Last news in Fakti

5 Март, 2023 09:20 4 289 20

Ударно раздават 100 000 ваучера за обучение

  • план за възстановяване-
  • обучение-
  • ваучери-
  • агенция по заетостта

Бързането е за усвояване на пари от закъснелия Национален план за възстановяване

Ударно раздават 100 000 ваучера за обучение - 1
Снимка: БГНЕС

До юни месец в България ще трябва ударно да се раздадат 100 000 ваучера за обучение, за да се вместим в сроковете на закъснелия Национален план за възстановяване. Това става ясно от документация по проекта, публикувана за обществено обсъждане. Обсъждането също трябва да протече в съкратени срокове - две седмици вместо един месец. В доклада към проекта на постановление в прав текст пише, че обученията трябва да започнат в спешен порядък - до 1 април, въпреки че съгласуването на документите е до 16 март, посочва в-к "Сега". Това бързане през тежка бюрокрация обещава и тези пари да отидат на вятъра заради самото усвояване, без това да доведе до реално повишение на компетенциите на хората.

Ваучерите са предназначени за безработни, неактивни и заети лица, които са целеви групи по трите инструмента за финансиране - Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 г., Националния план за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Какво точно значи това - иначе дългият проект на постановление не изброява в конкретика. Проверка в резюмето на програмата "Развитие на човешките ресурси" например показва широк кръг от целеви групи - от хора над 54-годишна възраст до връщащи се в родината българи.

Кандидатстването ще е със заявление през електронна платформа на Агенцията по заетостта, като един човек ще може да получи повече от един ваучер - например за професионална квалификация и за придобиване на ключова компетентност. Стойността на ваучера ще зависи от вида и продължителността на обучението. Сумите за професионална квалификация варират от 440 до почти 2000 лв., като обученията ще траят по 200, 300 до 960 часа. Човек може да вземе ваучер и за обучение по част от професия.

При придобиването на ключови компетентности продължителността и съответно парите са по-малки - човек ще може да вземе ваучер за 70 лв., за да изкара 16-часов курс по езикова грамотност. Правителството добавя и ваучери за цифрова компетентност, като тук сумите са между 320 и 420 лв., а продължителността - 45-55 учебни часа. Обучение по "личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене" ще може да се изкара с ваучер за 140 лв. и за 30 учебни часа. Има дори курсове по гражданска и по предприемаческа компетентност със същата продължителност и цена. Другите възможности са за "многоезикова компетентност", математическа компетентност, както и компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството. Не са предвидени популярните преди години ваучери за изкарване на шофьорски курс.

Обучението ще се осъществява от организации, които ще трябва да отговарят на изисквания за преподавателски състав, материална база и пр., като те ще се публикуват в списъци от АЗ. Тези, които предоставят курсове за професионална квалификация, ще трябва да имат и съответния лиценз за това.

Финансиране

България получава не малко пари по линия на обученията - почти 380 млн. лв. С това финансиране трябва не само да се представят обучения за дигитални умения, но и да се създаде национална виртуална платформа за електронно обучение. Общият срок за изпълнение на инвестицията е до 30 юни 2026 г., но това само на пръв поглед означава, че имаме предостатъчно време. Всъщност до юни 2023 г. трябва да имаме 100 000 обучени заети и безработни лица, а също и сключен договор с изпълнител за разработване на платформата. Обучените хора трябва да са се удвоили до юни 2024 г., а до есента на следващата година трябва да има изградена и платформа и дигитални клубове. До юни 2026 г. обучение трябва да са преминали 500 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атомен физик

    10 6 Отговор
    По добре да почнат да раздават противогази ,че при ядрена война въздуха няма да може да се диша !

    Коментиран от #8, #12

  • 2 Аха...

    23 0 Отговор
    Нищо ново ! Ще изхвърлят на вятъра , и съвсем безхаберно едни пари , за да могат да крадат други ( много ) пари ! Има един роман , на който една от главните се казва " Радини вълнения " ! Ама - едва ли сте толкова начетени , щом се оставяте да ви правят на маймуни !!!
  • 3 Ударно

    23 0 Отговор
    Крадене! Тези пари, ще се раздават на « наши хора»!
  • 4 на село

    13 1 Отговор
    ДО СЕГА КЪДЕ БЛЯХА,ЗАЩО НЕ СА СЕ СЕТИЛИ ДА ГИ РАЗДАДАТ ТИЯ ВАУЧЕРИ?!!!!
  • 5 Фикус

    10 0 Отговор
    НАШ ТЕ ХОРА ли ще се облажат пак?
  • 6 разбрайме ва

    9 1 Отговор
    Тряя се откраднат спешно едни пари.
  • 7 Обучител

    5 1 Отговор
    Българско-европейска работа !
  • 8 така ли

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Атомен физик":

    Щяхме да живеем в по-спокоен свят, ако не бяхте човъркали атома, но вие сте големи умници, нали?
  • 9 гост

    16 0 Отговор
    Нямате представа колко пари ще вземат ръководители , координатори и лектори на КУХИ проекти за обучение без нито един обучаем. А нагоре по веригата , общински, областни и национални проверяващи. А в самите проекти колко пари ще отидат за закуски и екскурзии. ВАЖНОТО Е ПАРИТЕ ДА СЕ УСВОЯТ И ДОКУМЕНТАЦИЯТА ДА БЪДЕ ИЗРЯДНА! КОГО ЛЪЖЕМ???
  • 10 Германец

    5 1 Отговор
    Ако ще и трилиони да ви дават пак ще сте бедни щото сте крадци 😉

    Коментиран от #20

  • 11 Бойко Българоубиец

    6 2 Отговор
    Правя мои гербави обучителни фирми и пиша, че съм обучил 10 милиона балгарета и пълня чекмеджака хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 12 Исторически парк

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Атомен физик":

    Физикоо, при ядрена макс един път да си поемеш дъх 😉
  • 13 Ваучери и купони

    8 1 Отговор
    Значи простите безработни, трябва да станат компетентни и квалифицирани безработни. Все едно отново се връщаме в 90-те години на миналия век.
  • 14 Майко мила....

    2 0 Отговор
    Сумите за професионална квалификация варират от 440 до почти 2000 лв..... Сумите за професионална квалификация варират от 440 до почти 2000 лв ======= почти 380 млн. лв.

    Коментиран от #17

  • 15 380 млн. лв.

    7 0 Отговор
    Колко университета са това? Каква е тази лудост бре ? Кои са фирмите обучители които ще се налапат е по важното ? Синдикатите ли отново ще са най големият смукач ?
  • 16 От Шумен

    7 0 Отговор
    Една приятелка обучаваше по такива програми възрастни от селата, как се “озеленява”, за да работят като “ специалисти” в селските общини. Обучителните и пособия бяха малка мотичка, търмък и няколко списания” Моята градина”. Вярно, пътуваше доста, но си купи от печалбата два апартамента. По подобен начин са присвоени много пари, сега са приготвени нови суми! Не се казва колко, но като се вижда бройката на ваучерите, е ясно. Това е поредното оправдание, да се набавят пари в нечии каси, защото предстоят избори, затова изведнъж възникна такава спешност. Много порочна система, от която някои си живуркат спокойно на гърба на Европа и си трайкат и разпределящите и облагодетелстваните. Оказа се че тези”Програми” за развитие във всички области са просто пилеене на пари, без резултат за обществото като цяло! Няма заподозрени???
  • 17 Елка

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Майко мила....":

    380 милиона, разделени на 100 хиляди... Хич не излизат сметките нещо.
  • 18 нормално е

    8 0 Отговор
    В държава, която има най голяма държавна администрация на глава от населението...... всички са там не да работят,а за да вземат заплати за нищо правене.... Докато в България храним тези заплатаджии, нищо няма да се промени към по-добро
  • 19 Поредното

    8 0 Отговор
    "Усвояване" на едни пари чрез отбиване на номера !!!
    Ако гси мислите, че греша, кажете ми кога ще бъде оповестен ефекта от тези ваучери ? Защото ние и на отчетността сме факири. Пишат се едни "отчети" и се хвърлят някъде. Чака се пак късата памет за да се забрави "мероприятието" !
  • 20 оксиморон

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Германец":

    Къде си виждал бедни крадци? Колко точки изкара на теста за интелигентност?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове