Last news in Fakti

2 Март, 2023 06:27 2 501 16

Ваня Григорова: Целта е 80% колективни трудови договори в страната

  • ваня григорова-
  • синдикати-
  • заплати-
  • колективен трудов договор

В частния сектор е много трудно да се направят синдикати, заяви представителят на КТ "Подкрепа"

Ваня Григорова: Целта е 80% колективни трудови договори в страната - 1
Снимка: БГНЕС

Изначално трябва да стане ясно, че с текста в Кодекса на труда (КТ) не се стараем да изпълним директивата на Европейския съюз за минималната работна заплата. Транспонирането на директивата трябва да се случи до началото на следващата година.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Целта на директивата е така да се формира минималната работна заплата, че тя да бъде адекватна. Какво означава адекватност трябва да решим заедно с работодателите.

Директивата дава насоки. Една от тях е минималната работна заплата да е поне 50% от средната. Проблемът в текста, приет в КТ е, че той заковава точно 50%, а не казва минимум. Другата цел е 80% от заетите в страната да бъдат покрити с колективни трудови договори.

В частния сектор е много трудно да се направят синдикати, а където има синдикати, там има колективно трудово договаряне. Работодателят не трябва да кани работниците да се договарят колективно, а да се въздържа да ги възпира. При колективното трудово договаряне се договарят по-добри условия и заплати.

Според текста в КТ от началото на следващата година би трябвало да имаме 950 лв. минимална работна заплата. Но това не е по директивата, според която заплата трябва да доближава необходимата сума за издръжка. Ако сравним с изчисленията на колегите, тя трябва да е около 1300 лв.

Увеличението на минималната работна заплата винаги води и до ръст на средната, макар и не в същия процент.

Ръстът на доходите трябва е около 16-17%, за да покрие миналогодишната инфлация. Всяко забавяне води до допълнително обедняване на работещите.

Публичното говорене на правителството, че се опитва да се бори със спекулата е по-скоро несериозно. Държавните компании можеха да наложат регулация на цените по стандартен пазарен подход - като предложат стоки с нормална надценка на по-ниска цена.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хехо

    23 8 Отговор
    Оф. На нас запада ни е виновен. Че сме с ориенталски манталитет. Всеки лъже и маже. Спекулата се вихри. Далавера да има
  • 4 Дама Пика!

    19 15 Отговор
    Г-жо Григорова разбирам,че искате да си заслужите заплатата,но за съжаление говорите пълни глупости.Всички частни фирми който са съвестни заплащат заплати над 2000лв.Тези който по документи изплащат уж минимални изплащат останалите суми на ръка.А тук мисля че и работника е виновен!

    Коментиран от #6

  • 5 Голям зор

    8 4 Отговор
    Някой частни работодатели вдигнаха за последните 5 години с 10%
  • 6 Смех

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дама Пика!":

    Да бе, работника бил виновен. Разговора с работодателя е следния - осигуровки на минимума, останалото на ръка. Ако не си съгласен, чао и да влиза следващия.

    Коментиран от #8

  • 7 Абе

    19 6 Отговор
    Тая е една простакеса, която си мисли е от всичко разбира. 80%. от работещите трябвало да бъдат с колективни тр. договори та да има работа за тях синдикатите, може ама друг път. Що не дойдат в моята фирма да виждат какъв шут в за... ка ще получат. Мързеливи и нахални лапачи са синдикатите, нищо не правят и прибират пари. В цял свят това са все тлъсти богаташи които се правят на загрижени за работниците и изнудва работодателите, с една дума Мафия.
  • 8 …….

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Смех":

    То следващи няма
  • 9 12783

    8 1 Отговор
    Интелектуалното свлачище се изказа!
  • 10 Мафия сте синдикатите

    13 0 Отговор
    Синдикатите хората са ви загубили доверието и сте мразени заради далаверите ви! Да те няма крадло!
  • 11 Как

    4 3 Отговор
    Кака ваня е руска крава.
  • 12 Бандит

    2 3 Отговор
    Бегай бери железу, ма!
  • 13 пери

    4 1 Отговор
    Тази цел е само ваша, за да лапате от възможно най-много места. Колективният трудов договор прави членуването в синдикат задължително, без значение дали искаш или не. Първият въпрос, който ми беше зададен, когато почвах работа, беше - в кой синдикат ще членуваш. Никой не ми предостави възможност да избирам дали изобщо да членувам. Ами не искам, защото не виждам никаква полза от тях, обаче с всяко вдигане на минималната заплата, се вдига и вноската, която ми изсмукват от заплата за НИЩО насреща. Е, на кого му харесва да плаща и да ен получава нищо? Няма такава мафия, подкрепена законово от държавата. Затова бяха по-ниски от тревата и не им се чуваше гласа по време на тулупа.

    Коментиран от #14

  • 14 Ветеран от Протеста

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "пери":

    Ще ти го обясня в цифри,които са елементарни.При три милиона работещи и вноски към Синдикатите 8 лева..Само Осем лева,то месечния Приход в синдикатите е 24 милиона лева.Което прави 250 милиона лева годишно.За тези 250 Милиона лева годишно участват веднъж годишно в така наречената Тристранка и вдигат на протест( евентуално) работещите в Държавния сектор,с което събарят всеки Бюджет,ако се налага ...В частния сектор,който произвежда 95 % от брутния вътрешен продукт не е правена Нито една Стачка за тези 30 години .Няма нито една профсъюзна организация в частна фирма,която да Задължи съответния Работодател да изпълнява евентуални искания на Работещите в нея.Какво значи Колективно трудово договаряне бе...??Та това са различни трудови договори с различна степен на квалификация и специалности...Чрез така наречените Профсъюзи,Приватизатори,Олигарси и Работодатели успяха да " скопят" всяка форма на Протест и ТРИ милиона квалифицирани работници заминаха в Емиграция със сълзи на очи,изоставяйки жилища и Родината си.В Гърция,Франция Профсъюзите парализират всичко докато Мангизлиите не се разделят с част от Печалбите си за заплати на работещите...И по- зле ще става!!Половината от тези Три милиона работещи ако избягат и България е до тук!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тхб

    0 0 Отговор
    Зад колективния трудов договор се крият безбройните чиновници мързеливите крадливите и некадърните
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове