Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 11:37 1 365 27

Цветозар Томов: ЦИК на практика засекретява данните от машинното гласуване

  • цик-
  • машинно гласуване-
  • изборни протоколи

Това е „манна небесна за изборните мошеници“, смята подалият оставка говорител на комисията

След като вчера представителите на "хартиената коалиция" в ЦИК - ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП наложиха свой начин за съставяне на протоколите от СИК след изборите, говорителят на комисията Цветозар Томов подаде оставка от поста. Той се мотивира в социалната мрежа с това, че решението е „абсурдно“, „опасно“ и „цинично“. Според него, „почти всички грешки или измами няма да могат да бъдат забелязани“, а самото решение е „манна небесна за изборните мошеници“.

Ето и пълния текст на Томов от фейсбук:

От началото на мандата си в ЦИК (май 2021 г.) реших да не изразявам личното си мнение във Фейсбук, тъй като бях говорител на комисията и всичко, което кажа публично, би могло да се тълкува като становище на ЦИК. Вчера се отказах от тази роля заради едно решение на ЦИК, което не виждам как мога да защитя публично. Да напомня: ЦИК реши секционните протоколи, които отчитат официалните резултати от гласуването, да съдържат само обобщени данни за двата вида гласуване – машинно и хартиено, без да отчитат поотделно машинния и хартиения вот.
Нека обясня тук защо реагирам толкова остро срещу това решение: защото според мен то е абсурдно, опасно и цинично.

Защо абсурдно? Единственият сериозен аргумент, който издигнаха колегите, гласували за това решение, беше, че така се облекчава секционния протокол и респективно – работата на СИК-овете. Само че мъничките разписки от машинното гласуване (които по закон вече трябва да наричаме бюлетини, но и албатроси да ги наречем по закон, те ще си останат мънички разписки) няма как да се броят смесено с огромните хартиени бюлетини. Ще се броят поотделно. Следователно с това решение ЦИК просто забранява на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието вписване не изисква никакъв допълнителен труд. А това е абсурдно, защото няма как да се съчетае с претенцията (и задължението) ЦИК да осигурява прозрачност на изборния процес.

Защо опасно? Защото се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате отчетения от машините резултат с ръчното преброяване и на хартиеното, и на машинното гласуване, взети заедно. В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки.

А защо цинично? Ами защото го наложиха същите хора, които преди няколко месеца настояваха именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване - нещо, което ЦИК направи във всички секции на предишните избори. Подобно преобръщане според мен е цинично.

В заключение – ЦИК за пръв път приема решение, което фактически засекретява данните от машинното гласуване. Надявам се да е и за последен.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рттр22

    40 22 Отговор
    ЦИК на практика се готвят за манипулирания вот. Хора на ГЕРБ/ДПС.

    Коментиран от #27

  • 2 ТаУмВзе

    35 8 Отговор
    Козяк си реди Източния фронт бре! Кви уж изборчета ви гонят? Кво ще си изберете? Същия Крадлив Слугинаж.
  • 3 Абе

    33 9 Отговор
    Днес много вяло представяне на троляците на подмяната и козяк. Да не е свършил по-рано месечния чувал с жълти центове?
  • 4 Ъхъъъ

    25 24 Отговор
    ФАЛШИФИКАЦИЯЯЯЯЯ, ДОЛУ ГЕРБ,ДПС,БСП,Радев и Гешев. Продажнициииии и Кремълски корумпетааа
  • 5 ИНЖ

    22 17 Отговор
    ИТН - "борците против статуквото", "новаторите", "радетелите за справедливост" и т.н.....Слави - "Хъша", "народния трибун" - просто "маша" на Хартиената коалиция!!!!
  • 6 нннн

    24 16 Отговор
    Брутално нагли! ГЕРБ/СДС и ДПС са ОПГ-та и можеше да се очаква. Но смятах БСП и ИТН за мъъъничко по- почтени. Излъгал съм се.
  • 7 пеперастиятаИдеберастията

    14 11 Отговор
    пак вой до небесата за мадуровките с панамския американски софтуер - а защо ли?
  • 8 Жоро

    25 12 Отговор
    Хартиената коалиция удря отново. ГЕРБ+БСП+ДПС НЕ ИСКАТ ЧЕСТЕН ВОТ!

    Коментиран от #10

  • 9 Хахаха

    16 8 Отговор
    Цик мик са измамници, вращат стария начин и непрозрачността, за да мамят и подправят протоколи.

    Коментиран от #12

  • 10 Мдаа

    18 8 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро":

    А заспалия народ защо не протестира? Значи са съгласни с измамите "грешки" в цик!
  • 11 гост

    16 7 Отговор
    Само не разбирам какво значение има дали да бъдат преброени заедно или поотделно и след това събрани . Каква е манипулацията в случая ? На предните избори когато имаше разминаване между броя на бюлетините в урните и техния брой в протокола , този същият нямаше никакво обяснение , няма и досега . Но това не попречи да се приеме протокола като меродавен , оплакванията при арменския поп .Хората се отвратиха точно от тази манипулация , както и не можаха за година ЦИК да направи извода от машинното гласуване.

    Коментиран от #19

  • 12 пери

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Цик само изпълняват каквото ония изедници депутатите приеха. Иначе дали говорителят им щеше да си подаде оставка, ако нещо зависеше от него?
  • 13 наблюдател

    9 8 Отговор
    Хайде сега всички членове на ИТН да си изкупят вината за свалянето на правителството и подпомагането на връщането на хартиената бюлетина, и да се цанят доброволци да наблюдават колко честно ще се проведат изборите. По един във всяка секция, само не знам дали имат толкова членове, де.
  • 14 готви се нечувана измама на изборите

    12 3 Отговор
    по задкоански модел на майданите...ще ни избият
  • 15 Мъка мъка

    9 8 Отговор
    Прав е .Предстои манипулация а след това каменни бюлетини хвърлени потях.
  • 16 Демократ

    8 14 Отговор
    Подготвя се от властващите чудовищно фалшификация на изборите,която ще ликвидира България. Проруските сили мечтаят за диктатура, за лагери за непослушните,за обявяване за чужди агенти на всички демокрачно настроени хора, режим на Путин- бруталния убиец, който им е идол. Честните българи родолюбци не трябва да допуснем това да се случи,всички трябва да гласуват за спасяване на Родината.
  • 17 Перо

    4 0 Отговор
    Ако няма независим контрол в Информационно обслужване, изборите са обречени!
  • 18 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    2 1 Отговор
    Някой после да ми каже, че БСП-ДПС-ГЕРБ не са една и съща руZко-българска мафия .
    За уличните им дилърчета от ИТН и Възраждане, пРеZидента и каскета е ясно на всички .
  • 19 Кажи честно ...

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не се напъвай, трябва поне IQ 45 за да разбереш.
  • 20 Ахмед Д.

    3 0 Отговор
    А ти защо мислиш че го правим бе робе? За да можем да си управляваме с нашия приятел Бойко
  • 21 Румен Американеца

    3 0 Отговор
    Овце сте и си заслужавате и ЦИК, и Радев, и Борисов, и Петков, и Нинова, и Маджо, и ТИМ, и Маргините, и Пашата, и Гела, и Прасчо, и Вълка, и Горанчо, и Перуката, и всички останали "герои на нашето време". Опааа, щях да забравя КАСКЕТА.
  • 22 Чудя се

    2 0 Отговор
    До кога ще опитват да удържат статуквото. Хората не ги искат, но на изборите те отново ще блеснат като победители. Кой ще издържи по-дълго, тези които предават българите, или българите?

    Коментиран от #23

  • 23 Не се чуди

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Чудя се":

    Овцете се страхуват от Вълка, но ги стриже, дои и коли Овчарят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пенко

    0 0 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН - КЬОРАВ ;ОПЛЕШИВЯЛ ;ПОЛУУМРЕЛЯК -- ИСКАЩ ДА Е СЪЩЕСТВИТЕЛНО !!!!!!!!!!!
  • 26 Гражданин избирател

    0 0 Отговор
    Прав е Цветан Томов. Аз ще гласувам с хартиена бюлетина, против хартиената коалиция, но искам да проверя в протокола от секцията колко гласа ще има като моя. А слугите на ГЕРБ може да обявят бюлетината ми за невалидна. ОПГ ГЕРБ трябва да се ликвидира.
  • 27 Катон Стари

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "рттр22":

    Искат да откажат народа от изборите. Но не се отчайвайте, а гласувайте за когото искате. но против ОПГ ГЕРБ. До пълната и окончателна ликвидация на тази престъпна група.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове