Last news in Fakti

6 Март, 2023 14:10 1 120 50

Пеканов: С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат. Ще паднат и лихвите за домакинствата, и за бизнеса

  • атанас пеканов-
  • влизане-
  • еврозона-
  • лихви-
  • падане

Работим по всички цели в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второто и третото плащане, които по някакъв начин не са засегнати от решението на парламента по отношение на промени на дадени ангажименти в сектора на декарбонизацията, коментира вицепремиерът 

Пеканов: С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат. Ще паднат и лихвите за домакинствата, и за бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

Работим по всички цели в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второто и третото плащане, които по някакъв начин не са засегнати от решението на парламента по отношение на промени на дадени ангажименти в сектора на декарбонизацията. Това посочи пред журналисти вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и припомни, че страната ни получи през декември първото плащане по плана, съобщават от БТА.

Пеканов отбеляза, че Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите изготвят аргументирана позиция на България защо някои от залегналите цели към тази година не е възможно да изпълним с оглед затруднената ситуация с енергията. "Когато тази позиция е готова през месец март, тя ще бъде изпратена към Европейската комисия, след което ще има дискусии как да заложим по-реалистични цели, а от друга страна как да постигнем целите за декарбонизация и на Зелената сделка, които остават релевантни, посочи Пеканов.

На въпрос за отлагането на присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2024 г., Атанас Пеканов каза, че това има цена и носи щети на страната, но заяви, че продължава работата членството да се случи възможно най-скоро. България продължава да работи активно по техническата подготовка за влизане в еврозоната, каза Пеканов. През тази година ние не изпълнявахме конвергентните критерии по отношение на инфлацията и законодателната рамка, което доведе до това отлагане с една година, припомни той. С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат. Ще паднат и лихвите за домакинствата и за бизнеса, тоест това е един разход, който те ще продължат да правят, докато сме само с един крак в еврозоната. Когато влезем окончателно, ще имаме позитиви, които в момента още една година ще губим, коментира Пеканов.

Атанас Пеканов участва във форум в София, посветен на Националния план за възстановяване и устойчивост и испанския опит, организиран от Българо-испанска търговска камара и Либерален институт за политически анализи. Испания е първата страна от ЕС с одобрен План за възстановяване и първата, получила средства от Фонда за възстановяване, а ЕК я определи като икономика, която ще расте най-много през 2023 г. Сред участниците във форума е Франсиско Фонсека Морийо, дългогодишен директор на Представителството на ЕК в Испания, с над 35 години стаж в европейски институции.

Вицепремиерът Пеканов обобщи, че форумът цели обмяна на опит и добри практики между България и Испания за това как да се движим по-добре, по-бързо и по-успешно с инвестиционните проекти по Плана за възстановяване и по отношение на реформите. Испания е една от най-успешните страни, може би най-успешната в Европа, по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, вече имат одобрено трето плащане, отбеляза Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    32 3 Отговор
    Всичко ще е розово.
  • 2 Пакистанец

    53 3 Отговор
    Какво ме интересуват лихвите по кредитите бе???
    Сложихме ви за да не се налага народа да тегли кредити и да се интересува от лихвите им
    Ма на вас целта ви е народа да ,,живее,, на кредит, да го държите на къса каишка.
    А държавните кредити да не сте ги теглили
    Сега се оправяйте с тоя, дето ви ги е дал. Нали сте все харвардци

    Коментиран от #25

  • 3 780лв

    37 2 Отговор
    г.н Пеканов всичките да паднете във гр...ба дано !
  • 4 зевзек

    3 40 Отговор
    Пеканата, Крумата и Божанката, това са новата генерация лидери на България, да им пожелаем успех, защото техния успех е и успех за държавата
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 1 Отговор
    Те така обещаха, че като влезем в ЕС всичко ще тръгне "по мед и масло" , та си купих шпайкове, да се не лъзгам! Ама още не съм ги обувал 😒😒😒😒
  • 6 Кирчо

    50 2 Отговор
    Не искаме еврото!
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 7 Кирчо, Кокорчо и Наско

    41 4 Отговор
    след тях. Тройка лъжци и измамници.

    Само баламурниците им вярват.
  • 8 Павел пенев

    54 1 Отговор
    Този е млад перспективен лъжец. Това което дрънкаш ако е вярно, всички страни щяха да са в еврозоната,но явно не е така. Има много негативи,които се спестяват на българите.

    Коментиран от #9

  • 9 Мандраджийски

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    внук , какъв да е ?

    Коментиран от #20

  • 10 Да паднем

    28 1 Отговор
    в капана. В началото ще го приложат. После неусетно ще се вдигнат най-малко до същите нива. Айде няма нужда.
  • 11 Да, бе

    30 1 Отговор
    Като толкова им харесва на някои да си събират багажа и в еврозоната, най-близо в Гърция.
  • 12 Гошо

    30 0 Отговор
    Не няма да паднат а ще се увеличат
  • 13 между_другото

    12 0 Отговор
    Решението за промени в поетите ангажименти ли е причината за внезапните проверки?
  • 14 пълно щастие от падането

    20 1 Отговор
    А на колегата ти просто Киро и на него ли ще му падне да не бучи Лена . А ние с такива като вас все ще си пропадаме .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да, бе

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "а яяя":

    Тролев, искаш да се вдигне дълга ли? Ние не искаме.
  • 17 пешо

    34 0 Отговор
    стигате с тая еврозона омръзнахте на хората
  • 18 цеб

    24 0 Отговор
    Тоя зельонкьо в качеството на какъв се произнася по финансови политики на Европейската банка . Обезпечение на твърденията си има ли , или и той " печата " необезпечини приказки като нашите хартийки . Като се разтури ЕС-то кво става с еврото , задавал ли си е този въпрос ?
  • 19 Гледай

    13 0 Отговор
    само да не падне тавана !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аззаззз

    20 0 Отговор
    Пеканов, пилееш си таланта!!! Явно според теб ние сме будали, че не искаме еврото. Затова защо не идеш да убедиш Полша, скандинавските страни, Унгария и т.н. да го приемат. Не се хаби с нас, будалите...
  • 22 Ами

    15 0 Отговор
    сиреч - няма да ви трябват фабрики, теглете кредити ! Пфу !
  • 23 Българка

    19 0 Отговор
    Тоя се прави на извънземен, че нали европейската банка, вдига лихвите за 4 ти или 5 ти път за по-малко от година. Съответно нашите банки вдигат лихвите, защото ЕБ ги вдига. Най-страшни са популистите с власт. Сега опипват почвата, след това продажните медии ще пуснат поредица статии за щастливи и радостни хора , приветстващи еврото и хоп евро. Не съм срещу еврото, но съм против ей тая наглост.

    Коментиран от #27

  • 24 Симо

    20 0 Отговор
    Ще паднат лихвите за домакинствата???? Нека това лъжливо овчарче, каже в коя страна, която е в еврозоната, лихвите по кредитите и ипотеките са по-ниски от тези в България??? В коя??? Поредния лъжец!!!
  • 25 Ами

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пакистанец":

    оказа се, че харвардците са все боклуци. За това образование ли плащате бе ?!
  • 26 Дааааааам

    21 0 Отговор
    Еврозоната е капан без изход. Който агитира за нея, е национален предател. Най - доброто за пИканов и другарчетата му е в урановите мини до живот, или каменна кариера. Там да мислят върху предателството си, докато изпълняват трудовите норми.
  • 27 А ма

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Помакиньо, а аз съм срещу еврото. Анадънму?

    Коментиран от #41

  • 28 Нали в Европа се печели и нямаш

    10 0 Отговор
    Дългове какво е това дългове и лихви по дълговете
    Длъжника на моя длъжник е и мой длъжник
  • 29 2121

    7 1 Отговор
    Тоя само вдига пепеляк за да си оправдае заплатата. В Еврозоната няма да ни приемат колкото и да се напъвате. Онези не ни искат. А и като условие ще бъде да приемем общоевропейската минимална заплата без да имаме инфлация над определен процент. Само това условие ще бъде неизпълнимо.
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    И защо пре мах ва те истината ❓❗❓❗
    Атанас Пеканов бе представен на българското общество като един от най-ерудираните министри на Румен Радев. Даже ни обясниха, че президентът се впечатлил от визитката му.

    Може би от истинската, която е изтрита от „Гугъл“. Министърът е пръснал десетки хиляди левове, за да няма в търсачката фактите, които не са за демократични хора.


    Е, оказва се, че има такива които ги помнят. Като Мая Сарафова, която споделя във Фейсбук:

    Невръстния ентусиаст Наско, с дръзновения поглед на дядо си Наско (Пеканов) – изтъкнат член на Окръжния комитет на БКП в Пловдив, активен борец против фашизма. За този чиито дядо, който живееше в Партийната кооперация на ул.“Иван Вазов“ в Пловдив – онази, на Дража и Панев, всичко е изтрито в нета. А също и за баща му – Ангел Атанасов Пеканов, дългогодишен дипломат от кариерата. То, Наско младши, за това е роден в Гърция. Баща му веднага след завършване на МИО в Москва беше назначен в посолството в Гърция, а майката на Наско-младши беше репортерка „на живо от Атина“ за БНТ. Но тази информация липсва в интернет. Търсачките не я намират. А младият Пеканов с вдигнат юмрук ще преброява населението… Е да, ама софтуеърът нихт арбайтен, бе Наскооооо….
  • 31 Опг

    13 0 Отговор
    "Лъвчето" на Сорос едно си знае,едно си бае. Не бе п.серко, не ти щем еврото и кредитите на килограм, които ще изтеглите. Ти ли ще ги връщаш? А резерва къде ще отиде? А цените? Вие и сега не може да овладеете кпекулата, камо ли тогава!
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Нека народът знае истината ❗❗❗
    Или когато истината
    НЕ ВИ Е ЛИЦЕПРИЯТА
    трябва да се крие по мазета
    ❗❗❗❗❗❗
  • 33 6Х6

    2 0 Отговор
    Паднат, спаднат или отпаднат или ще изчезнат, кое е вярно?!?!?
  • 34 Алооооооо

    13 0 Отговор
    ПЕКАНОВ КАЗВАШ ОБРАТНОТО НА ИСТИНАТА ЛИХВИТЕ В БГ СА ВИСОКИ ЗАРАДИ МОШЕНИЦИ КАТО АРМЕНЕЦА БАНКЕР А НЕ ЗАРАДИ ЕВРОЗОНАТА И НЯМА ДА ПАДНАТ САМО ЩЕ ПЛАЩАМЕ СОЛИДАРНО ИТАЛИАНСКИЯ ИСПАНСКИЯ И Т Н БОРЧОВЕ ТА ПЕКАНОВ ИМА ДОКЛАД НА БНБ ПО ВЪПРОСА НАЛИ СИ ГО ЧЕЛ КАК МИСЛИШ ТИ ЛИ СИ НАЙ УМНИЯ СО.....ЛАНКО
  • 35 Абе

    11 0 Отговор
    Пеканово унуче.Кво им дреме на окарината,на масата- милиони обикновени хора,че лихвите( евентуално) щели да паднат? Много съмнителен " кяр". Но никога не сме те чули дори да споменеш,какво става с доходите, пенсиите на всичките тези милиони хора.Захапал една опорка и не я пуска: Ще цъфнем и вържем! С 49% орязана парична единица.Сега получавам 1500 лева,но в евро стават 767. Направо богаташ! А другите,който са стотици хиляди под хиляда на месец? Пращате ги на заколение! А над милион пенсионери с доход под 600 лева? ЕС ви натиска да ни прибере целия валутен и златен резерв- чиста колония с генерал губернатор.А тук ви натискат олигарси- и явни и скрити.За един ден да си изперат милионите безплатно и напълно законно.Народе,ако проспим единствения шанс, смазващ резултат на Референдум,а това е възможно само с 450-500 х подписа- и последващо гласуване,ще ни вкарат примката на врата завинаги! А обратен път няма!
  • 36 Реалист

    8 0 Отговор
    Дааа, всичко ще падне . Заплатите също . Но, спокойно , цените ще полетят волно нагоре. В това сме царе.
  • 37 ЛиБеРаст

    10 0 Отговор
    С влизането в Еврозоната цялата власт се предава на банкерите. Минаваме на ПЪЛНО управление от глобалисткия финансов олигархат.
  • 38 сноу

    6 0 Отговор
    Запеканчето е голям печеняга...Е.. тато запекан го сложи в партийната фурна овреме ..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ТИЯ ПРЕДИ Неделя СЕ ВЪЗМУТИ

    3 1 Отговор
    ЩО В НУ УОРК МЛЯКОТО БИЛО ДВА ЛЕВА А ТУК 3 И НАГОРЕ........ МИ ДА БЕШЕ КАЗАЛ КЪВ Е ТОКА НА ФИРМИТЕ И НАРОДА ИМ И ДАЛИ ГО СМЕНЯТ БОРСОВИ КАТО ЦЕНА СЕКИ ДЕН...... НЯМА ДА КАЖЕ. СА КАЖЕ СЪЩО ЧВ ВСЯКА ПРАТКА МЕЖДУ ЩАТИТЕ Е БЕЗ ДДС ПЪК И ВСЕКИ ВИЖДА ЧЕ ПЪТЯ ПО КОЙТО НА ВОДЯТ ОТ35 Г. ПРАВИ НАРОДА ПО БЕДЕН ЗА СМЕТКА НА 2 ПРОЦЕНТА СХЕМАДЖИИ И ОЛИГАРСИ.
  • 41 Българка

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "А ма":

    И аз какво да направя? Пропуснал си първите 7 години, връщане назад няма!
  • 42 И този,

    3 0 Отговор
    Ръси беднотия.Тя и Кунева ни
    излъга,че реакторите са страшно
    зло и днес сме без четири атомни
    реактора ,строил ги половин
    България.Днес ние теглим хомота,
    а за възмездие ни вопъл.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Сеа

    4 0 Отговор
    Кой е взимал тези заеми, държавни той да им плаща лихвите. Аз заеми не съм взимал. И никой не ме е питал искам ли българските финансови министри да взимат заеми. Никой не ме е питал искам ли евро, в демократичните държави правят референдуми. А като не можете един печеливш сектор да създадете, е за какво сте на тези постове?
    Живеете от падеж до падеж, взимате кредити, живеете като чорбаджии, просите заеми, няма кой да ви купи облигациите. Съсипахте България за 30 г. Едно смислено нещо не направихте в живота си на тези постове. Не ставате, посредствени и некадърни сте. Жената от кварталната баничарница е по-съзидателна и човеколюбива от вас.
  • 45 Сашо

    3 0 Отговор
    Пеканче спри да се пенявиш .Няма да има Евро в България.За ръчички ти Кирето,Коколатчо с дженджърската ви смрад вън от България!
  • 46 Рой

    3 0 Отговор
    Обещаваха ни ,че в евросъюза ,ще станем богати ,сега с еврозоната ще надминем по богатства и арабските шейхове 😄😄😄
  • 47 Това момче,

    3 0 Отговор
    пеканото, колкото е НЕГРАМОТНО, НЕ Е ВЯРНО! Да имаш дипломи, не значи да си начетен.
    И той не е! Той е послушен и драпащ за длъжности и пари!!!!!

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 правете си изводи

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Това момче,":

    На заседанието на Еврогрупата на 13 февруари 2023 г., в което участват финансовите министри на страните от еврозоната, България е трябвало да представи напредъка по поетите ангажименти за приемане на еврото, но изслушване така и не е имало, макар точката да е била в дневния ред. Съобщено е, че България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., каквато цел си беше поставила. Причината е, че според европейските ни партньори страната изостава с приемането на съответното законодателство, а също и не покрива и критерия за инфлацията. Това обяви служебният финансов министър Росица Велкова. Засега няма фиксирана следваща дата, към която страната да се стреми.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол