Last news in Fakti

8 Март, 2023 17:02 1 922 10

АЕЖ определи иска на "Лев Инс" за 1 милион лева срещу Mediapool като класическо "дело шамар"

  • лев инс-
  • иск-
  • аеж

Асоциацията призова застрахователя да оттегли иска си и съобщи, че ще сезира Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа

АЕЖ определи иска на "Лев Инс" за 1 милион лева срещу Mediapool  като класическо "дело шамар" - 1

Искът на застрахователната компания „Лев Инс“ срещу Mediapool за 1 млн. лв. е класически пример за “дело шамар” или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие (от английски SLAPP). Абсурдно е медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лева. Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти, публикувана на сайта ѝ.

„Наши клиенти, пътуващи в този период в чужбина, бяха объркани и разтревожени…”, пишат от „Лев инс“ в исковата молба. Според АЕЖ “объркани и разтревожени” трябва да се чувстват клиентите на всяка една компания, която си позволява да води “дела шамари” срещу медии и журналисти.

Новината за рекордния иск на “Лев Инс” идва само ден след публикуването на годишния доклад на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. В документа делата шамари са посочени като много сериозен проблем, а България е спомената с два случая. Като негативни примери са посочени осъдителното решение срещу журналисти и Mediapool, при което те са глобени за това, че са разпространили публично известни факти за съдия Светлин Михайлов, както и рекордният иск на Еврохолд срещу сайта Биволъ. Mediapool очевидно е обект на систематичен натиск чрез SLAPP дела. В конкретния случай искът наистина е рекорден, тъй като, макар да е за същата сума, този срещу Биволъ е предявен частично.

Пълно недоумение буди фактът, че въпреки че в статията на Mediapool е цитиран официален правителствен източник на ниво министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията предоставя право на отговор и дори проактивно търси засегнатите страни, все пак е заведено дело срещу нея.

При една работеща система за ограничаване на делата шамари, това дело би трябвало изобщо да не започне или да приключи много бързо. За съжаление, българското законодателство не предвижда такава лесна възможност.

АЕЖ настоява за законодателни промени и процесуални механизми, които да ограничат до минимум възможността за съдебен тормоз на добросъвестни медии и журналисти. АЕЖ се срещна наскоро със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, за да обсъдим действията срещу делата шамари, както и позицията на България по предложената от Европейската комисия директива. В България липсата на максимален размер на допустимите искове прави възможно сплашване на медии и журналисти чрез абсурдно високи претенции.

АЕЖ призовава “Лев Инс” да оттегли иска и да осмисли всички репутационни щети за компанията, до които биха могли да доведат подобни неправомерни действия срещу независима медия. АЕЖ ще подаде сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използва всички налични механизми за даване на международна гласност на случая, както и за подкрепа на колегите ни.

Призоваваме и за категоричен отговор от страна на журналистическата общност и на обществото, тъй като материалът на Mediapool е от обществен интерес, доколкото въпросът дали България ще бъде извадена от системата “Зелена карта” засяга милиони български потребители. В никакъв случай не бива да се стига до нормализиране на подобни искове срещу медии и журналисти, тъй като това би имало смразяващ ефект върху цялата медийна среда, се казва още в позицията.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без имена

    8 1 Отговор
    смях!!!
  • 2 бай Даньо

    17 3 Отговор
    Малко са шамарите малко , че мисирките не просто досадни а станаха вредни в България ...
  • 3 ТараАЕЖ

    12 3 Отговор
    Съдът ще определи кое е допустимо и кое не. АЕЖ да не рият мбого, че са доста зле. Всеки трябва да носи отговорност за думите си иначе мисирките ще се въдят постоянно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иво

    11 0 Отговор
    А аахаха, Медиапол са НПО на Сорос и трябва да се депортират от бегето
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бамбука

    6 1 Отговор
    И защо така пищят от тази медия ? Застрахователя иска да се явят в съда, да защитят своето право, ако го имат разбира се. Трябва ли обществото да става арбитър между две юридически лица ? Нали медията вярва в българския съд и неговата безпристрастност, или я подлага на съмнение защото са засегната страна ? А, може би на процеса ще станат известни факти за чистоплътността на българската журналистика ? Времето ще покаже.
  • 9 Чак пък толко

    3 0 Отговор
    Защо се притесняват от процес? Нали са невинни, или пък не са!
  • 10 Сашо

    0 2 Отговор
    Агента на МОСАД, Алексей Петров.Съди някой за нещо си.Кога той ще бъде съден за предателство в полза на държавата Израел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове