Last news in Fakti

9 Март, 2023 21:07 2 722 33

Проверките в магазините показаха - подвеждащи брошури и разлика между цената на щанда и на касата

  • проверки-
  • магазини-
  • цени-
  • продукти

При над 500 инспекции, в нарушения е хванат всеки втори търговец

Проверките в магазините показаха - подвеждащи брошури и разлика между цената на щанда и на касата - 1

Държавата продължава войната срещу спекулата при цените на храните. Докато търсят нелоялни търговски практики и завишени цени, днес инспектори в София се натъкнаха на стоки с изтекъл срок на годност.

Кампанията за контролна дейност стартира на 15-и февруари. Вече повече от 20 дни на прицел на контролните органи - НАП, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите, са нелоялните търговци.

Равносметката: при над 500 проверки, в нарушения е хванат всеки втори търговец. За над 200 от тях има съмнения за нелоялни търговски практики. Ако те се потвърдят, санкциите са до 50 000 лв. или до 70 000 лв. - при повторно нарушение.

Само през изминалата седмица инспекторите са влезли в над 300 хранителни обекта, като в нарушение са хванати около 10% от тях.

„Днешната проверка по отношение на безопасност на храните показва наличие на около 20 пакетчета кренвирши с изтекъл срок на годност”, обясни зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова пред Нова тв.

Инспекторите проверяват още дали в рекламната брошура на търговеца е представяна подвеждаща информация за седмичните промоции. Както и различава ли се цената на щанда и на касата в обекта.

„Нашите проверки са насочени към по-големите търговски обекти, не защото са по-големи, а защото държат преобладаващия пазарен дял. Те са в състояние да изкривят целия пазар”, каза председателят на КЗП Стоил Алипиев.

Проверките, започнати от служебния кабинет, установиха вериги, в които надценката върху цената на производителя е цели 100%.

„Те поставят трайни промоции и намаление на цените от 25-27% - нещо, което говори, че има резерв в намалението на цените на хранителните продукти”, смята премиерът Гълъб Донев.

Отговорът на една от големите вериги у нас не закъсня: „Цените скачат не по преценка на търговеца, а още по пътя от производителя до рафта”.

„Пример е транспортът, който е основен в нашия бизнес. Категорично няма надценки, цитирани по начина, по който бяха представени от правителството”, посочи Милена Драгийска - гл. изпълнителен директор на голяма хранителна верига.

От хранителната верига сравняват 21 продукта в основната потребителска кошница, които предлагат в магазините си у нас и в Германия. Равносметката: най-евтините яйца, кашкавал и прясно мляко, които се предлагат на българските потребители, са по-скъпи от тези за германските.

„Останалите 17, сред които и цялото пиле, което за килограм струва с над 3 лева по-евтино в България, отколкото в Германия, показват, че е по-коректно да сравняваме цялата потребителска кошница. В България тя е с над 30% по-евтина, от която и да било от западноевропейските страни”, заяви още Драгийска.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 4 Отговор
    Как няма да има разлика. Като касиерката чукнала 5-6 пъти един и същи артикул и накрая на смяната иде и си набере стока, че гладни гърла я чакат у тях. Така се опита една да ме лъготи, даже се мъчеше да флиртува, за да не се усетя, ама не на мене тия.. Гладни години ви чакат.

    Коментиран от #4, #10, #32

  • 2 Сатана Z

    24 0 Отговор
    Всички гледат етикета с цената ,но никой не обръща внимание на годината на продукта.
    Особено яйцата,където може да намериш излюпено пиле.

    Коментиран от #12

  • 3 Гост

    35 0 Отговор
    Всички го щават тоя беден български народ, а той кротко си мълчи, загубил всякакви инстинкти
  • 4 Пръц

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Особено тези стоки ,които имат две цени,с отстъпка за клиенти с карта и без.На касата ставам разноглед като съм пазарувал 20-25 артикула и не помня цените на всички.Ако се забавя пред да платя от опашката започват да квичат на умряло да съм побързал.
    На запад хората имат self checkout и можеш да се обслужваш самостоятелно.

    Коментиран от #7

  • 5 Бананарама

    24 1 Отговор
    Още откакто са ги отворили е така, убиват конкуренцията, понякога с дъмпинг, понякога с фалшива реклама, а след като монополизират пазара, могат да си вдигат цените колкото си поискат, при липса на държавна регулация и законодателство в тази област.
  • 6 Роби

    17 0 Отговор
    "Сетила се Мара, да се побара" Това да не е от днес или вчера? Филмът е от първата минута на пребиваване на "веригите" у нас.
  • 7 Има

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пръц":

    И в България има self checkout в две вери супермаркети!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Внимание, хора!

    14 0 Отговор
    На мен в един супермаркет на касите на самообслужване self checkout, се случи да свърши ролката за касовия бон, но си чекирах банковага карта. Служителката ме накара отново да чекирам и така ме таксуваха два пъти! Докато оправя нещата минаха 2-3 седмици, а сумата не беше малка, а можеше и да не забележа, че са ме таксували два пъти.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да, бе

    7 0 Отговор
    Кърджалийско време... Отново
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 честен ционист

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Честен Циганист":

    Ако беше получавала европейска заплата, щеше да е още по-нагла. Защото така е била майка й, и баба й, и така до девето колено, една и съща ментраджийска стока.
  • 14 i-рян

    14 0 Отговор
    да почнат да проверяват, какво се крие под червените етикети... щото са същите от долу ама бели...
  • 15 сещайте се

    15 0 Отговор
    В анонимната голяма хранителна верига не стъпвам!
  • 16 мдда

    16 0 Отговор
    То голяма проверка... ние и преди знаехме за това!
  • 17 гост

    13 1 Отговор
    това се случва може би от над 10 години защо никой досега не му обърна внимание?

    Коментиран от #18, #19

  • 18 психо

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    сега преди избори отчитат дейност...
  • 19 отговори си сам

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Кой управляваше преди 10 години?
  • 20 Иван С

    16 0 Отговор
    Алоооу журналята! Напишете им имената,кво се праите на щипани булки?

    Коментиран от #21

  • 21 айде сега

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иван С":

    Написали са ви. Останалото го знае чичо Гугъл.
  • 22 Кака Мара

    15 0 Отговор
    Да внимавате! Оня ден купих опаковка от 400 гр топено сирене с гъби на Fine life приготвено от втасало сирене. Изходните продукти за топено сирене са кашкавал сирене извара и така нататък. Заради високите цени сирената им втасват в опаковките и те гледат да ги спасят като направят топено сирене от тях ама миризмата си стои. То не е опасно като разваленото месо ама не е приятно на вкус. Сега започва голямото маскиране на скъпите меса и млечни. Оня ден в Метро цели колички с преоценено месо. Това всичко ще отиде за меки салами. Купувам камчия , дъха ми на развалено.ТЕ ИЗПОЛЗВАТ РАЗВАЛЕНИ СУРОВИНИ за да не губят много. Отваряйте си очите и за агнешкото по Великден, да не ядете замразено от миналата година. Купих и запечатани в кутия маслини мухлясали.

    Коментиран от #24, #33

  • 23 Айде

    14 0 Отговор
    И нито едно име на магазин с нарушения! Мисирки!
  • 24 Хайл

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Кака Мара":

    А добър ден како Маро,аз от колко време казвам че кауфланд/лидъл,била ВКАРВАТ В БЪЛГАРИЯ РАЗВАЛЕНИ И НЕКАЧЕСТВЕНИ СТОКИ И ХРАНИ,НИКОЙ НЕ МИ ВЯРВАШЕ...ВИКАХТЕ-АМА ИМА "ПРОМОЦИЯ" ,а в кварталния магазин е с 2 лв по-евтино....ГНУСНИ ИЗМАМНИЦИ,АМА НАРОДА Е ГЛУПАВ-ТЪРЧИ КАТО ИЗОГЛАВЕН ДА ПЪЛНИ ГУШИТЕ НА НЕМЦИТЕ...ПУ ОФЦЕ
  • 25 Хайл

    1 0 Отговор
    Лидъл не ни смята за държава вие му влизате в магазините

  • 26 Браво

    13 0 Отговор
    Бойкот! Не влъзайте в Кауфланд, Лидл, Била, Тмаркет, Фантстико, Метро, СВА и подобни - искат да ни ограбят дори когато искаме да си купим ХРАНА! Алчни, безсрамни ИЗНУДВАЧИИ!!

    Коментиран от #27

  • 27 питане

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Браво":

    Ми къде да ,,влъзаме,бе?

    Коментиран от #28

  • 28 питане

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "питане":

    И във кварталните магазини е скъпо и също продават понякога боклуци.
  • 29 Констатация

    5 0 Отговор
    Водката например я продават за 37,5 градуса,а реално я има,я няма 35! Изпиеш едно шише и все едно си пил лимонада,нищо ти няма! Свеж си като краставичка.
  • 30 Да Не

    2 0 Отговор
    А високите цени спрямо Европа ,нарушения няма!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 оня с големия

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Щом са чукнати парите са в касата и се отчитат,за глупаци ли ни смяташ А ???
  • 33 Ами ...

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Кака Мара":

    Аз салами не купувам от поне 10 години. Консервирани маслини само в стъклен буркан.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове