Last news in Fakti

9 Март, 2023 08:31 2 180 31

Експерти: Четири са версиите за падането на самолета на летище Лесново

  • самолет-
  • катастрофа

От 2018 г. са станали  12 катастрофи с подобни самолети, като загиналите са 7, а ранените четирима

Експерти: Четири са версиите за падането на самолета на летище Лесново - 1

Загиналият пилот е попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване. При него самолетът започва да се върти около вертикалната си ос. Това се е случило при изпълнение на третата фигура от акробатичния полет, обясниха експерти в ефира на Нова телевизия.

„Става въпрос за скоростен срив. При това положение машината става неуправляема. Двигателят е работил до съприкосновението със земната повърхност. Има следи от лопатите, които са набраздили земната повърхност. След удара самолетът отскача на около 5 метра. Пилотът е бил с колани, но от удара раменните се късат и оставят само поясните”, обясни Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на транспортни инциденти.

По думите му се разглеждат няколко версии за инцидента. „Първата е за човешка грешка. Вторият вариант е отказ на агрегатните системи. Третата версия е попадане неподходящи метеорологични условия и четвъртата - влошаване на здравословното състояние на пилота”, уточни Христов.

И допълни, че този тип самолети нямат черни кутии, а полетът е бил заснет с рекламна цел.

Журналистът от списание „Клуб Криле" Димитър Ставрев увери, че пътнически самолет не може да попадне в подобен свредел.

„На кадри от дран се вижда, че самолетът пада по корем. Турбуленцията възниква близо до земната повърхност. Тя се усеща най-много при излитане и кацане”, поясни Ставрев. И допълни, че от 2018 г. са станали 12 катастрофи с подобни самолети, като загиналите са 7, а ранените четирима.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГОЛАТА ИСТИНА

    13 1 Отговор
    Въздушната акробатика е съпроводена, с много рискове, които са очаквани. Явно, че не става въпрос, за обикновен полет. Изплюха камъчето и всичко се изяснява.

    Коментиран от #12

  • 6 Ромите

    3 0 Отговор
    БГ уч...чки струва 40 лева...
  • 7 Мамул

    14 0 Отговор
    Човекът е загинал на работното си място! Бог да го прости! И на други се е случвало да загинат на работното си място, стига дъвкахте темата.
  • 8 Вили Месершмидт

    8 2 Отговор
    Проблемът е, че подобни самодейци не искат да се учат. Не искат да спазват мерки за безопасност, дори нямат мерки за безопасност. Подобни самолети задължително се оборудват със спасителни парашути. При подобни каскади се определя минимална безопасна височина над терена. Ако не се оправиш от каскадата до тази височина единствено трябва да скочиш от самолета....въобще манталитета на тези пилоти е тотално сбъркан. А на този специалист от Хриле ще му кажа, че 5-6 модела самолети немогат да влезат в свредел и те не са граждански, всички други влизат. Мир на праха му на загиналият и дано другите си вземат пине малко поука, та смъртта на този млад човек да не е бадева

    Коментиран от #14

  • 9 незнайко

    2 0 Отговор
    Някой да разясни какво е това плосък свредел ?

    Коментиран от #13

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Причината е Земното притегляне 😒😒
  • 11 Мара

    7 0 Отговор
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Престанете да ни занимавате с "най-важната" тема на нашата държава. Оставете близките му да си преживяват траура.
  • 12 Вили Месершмидт

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    В авиацията всеки риск трябва да е контролиран!!! Могат да се изпълняват много сложни фигури без риск, когато самолетът е подготвен, когато пилотът е подготвен и когато времето е подходящо.

    Коментиран от #22

  • 13 Вили Месершмидт

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    Свредел при който ъгълът на надлъжната ос на самолета е макък спрямо хоризонта
  • 14 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Вили Месершмидт":

    И си прав, и не си.
    Както е казано "Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш". Има го и това, нали? Колкото до грешки, то те стават и при най-внимателните, дисциплинирани и опитни. Човешки фактор се казва. Към това като прибавиш и т. н. късмет и ето ти цялата ситуация.
    Разбира се, не омаловажавам мерките за сигурност. Всички мерки за сигурност са писани с кръвта пострадалите.
    Лека му пръст на момчето! Поне е загинал като мъж, а не като нископлатен трол.
  • 15 сашко беъргрилса на балканите

    7 2 Отговор
    средствата за масова дезинфорамция и манипулация ще ви занимават поне седмица и с тая простотия
  • 16 Буквоядец

    7 2 Отговор
    Кому е нужно този шум?
  • 17 Един Самолет влизали в Сведел и не може

    5 0 Отговор
    да бъде изваден от тази Ситоация, то Самолета, трябва да, бъде изваден от Употреба!? Ако пилота пък няма квалификация да излезе от тази не предвидена Ситоацията, то същия не трябва да прави фигури от висш пилотаж, няма достатъчно майсторство и летателен опит!! Потърсете за коментар Цецо Доганов на летището в Долна Баня!!

    Коментиран от #20, #29

  • 18 замислен

    9 0 Отговор
    Стига бе, зам. министъра каза "ако беше с каска щеше да оживее" - тези как ги избират за министри и как им дават поле за изява. Иначе спорта е високорисков, съболезнования на роднините, човека определено е знаел с какво се захваща.
  • 19 статистика

    5 0 Отговор
    12 катастрофи, 7 загинали, 4 ранени. Дванадесетият е закъснял за полета.
  • 20 Вили Месершмидт

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Един Самолет влизали в Сведел и не може":

    То за излизане самолетите излизат, въпросът е колко височина им трябва, щото в случая е няколко стотин метра под земята
  • 21 Истината

    3 0 Отговор
    Питайте Свилен Иванов, а не този министър, който няма понятие за авиация !
    Младите не са подготвени първо на теория и второ не летят достатъчно , но и са самонадеяни !
  • 22 Механик

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вили Месершмидт":

    Всеки пилот, все някога при всяко едно начало е бил неподготвен до някъде. Никой не се е родил научен. Опита идва с практиката.
    Всеко едно излитане, все някога е било първо, а пилота не е бил съвсем подготвен. Същото се отнася и до кацането, както и до фигурите.
    както казах и в предишни си пост "Да се спазват всички правила и мерки за безопасност!", а останалото е въпрос на съдба и късмет.
    Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!

    Коментиран от #26

  • 23 ЗЕMЛЯ В

    1 0 Отговор
    ИЛЮМИНАТОРЕ.....😱
  • 24 Стига сте си пълнили сайта със сензации,

    3 1 Отговор
    бил опитен, но не могъл да озапти самолета, какво още го сучите, пилота сам си го търсил.
  • 25 Им бе цилус

    2 0 Отговор
    Пътнически не може да попадне в подобенсвредел?Димитър Ставрев да гледа Самолетни катастрофипо-често.Защото се излага!
  • 26 Вили Месершмидт

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Пази боже от пилоти, които разчитат на съдба и късмет и от такива, които опитват нещо за първи път!!! На такива трябва да им се отнемат лицензите за вечни времена
  • 27 благой

    5 0 Отговор
    4 версии а истината една …? човека е правил опасен номер близко до земята и не е успял ,да му е лека пръстта на момчето
  • 28 кольо мамата

    0 0 Отговор
    "допълни, че от 2018 г. са станали 12 катастрофи с подобни самолети, като загиналите са 7, а ранените четирима. - а 12-тия какво се е случило с него ? или някой е пропуснал часовете по математика

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 играчка-плачка

    1 0 Отговор
    Основните причини за тая катастрофа, е грешката в техниката на пилотиране и решението да се пилотира под безопасната височина, (най вероятно, за да се угоди на снимачният екип да заснеме полета от по близко разстояние), а причините, допринасящи за тая катастрофа, са желанието да се правят сензации, в духа на тези, като претендиращата за вписване в Гинес за най много полети за определено време, както и в скорошната, с осъщественият полет по контура на държавните граници на страната!
  • 31 ТИРбушон

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "кольо мамата":

    Е той очевидно си е жив и здрав и отървал се без драскотина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове