Last news in Fakti

4 Март, 2023 12:41 1 282 23

Български дипломат посочи новата мисия за ЕС и НАТО

  • ес-
  • нато-
  • мисия-
  • златко димитров

Африка има потенциал за развитие

Български дипломат посочи новата мисия за ЕС и НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

В Африка се забелязва нарастващо влияние на държави като Китай, Русия, Индия. Ролята на Европа е относително намаляла, но не може да бъде подценявана.

Това заяви пред БНР Златко Димитров - дипломат, работил в мисията на ООН за стабилизиране на Централноафриканската република.

"Аз съм оптимист за отношенията между ЕС и Афrиканския съюз. Тук въпросът е, че значението на Европа е намаляло, за което има различни причини", обясни той в интервю за предаването "Събота 150".

По думите му войната в Украйна е предизвикала няколко неща в Африка, сред които повишаването на цените на стоките от първа необходимост и цената на горивата.

Африканските държави пострадаха от това, което се случва в Украйна, подчерта той и припомни обаче, че голяма част от африканските държави са се въздържали при гласуването на резолюция в Общото събрание на ООН, която осъди войната в Украйна.

"Наративът, предлаган от Русия, намира някаква почва в Африканския континент и тук до известна степен може да се каже, че държавите от ЕС и НАТО биха могли да имат по-силна кампания и да се обясни за какво става дума - затова, че всъщност войната не е срещу НАТО, затова че всъщност НАТО не прие Украйна като член, въпреки многото искания, и това не е война между Русия и НАТО, както някои се опитват да представят", коментира Златко Димитров.

Той напомни, че в Общото събрание на ООН няколко пъти е гласувана резолюция с мнозинство от повече от 2/3 от държавите-членки, които осъдиха агресията на Русия срещу Украйна и призоваха за изтегляне на нейните войски от територията на Украйна. Има ясно изразена воля, смята Димитров.

Според него генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е готов да участва в посредническа мисия между Русия и Украйна, но за да се осъществи тя, е необходимо съгласието на двете страни.

"Критиките са неоснователни, защото той е готов и на разположение да участва във всякакви усилия за прекратяване на войната. Генералният секретар на ООН вече изигра роля от хуманитарна гледна точка, когато миналата година беше сключено споразумение между Украйна, Русия от едната страна с участието на ООН и Турция от друга страна - това бяха непреки преговори между Русия и Украйна, които позволиха износа на зърно от Украйна и които позволиха на кораби, натоварени със зърно, да извървършват такава дейност, която беше спряна от войната и предизвика рязко покачване на цените на зърното и на хлебни изделия, но не само".

Според него има положителни прецеденти за предотвратяване на конфликти, в които ООН играе решаваща роля. При избухването на войната в Украйна голяма част от световната общност беше изненадана, отбеляза още Димитров. По думите му индикаторите, които са показвали нещо подобно, са били подценявани.

"С оглед на това, че Русия е постоянен член на СС на ООН, той не би могъл да предприеме принудителни действия с цел или възспиране на агресията, или налагане на такива санкции, които биха наложили ефективно спиране на военните действия. /.../ Тук не може да се очаква резолюция на Съвета за сигурност, с оглед правата на постоянните членове на СС на ООН".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 3 Отговор
    В Африка натириха френския легион и си наеха Вагнер.Колониите видяха че НАТО са смешници.
  • 2 Бегай !

    38 1 Отговор
    Кой му иска мнението на тоя селянин.Отишъл в Ню Йорк и забравил за майка си и баща си.Стоичков в действие.
  • 3 Българка

    22 4 Отговор
    ООН с измислените си правила е напълно неефективна и излишна организация, чиято издръжка е много скъпа, а резултатът от реалната й дейност е нула. Не е възможно държави терористи сами да налагат вето на санкции срещу терорист. Трябва решенията на ООН да са задължителни и да се приемат с обикновено или 2/3 мнозинство
  • 4 Тоз е Казалбаш,а не е

    19 1 Отговор
    Българин
  • 5 Сталин

    28 3 Отговор
    Крайно време е за глобална война и тези паразити от запада да бъдат заличени от земното кълбо, и целия свят да си почине
  • 6 докладите

    3 36 Отговор
    При разсекретяване на секретни документи се извадиха доклади от редица Руски, Китайски, Ирански и Корейски политици, които съветват да се колонизират и урбанизират африкански територии, за местното население се споменава малко, но основната идея е да се изпрати на оризовите плантации в Китай, за да се грижи за ориза, или да се впрегне в дърводобива в Сибир, относно заплащането на същото население се твърди че предвидената дажба е била кора плесенясъл хляб и малко топла вода с бром. След като негодното население умре от непосилната работа и останат най-здравите и издръжливи се прави допълнителна селекция, като същите индивиди се затварят в специални помещения на -30 градуса без храна и вода и светлина за 48 часа и на 49 час като ги отворят който е жив и годен се товари във камиони и се закарва в кибернетична лаборатория под Москва, там в хората се влагат чипове и съветска технология за постигане на универсален войник.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Шмъркан

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "докладите":

    Дай мо номера на дилъра си.Много яки неща ти дава.
  • 8 Последния Софиянец

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "докладите":

    В САЩ негрите съдят държавата за компенсация за робството.Искат по 5 млн долара за всеки афроамериканец.Това са трилиони.Без майтап.

    Коментиран от #11

  • 9 Цензура

    25 1 Отговор
    В Африка не желаят да имат нищо общо нито със САЩ, нито с ЕС.

    Явно трябва да хвърлят някой от вас в казанът и да го сготвят с моркови и спанак, за да проумеете това.
  • 10 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Доминото не пада а се Разпада с бесни темпове. Европейските кукли на краварите, никога неса имали връзка с Реалността! Чекай да думне Черния лебед и съюзчето да се разпадне Резко.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дернев

    16 1 Отговор
    Докато ЕС следва безропотно НАТО няма да има никаква нова мисия на ЕС. А и на НАТО в Африка, защото конфликта с Китай е реален. А бит6ата ще бъде за Африка. Но за това Европа трябва да бъде самостоятелен глобален играч. Нещо което САЩ и Германия пречат всячески спират. Докога европейците ще търпим това.
  • 13 Казаха ми

    5 0 Отговор
    Че има статия за посещението на главния прокурор на сащ в украйна
    Защо я скрихте
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 # идиоти вън

    8 0 Отговор
    Този МОШЕнник да върви там от детосее появил на белия свят!
  • 16 Помнете историята!

    12 0 Отговор
    Африка ненавижда европейските колонизатори. Какво се напъвате? Истината излиза наяве.
  • 17 Чичак

    4 0 Отговор
    Добре че ни го каза това че Русия е постоянен член на СС на ООН, и той не би могъл да предприеме принудителни действия .........че не го знаехме.
  • 18 Африка обича Китай

    7 0 Отговор
    И мрази САЩ . Мрази и НАТО !
  • 19 Генералният секретар на ООН

    6 0 Отговор
    Дефакто каза че САЩ са терористи ! Каза че и Израел са терористи ! Поне 10 пъти.

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    2 5 Отговор
    Крайно време е САЩ и НАТО да подпалят Африка. Там отдавана не е имало доходоносен военен конфликт! Повод китайска и руска заплаха за африканската демокрация!
  • 21 да бе

    3 0 Отговор
    все едно си нямат нас... Африка на балканите.
  • 22 така е

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Генералният секретар на ООН":

    но главната сграда на ООН е в Ню Йорк .. нали се сещаш, че няма значение какво говори ООН докато е собственост на САЩ
  • 23 Коя Европа

    2 0 Отговор
    Африканска ли???я се скрийте
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове