Last news in Fakti

13 Март, 2023 14:41 1 146 19

Шефът на СОС: Реставрацията на банята в „Овча купел“ ще струва 8 милиона лева, тя е културна ценност

  • столичен общински съвет-
  • баня-
  • овча купел-
  • реставрация-
  • културна ценност

"Благодарение на помощта от Оперативната програма, на колегите от Регионалния исторически музей - София и СО два етажа от минералната баня ще бъдат използвани за научна работа, за център за продължаващо обучени, за върхови постижения заедно с академичната общност“, каза председателят на СОС и добави, че така банята ще бъде полезна и за гражданите, и за науката

Шефът на СОС: Реставрацията на банята в „Овча купел“  ще струва 8 милиона лева, тя е културна ценност - 1
Снимка: БГНЕС

"8 млн. лв. ще струва реставрацията на автентичния облик на минералната баня в столичния квартал "Овча купел", като над 4,4 млн. лв. от тях идват от бюджета на Столичната община с решение от СОС“.

Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на проверка относно започващата реставрация на минералната баня в "Овча купел", предаде репортер на БГНЕС.
„Повече от 40 години емблематичната сграда тъне в разруха. Дълги години минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета и на СО в началото на мандата тя е прехвърлена на Общината. Веднага бяха предприети мерки заедно с колегите от историческия музей, от Софийския университет веднага да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър”, заяви Георгиев.

Той се надява след няколко месеца реставрацията да бъде факт. „Това е отношението към недвижимите културни ценности, които Общината има и търсим всички възможни начини те да бъдат запазени. Един пример е Банята в Банкя, при която намерихме правилния начин да бъде стопанисвана от Софийски имоти. Огромен е и интересът към нея – около 5 500 са посещенията месечно – тоест има успешен модел“, заяви Георгиев.

„Наред с това благодарение на помощта от Оперативната програма, на колегите от Регионалния исторически музей - София и СО два етажа от минералната баня ще бъдат използвани за научна работа, за център за продължаващо обучени, за върхови постижения заедно с академичната общност“, каза председателят на СОС и добави, че така банята ще бъде полезна и за гражданите, и за науката.

Директорът на Регионалния исторически музей - София и възложител на възстановяващия проект Венета Ханджийска уточни, че в една от лабораториите, които ще бъдат поместени в реновираната Баня, ще се извършват изследвания за въздействието на минералната вода върху здравето на хората, а до края на годината се очаква да бъде завършена реставрацията на минералната баня, но не се знае кога ще влезе в експлоатация. „Тези изследвания ще бъдат правени от колегите от НСА“, заяви още Венета Ханджийска.

„В момента около 4,7 литра на секунда е дебитът и се оползотворява изцяло от болницата и басейните към болницата, които функционират към банята. Планът е след реставрацията да се премине към гъвкав режим, за да може водата да де ползва и от болницата и от банята”, обясни още Ханджийска. „С реставрацията фасадите ще бъдат запазени изцяло, вътрешният облик, интериора и басейните също, като в последните водата ще бъде по-топла – около 30 градуса”, подчерта тя.

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Банята функционира до края на 80 -те години на XX-ти век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2019 г. с договор е прехвърлено безвъзмездно от държавата, чрез Областния управител на област „София“, на Столична община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня „Овча купел“, с цел нейното реновиране.

Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червен фашист

    2 8 Отговор
    Няма ли първо да ремонтирате бозлоджа тя е идеен проект пък после банята ние можем да одим вмирисани и некъпани но без идея сме загубени.
  • 2 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Вчера на Похода за мир минахме по жълтите павета дето ги редиха миналото лято.Разбягали са се във всички посоки.Затвор за Фандъкова!

    Коментиран от #15

  • 3 Боби

    14 2 Отговор
    Значи 4 милиона!Другите в джоба!
  • 4 едва ли

    21 1 Отговор
    1 милион най много,а другите 7 знаем къде.... И после Запада ни е виновен, че ние сме по зле и от цигани
  • 5 Сатана Z

    10 0 Отговор
    4.4 милиона лева от бюджета на община Овча купел ще потънат в джобовете на жълтопаветната измет,която е пуснала пипалата си във всички Столични общини,НПО,ОПГ,и къде ли не с единствената цел да паразитира от данъците на Софиянци.
    Поредната ялова далавера с банята се задава.
    Z
  • 6 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    ДЕТСКА БОЛНИЦА НЯМА, но е важно да се Краде, за да мое някой да се плакне.
  • 7 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    Герб пак ще прибира , после ще има и ремонт на ремонта
  • 8 ухилени на снимката

    3 0 Отговор
    знаят че ще има $шекмешета$ артисали след освежително пребоядисване
  • 9 Павел пенев

    7 2 Отговор
    Демокрацията ликвидира всички бани и къпални в София, за това сега софиянци са мръсни и миризливи, особено тези в Столичната община. Надежда Нейнски ликвидира Централната баня, която била на нейната баба-еврейка, но успя да вземе парите за своя дял чрез бившия кмет Софиянски. Същите игри сега стават и за банята в Овча купел. Но демократите предпочитат да са мръсни, но с евроатлантически ценности и сега се чудят как да се изкъпят като съборят паметника на съветската армия по идея на Боко тиквата и Пинокио.

    Коментиран от #13

  • 10 шири

    2 0 Отговор
    Реставрацията на банята в „Овча жупел“ трябва да започне час по-скоро! Иначе ще близкаме лютиви СОСчета.
  • 11 лоза

    4 0 Отговор
    Над 1000 човека плуваха голи в Сидни с важна кауза-за възстановяване на банята в Овчата кошара.
  • 12 само че

    5 0 Отговор
    до никъде няма да стигнат а и вода няма тъй като се позва от болницата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мдаааа

    4 1 Отговор
    Ехааа , за 2 години 5 пъти избори , по 100 млн. лева , колко ли архитектурни паметници можеха да се реставрират ?! Не питам , само констатирам ...
  • 15 Стариа Софеанец

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И колко бяхте ? Ако сте били феновете на ЦСКА - ЧИСЛОТО , мога да ти ги изброя поименно и осемте ...🤭😁
  • 16 пляс пляс педалите

    2 0 Отговор
    а ще има ли теляци?
  • 17 Катинар

    0 0 Отговор
    Сигурно инженери от НАСА ще я реставрират. Я пуснете разчет на СМР-то, да не карате материали от Марс?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове