Last news in Fakti

7 Март, 2023 10:03 816 15

Честна дума: Яйцата няма да поскъпнат преди Великден, твърдят от Съюза на птицевъдите

  • яйца-
  • цена

И отново познатия рефрен-цената им била най-ниска в сравнение с другите страни от ЕС

Честна дума: Яйцата няма да поскъпнат преди Великден, твърдят от Съюза на птицевъдите - 1

Няма да има промяна в цената на яйцата преди Великден. Това увери в студиото на БНТ председателят на съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

"Не виждам никаква предпоставка цените да скачат, още повече че някои от компонентите, формиращи себестойността падат. Търсенето е балансирано в ЕС и само някой сериозен форсмажор може да промени това", заяви той.

За Великден се очаква внос на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни, тъй като в България производството на яйца с бели черупки не е голямо. Ивайло Гълъбов цитира данни на Евростат, според които цената на яйцата от производител в България в момента е най-ниската в ЕС - 28 ст. без ДДС.

"Действително ръстът в последната година е огромен, но той последва ръста на всички останали компоненти, които формират цената. Тя се влияе и от повишеното търсене, тъй като птичия грип оказа влияние и доведе до дефицит. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни продукти", обясни той.

От 28 ст. от производител, цената на яйцето за потребителя скача на 50 стотинки, посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". Според него цената на яйцата не се регулира изцяло от пазарните принципи.

"Докато стигне до потребителя цената поскъпва и на много места е около 50 ст., а това е единствената цена, която има значение за хората. Тях не ги интересува, че излизат от производителя на 28 ст., когато те го купуват за 50 ст. Енергоносителите се качват, слизат, но цената обикновено не слиза. Аз не виждам толкова поводи за повишаване на цените на европейски нива. Не смятам, че цените се регулират изцяло от пазарните принципи. Ако се регулираха от пазарните принципи, щяха да са по-ниски. Мерките за протекционизъм също са фактор, който вдига цените", заяви д-р Сергей Иванов.

От Съюза на птицевъдите настояват за намалено ДДС за храните, за да са поставени при равни условия с колегите им от други държави в ЕС.

Според д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" намаляването на ДДС при храните няма да има ефект. Той даде пример със случващото се в туризма и хляба, където посочи, че ДДС е по-нисък, но цените не са.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно

    8 0 Отговор
    Парниковите краставици и домати са найлонови !
  • 2 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    В БИЛЛА 10 яйца са 7 лв.Козунаците миналата година вървяха от 30 до 50 лв.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 счетоводител

    4 2 Отговор
    Знам, че няма да поскъпнат един лев е идеалната цена.
  • 5 Стига с тия енергоносители бря!!!!

    5 0 Отговор
    Цената на енергоносителите(газ и петрол) паднаха в пъти вече на нивото на 2019-та.Разбирам досега зса последната да е 45-60 стинки.Ай сега върнете и цените отпреди 3-4 годинки19-20 стинки!!!!
  • 6 Евентуално

    3 0 Отговор
    Ако поскъпнат въпросните яйца, колко ще струва честната дума на Ивайло Гълъбов
  • 7 Моарейн

    2 0 Отговор
    Щом ни убеждават напоително, че яйцата няма да поскъпват, значи са приготвили голямата балтия. По Великден цените на всичко, не само на яйцата, скачат драстично. Защо сега да е по-различно?
  • 8 честна дума

    1 0 Отговор
    Голяма смешка. От честни думи стигнахме до просешка тояга.
  • 9 шопендар

    0 0 Отговор
    какво щастие ,каква радост-за велигден яйцата няма да поскъпват.айде на яйцата
  • 10 Тома

    6 0 Отговор
    В Германия в магазина с печалба яйцата са 25 стотинки но тука понеже сме прости 50 ст.

    Коментиран от #12

  • 11 стегнете се

    5 0 Отговор
    Накъде да поскъпват повече да станат 6бр - 20лв ли ?
    Това е нереално ! ! !
  • 12 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тома":

    защото в Германия яйцата са германски !
  • 13 Ана

    2 0 Отговор
    Честно ли
    Да не забравите
  • 14 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Абе вие за идиоти ли ни взимате бе, тарикати селски! Мислите ли, че заради принципа няма да намалим консумацията по Великден, заради прекалената ни религиозност? Бог ще ни прости даже и ако изобщо не купим нарочно нито едно яйце. Яйцата трябва да намалеят с поне една трета от сегашната цена, а не да ми се правите на тарикати и да ни обещавате, че нямало да били поскъпвали. Че и честна дума ни давали. Като проститутка кълняща се че е девствена.
    Яжте си ги.
  • 15 Глупав

    0 0 Отговор
    При 50-60 ст.,колко още да поскъпнат?! Да вземат да им изравнят цената с тази на шоколадовите киндер сюрприз.
    Който не иска да отиде до Одрин, 24 до 30 ст.за яйце според размера. Нека помогнем на Турската икономика, що да пълним джобовете на родните спекуланти и мошеници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове