

    Коментиран от #14

  • 2 Ама друг път

    15 1 Отговор
    А . Цветан тръгна ли "насам" ? Но час-два път е . САМО !
  • 3 два тулупа диря няма

    19 0 Отговор
    И как така тръгва без да са го разпитали!? Той толкова искаше да го разпитат?
  • 4 овчи мозъци

    28 0 Отговор
    Василев трябва да има топ адвокати ,които да искарат цялата истина ,като обвинат за ограбването на КТБ ГЕШЕВ ,БОЙКО, ЦАЦАРОВ,ПЕЕВСКИ т.е ДПСи ГЕРБ това е цялата истина за КТБ,Чудя се защо не питате Местан който по оно време беше лидер на ДПС той знае много неща за ограбването на КТБ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Магнитски

    19 0 Отговор
    Този не го познавам, обаче тези, които го разориха и му заграбиха бизнеса, съм ги вкарал в списъка. Един от тях е мажоритарен собственик на "Прокуратура" ООД и назначава главния изпълнителен директор на ООД - то
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 и кво от това?

    16 0 Отговор
    Няма да иска прокуратурата да докаже нито едно от 146 престъпления.Ще го оправдаят по всички обвинения и ще му върнат парите!
  • 9 мафията срещу Цецо

    14 0 Отговор
    друго не съм и очаквал
  • 10 Руски човек, отстранен

    4 9 Отговор
    от руски агенти на влияние. Ако беше Татарчев прокурор щеше да докара Цветан Василев вързан в чувал. Но руснаците си го пазят чрез сръбските им .... протежета!
  • 11 ДРУГАРЮ ОРЕШАРСКИ

    12 1 Отговор
    Що фалира КТБ......
  • 12 дядото

    7 0 Отговор
    ти да видиш.не очаквах да доживея цирка от това дело.на какво ли ще станем светели в предстоящия водевил
  • 13 12343211

    1 0 Отговор
    Не е в минало, а в сегашно време... Що ли...!
  • 14 защо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абе много бързате":

    Не се коси. Всичко е изчислено. След година и половина изтича давностния срок :)

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тръгва

    12 0 Отговор
    Като тръгва докъде ще стигне, след като гл.каскет е пряко отговорен за 7 год.мотаене и след като прокуратурата е съучастник във фалита на КТБ, т.е.в най-големия държавен финансов грабеж след банковия фалит на България по време на управлението на Виденов 1997г.
  • 17 Хехе

    4 1 Отговор
    Този беше 3 г. Банкер на годината?! Хората от Габрово котка не си вземат,те назначили банкер?Как сега други ще са му виновни, като той е бил Царя на КТБ?Като толкова му се изповядва, да вика Кьовеши и да вади доказателства за вината на тези,които според него са виновници!
  • 18 Случайно

    4 1 Отговор
    САЩ и Великобритания обявиха пред света имената на тези,които ние,българите знаем от много години какви са и от къде се появиха и случайно всичките са свързани с Русия. Васил Божков от 33 години е най-известния български мафиот, доказан в много сфери на живота на България, Цв.Василев, банкер на годината на Б.Борисов, свързан с Пеевски.Случайно и двамата избягаха от България в държави, които нямат договор за екстрадиция на престъпници и пак случайно в последния момент преди да ги арестуват. Какви късметлии. Случайно прокуратурата не ги разпитва години наред,защото показанията на обвинения в престъпление дават ход на дело, а пък случайно тези дела не могат да тръгнат. С тези обвиняеми е свързана най-тежката корупция на управляващите България през последните 33 години и затова трябва да няма дела,което се осъществява от прокуратурата на България.
  • 19 Пффф

    3 0 Отговор
    След цееели 6 години?!
  • 20 Въпрос?

    6 0 Отговор
    Това ли измисли прокуратурата за отвличане на вниманието от списъка Магнитски и от имената на Делян Пеевски и Владислав Горанов. Сега прокуратурата пак ще имитира дейност!
  • 21 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Много искат да го разпитат, НО НЯМАТ ЖЕЛАНИЕ ! После има опасност, като тръгне за разпит да го не сгази камион на "зебрата". Че то при един такъв разпит таква воня, каква отровна смрад ще се разнесе.......майко мила.......
    "Магнитски" ряпа да яде !!
  • 22 Бико

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "защо":

    Давностният срок спира да тече когато започне делото. Няма как да избяга от кражбата на века🤫
  • 23 Комуновирус

    1 0 Отговор
    На всички е ясно ,че Цветан Василев беше банкерът на червените олигарси. Те фалираха държавата при Луканов за да откраднат спестяванията на гражданите. Да не забравяме кредита на Елена Йончева за журналистическата фирма от 2,5 млн. лв с който си купи жилище на ул. "Велико Търново" в София и си определи месечна заплата от 12 хил.лв. Парите така и не се върнаха на държавата,а тя стана евродепутат. Каква гавра с българските избиратели?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове