Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 22:59 1 708 62

Юрист: Санкциите по "Магнитски" са сериозен имиджов удар върху нашата държава

  • магнитски-
  • горанов-
  • румен овчаров

Главният прокурор оглавява институция, която се проваля в битката с борбата с корупцията по високите етажи на властта, казва Андрей Янкулов

Юрист: Санкциите по "Магнитски" са сериозен имиджов удар върху нашата държава - 1

Нямаше да се стигне до санкции по „Магнитски“, ако имахме работещи институции за борба с корупцията. Тъй като такива няма, виждаме такива списъци не само от САЩ, но и от Великобритания. Това е доста сериозен имиджов удар върху нашата държава.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адв. Андрей Янкулов, бивш зам.-правосъден министър и правен съветник на антикорупционния фонд.

Основната институция е прокуратурата, но успоредно с това имаме КПКОНПИ, която получи доста сериозни правомощия, но резултати не сме видели. Нямаме никаква информация дали тя е работила по тези лица, за които сега чужди държави изнасят информация, че са имали офшорни сметки със суми по тях.

Срещу Румен Овчаров се водеха дела през годините за други неща, но отново свързани с енергетиката. Но в хода на тези производства те стартират процедурата по КПОНКПИ за проверка на съответствие на доходи с имущество. Дали нещо се е установило там, така и никой не разбра.

Естествено тук отношение имат ДАНС, НАП - куп институции, натоварени със задачата да се борят с корупцията. И въпреки тях виждаме, че нищо не се случва.

Не мисля, че нещо по-различно може да се очаква след втория списък „Магнитски“ на база на това, което сме виждали досега. Няма ли реформа и промяна в начина на функциониране на институциите, аз не мисля, че можем да очакваме по-различни резултати. Първият етап на реформата е нормативната промяна.

Доказателства от САЩ на наши органи не са предоставяни, не е и необходимо, защото те обезпечават тяхната си административна процедура. Не събират доказателства за нас, които да ни дадат, за можем ние да съдим лицата. Във втория списък има повече конкретика, споменават се суми, които лесно могат да бъдат проверени от нашите правоохранителни органи при желание за това.

Когато се говори за дейността на Владислав Горанов се цитира негово участие в дейности, които не могат да минат без участие на други политически лица.

Главният прокурор оглавява институция, която се проваля в битката с борбата с корупцията по високите етажи на властта.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какво е адвокат на дъното на океана?

    19 8 Отговор
    едно много добро начало
  • 2 Да бе

    29 12 Отговор
    Санкциите по "Магнитски" са сериозен имиджов удар върху нашата държава? Не, не са. Това е удар по върхушката - герб и прочее производни. Хората в България не са виновни за това, че някой управляващ е решил да бъде над тях и да феодалства. Нека да видим следващата серия на магнитите...
  • 3 Вьзмутен

    27 7 Отговор
    Пеевски , горанов , ще има явно още в списька , чудя се само каде бяха -12 г да огласят тия неща когато герб управляваше
  • 4 Да бе

    20 11 Отговор
    Санкциите по "Магнитски" били сериозен имиджов удар върху нашата държава? Не, не са. Това е удар по коалицията герб/дпс/бсп и прочее производни. Хората в България не са виновни за това, че някой управляващ е решил да бъде над тях и да феодалства заповече от десет години. Но нека да видим следващата серия на магнитите...
  • 5 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    От кога я бичиме на Държава територията? Бухахаха
  • 6 Токсик

    25 23 Отговор
    Разкарайте се с този жалък списък и вашите смешни санкции. Някакви откровени чужди терористи, крадци, убийци и престъпници нагло се правят на съдии и полицаи в нашата България и ни размахват някакви списъци . Магнитски , всъщност, е един американски юрист живял в Русия и лобирал за американските фирми на евреина Брандауер в Русия!С помощта на този същия краварите изнасят за жълти стотинки милиарди несметни богатства от Русия, докато не се появява Путин и го подгонва. Всеки, който е попаднал в краварския списък магнитски трябва да се гордее с това! Няма по-вярно признание, че работи или в интерес на България или против интересите на терористите от задокеанския обор. И в двата случая заслужава голяма похвала. Новият краварски посланик, по чиято заръка се случва всичко това, трябва да бъде незабавно привикан и да му се връчи протестна нота за брутална намеса във вътрешните работи на България. Това е един политически списък за разчистване на неудобни хора без всякакви доказателства!
  • 7 Град Симитли

    21 14 Отговор
    "..... Доказателства от САЩ на наши органи не са предоставяни, не е и необходимо....".....
    ..... Браво, бе!
    Да ти плюя на кубето!!!
  • 8 Майна

    13 6 Отговор
    Законът е използването на закона като оръжие за война и това е най-новата характеристика на битката от 21-ви век.“ — полковник Чарлз Дънлап

    Законът е оръжейно използване на закона за унищожаване на политически или бизнес враг.

    Обичайните тактики, използвани в Lawfare, включват: пазаруване на форум – когато прокурорите прехвърлят дело на юрисдикция с приятелски настроен съдия; прекомерна употреба и злоупотреба с принудителни свидетелски показания, които често са единственото представено доказателство; укриване на доказателства в полза на защитата; и тясно сътрудничество с медиите за създаване на публичен спектакъл.,,
  • 9 РЕАЛИСТ

    20 11 Отговор
    Един истински юрист би трябвало да каже" Санкциите по Магнитцки нямат никакво правно основание "
  • 10 Майна

    14 9 Отговор
    Законът за чуждестранните корупционни практики на САЩ, първоначално създаден през 70-те години на миналия век като средство за намаляване на способността на американските компании да подкупват чуждестранни длъжностни лица в чужбина – на теория укрепвайки суверенитета в страни по света – е трансформиран в оръжие, използвано като оправдание за арестуване на чуждестранни политически лица лидери и фалирали чуждестранни конкуренти на американски корпорации. Освен това можем да видим токсичното наследство на тази империалистическа стратегия под формата на местни инициативи, несвързани с FCPA, които използват подобни тактики на Lawfare, за да унищожат политически врагове
  • 11 Ами не се връзва хич

    17 5 Отговор
    Значи тъй,не е необходимо да се предоставят доказателства за да не се осветят доносниците които работят уж за чужди интереси,но най вече за лични..И след като не се предоставят, съда трябва да ги осъди без доказателства,само защото имат санкции,а прокуратурата съответно обвинителен акт също без доказателства.А случайно да е външен натиск чрез известни наши секти които ни донесоха" промяната" т.е.измамата и се провалиха ,но пак тормозят обществото да се върнат след целия позор.И най вече хаос в съдебната система ,но не в полза роду.Защо всичко прилича на шантаж?
  • 12 Калин

    16 8 Отговор
    Господин адвокат на дявола, а какво стана с демократичния принцип, че човек е невинен до доказване на противното или вече газим наред с краварските ботуши омазани с оборска тор и кръв ?! И аз имам един списък, доста е набъбнал, мога ли да го побликувам?

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хохо Бохо

    11 9 Отговор
    Господинът не е точен!
    Санкциите по "Магнитски" са сериозен имиджов удар върху гербавите крадци.
    Нашата държава не е съставена само от крадци, слава Богу...
  • 16 0000

    15 6 Отговор
    Тоя магнитски все удря по хора в бг ,дето нямат долари или имоти в САЩ ,остават само без виза,а има българи както писа щатско списание ,дето купуват най скъпата къща в Бевърли Хилс
  • 17 Прокуратурата

    9 9 Отговор
    Ако иска да работи доказателствата ги има.Те искат да им кажат,че няма да търпят имитации на евроатлантизма ,а да си ширят корупцията,която ограбва народа.Толкова ли сте тъпи,че 12 години Толупа и олигарсите му ви грабят и затова сме най-бедни в Европа.

    Коментиран от #33

  • 18 ...

    12 8 Отговор
    Що ли се сещам за шкафчето на Борисов
    За милионите на Божков носени на Борисов
    За Турски поток с 3 млрд наши пари на Борисов

    Що ли ми е забавно, когато се сещам
    За ПКП
    За "ще ви оправя с 200-та"

    А не е ли забавен въпросът:
    КОЙ Е СЛЕДВАЩИЯ ПО МАГНИТСКИ?
    познайте от три пъти..
  • 19 Име

    2 6 Отговор
    На ГЕРБ не им се работи, смисъл, не искат усложнения и нерви.

    Хапване, пийване и напред-назад.

    Иначе са си стабилна партия, дано се поправят един вид.

    Коментиран от #26

  • 20 А бе ай стига...

    13 6 Отговор
    ...сте се превъзнасяли по тоя ,,Закон Магнитски"...!То не бяха метани,то не бе надупване,то не бе лизане на американски подметки...!Още малко,като чуете-,,Магнитски"...и оргазмени спазми ще получите ...!Ай малко национално достойнство,молим Ви се...!

    Коментиран от #24

  • 21 Нека списъка ти...

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Калин":

    ...да започне с името на Байдън-младши...!Пеевски и Горанов-ряпа да ядат,при тоя крадец и мошенник...!
  • 22 1234

    11 3 Отговор
    какъв е този смешник , какъв имиджов удар го гони, това е директна намеса във вътрешната политика на държавата. Не е случайно че е точно преди изборите.
  • 23 Жена

    8 5 Отговор
    Хич не ме интересуват санкциите на световните терористи ФАЩ за някой си
  • 24 :))

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "А бе ай стига...":

    Гешев, Да РазМагнитираме Борисов... или нещо такова
    Хареса ми тази карикатура на Комарнитски..
    :))
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ами да!

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Име":

    Казваш:
    "На ГЕРБ не им се работи."

    ТЕ СА СВИКНАЛИ САМО ДА КРАДАТ.
    Напълно си прав!
  • 27 Ма то па щот...

    8 0 Отговор
    ...цъфтим от имидж,че закона ,,Магнитски",видите ли...- бил ,,сериозен имиджов удар върху държавата ни ..."...!

    Коментиран от #29

  • 28 Чонков

    7 2 Отговор
    имиджов удар върху нашата държава........пълни глупости......
  • 29 Хохо секса

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ма то па щот...":

    Какво ни пука за Магнитски?
    Да му мислят Борисов и бай Ставри..

    На Вас пука ли Ви за Магнитски?
  • 30 Бачо Киро

    7 1 Отговор
    Какъв имидж, какви 5 лева... Цял свят знае какви боклуци ни управляват последните 33 години, нали за това ви търпят, да им вършите услуги...

    Коментиран от #37

  • 31 Дааааа

    9 1 Отговор
    сериозен имиджов удар върху нашата държава==========смешко ! MOWERS: Stop Pelosi’s Corruption and End Insider Trading in Congress....... МОУРС: Спрете корупцията на Пелоси и сложете край на търговията с вътрешна информация в Конгреса......... Конгресменката Пелоси ...... Вашингтон в помийна яма на самообогатяване, тайни пари и етична слепота, както се вижда от неотдавнашните обвинения в Конгреса, конгресмен Колинс, конгресмен Хънтър...........и т.н 
  • 32 Дааааа

    10 2 Отговор
    САЩ и Великобритания се цепят от корупция, взели нас да поучават.. я у лево......

    Коментиран от #36

  • 33 Бачо Киро

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Прокуратурата":

    Кое да търпят? Мислиш, че не им е ясно ли? Нали затова са такива по тези места, защото имат с какво да ги притискат. Точно боклуци им вършат работа. Скандалът в Германия с Меркел и Борисов какво постигна? Нищо. Една седмица и утихна... Човекът от TÜV беше изумен как за пръв път в историята правителствен самолет на Меркел, пратен от асистента ѝ, дошъл да вземе експерт и да го откара до България да тества изумителното облекло на Баце, де се биеше в гърдите, че ще се прави у нас по време на короната.... И до ден днешен седат в складовете на немската армия и са намерени за опасни за употреба, съответно са скрап... И какво? Ми нищо.... Та и сега е да покажат на слугите, че са със синджир.... Бий самара, за да се сеща магарето...
  • 34 Тоя грантояд много се загрижил

    10 3 Отговор
    Напротив, утвърждава ни се имиджа на робовладелска колония. Цяла латинска америка казаха не на САЩ, но ние не можем. Ами като не можем да казваме не, после не се чудете защо сме все "оправени".
  • 35 Дааааа

    5 1 Отговор
    И този, антикорупционния фонд, за 5 ст. работа не е свършил.....
  • 36 Бачо Киро

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "Дааааа":

    Навсякъде, в ЕС е същата работа за повече пари. Също навсякъде пращат от некадърност. Въобще положението в ЕС, САЩ и ЮК навсякъде е плачевно откъм некадърници и корупция.
  • 37 Хохо Бохо

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Бачо Киро":

    Ако искате да не ни управляват такива боклуци.
    ПРОСТО ОТИДЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ,
    Защото боклуците ще отидат и ще гласуват
    няма да си дадат далаверата и ще гласуват
    А вие ходете за гъби
  • 38 Знаем ги тези номера

    8 3 Отговор
    Магнитски е политическа бухалка на САЩ, за да ни съсипят ядрената енергетика. Искат да купуваме уран само от Уестинхаус с който централата ни най много да гръмне. Сакън да не купим от Русия. Ей затова са тези неистови напъни на дипломати, Мустафата, че чак отпадъци от потъващия Остров се довлякоха в президенството. Кажете им да си гледат работата и гледайте комедия!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Няма......

    9 3 Отговор
    Няма по корумпирана страна в света от САЩ ! Корупцията там е религия.

    Коментиран от #47, #55

  • 41 Абе

    9 0 Отговор
    Вярно е, но нека не преувеличаваме - в цял свят ги има тия неща, включително в Щатите, и то в не малък мащаб !
  • 42 московски модел

    3 4 Отговор
    От путерландия казаха, че така сме добре, да продължаваме по същия начин. Р.овчовците да кътат накрадени милиони в офшорки а за деца, пенсионери и работещи бедни трохи.
  • 43 Аааайде

    4 3 Отговор
    Стига вече с тоя главен прокурор бе Андрешко, вече банални ставате !
  • 44 Ван дер Любе

    3 2 Отговор
    Главният прокурор оглавява институция, която не се е провалила, а която няма намерение да се бори с корупцията, а да участва. И то не само по високите етажи, а на всички етажи. Няма да има прогрес, ако този, който трябва да бъде наказан, е сред онези, които трябва да ги наказват. Трябва коренна промяна.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Няма по-корумпирана

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "Няма......":

    страна от САЩ така ли, но защо ли живеят най-добре ? Умееш ли да мислиш, или само умееш да раздвижваш завистта си и омразата ? По-тъп няма да станеш, ударил си дъното !

    Коментиран от #52

  • 48 гумата

    2 0 Отговор
    Борбата срещу прокуратурата е борба срещу самото разследване като такова. Пълните лъжи обслужват мафията на ДС и нищо друго.
  • 49 Те това е

    4 1 Отговор
    А Прокопиев кога и докога?Осъден на две инстанции за 50 млн.,запори за милиони,отделно си е построил " виличка" в забранена местност,аферата с Каолин,отделно медиен монополист,но той човечица си уреди чадър задокеански с правото да разнася доноси ,да назначава правителства според неговите интереси,те пропадат защото алчни,може и да ни разпродаде,но за него най много.Е такива сюфльори ,нагли на ента, ще дестабилиират държавата,и така ли ще я караме?.Сега чака удобен гл.прокурор,висш ВКС и т.н.за го оправдаят и после да осъди държавицата ни.Нямам думи!
  • 50 Ами,глупости

    4 0 Отговор
    Какъв " антикорупционен фонд",защо е фонд ,събира пари срещу " корупцията ли?Другото НПО на хранилка,но за поръчки на разградския бандит.Жалкото е че ни оставят при мафията от прехода с" най добри "намерения.С тези продажници не можем да просперираме,само лъжи,уж съда,а те го блокират със объркани закони умишлено за да пазят едрите риби.
  • 51 Очаквам

    4 4 Отговор
    България да направи списък по РАКОВСКИ
    За корумпираните от съединените щати и великобритания
  • 52 Корумпетата

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "Няма по-корумпирана":

    Във всички държави си живеят
    НАЙ-ДОБРЕ
    Дори и в българия
  • 53 другата гледна точка

    1 1 Отговор
    Сега ще чакаме списъка на Путлер...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Корупция

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Няма......":

    В сащ няма там тя се нарича лобиране
  • 56 Режимът

    4 1 Отговор
    На Байдън е най-корумпираният в целия свят
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 М3 голд

    1 1 Отговор
    Много шум по неща, които не ни касаят като държава. Не дават инфо, а само решение за страната САЩ. Нещата са повече политически, интересчийски и в полза на техни икономически интереси. Помните ли, че първият санкциониран беше съдията (и семейството му), дал възможност на Малинов да напусне страната ни и в Москва да получи медал от Путин. А Божков сам е внесъл инфо в посолството за схемата, изнудването и размерът на парите, предадени на ББ и Горанов. И сега го санкционират. А ББ пак го няма като санкциониран. А тук делата по доносите на Цекетата нещо са спрени и не се движат. Но в освободеното от Божков бизнес пространство същите правят необезпокоявани сериозни пари.
    Магнитски не ни интересува, освен да ни сигнализира за проверки. И да си пазим ядрената енергетика - едно добре работещо звеното, което Уестингхаус искат да заграбят, без значение за лошия краен резултат за нас.

    Коментиран от #62

  • 59 Софиянец

    0 0 Отговор
    От девет човека от ЕС осем са българи, а прецедента казва че е помощ - те го плюят а той си месли че вали. Следващите са той тиквата и хидроинженера.
  • 60 Всичките вопли, че сме

    0 0 Отговор
    били на ръчна на Щатите, че ни се бъркал някакъв чиновник във вътрешните работи са защита на родните корумпета.
  • 61 Всичките вопли, че сме

    1 0 Отговор
    били на ръчна на Щатите, че някакъв чиновник ни се бъркал във вътрешните работи са защита на родните корумпета.
  • 62 Ван дер Любе

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "М3 голд":

    Много лошо се отнасят за България! Ако беше само този човек е неудобен за САЩ, то щеше да е съвсем различно. Примерно, Божков с какво е засегнал САЩ като е давал 60 милиона подкупи на Борисов чрез Горанов. Това, че си е купил спокойствие да обира наивните граждани с картончета за търкане? Това продължава и сега. САЩ се притесняват повече от факта, че като член на НАТО, България получава секретна информация и нашите подкупни политици с леко ще я предават нататък. Също така, че техни фирми може да бъдат присвоявани с помощта на неработещи прокуратура, съд и т.н. Това ги притеснява. И пускането на списъци по Магнитски са насоче към тази точка: партньори, не сте си опекли държавата. Това, че хора като Доган, Борисов, Гешев и други собственици на България се правят на три и половина и затова ще има още списъци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове