Last news in Fakti

6 Март, 2023 18:43 2 603 26

Няма изненадани: Изграденият през 2015 г. водопровод от яз. „Ястребино“ до град Омуртаг е негоден

  • водопровод-
  • омуртаг-
  • негоден

Съоръжението е изградено незаконно, без необходимия Подробен устройствен план и е в разрез с предварително одобрения проект

Няма изненадани: Изграденият през 2015 г. водопровод от яз. „Ястребино“ до  град Омуртаг е негоден - 1

Изграденият през 2015 г. довеждащ водопровод от яз. „Ястребино“ до напорните водоеми на град Омуртаг е негоден за експлоатация показва приключилата проверка на състоянието на съоръжението. Това стана ясно на работна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков за проблемите с водоснабдяването на община Омуртаг, съобщи пресцентърът на МРРБ.

В нея участваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, Ирена Георгиева – изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, Станимир Парашкевов – областен управител на област Търговище, кметът на община Омуртаг Ешреф Ешрефов, управителят на ВиК – Омуртаг инж. Явор Миленов и др.

Проверката бе разпоредена от министър Шишков в края на миналата година като част от набелязаните стъпки за решаване на проблема с доставянето на чиста питейна вода за жителите на общината.

Тя е констатирала също, че съоръжението е изградено незаконно, без необходимия Подробен устройствен план, както и че е в разрез с предварително одобрения проект. Заради тези и други пороци не е въведено в експлоатация, а има издаден Акт 15 в края на 2015 г. „В случая става дума за незаконно и некачествено изпълнение“, отбеляза арх. Шишков.

Експертите са установили, че водопроводът е от обикновени PVC тръби, които са положени върху скална маса без пясъчна основа. В резултат на това не издържат на налягането и се пукат. Друг съществен проблем е, че не е спазено проектното трасе, заради което има множество чупки и завои, които водят до допълнителни проблеми. Аварии стават и заради липсата на съоръжения за обезвъздушаване на довеждащата система. Управителят на ВиК - Омуртаг допълни, че съоръжението е трябвало да провежда между 40 и 80 литра в секунда, а при сегашните изпитания е аварирало при подаване на вода от 2,3 литра в секунда.

Министър Шишков информира, че в хода на проверките е станало ясно, че за водоснабдяването на Омуртаг от яз. „Ястребино“ има изготвен Подробен устройствен план в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Предстои да се анализира може ли той да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод, отговарящ на всички норми и изисквания. Според министъра този вариант ще реши най-бързо проблемите с питейната вода, защото ще спести време от редица процедури. По думите му 90% от експертите са на мнение, че най-добрият вариант за община Омуртаг е да черпи питейна вода от яз. „Ястребино“ затова на този етап не се търсят други алтернативи.

Кметът на община Омуртаг и областният управител на Търговище поеха ангажимент за пълно съдействие по отношение на необходимите процедури.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    61 6 Отговор
    От 2009г насам всичко изградено е негодно, щото са го градили мутри с основно образование и селски хитретци.

    Коментиран от #8

  • 2 Гост

    51 2 Отговор
    Как да му викаме вече бате бойко негодния или негодника?!!🤔
  • 3 водни проблеми

    30 1 Отговор
    През 2019 г. в България имаше водна криза и тотална липса на вода в над 100 селища. По това време отклониха софийската вода към Перник и там официално беше обявено бедствено положение. Този проблем беше потулен.
  • 4 Гоуст

    38 1 Отговор
    Значи всичко е точни, някои приближени до влстта фирми прибраха едни пари за некачествените тръби на петторна цена и сега е време отново да одрусаме бюджета. Даже и дума не става за търсене на отговорност. Да са живи и здрави данъкоплатците.
  • 5 урвич

    3 21 Отговор
    Бе тоя шишков много добър..
    Но си трае за незаконните павильони и смъртта на детето
  • 6 ХАХАХА

    33 3 Отговор
    Комунистите сумАти язовири построиха и още функционират ,а голЕмия държавник нищо читаво не можа да построи. Ама такъв бруталник ни натресоха "приятелите " от еврогея ,че и 100 години няма да може да се оправят маскарите му.
  • 7 гроб кражба

    28 2 Отговор
    всичко направено от тея крадци се разпада на момента
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой да е изненадан ?

    29 1 Отговор
    Интересно дали ще има наказани за това. В нормална държава за подобно нещо отговорните ще отидат в затвора за очевидно крадене на средства. Платили за едно, сложили PVC тръби за язовир, които хората слагат в банята вкъщи. Народе, гласувай разумно на 2-ри април или ще продължим да тънем в подобна мръсотия.

    Едно хубаво нещо прави служебното правителство на Радев - с незнайно каква цел, но показва не една и две мръсотии на ГЕРБ през годините.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор
    Мафия За Това Град Омуртаг Страда От Бзводие Има Много Села Градове Страдащи
  • 11 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    17 7 Отговор
    Руско-българската мафия не е крала само от асфалт, крала е от всичко, което се докосне.
    Герберастите харесват това.
  • 12 циганин

    18 1 Отговор
    Мен ме вкарвате в затвора за откраднати 2 лева,а тези българи, които крадат милиони защо народа не ги вижда и не иска тяхното осъждане
  • 13 човек от народа

    21 0 Отговор
    има ли нещо , свързано с ГЕП и да е свясто и полезно за народа !?
  • 14 Дааа

    15 1 Отговор
    След гербавите всичко наново трябва да се прави.
    Хич да не бяха почвали нищо. Само кражби, кражби, кражби.

    Коментиран от #17

  • 15 сцас

    13 0 Отговор
    А, да видим сега ще има ли наказани! Всичкото в Омуртаг е ДПС. А, ДА ВИДИМ НЯКОЙ ЩЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕГОДНОТО СЪОРЪЖЕНИЕ!

    Щяха да съдят някого за пръскачките, а за водопровод какво ще последва, аджеба?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 сцас

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дааа":

    Там е някаква комуна, изолирана от света, Обетованата земя на ДПС, по няколко пъти на ден ходжите вият от джамиите, капсулирали са се, изолирали са се от повече от 20 год. и не допускат никого от друго населено място, само хора от техния затворен кръг приемат, лощото е, че вече пълзят към областния град и го превърнаха в задръстено село. Никой не ги знае какво крадат, какво строят, как строят... Анадола бледнее пред този град.
  • 18 ПСР

    16 0 Отговор
    Сигурно Киро и Кокорчо са били на власт тогава.Щото,това е дъвката/опорката на ГЕПП Групата от две години насам.
    Иначе-"нормално",сътворено от ГЕПП-гениално,неповторимо,в името на Народа.
    После,кви били онези пачки.

    Коментиран от #20

  • 19 даАм

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Това е защото бай ви Боко":

    Точно феодализъм е там. Едни вечни велможи, останалите са подчинени, навързани към тях като св... черва.
  • 20 Еее

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "ПСР":

    В случая не са само ГЕрП, а и другата мафиотска структура ДПС.

    Коментиран от #25

  • 21 хипотеза

    3 8 Отговор
    Защо ми се струва че задачата на това правителство е само да организира избори

    а не министъра на милицията да мери асфалта

    Коментиран от #23

  • 22 E, това сега защо

    8 0 Отговор
    заема место тук, нали всеки знае, че така работят ГЕРБ откакто управляват, ако беше извършен качествен ремонт би било невероятна сензация която си заслужава да бъде публикувана, но нещо обичайно за ГЕРБ е лошото качество и кражбата....дори и не си направих труда да прочета повече,освен заглавието.....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Шуменец

    5 0 Отговор
    С новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" до Шумен положението ще е същото !
  • 25 ПСР

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Еее":

    Точно така-колаборация.
  • 26 Бойко Българоубиец

    2 0 Отговор
    Хаха оставих ги без вода и пак гласуват за мене! АЗ СЪМ БОГ БОЙКО! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове