Last news in Fakti

13 Март, 2023 14:17 4 228 24

Миналата година България и Балканите нямаше да имат ток, ако не беше комплексът „Марица Изток“.

  • въглища-
  • тец-
  • марица изток

Няма нарушение, защото има издадена дерогация

Миналата година България и Балканите нямаше да имат ток, ако не беше комплексът „Марица Изток“. - 1
Снимка: БГНЕС

Съдът на ЕС постанови, че „Марица Изток 2“ нарушава всички еконорми. Темата коментираха икономистът Евгений Кънев и експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Рашев каза, че няма нарушение, защото има издадена дерогация. „Решението на ЕС означава следното: тъй като ТЕЦ „Брикел“ замърсява прекалено много, няма да дадем възможност на другите ТЕЦ-ове да работят.“ Кънев е на мнение, че България нарушава европейското законодателство и трябва да се вземат мерки. По негови думи не може да се прави дерогация, когато тя нарушава нормите на ЕС. Рашев уточни, че проблемът е в ТЕЦ „Брикел“.

Експертът посочи, че миналата година България и Балканите нямаше да имат ток, ако не беше комплексът „Марица Изток“.

Кънев обаче не се съгласи с това твърдение. Той смята, че това е било най-изгодното решение.

Рашев пък каза, че е необходимо да се изградят ВЕИ мощности и трябва да се помисли за добив на газ в страната. Кънев подчерта, че най-вероятно ще се върви към тези варианти. Той смята, че газовите лобита ще надделеят и ще се захранват инсталациите в ТЕЦ-овете не с въглища, а с газ.

Кънев е на мнение, че причината да имаме въглища до сега, също е в лобирането. Рашев уточни, че има разлика в количеството енергия, което се произвежда от различните източници.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    19 28 Отговор
    Подържането на въглищните централи не е решение, а само отлагане на проблема. Всяко забавяне просто прави нещата по-трудни болезнени и на още по-висока цена. Просто политиците си подхвърлят горещия картоф единни на други с надеждата друг да се оправя с него. За тях това е болезнен въпрос защото тази индустрия е загиваща и трябва да бъде затворена, но това е свързано със неминуеми социални сътресения от които те бягат всячески. От това бягство страдаме всички, защото при нас енергиен преход не се случва нашета енергетика стои на едно и също ниво и става се по не ефективна и неконкурентно способна. След няколко години цената на ел. енергия произведена от въглища заради въглеродните емисии вече ще е така, че релно тя ще бъде неизползваема на фона на цената на тази от ВЕИ която ще става се по-масова и достъпна. Тогава ние какво ще правим с нерентабилната си енергетика? Пак ще дотираме предприятия работещи на загуба само за да работят ли?

    Коментиран от #14

  • 2 12340

    24 11 Отговор
    Генчо Кънчо е по-вреден от 100 "Брикел" а!

    Коментиран от #3

  • 3 Алооооооо

    32 10 Отговор

    До коментар #2 от "12340":

    АЙДЕ ПАК ПОЧНАХА ДА. СЕ ПЪНАТ ЗА ФРАКИНГА ГАЗТА ОТ ГАЛАТА ДА НЕ БИ ДА Е ПО ЕВТИНА ЗА ПО ПОТРЕБИТЕЛЯ ПРОСТО ИНВЕСТИТОРА ПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ
  • 4 Кико

    23 4 Отговор
    Марица Изток - Фундамента на енерго-производството в световен мащаб :)
  • 5 Съсипи кочината

    23 15 Отговор
    първобитите трябва да се ликвидират. Лунен пейзаж и американски бази. Сирия на Балканите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само питам

    31 8 Отговор
    За АЕЦа нито дума.Отписахте ли го?
  • 8 Коментар

    30 12 Отговор
    Проучването и добива на шистов газ води до земетресения.Още преди години специалистите казаха,че са малко залежите и само ще отровят почвата и водата.
    Тези ще ни сринат...
  • 9 Накрадко

    41 11 Отговор
    Ами ако ЕС не беше затворил 4 реактора в Козлодуй--сега нямаше да има въобще такива разговори...Ама не -- затвориха ги за да лапат американците в Мариците и да ни садират по три кожи с цените...
  • 10 123

    31 13 Отговор
    Убеден съм, че съдът на ЕС, дори не знае къде се намира и с какво се занимава този комплекс. От доносите на майцепродавците Доносническа България и Гринпийс- България, какво хубаво очаквате. Задължително трябва да се приеме закона за чуждестранните агенти, в Б-я. Тези ще бъдат първите осъдени за клевета срещу държавата.

    Коментиран от #13

  • 11 Далавера

    14 10 Отговор
    Много експерт, много нещо, ама срещу заплащане - нямало да има ток на Балканите?
  • 12 ККК

    12 23 Отговор
    Затваряйте тия Марици! Съсипаха земя, села, язовири, отровиха хората и пълни с корупционни схеми!
  • 13 Дългия

    14 6 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Аз пък съм сигурен, че и ти не си бил там!?
  • 14 ККК

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    Напълно си прав, обаче шефовете, които вземат по 10 хилядарки да назначат някой там не искат да се разделят с това и тоя дето ги е платил също!
  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 8 Отговор
    Серьозно Ли
  • 16 Лош СОЦ, а

    17 12 Отговор
    Построен през социализма и подарен на американски пирани.
  • 17 Да бе , да. ! 😜

    11 11 Отговор
    1 Забравяте , че не само заради Брикел , а и заради Американския и Английските тецове плащаме Милиарди глоби/квоти Ежегодно . Освен че тровят българите !

    Коментиран от #20

  • 18 Експерт

    14 3 Отговор
    Глупава и тенденциозно статия:ОТ общо произведените 12,5 терасата през 2022г., половината са продадени в чужбина т. е. даже да не работят половината Марици, които не покриват изискването на серни и въглеродни емисии, България ще има електроенергия!!!
  • 19 Читател

    13 9 Отговор
    Лобистите на канцерогенния шистов газ пак надигат главички !

    Коментиран от #21

  • 20 Дедо Пене

    17 4 Отговор

    До коментар #17 от "Да бе , да. ! 😜":

    Американските два ТЕЦа имат филтри и отговарят на стандарти над 2пъти ЕВРО ИЗИСКВАНИЯТА!!! Проблемът е в СО2 защото няма изобретени промишлени филтри!!! Ковачки не модернизира Брикел, а само лапа и твърди че не е собственик този руски б.о.к.л.у.к!
  • 21 Експерт

    10 4 Отговор

    До коментар #19 от "Читател":

    Какво му е канцерогенното на шистовия, като е АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ, като конвенционално-добивания? Лошото е, че се използва огромно количество вода, а България е бедна на вода/освен на минерална/.
  • 22 1982

    0 0 Отговор
    ще одтане тец 2 но нищо не е вечно плавно трябва да се мисли за бъдещето
  • 23 Вие!

    12 1 Отговор
    Молете се Марица Изток да работи.
    Затвори ли незнам как ще си платите токът и какви ще станат цените в магазините.
    Не искам даже и да си го помислям.
    Много некомпетентни коментари по въпроса който
    не са запознати как работи системата.
  • 24 Петко Пройнов

    1 0 Отговор
    Тоя кънев,някой си е пълен ,гаден ПЕДАЛ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове