Last news in Fakti

7 Март, 2023 10:18 2 787 33

Иван Шишков: Арестът на Велико Желев ме изненада

  • незаконно строителство-
  • пътна мрежа

Държавата е допуснала незаконно строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г., извършвайки основен ремонт, скрит като текущ, посочи министърът

Иван Шишков: Арестът на Велико Желев ме изненада - 1

„Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата като възложител. Именно тя е допуснала незаконно строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г., извършвайки основен ремонт, скрит като текущ. По този начин е нямало никакъв контрол.“ Това каза в сутрешния блок на Българското национално радио министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той посочи, че съвместните проверки на МРРБ с МВР показват и проблеми при строителството на магистралите, строени на по-ранен етап - до 2016 г. „Нямаме анализ коя компания как строи, но участъците се строят от различни фирми, а имаме едни и същи резултати. Това значи, че има проблем във възлагането и контрола“, коментира регионалният министър.

Той допълни, че когато строителството е законно, има нужните строителни книжа, надзор и лица, които носят отговорност. Така много лесно контролните органи могат да проверяват кой, как и къде се е разписал, особено дали материалите, вложени в магистралите, съответстват на изкискванията.

По отношение на продължаващите проверки за състоянието и качеството на републиканската пътна мрежа, арх. Иван Шишков напомни, че в периода 2019-2021 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“ са направени 95 възлагания за основен ремонт под формата на текущ. Това представлява незаконно строителство, защото за тях няма издадени разрешителни за строеж и надзор.

Министър Шишков разкри, че за 31 пътни отсечки е имало готови проекти за основен ремонт в АПИ, както се изисква по закон, но те не са ползвани. Новите обстоятелства са предадени на МВР и тече проверка. Министърът даде пример с пътя Югово - Лъки, за който е имало изготвен и платен технически проект за основен ремонт, но той не е ползван.

„Вместо това е направен 30 км основен ремонт като текущ, пътят е разширен с един метър, но скалите не са укрепени и сега всеки ден от тях падат камъни. Освен това ремонтираният път приключва в нищото, т.е. не се ползва пълноценно. Липсва отводняване и след няколко години там отново ще трябва основен ремонт“, посочи арх. Шишков.

Регионалният министър говори и за проблемите с инхаус поръчките за строителство на участъци от АМ „Хемус“ и пътя Видин - Ботевград, възложени през 2018-2019 г. По думите му, в случая става дума за безотговорно дадени аванси, включително за участъци, за които е нямало готовност да се строят.

„Огромният проблем е, че са назначени строители, даден им е огромен аванс, но това е капан, в който попаднаха заедно с държавата. В момента те искат индексация на цените, които са дали преди инфлацията, но няма как да я получат при положение, че са взели огромни аванси. Трябва да построят каквото могат в рамките на този аванс и след това да има предоговаряне на цени“, коментира министърът.

„Проверките и на северната скоростна тангента, и на АМ „Тракия“ бяха породени от лошото им състояние“, каза още в предаването арх. Шишков. Когато за седма-осма година от пускането в експлоатация на магистралите те са в такова лошо състояние и очевидно се нуждаят от основен ремонт, а не от текущ, е редно да се правят такива проверки, настоя министърът на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му, участъкът от АМ „Тракия“ от Стара Загора до Ямбол в момента придобива състоянието, в което беше преди две години отсечката от Чирпан до Стара Загора. „Състоянието на нашите пътища е такова, не защото не се поддържат, а защото са строени и ремонтирани по този начин в годините назад. Правим проверки, за да знаем какво е състоянието, какво да очакваме и как да ги ремонтираме“, подчерта арх. Шишков.

Министърът увери, че има добър диалог с представителите на различните камари в строителния сектор, противно на налаганите от определени лица твърдения, че имало голямо напрежение в бранша. Той отбеляза, че в момента съвместно с тях се разработват нови предложения за решаване на проблема с констатираното незаконно строителство, които да се предложат на новия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    15 4 Отговор
    Демек Велико се е бил разбрал с Радев ама нещо се е объркало.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вълчо

    18 1 Отговор
    Всеки е изненадан от задържането на Велико, такива мошенници МВР и Прокуратура не ги закачат, явно е спрял да плаща на който трябва
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЧехМедЖаН ПаШа

    14 1 Отговор
    Търся спешно самолетни билети за Дубай.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    И кое точно го е изненадало 🤔🤔🤔
    Че са арестували невинен човечец
    или
    Че са посмели да арестуват "КАСИЧКАТА" на ББ и ДП 🤔🤔🤔
  • 7 Темида

    11 0 Отговор
    Ще го пуснат след 48часа, както всички престъпници
  • 8 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    10 2 Отговор
    Кой пръв ще проговори за чудовищната корупция по време на управленията на ГЕРБ - Бойко Борисов? Това се питат все повече членове на претендиращата да управлява отново партия. Те са силно смутени от разкритията за далавери, които са ощетили държавата и данъкоплатците със стотици милиони и дори милиарди. Включването на Европейската прокуратура с разследвания в различни сектори допълнително изостря напрежението в ГЕРБ.



    Последните доказателства за токовия удар в партията на Борисов са попадането на Владислав Горанов във втория списък по закона „Магнитски“, нелепите обяснения на самия Горанов. Последвалите разкрития за „спестени“ материали при строителството на пътища и магистрали за стотици милиони и жалките опити на Николай Нанков, дежурният „куфар“ в джипката на боса да оправдае действията на борисовата власт в тази област. Още по-нелепа бе изявата на извиращия отвсякъде Делян Добрев, който нарече "тинтири - минтири" темата за главния прокурор Иван Гешев и съдебната реформа…

    Теменужка Петкова се хвърли в атака при участието си в „Панорама“ срещу „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ по темата за цените на газа, руската „Газпром“ и пр. Отчаян опит да избегне темата за Турски/Руски поток и забавеното строителство на конекторната връзка с Гърция.



    Не им е леко на тези хора и е разбираема тяхната треската активност да се защитават и да прехвърлят горещия картоф другаде. Те знаят какво са вършили, в какво са участвали и че бдителния

    Коментиран от #13

  • 9 по схемите за предварително плащане

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "четете в афера бг за тоя желев":

    почнаха източванията тоя път от новите управляващи
  • 10 Дааа

    10 2 Отговор
    Кой, кой е виновен ?
    Държавата или управлявалите я мафиози тулуп, делян пеевски, дпс, герб, все мафиоти и мафиотски организации.
    Държавата е разстреляна от мафиоти, които не са в затвора.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО":

    Не е лесно да открият певец🤔😉🤔😉
    Доста хора си отидоха скоропостижно - Мишо, Ваньо .....
    На други им показаха месомелачки и приеха предложение за пост в посолство в чужбина .....
  • 14 Боко чехмеджето

    10 2 Отговор
    Аз не съм изненадан,като знам колко милиарда гепихме.Ще изгоря всички около мен за да се спася...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Мутропитека има много Бишончета спокойно! Въпросът е кой гербераст ще се Изреже 1ви, за да спаси кожицата и Кражбалъка си. Краварчето ги Настъпи!
  • 17 Тони

    11 3 Отговор
    Тиквата просто не знае все още какво го чака....
    Времето му,неомолимо тиктака...А корумпираните гербаджии свикнали да рекетират и крадат ги чака възмездие....

    Коментиран от #20, #27

  • 18 тоя е

    9 1 Отговор
    една от на дебилните мутри в гълъбарника на резидента
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    Все Още Не Са Повдигнати Обвинения НаВелико ЖЕЛЕВ съобщиАдвокат Менко Менков
    Справка
    Интернет
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тони":

    Тони Така Сие
  • 21 ГЕРБ махайте се!

    9 2 Отговор
    Боко и неговата шайка са виновни за незаконното строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г.!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Всеки Нормален българин

    5 0 Отговор
    не се изненадва, атоя се изненадал. Дали пък не си е плащал другаря Великов за изненадата.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не така Шишков

    7 1 Отговор
    Не се подмазвай на олигарсите, не размивай отговорността с "държавата"! И фирмите са еднакво виновни за кражбите и лошжто качество на пътя, както и тези, които са управлявали, които са възлагали и са пилеели безконтролно държавните пари! А това се е случвало по време на управлението на ГЕРБ! Българи, исщате ли да продължавате да бъдете ограбвани? Тогава излезте и гласувайте, време е за Промяна! За по-добро бъдеще на децата ни тук и сега!
  • 26 Време за Промяна!

    7 0 Отговор
    Време е да се спрат кражбите, да се вдигнат доходите на българите, да видим една по-добра България!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тъй де!

    3 0 Отговор
    Е те фирмите различни,ама Еднокнижния Рекетьор е Един,бря!Кат та изнуди с 30-40%,ей го на де е асвалта!Оказа се,че Бою яде асвалт!!!
  • 29 Реалност

    2 0 Отговор
    По информация на БНТ Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание.
  • 30 Факт

    3 0 Отговор
    Хидрострой е бившата фирма на Пеевски.
  • 31 Лилипутин

    0 1 Отговор
    И аз се изненадах когато Фандъкова го уволни от поста архитект на столичен район за убийство на дете от незаконно прокаран кабел до павилион. Трябваше на съд и при бай Ставри.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тъй ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Биволъ":

    Много добре знам как се пише,бря!Затуй си задай въпроса що въпреки редактора на гугле,аз пак го променям от асфалт на асвалт,само дето с пилешкия си мозък никогаш не моиш си отговориш!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове