Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 17:05 2 763 32

Мая Манолова призова за бойкот на "златните яйца"

  • антиспекула-
  • яйца-
  • търговски вериги

Левицата атакува електората с куп нестандартни идеи-създаването на КОНПИ за цените на храните, таван на цените на някои стоки и отказ от "Яйцата Фаберже"

Мая Манолова призова за бойкот на "златните яйца" - 1

„Започваме кампанията „Бойкот на златните яйца“. За Бога, братя, не купувайте златните яйца.“ За това призоваха от лявата платформа Левицата! с акция пред една от големите вериги у нас. Акцията е част от кампанията на формацията Антиспекула, която е насочена срещу спекулативното завишаване на цените в хранителните вериги, а стартът ѝ бе поставен с призив към гражданите да не купуват скъпите яйца до Великден.

Протестът е една от мерките за намаляване цените на основните хранителни продукти така, че да направи стойностите по-поносими за потребителите. Кампанията започна в една от големите хранителни вериги и, в интерес на справедливостта, ще продължи и в останалите хипермаркети в следващите дни, като на фокус ще бъдат други основни хранителни продукти, като сирене, кашкавал.

За решаването на проблема с високите цени от Левицата! представиха и свои законодателни предложения, които ще внесат в следващия парламент. С ред тях са таван на цените на десет продукта от малката потребителска кошница – 5% надценка на цената на стоките, на която влиза в магазините, както и задължение на търговските вериги да показват доставната и продажната цена на продуктите.

От коалицията подчертаха, че ще се борят за 5% надценка от доставната цена, а не 10% печалба, каквито предложения имаше, защото сега от 50% надценка на яйцата, от търговските вериги обясняват, че 47% им били разходите и само 3% е печалбата.

Сред мерките, които целят да спрат спекулата с цените на хранителните продукти е и създаване на „КОНПИ на спекулата на цените“ - разследващ орган, който да е на терен и да налага сериозни санкции при установено нарушение и спекула с цените, особено на основните продукти.

Мая Манолова обяви, че това са „яйцата Фаберже на търговските вериги“. По думите ѝ търговските вериги са писаното яйце на българската държава, защото получиха на няколко пъти много сериозна подкрепа от държавата и българските данъкоплатци: 10 млрд. лв. за компенсации за тока, от които не малка част за търговските вериги, както и средства по КОВИД мерки. Корпоративният данък е най-ниският в Европа. Нямат никакви пречки да си изнасят печалбата в чужбина и част от тях са удвоили печалбите си в последните години на криза.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потрес

    15 12 Отговор
    Майо, пак не си в час!? В световен мащаб цената на яйцата се помпа от ония ypод БилГсйя и неговите амбиции да накара света да му яде изкуствените яйца!
    Нама случайни случайности Майче, влез в час! Същият този ypoд мизантроп бе е един от натреслите на света ковида и "ваксините"!
    А и с тия предизборни "протести" най-много още по-скоро да ни докараш внос на китайски фалшиви яйца! Да да има и такива и то много!

    Коментиран от #3, #16, #23

  • 2 ха ха

    21 8 Отговор
    Абе, Мая от куманизите излезе лесно, ама куманизът от Мая пусто не излиза...
  • 3 честен ционист

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "Потрес":

    Ти май не си в час. Нащо момиче Майчето зове за бойкот на търговските вериги, за връщането на зарзаватчийниците и кооперативните магазини. Добре сме я обучили в Москве.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    16 4 Отговор
    който иска евтини яайца да си ги произведе сам пък ,ако има излишък ако ще и за 5 стотинки да ги продава
  • 6 Червенков

    17 4 Отговор
    Червен напън за влизане в политиката от милионери, захранени от подземията на Кремъл
  • 7 Мисля

    14 1 Отговор
    В Гърция се организират да не купуват 1 седмица млечни продукти.Хайде да се обзаложим дали там ще стане,и ако решим да не купуваме в България яйца,тук дали ще стане?

    Коментиран от #14

  • 8 Студопор

    21 2 Отговор
    Ами то по тая логика - да спрем да се храним за има-няма 3 месеца, та цените да паднат... Твърде жалко, че цените на погребалните услуги ще скочат, защото всички ще почнем да мрем от глад...
    Що за простотия е това?! Цените са високи, не яжте, та да паднат... А не е ли по-добре да натиснете прекупвачите да гинамалят, както си му е ред?
  • 9 гост

    7 5 Отговор
    Занимававал съм се с кокошки за година фуражите поскъпнаха с около 50 % колко да струват яайцата? на колеги производствената цена вече е над 0.30 лв като веригите си сложат тяхното отиват на 0.60
  • 10 Комбина

    8 3 Отговор
    Мая, че руса ще изведе страната ни напред както каза баба Ванга това е факт, ама защо не кажеш душа, че всичко е аванта и че производители и търговци взимат някакви субсидии от държавата, а всичко друго е печалбарска работа?
  • 11 и от тая

    8 1 Отговор
    файда нема. ама е упорита и некой ден може и да и се отвори парашута
  • 12 Потрес

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Не отклонявай вниманието от циониските ти шефове!
  • 13 Земеделец

    7 3 Отговор
    Дами и господа, гледам в къщи кокошки и гранулата за тях от 12,00 лева за 20 килограма миналата година, сега в момента е 24 лева за 20,00 килограма!
    Нали се сещате, че цената се определя от фуража, но също така и от цената на ТОКА, който се ползва в яйцефермите за отопление, а както е известно, цената на тока скочи в пъти!
  • 14 QR Виза

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мисля":

    Не ги надценявай гърците😉 Толкова са "организирани" , че по ковида гък не можаха да кажат и седяха, като мишки по спититата!
  • 15 Минева

    3 1 Отговор
    Същите откачалки
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123

    5 1 Отговор
    Да, яйцата са скъпи, но пак са евтина храна. Хляб, две яйца, айрян. Ето ти ядене.
  • 19 007 /агент/

    4 0 Отговор
    Ако и купя на тая 1 кора яйца, дали ще ги измъти ?
  • 20 Гражданин

    2 0 Отговор
    Отново простотии по улиците на София.Всичко е пунта Мара за изборите.
  • 21 Онзи

    7 0 Отговор
    Когато замеряхте с яйца в центъра на София, бяха евтини...
    Е за това сега са скъпи
  • 22 ганев

    3 2 Отговор
    ОООХ ТАЗ ПАК СЕ ПОКАЗА ДОКОГА ОТВРАТИТЕЛНО Е ДОБЪР ЧОВЕК СЪМ НО С УДОВОЛСТВИЕ БИХ ЧУЛ ДНЕС С ПРИСКЪРБИЕ ВИ СЪОБЩАВАМЕ ИИИ ТАКА НАТАТЪК
  • 23 нсан

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Потрес":

    Тоя същия извергг гейтз и другия ботоксовото синтолово плашилооо мъск искат да съсипят света - те толко пари имат изродитегадни че немат идея кво да ги правят дори! Парите са спечелени с любезното съдействие на окултни сили и НЛО - акълза две стотинки нямат зомбитата гейтз и миск само гол късмет !
  • 24 123

    5 0 Отговор
    Тия червени циркове не вървят.Пилето ,шефа на градус + другите от картела въртят спекулата.А тя женицата се надява да яхне вълната на недоволство, но ще яхне нещо друго + бонус чифт яйца.
  • 25 Маляката

    6 0 Отговор
    Яйце размер М (53-63гр) в гръцки супермаркет Скалвенитис ДНЕС е на цена 0.20 евро, т.е. ок. 39ст. На пазара (лаики) е с дори с няколко цента по долу - до към 35ст./бр. Тук в Кауфланд, който е в класа "дискаунт супермаркет" е 49-50ст. Къде е по-скъп фуража, тока, работната ръка, данъците и т.н. и т.н. Не подкрепям Манолова и безсмислените й инициативи, но СПЕКУЛАТА В БГ Е БРУТАЛНА!
  • 26 Маляката

    5 0 Отговор
    На централния пазар в Атина, прясното агнешко (не овчето) от което още капе кръв е 6-7 Евро. Тук е от 20лв нагоре. Интересното е, че едно 25-30% от агнетата са български.... Имат си печати.
  • 27 Маляката

    4 0 Отговор
    В същия супермаркет ДНЕС, един литър прясно мляко 3.6% струва 1.12 Евро. т.е. ок. 2.20лв.....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иванов

    0 0 Отговор
    До всички пювачи,които замерваха с яйца парламента няколко месеца сега къде се криете защо не замеряте президентството,вижте докъде докарахте страната докарахте комунягите на власт и те се нароиха още и още и всичко скочи дори преди войната на путин
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове