Last news in Fakti

3 Март, 2023 18:21 4 107 56

Историк: По време на войната 1877/78 г. Сърбия опитва да окупира Трън, Радомир, Перник, дори София

  • сърбия-
  • руско-турска война

Не се знае достатъчно за Шопското въстание, наричано още и Трънско въстание, за него остава единствено регионалната памет, казва проф. Пламен Павлов

Историк: По време на войната 1877/78 г. Сърбия опитва да окупира Трън, Радомир, Перник, дори София - 1

Сърбия действа много нелоялно и шовинистично и на практика се възползва от трагедията с Априлското въстание /1876 г./ и Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./, за да откъсне части от българската територия. Това заяви в интервю за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов.

Той коментира Шопското въстание, едно от най-големите, избухнало по време на Руско-турската освободителна война на територията на западните български земи, които днес са заграбени от сърбите.

Според историка не се знае достатъчно за Шопското въстание, наричано още и Трънско въстание, за него остава единствено регионалната памет, най-вече защото там нямат своя Захарий Стоянов, въпреки че той е проявявал интерес и към тази част от борбата на българите срещу османската власт. „Знаем, че капитан Симо Соколов, главният двигател на Шопското въстание е бил в кореспонденция със Захарий Стоянов, но така или иначе е много важно литературата да даде своя принос в увековечаването на някое събитие“, отбеляза той и допълни, че в този случай просто нямаме подобно явление и освен това се губи в цялата перипетия на войната.

През януари 1876 г. Симо Соколов и хората му влизат във връзка с комитета в Галац, тъй като тогава БРЦК на практика се разпада, а Гюргевското събрание на апостолите не играе ролята на подобен център. „Това показва, че нашите сънародници по граничния район с Княжество Сърбия съвсем не са чужди на премеждията на останалия български народ“, посочи проф. Павлов.

Историкът обясни, че Шопското въстание избухва във връзка с намесата на Сърбия във войната. „Преди години нашият премиер Жан Виденов беше благодарил за Освобождението и на сърбите. Според мен, можем да бъдем благодарните на русите, украинците, беларусите, финландците и поляците, но на сърбите не виждам за какво“, категоричен е проф. Павлов, като се аргументира, че въпреки настояванията на Русия, Сърбия се опасява да влезе във войната, още повече, че тя вече е била на практика победена по време на т.нар. Сръбско-турска война, в която участват хиляди българи, сред които е и Симо Соколов.

„Когато пада Плевен и се вижда, че войната отива към победа, Сърбия изведнъж се включва на юг от тогавашните си граници и превзема Ниш, Пирот, Враня“, заяви проф. Павлов. Това са земи, които ние днес до голяма степен сме забравили, но са етнически български, в състава на Българската екзархия.

Симо Соколов изразява желанието на нашите сънародници от тези земи да бъдат част от българската държава. Заедно с местните българи организира чета, освобождава Трън, а след това и Кюстендил. Действията им продължават към град Крива паланка, т.е. във Вардарска Македония. „Това допълнително показва, че по тези земи става въпрос за един и същи български народ“, подчерта историкът.

Проф. Павлов отбеляза, че сърбите правят опит да окупират Трън, Радомир, Перник, дори София. „По същото време в северозападните български земи сърбите се опитват да заграбят още земи. Имало е случай в Берковско, където границата между Османската империя и Сърбия била обозначена с един плет. През нощта те преместват въпросния плет с няколко километра, за да завземат още земи. Тогава местните българи апелират към заместник-губернатора на Видин Петко Каравелов, който изпраща отряд, който ги изгонва“, разказа още той.

Историкът наблегна на това, че сръбската пропаганда много агресивно е опитвала да си присвои българските земи, но въпреки това хора като Симо Соколов устояват на натиска, защото в крайна сметка в тях е проговорило българското национално чувство и са поддържали връзки с нашите мигрантски центрове в Букурещ. „Този край на България също е навлизал в плановете на Левски, който в едно писмо е писал, че чака мнението на Пиротския комитет. Самото разрастване на революционния комитет, създаден от Левски, е предвиждало все повече то да навлиза в западните земи и в Македония. За съжаление, гибелта на Апостола не позволява на тези процеси да се развият достатъчно“, отбеляза той.

Проф. Павлов коментира, че тогава нашите българи, включително и Симо Соколов, смятат, че там, където живее българинът е България, т.е. Северна България, заедно с Добруджа и Поморавието, Тракия и Македония. „В тези три големи области, които днес наричаме Мизия, Тракия и Македония, доминира българският елемент“, посочи той и уточни, че хората там са желали да бъдат в свободна българска държава, а не в сръбска.

Историкът припомни поведението на сърбите в Ниш и в Пирот. „Когато сръбските окупационни войски влизат, те принуждават населението да пише едни благодарствени адреси, с които да покажат, че искат да бъдат в Сърбия, а не в България. В Ниш този груб натиск и шантаж до голяма степен се реализира и самият митрополит Виктор се огъва и става епископ, тъй като в Сърбия има само епископи, не митрополити“, уточни той и добави, че в Пирот това не се получава, защото митрополитът не го позволява, за което бива арестуван, а по-късно и пропъден.

„За щастие, Симо Соколов и неговите привърженици не позволяват Трън, Радомир и дори София на бъдат отнети. В София са били подкупени някои местни чорбаджии: неслучайно правителството на Стефан Стамболов взима специални мерки срещу тях“, сподели проф. Павлов и заключи, че когато говорим за тези паметни годишнини, не трябва да забравяме, че сръбската намеса в никакъв случай не е била ръководена от братски чувства, а по-скоро от желание да се отнемат български земи.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 25 Отговор
    Всяка страна си гледа интереса.Само нас ни управляват слугите на Козяк.
  • 2 Делю Хайдутин

    39 17 Отговор
    Също като Полша сега в Украйна.
  • 3 Хисторик

    20 63 Отговор
    Историчар. Този е клеветник извърта ди история според заповедите които му дават спонсорите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кфор

    21 9 Отговор
    Албаниците ще вземат и ниш
  • 6 8888

    36 17 Отговор
    Стефан Стамболов старата обича да напада русофили и после да ги обвинява в предателство. Кап Петко Войвода е жертва на старата Стамболов
  • 7 Значи

    16 5 Отговор
    Бою , чийто корени са от Трънско , щеше да е сърбин ?

    Коментиран от #24

  • 8 Шерлок Холмс

    19 42 Отговор
    На този не му вярвам и на дума говори литература.

    Коментиран от #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Въпрос

    25 56 Отговор
    Сега срещу сърбите ли ще ни настройвате?
    Било е отдавна.По принцип те ни уважават и не ни закачат от Сръбско-българската война,която е била чак през 1885 г.Ако преди 100 г. е имало спор то сега отдавна е разрешен.
    Нещо от ерата на динозаврите няма ли да изровите?Само питам...

    Коментиран от #19, #38, #48

  • 11 Истерик

    17 18 Отговор
    Така беше, от пра-пра-баба ми го знам.Тя го чула на мегданя.
  • 12 човек от народа

    36 4 Отговор
    опитва, ама малко казаци и повечко четници им отрязват мерака. тези лешояди винаги са грабили чужди земи.
  • 13 Мда

    18 32 Отговор
    За втори път днес има статия от този родоотстъпник. Статията се казва: "Историк: Не сме получили свободата си даром", днес от 13.14 мин. Това вече е прекалено!
  • 14 Агата Кристи

    37 4 Отговор
    "Господ бави, но не забравя"...
    Вяха си байраците сърбите, сега им се Е.... а мамата.
    Тяхна е приказката :
    "Боли ме к.... ц, че Маджарско нема излаз на море".
    От толкова много "море", сега имат излаз само на Дунав.
    И това им е много !!!
    Маджарите могат и да им го намалят ...
  • 15 Реалист

    16 20 Отговор
    Руснаците и да бяха създали държава 300 000 кв. км тук предателските роби туркофили масони след 1878 пак цяха да я унищожат!

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Върба

    11 3 Отговор
    Не ми тежат!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    31 7 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос":

    Въпроса е принципен ,трябва да си знаеш историята Байновото.За това те като те обвинят в нещо да им напомнимеВ Балканската война пак ни излъгаха ,1885г пак и това 3пъти за късмет.

    Коментиран от #41

  • 20 Българин

    14 9 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Те нищо не са създали от Сан Стефанска България остава половин България.Те това могат,иначе за сърби и черногорци нямат проблеми

    Коментиран от #25

  • 21 Любопитен

    17 9 Отговор

    До коментар #16 от "Комуниста":

    Питай акушерката ти, колко пъти те е изтървала преди да ви изпишат от родилното!
  • 22 Мда

    12 9 Отговор
    Борисов не честити Националния празник днес. Затова герб пусна кучетата си като този да лаят против 3-ти март.

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Значи":

    Тц. Щеше да е сърбин, ако Матушката ти беше дала и Софийско на Сърбия!
  • 25 Реалист

    12 8 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    От сантефанска България остава половина защо господарите на петата колона в България организират Берлинския конгрес и разделят България. Явно се вижда в договора от Берлин коинса, се разписали под него. А Аспарухова България руснаците никога не са обещавали на българите .

    Коментиран от #42

  • 26 Копейкин Костя

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Шерлок Холмс":

    Вярвай само на другаря Пантев и проф. Шаренкова, председател на НПО "Форум България-Русия " !!!
  • 27 Българин от Баянова България

    15 1 Отговор
    Свобада и независимост за Волжка България!
  • 28 Румен Решетников

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мда":

    Костя Копейкин, тоже!!!
  • 29 Копейкин Костя

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Комуниста":

    Малко се занимаваха със семката ви професор Цанков и товарищ Сталин!!!
  • 30 За първи

    20 1 Отговор
    Път чувам за Симо Соколов , но интересна биография има и не е цепил басма на сърбите! Корав българин! Защо нищо не пише в историята ни, за Соколов?!

    Коментиран от #31

  • 31 Румен Решетников

    25 3 Отговор

    До коментар #30 от "За първи":

    Защото Гошо Тарабата и Тито бяха дружки, а и СССР коткаше Югославия и не даваше и дума да се каже срещу сърбите!
  • 32 Полека бе

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Комуниста":

    Ще си скъсаш чорапогащника!
  • 33 Стамболов

    19 7 Отговор

    До коментар #16 от "Комуниста":

    Пък руснаците имат 1/8 от сушата на Земята и още искат да грабят. Имат всички ресурси, а пък нищо не произвеждат. Като дошли да ни освобождават са се чудили как тия роби имат двуетажни къщи, храната им разнообразна, дрехите им чисти. Но какво да ти обяснявам ти си преврел чайник нищо не можеш да вденеш.
  • 34 славе

    5 4 Отговор
    У това въстание се е борил и Славчо Трънски!
    Не може да минат през Трънските твърди глави сръбете - там е уестърн филм но с магарета!
  • 35 Агата Кристи

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Комуниста":

    Другарката Мутрафанова е "твойта мама".
  • 36 Истината

    14 2 Отговор
    По Сан-Стефанския договор Русия отнема от Турция населения предимно с българи район на Нишко, Лесковатско, Пиротско и Вранско и го подарява на Сърбия! Общо са отнети 14 600 км2 български земи заедно с българите там.

    Коментиран от #43

  • 37 Сърбите по пет

    18 0 Отговор
    на нож, граница с Хърватско... имаше навремето една такава скоропоговорка... ама са ни спрели през 1885 година... иначе сърбия нямаше да я има в такъв формат...
  • 38 Иван

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос":

    Абе те сърбите са върти опашки и хич не ни мисля доброто, пък ако ги знаеш и какви са националисти срещу Българите( като гърците). Абе България граничи със своите територии!!!!!
  • 39 Галина Колева,

    14 0 Отговор
    Да, България граничи със себе си. Гледам в ютюб български носии, български песни, но вече на гръцки или на сръбскобългарски(т. н.македонски), милите българомохамедани наречени помаци пеят с тъга в очите на хубав стар родопски български диалект и сърцето ти се къса от мъка по Откраднато то..., а българите от Западните покрайнини живи да ги плачеш за страданията на които са подложени с една изтънчена жестокост от страна на Сръбската държава..
  • 40 Така е

    0 3 Отговор
    и тогава Трън напада Радомир !
  • 41 Въпрос

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Аз историята си я знам прекрасно,но сърбите от преди над 100 г. нямат нищо общо с днешните.
    От СеРеУ се скъсват да правят интриги между съседни държави на база какво станало преди 100-200 г.
    Удряте на камък при нас...да знаете.Ние си имаме едно мото:миналото си е минало.Продължаваме напред.
    Измислете нещо от Ледниковата епоха пък може и да ви се вържем на интригите.Знае ли човек ?Хахаха

    Коментиран от #56

  • 42 Гошо

    9 7 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист":

    Ти на какви хапчета си бе. Точно големите държави в Европа ни "вземат" половината територия от Сан Стефанския договор. Великобритания, Франция, Австро-унгария, които подкрепят Османската империя и винаги ги е било страх от Русия, ни прецакват. Те знаят, че българите харесват Русия и се страхуват да не се стигне до по-голяма гео-политическа зависимост от Русия. И много ясно, че руснаците не са дошли на 13 април 1877 да се бият с турците, само защото ни харесват. И те са имали интереси. Ние да не би като ги бием първата световна война, да го прави само за спорта. Добра или лоша, историята е такава. Ама на нас ни се иска все само ние да печелим и да обвиняваме останалите за всичко лошо.

    Коментиран от #49

  • 43 Гошо

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Не Сан Стефанският, а Берлинският договор от лятото на 1878 връща тези земи на Сърбия, както и част от Добруджа на Румъния. А Берлинският договор е по инициатива на Великобритания, и подписан от общо 13 страни, като България, Сърбия и Румъния нямат думата. Големите просто са си поделили отвоюваното и са спрели разширението и на Турция и навлизането на Русия.
  • 44 Малтин Димитлов

    3 10 Отговор
    Днешните пишман историци търсят под вола теле, само и само да се докарат пред новите им зад океански господари.

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Никой

    7 3 Отговор
    Това българския русофил не го интересува ,той си иска Росията. Тя може да го убива ,мачка ограбва ,бие с нагайката,но той и прощава ,това е матушката му.България не му е майка.Той дори се радва когато матушката унизи по какъвто и де е начин територията на която живее.Винаги смята ,че тя е права и винаги готов да и прощава и подчинява.

    Коментиран от #53

  • 47 Никой

    4 2 Отговор
    Когато ни управляваха съветите до къде я докарахме.
  • 48 100

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос":

    Как отдавна? Само до преди 30-ина години налагаха македонизма и промиваха мозъка на българите в РСМ. Сега техните наследници в Скопие продължават делото им. Отделно репресират българите в Пиротско и Босилеградско. Не че трябва да мразим сърбите, но да си имаме едно на ум...
  • 49 До Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Гошо":

    Браво Гошо.
  • 50 та така...

    9 1 Отговор
    Според Константин VII Багренородни сърби е произхожда от римското Сервили (роби), а от там обувките които носят се наричат сервула и тези които носят такива обувки цервулани. И понеже сърбите били роби на ромейския император получили своя прякор, който по късно им остава като название на нацията. ГИБИ том 5 стр. 208 - издание на БАН. Има го онлайн.
  • 51 така ли

    2 5 Отговор
    Голям праз преди 140г....
  • 52 бай Даньо

    8 2 Отговор
    Сърбите са най долното племе на земята. Големия въпрос е след като тия събития са били напълно известни за съвременните български политици в навечерието на балканската война как е възможно да вярваш в искрен съюз със сърби !? С гърци урока го учим 13 века и все ненаучен ...
  • 53 Тц тц тц

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Никой":

    Къде в темата или в коментарите видя нещо за Русия?
    Не си в час!
    А на база какво било преди 140 г. няма смисъл да ни настройвате какви били сърбите.А за Турция нищо не пишете.Там са цели 500 г. нещастие.Защо ли не споменавате нищо?!На 3-ти март седнали да пишат срещу сърбите...кукувци!

    Коментиран от #54

  • 54 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Тц тц тц":

    Сърбите и днес са същите бок..и както и тогава
    Македонския въпрос е тяхно дело.кактомса действали във Враня ниш.и Пирот така са го правили и в Македония,така и до днес очилатия им вожд не пропуска повод да ни очерни
  • 55 Дрън

    0 2 Отговор
    Защо да им се сърдим на сърби или гърци..Те както всеки истински народ са си отстоявали и все още остояват националните си интереси. Да, може да е било за наша сметка, но ние сме го допуснали, така че ние сме си виновни. Първата и втората национални катастрофи са вследствие от груби грешки на предводителя Кобургот и неговото обкръжение - недалновидност и дипломатически пропуски. А за сърбите и гърците - прочетете как и кога са се освободили от Османската империя и сравнете с нашето Априлско въстание - има какво да вземем за пример от тяхната история.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове