Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 08:11 6 767 34

Експерт: Като свършат запасите от руски петрол ще разберем накъде ще тръгнат цените

  • светослав бенчев-
  • цени-
  • горива-
  • петрол

В момента цените на горивата са горе-долу на нивата отпреди войната в Украйна. При дизела цената е малко по-висока, но това е нормално, защото сега е по-търсен, отколкото преди войната

Експерт: Като свършат запасите от руски петрол ще разберем накъде ще тръгнат цените - 1

Не мога да отговоря на въпросите дали „Лукойл“ е упражнявал монопол или е продавал петролни продукти под себестойността им. Дали има такива ситуации ще се произнесат държавните ни органи.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

В момента цените на горивата са горе-долу на нивата отпреди войната в Украйна. При дизела цената е малко по-висока, но това е нормално, защото сега е по-търсен, отколкото преди войната. Очаквам тези цени да се задържат за известно време, а може и да станат малко по-ниски.

Края на март, началото на април ще разберем какво ще се случи по-генерално, когато запасите от руски петрол, които се трупаха в Западна Европа бъдат изразходвани. Тога ще разберем как ще се справим с ембаргото върху руския петрол.

В Западна Европа опитват да се снабдяват от Турция, от Близкия Изток или от САЩ. Проблемът е, че турските рафинерии преработват руски суров нефт, т.е. купуват руски преработени продукти. Другото нещо, което може да се случи е пазарът да не тръгне нагоре, Китай да не потребява толкова, колкото потребяваше.

Ако трябва да снабдяваме рафинерията ни с танкери, това ще е доста по-скъпо и доста по-трудно логистично. Имайте предвид, че рафинерията трябва да работи в постоянен процес на работа. Тя не може да спре и да тръгне отново. Така че на нас ни е необходим сигурен начин да заобиколим основния проблем - Босфора. Начинът, по който това може да се направи е, чрез този нефтопровод Бургас-Александруполис.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Истината

    105 17 Отговор
    Като свърши запаса от руски петрол ще тръгнете към горите и пещерите в Европа и САЩ
  • 3 Българин

    103 13 Отговор
    Като свършат запасите ще е късно за анализи.
  • 4 Експертин

    94 15 Отговор
    Като свършат запасите от руски петрол ще ядеме дървото !
  • 5 Само да питам

    89 7 Отговор
    Какво става когато една стока стане дефицит там е отговора какво ше стане като свърши руския петрол от запаса!
  • 6 шоп от западната покрайнина

    83 9 Отговор
    я си мислим дека жълтопаветнио улав планктон тепърва че разбере дека cе paт гладните
  • 7 Българин

    19 96 Отговор
    Руските агенти на влияние няма да престанат с лъжите си. Рафинерията в Бургас винаги е работила и с не руски петрол като танкери те са влизали през Босфора! Но целта на проруската пропаганда е да се отрови общественото мнение с лъжата, че без Русия България ще загине. Нали помните миналата година какъв Апокалипсис ни предсказва а русофилите ако се откажем от договорите с Газпром?

    Коментиран от #9, #10, #16

  • 8 Деций

    70 5 Отговор
    То не е далеко от ума, човек да предположи на къде ще тръгнат цените!
  • 9 ами

    72 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    да сега пак си купуваме руски газ ама не от русия, а и на сащ им потръгна търговийката
  • 10 Тъ.. пчооооо,

    45 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    забравил си намалото на 90-те,дето чакахме танкерите по седмица и повече и всеки ден ни казваха ей сега ще дойдат, а горива по бензиностанциите нямаше и спяхме с дни зада заредим. А, с този газов хъб който споменаваш, да те питам като защо ще го продължававе до Сърбия и той ще е реверсивен за газа за нас. Май тоя вомент си го пропуснал, че нещо не ти е удобно, че ще вдемаме руски газ ама от сърбите, че ще ни е по - евтин.
  • 11 Българин

    47 4 Отговор
    И да може и да не може да работи рафинерията с друг петрол -
    Първо - доставката се оскъпява от превоза с танкер .
    Второ - ако Руснаците решат да спрат за планов ремонт - може рафинерията никога да не тръгне . Да помислят от къде ще внасят горивата .

    Коментиран от #21

  • 12 Жжж

    12 23 Отговор
    Смъртната агония на петролната ера... Да му напомня на тоя експерт, че каменната ера не е свършила защото са се свършили камъните. Цената на петрола ще се вдигне драстично, точно преди човечеството напълно да се откаже от него.
  • 13 Българин

    51 12 Отговор
    ЕС няма да се успокои, докато Украйна не победи и не бъде възстановена след войната, подчертават те в изявление ....
    Май няма да се успокоят докато не ги прегази руския ботуш .
    Ама по лошо ще е Китайски да ботуша .

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Летописец

    49 6 Отговор
    "В Западна Европа опитват да се снабдяват от Турция...турските рафинерии преработват руски суров нефт, " Големите в натото Саш и Турция трупат запаси от руски петрол , а карат платените си журналисти-мисирки в България да водят медийна война срещу Лукойл .
  • 15 Българин

    12 42 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Трогателно е, че още има русофили, които безрезервно вярват в "руския ботуш" и мечтаят да го целуват във всяка точка на Европа, чак до две педи над коляното.

    Коментиран от #27

  • 16 Сух

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ти си турчин
  • 17 абсолютно

    32 8 Отговор
    пак ще купуваме руски петрол от съседите с надценка!! Много умно!!
  • 18 генч

    8 26 Отговор
    като свършат руските има световна борса и повече от 20 производителя на петрол тогва ще има и конкуренция на цените, къв експерт е тоа ??????
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дедо Пене

    7 20 Отговор
    И ТОЗИ ЛАПАЧ НА ЗАПЛАТА Е РУСКО МЕКЕРЕ - ИСКА НОВ ПОДАРЪК ОТ 3млрд. ЗА ЛУКОЙЛ, КОЙТО ГРАБИ БЪЛГАРИТЕ И НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ!!! ДЕРОГАЦИЯ ТА ЗА БЪЛГАРИЯ Е 2г и Лукойл може да преработва руски нефт до 3млн.барела, а останалите 3млн. да ги внася с танкери през Босфора!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мухаа,хаа!

    22 7 Отговор
    Ще го усетят всички русофоби, директно през джоба.Сега нека си лаят,как без руския газ,нефт ще цъфнем и вържем.Реалността ще бъде най безпристрастен съдник.Не се усещат,че няколко големи,но в сянка играчи ги тласкат към това.Да се включат в схемата посредник- доставчик.Колкото има количества - толкова.Недостига за другите от групата.Доставка на готови горива.Сами си калкулирайте колко ще струва на бензиностанция.Същия номер със цените във веригите,но още по опустошителен.Защото всички ще си " избиват" транспорта през вашия джоб,като потребители.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 муха

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мухаа,хаа!":

    значи вие ще станете на петрол 😙
  • 27 Тон

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Още по трогателно е,когато от единия ботуш се навираш под другия!
  • 28 Ники

    3 11 Отговор
    Аре поредния който ще ни убеждава че светът ще свърши. Около нас все едну плуват в руски петрол
  • 29 Другият един

    12 3 Отговор
    Само да не реши Путин да спре петрола за нефтохима тогава ще разберем кон боб яде ли Тъй че умната с приказките и нафтата за Украйна Тогава ще разберем с какъв петрол работи НХК
  • 30 Туй дето него знаеш

    7 3 Отговор
    Когато пишеш че имало борси за петрол или други суровини билото за тор или електроенергия редное да знаеш с какво ДУПЕ разполагаш и с какво ще плащаш.
  • 31 Туй дето него знаеш

    4 2 Отговор
    До ГЕНЧ със потреблението което има България и слогистиката през Босфора където понякога и заради метеорологични условия корабите чакат седмици за преминаване и Суецкия канал да знаеш много танкери ще се натискат да карат петрол за България
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Айде по-спокойно

    0 0 Отговор
    Ще стане същото каквото стана с газа. Вой до небесата за апокалипсиси и после тиха пъзня...
  • 34 Колю

    0 0 Отговор
    От 1974г. в продължение на 5 години Нефтохим получава петрол от Алжир и Либия и си работи без проблеми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове