Last news in Fakti

1 Март, 2023 23:30 1 256 1

Важните новини във ФАКТИ на 01.03.2023 г.

  • цик-
  • милен любенов-
  • димитър събев-
  • росина станиславова-
  • виолета комитова-
  • пламен данаилов-
  • росен христов-
  • емил радев-
  • стефан янев-
  • христо иванов-
  • румен радев-
  • тец бобов дол-
  • контролни производства-
  • здравна каса-
  • министерски съвет-
  • съвета за икономически анализи-
  • кисело мляко-
  • кремена кунева-
  • юлиан попов-
  • томислав дончев-
  • измамници-
  • мартин димитров-
  • избори-
  • народен театър

Общо 21 формации влизат в надпреварата за гласове

Важните новини във ФАКТИ на 01.03.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Жребият на ЦИК: БСП с N1, ГЕРБ - N2, ДПС - N13, ПП-ДБ - N12, а Левицата с N14

ЦИК изтегли номерата, с които партиите и коалициите ще бъдат записани в бюлетината за предсрочния парламентарен вот на 2 април. Общо 21 формации влизат в надпреварата за гласове.

Доц. Милен Любенов: Ако ПП-ДБ спечелят вота, ще имат претенция да предложат кабинет на малцинството

"Не всички партии са разбрали какво трябва да се случва. Виждаме, че някои от тях продължават със старите предизборни стратегии. Политическата среда е променена през последния месец и аз очаквам по-различна предизборна кампания от тези, които видяхме през последните години. Най-малкото и защото има политическа промяна вътре в политическите сили - новото обединение между ПП и ДБ, което в трето социологическо проучване е лидер в класациите, а БСП, пак според тези проучвания, прави впечатление, че в нея се задълбочават процесите на разпад и е твърде вероятно на тези избори партията да получи най-ниския изборен резултат в историята си".

ЦИК реши: 10 партии и 4 коалиции имат право на пари за медийни изяви

10 партии с регистрация за изборите, които са без субсидия от държавата, имат право на 40 хиляди лева за медийни пакети в предстоящата предизборна кампания, реши Централната избирателна комисия, съобщават от БНР.

Димитър Събев:От март-април процентите на годишната инфлация ще бъдат по-малки. Тя вече изразходи голямата си сила

Национално координационно звено ще следи от днес цените на хранителните продукти, обяви служебната власт.

Кметицата на столичния район "Красно село" е отстранена от длъжност

ОИК - Столична община отстрани от поста кметицата на столичния район "Красно село" Росина Станиславова. Това научи NOVA от свои източници.

Виолета Комитова: Формулата диалог, взаимодействие, плюс широко съгласие, е основна за стабилно правителство.

"Български възход" очаква нормална предизборна кампания, да повишат изборния си резултат, както и да наложат тона, зададен в 48-ото Народно събрание - диалог, взаимодействие, плюс широко съгласие, заяви в "Още от деня" Виолета Комитова.

Пламен Данаилов: "Има такъв народ" отново залага на принципа в листите да има нови и неопетнени хора

Няма проблеми с подреждането на листите на "Има такъв народ". Входирахме ги още в събота, за разлика от други наши колеги, които чакаха до последния момент и очевидно са имали напрежение. Залагаме и на разпознаваеми лица, и на експерти. Листите ни са добре подредени и балансирани, това заяви в "Още от деня" Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Росен Христов: Украинците казаха, че могат да имат интерес към нашето оборудване. Не сме обсъждали даване или продаване

България не дава на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене" - това е поредната фалшива новина. Това каза в "Още от деня" министърът на енергетиката Росен Христов.

Емил Радев: България охранява една от най-трудните граници. Има голямо натоварване. Трябва да искаме финансова помощ

Трябва да се засили много бързо защитният капацитет по външните граници на ЕС. Това заяви пред БНР евродепутатът Емил Радев.

Янев: Липсата на диалог и взаимодействие между партиите е сериозен проблем. Питат ни дали няма да се разберем най-после

Това е първата възможност на партия „Български възход“ да се яви самостоятелно на изборите. Не стигнахме до споразумение за общо явяване на изборите с други партии, затова се явяваме сами. Това заяви лидерът на "Български възход" (БВ) Стефан Янев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Христо Иванов: Хартиената коалиция с непонятен инат забъркаха тази каша и сега се правят “ни лук яли, ни лук мирисали”

Хартиената коалиция, въпреки предупреждения, че ще увеличат хаоса и недоверието - с непонятен инат забъркаха тази каша и сега се правят на “ни лук яли, ни лук мирисали”. Поставиха двете алтернативи – хартиената бюлетина и машината, под огромна въпросителна, създавайки хаотичен процес и е логично активизацията на търговците на гласове. Връщането на хартията отвори отново този бизнес.

Радев: След изборите политическите лидери пак ще трябва да седнат на една маса и да минат по вече изгорени мостове

Днес огромният проблем пред българските граждани е инфлацията и особено цените на хранителните продукти. Очаквам контролните органи да действат безкомпромисно и редовно. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Той посочи, че предприетите от служебното правителство действия в тази посока заслужават подкрепа, но е нужна решителна борба срещу спекулата и нелоялната търговия.

Над 10 работещи в ТЕЦ "Бобов дол" са разпитани при проверката на ГДБОП и ДАНС

Разпитани са над 10 специалисти и работещи в ТЕЦ "Бобов дол" при проверката на ГДБОП и ДАНС под наблюдението на Европрокуратурата по това какво гориво използва централата, каза на третия ден от проверката изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. "Основно се проверява дали се използва биогориво, слама, за да се намалят вредните парникови емисии при работата на централата", добави той.

При голяма тайна: НАП е започнала 3 "контролни производства" срещу лица, санкционирани от ЕС

Три контролни производства са започнали срещу лица, попадащи в европейския санкционен списък заради руската война срещу Украйна. Производствата все още не са приключили, става ясно от отговор до БНР, получен по Закона за достъп до обществена информация. Ясно е обаче, че става дума за руски граждани или фирми на руски граждани, които имат имоти и инвестиции у нас.

Петко Салчев: Парите от НЗОК не изтичат, в здравната система са, но не се разходват рационално

"Видях, че т.нар. независими институции много често се влияят от политическите решения на една или друга група или партия. Ще се боря те наистина да станат независими".

Кабинетът определи кои ще са представителите му в Тристранката

Правителството прие решение, с което за представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество са определени вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова. Правителственото решение е във връзка с указа на президента от 31 януари 2023 г. за назначаване на служебно правителство.

Пеканов става председател на Съвета за икономически анализи

Министерският съвет определи заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов за председател на Съвета за икономически анализи, съобщиха от правителствената информационна служба.

Съветът за икономически анализи, създаден с ПМС № 28 от 20 февруари, поставя основите на процес на постепенно и устойчиво осигуряване на българското правителство със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка при вземането на стратегически решения за промяна в политиката.

Съветът ще оценява дългосрочните предизвикателства пред българската икономика и ще отправя предложения за най-подходящите политики за тяхното преодоляване.

Създаването на Съвета е предвидено в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Шефът на японската фирма, продаваща българско кисело мляко от 1973 г., става наш почетен консул

Министерският съвет прие решение за откриване на почетно консулство на България в Япония и назначаване на японския гражданин г-н Кадзуо Кавамура за почетен консул на Република България със седалище в гр. Мария, префектура Ибараки, съобщи правителствената пресслужба.

Кремена Кунева: Ще работя здраво коалицията ПП-ДБ да е първа политическа сила

В своя профил в социалната мрежа Фейсбук Кремена Кунева посочи, че в момента ”имаме историческия шанс да издърпаме България напред, там където трябваше да бъде още преди години.” Кунева заяви, че ще направи всичко възможно коалицията ПП-ДБ да бъдат първа политическа сила, независимо дали тя ще в листите или не. Според нея не може да се говори за разцепление.

Юлиан Попов: "Марица Изток" е регион с инвестиционен потенциал

България печели от енергийната криза и войната, която я причини, доста добре. Ние сме износител, а при високите цени всички централи, които по-рано губеха пари, в един момент започнаха да печелят много и получиха уверение, че това може да продължи дълго. След като паднаха цените достатъчно, въглищните централи вече работят на загуба. Това заяви за "Твоят ден" Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация.

Томислав Дончев: От 2 години държавата е жертва на поредица от неуспешни експерименти

С нумерология не се занимаваме. Това е просто число. По-важното е тази епоха на експерименти да приключи и републиката да бъде управлявана от хора с опит, професионалисти. Като говоря за експеримент, мога да бъда много конкретен. От две години държавата и обществото са жертва на поредица от неуспешни експерименти, организирани от лаборанти със съмнителна квалификация. Това заяви пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, съобщи novini.bg.

Измамници продадоха на пенсионер "позлатени" тенджери за 3 000 лева

Служители на Първо РУ. Пловдив издирват извършители на измама на възрастен пловдивчанин. Според първоначалната информация, вчера преди обяд потърпевшият бил заговорен на улицата от трима мъже, представили се за търговци на качествени луксозни стоки за бита, съобщи plovdiv24.bg.

Без да се двоуми пенсионерът поканил непознатите в дома си, а те успели да го заблудят, че предлаганите съдове за готвене и прибори за хранене са със златно покритие. Убеден, че прави изгодна сделка, домакинът платил 3000 лева за два комплекта тенджери, куфарче с вилици и ножове и спален комплект.

По-късно, разбирайки за покупката на стоките с неясен произход и многократно по-ниската им цена на пазара, роднини на възрастния човек потърсили помощ в районното управление.

Съветваме близките на възрастни и самотно живеещи да разговарят постоянно с тях на тази тема и без никакво колебание да сигнализират в полицията при съмнение, че са станали жертва на измама, напомнят от ОД МВР Пловдив.

Димитров: България е тотално зациклила, служебният кабинет, за да не сбърка, не прави нищо

„България е тотално зациклила. Това започва да става опасно. Радев и неговото служебно правителство не се справят. Служебният кабинет, за да не сбърка, не прави нищо”. Това заяви Мартин Димитров от ДБ в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Политолог: Избори до дупка се оказа, че не е работеща формула

Колкото повече БСП отслабва, толкова повче ще нараства влиянието на Възраждане сред народа, тъй като те са по-радикална и по-млада партия. На изборите ще вземат част от гласовете на партията на Корнелия Нинова, защото по отношение на кризата в Украйна се позиционират в една и съща ос“. Това прогнозира политологът Цветанка Андреева пред Радио Пловдив.

Народният театър: Минеков е имал за цел "служебно, политическо назначение" вместо Васил Василев

Народният театър излезе с позиция относно уволнението на режисьора Александър Морфов. В нея, освен изброяването на успешно реализираните премиери и гостуването на спектакъла "В самотата на памуковите полета" с участието на Джон Малкович, се посочва, че е имало "персонални атаки" срещу директора Василев с цел неговото отстраняване.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло Иванов

    2 0 Отговор
    Възраждане с номер 3 !!! Или за тази "журналистка" такава партия не съществува ?!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол