Last news in Fakti

14 Март, 2023 15:14 2 690 39

Внос от Азия и Африка убива българските оранжерии

  • краставица-
  • оранжерия-
  • мерки

Без помощ от държавата оранжерийното производство няма да оцелее, за да гарантира продоволствената сигурност на страната

Внос от Азия и Африка убива българските оранжерии  - 1

Осем пъти са се увеличили разходите в оранжерийното производство на зеленчуци у нас за последните две години. С близо два месеца закъснява реколтата на български краставици и домати, пазарът е превзет от чуждо производство на безумни цени, а митническият и данъчен контрол е нулев, алармират собственици на оранжерии в Петричко, предупреждава БНР.

Макар че отдавна трябваше да са заложили разсада за краставици и домати, оранжериите в Санданско-Петричкия район все още берат маруля, репички и зелен лук. Разходите са огромни, обещаната помощ от държавата не дойде с първите щъркели, а от страха на родните производители се възползваха търговците, които заляха българския пазар със зеленчук, дошъл от Азия и Африка, но придобил гръцки произход на Солунското пристанище. И ако предпочитате родното производство, в магазина ще ви ги предложат като български.

Тази схема от години преглъщат производителите на оранжерийни зеленчуци. Но 800 процента по-високи разходи за последната година и половина е трудно да понесат, споделя Велин Георгиев от Петрич, който е и председател на Българската асоциация на оранжерийните производители.

Без помощ от държавата оранжерийното производство няма да оцелее, за да гарантира продоволствената сигурност на страната, убеден е Георгиев. А обещаните за март тази година компенсации заради войната в Украйна не идват. От бранша настояватте да се дават не за площ, както е сега, а като процент от реалните разходи и евентуални загуби чрез така наречената "технологична карта".

Колко ще струват българските домати и краставици, произведени в оранжерии? Отговорът се оказа почти невъзможен, защото и двете стоки са борсови, а обичайният губещ е производителят.

За да не плащат данъци, по-дребните търговци масово внасят зеленчука, обявявайки го за лична консумация. И в повечето случаи номерът минава, признава Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    20 11 Отговор
    За всеки Соросоид има една безплатна крива краставица.
  • 2 Местната русофилска администрация

    14 16 Отговор
    работи за чужди и за своите рекетьорски интереси. От производителя до крайният клиент е изградена организирана мафиотска схема, която взема лъвския пай от печалбата !
    Никой не проверява и никой не иска да извика, защото ще бъде пребит ! Същото като в русия !
  • 3 Зевзек

    35 4 Отговор
    На България не и трябват оранжерии, които да произвеждат домати и краставици декември и януари. Трябват и консерви фабрики, които да праизвеждат туршии, печени чушки и кисело зеле.

    Как пък не се намери нито един политик, да каже тази истина.
  • 4 Сандо

    35 8 Отговор
    А защо вноса е по-евтин?Или,зададен по-друг начин въпроса:Защо производството в България е по-скъпо?Престъпленията на демократизаторите и техните западни господари към българското земеделия са безбройни и смъртоносни за някогашната ни гордост,изхранвала две Българии,и то по 9 млн. граждани!

    Коментиран от #13, #19

  • 5 Дидо

    28 7 Отговор
    Добре де, ако нашите краставичари пуснат на пазара по-евтини краставици от вносните, хората ще купуват от тях. Така по естествен начин ще се прекъсне вноса. Ама те май искат да продават по-скъпо и от вносните. Затова реват държавата да спре вноса, за да купуваме от тях

    Коментиран от #35

  • 6 Казуар

    30 0 Отговор
    В България няма ли кой да каже, че отопляемите оранжерии са неконкурентно способни.
  • 7 случаен

    14 18 Отговор
    докъде ни докара демокрацията и ес най вече,гладна африка да ни храни,срам
  • 8 немо

    34 0 Отговор
    Ами да ги убива! Защо продават на по-скъпи цени от вносните, какво е логиката? Също като да речем пшеницата. Защо нашата пшеница, която освен това е на държавна субсидия, излиза по-скъпа от украинската? Цялото ни цемеделие е такова. Само реват за пари и и държавни субсидии, а искат да съдерат кожите на хората
  • 9 Тома

    30 2 Отговор
    Докато българското производство е два три пъти по скъпо ще купуваме вносно.

    Коментиран от #23

  • 10 супер

    16 0 Отговор
    само така за търгашите
  • 11 Парници се

    22 0 Отговор
    правят близо до ТЕЦ или АЕЦ където има излишък от отпадна топлина, а нашите ги правят с отопление на газ - скъпо и неефективно. Например един блок на АЕЦ "Козлодуй" има топлинна мощност 3000МВт, а генерира 1080МВт електрическа мощност, другите 1920МВт (общо почти 4000МВт от двата блока) отиват да топлят жабите в Дунав. Трите "Марици-Изток" също пилеят топлина, топлят цял язовир за патиците през зимата.
  • 12 истина ти казвам

    22 1 Отговор
    Е не може да насадиш 1 декар краставици и на есен да си купиш Кадилак! Сори! Като сте лакоми ше едете ......!
  • 13 Българските турци

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Заалагаш 5 лева разход и накрая трябва да покриеш разхода и да спечелиш поне 1-2 лева ! Иначе има ли смисъл да бъхтиш с ентусиазъм за да добруваш на хората щото са българи ??
  • 14 Българин

    20 2 Отговор
    Ами ще го убива щом е неконкурентно способно. Така наречените фермери да седнат и да помислят как да се справят със ситуацията. Ако не могат, ще фалират, в края на краищата държавата не може да налива пари в губещи производства.

    Коментиран от #18

  • 15 Мдам

    6 13 Отговор
    Тц, не е вярно таа.. ГЕРБ уби земеделието и животновъдството!
  • 16 ОСВЕДОМИТЕЛЕН БЮЛЕТИН

    11 5 Отговор
    НАЙ ХУБАВАТА РЕКОЛТА
    БЕШЕ МАЙ МЕСЕЦ 1986година👍
    КРАСТАВИЦИ КОЛКО КОЛЦИ
    ЗА ДОМАТИ
    А ЕДИН ДОМАТ ДИАМЕТЪР
    КОЛКО ТИКВА А ТЯ КОЛКО
    ГУМА НА ИКАРУС
    ЕДНА МАРУЛЯ ПРАВИ
    ДВАЙСЕ САЛАТИ......И ТЕ ТАКА😁
  • 17 Aлфа Bълкът

    14 1 Отговор
    Добро утро, една жена го каза миналата година в национален ефир, че гърците изкупуват африкански домати и ги продават в ЕС за гръцки. Същото се случва и с нашия мед. Изкупуват го от нас и го продават за техен.
  • 18 На юг е топло затова

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    себестойността е ниска. Ако имаме държавници на място трябва да субсидираме българското и да махнем мафиотите по веригата. Но тъй като последните управляват държавата, а първите хич ги няма, щото са русофили, затова ще ми ядете ... тиквичката, моркова и т.н.!
  • 19 Хаха

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Щото нашите си топлят оранжериите с духалки и тока им излизал много пари!?! Така каза един производител по тв. Който разбрал, разбрал.
  • 20 Дядо

    12 1 Отговор
    Още с влизането в ЕС доста производители се отказаха. Има и много измами - сееш, получаваш субсидия и го оставяш да гние, нали си си взел парите. Лично знам такива. След толкова време чак сега се сетиха, че родното производство умира.

    Коментиран от #34

  • 21 Опааа

    2 1 Отговор
    Браво! Браво! Слава!
  • 22 123456

    9 5 Отговор
    Аз навремето цигарите отказах , че едни краставици ли няма да откажа
  • 23 производител

    11 14 Отговор

    До коментар #9 от "Тома":

    И ще ядете пластмаса с отрови.

    Скъпо е заради евродирективите и санкциите, амониева селитра от 37 лв на 108 лв за една година, препарати- от 2 до 3 пъти по-скъпи, вода- с 300 % увеличение за една година, ток- да не говорим, само за сравнение- един препарат у нас е 76 лв, същия в Турция е 21лв, но нямаш право да го купиш заради евродирективите. Така че по-малко плюйте, повече уважавайте труда на селяните, които все още произвеждат нещо.

    Сега може да слагате минуси.

    Коментиран от #27, #30

  • 24 Буквоядец

    11 0 Отговор
    И тези само рев.От един стрък домат или едно гнездо краставици,колко килограма изкарват? Засажда и отоплява един стрък,а бере килограми.Сега няма и турски внос,но те пак не се възползват.

    Коментиран от #29, #31

  • 25 Ви имам дертовете

    5 5 Отговор
    То държава нема,соматите и краставиьите ви били скъпи🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 26 Гражданите на БГ

    15 0 Отговор
    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!
  • 27 Да си кажем истината

    16 0 Отговор

    До коментар #23 от "производител":

    Нали искахте пазарна икономика и да си слагате цени каквито си поискате?!
    Сега няма да се сърдите на конкуренцията,а ние ще ви регулираме цените като не ви купуваме стоката със спекулативните цени!
  • 28 Ха ха ха

    16 1 Отговор
    Щом с африкански внос може да се убие българското производства, тогава го оставете да си умре спокойно. Няма никаква нужда от постоянно плачещи уж потърпевши.
  • 29 Българските турци

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Буквоядец":

    Ти що не се възползваш ?... Имаш ум да видиш "келепира" ама си за ТЕЛК от мързел !
  • 30 Сандо

    8 9 Отговор

    До коментар #23 от "производител":

    И ще ти слагат,защото нито са работили,нито понятие си имат от земеделие.И защото са потънали още в розовите си евроатлантически сънища.И защото така и не разбраха Кунева и нейната банда какви условия беше договорила с ЕС,които убиха отрасъла,а депутатите-пудели гласуваха без дори да са прочели,а камо ли разбрали каква смърт са ни приготвили евроубийците.А това е отрасъл от икономиката,който изключително трудно може да се възстанови,въпреки наивните опити на шепа ентусиасти.

    Коментиран от #32

  • 31 Буквоядец

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Буквоядец":

    А ,защо тези които ги отглеждат в оранжерии си мислят,че ние другите ядем доматите с колците.?
  • 32 Българските турци

    5 5 Отговор

    До коментар #30 от "Сандо":

    В България вече няма турци за да ви бачкат на полето или строят в СВ ! Сега ромите ви свирят а вие танцувате....веселба и безкрайни избори !!!
  • 33 Мандо

    11 1 Отговор
    Аз като беден софииски селенин , си садя доматчета в малка оранжериика и вместо породисто куче от 1000лв гледам 5 кокошки от 2 до 3 пресни яйца на ден и лятоска , когато зарзавата е евтин тъпчя трушия за зимата успоредно с домашна ракия , вместо телефон за 2 бона си вех машина за сушене на месо 300 кинта , така подсигурявам и мезето и само дебна промоции в магазинята .Тежък е живота на бедния селенин
  • 34 Внук

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дядо":

    Даже може и по-добре - сееш, взимаш субсидията, застраховаш го, оставаш го да гние или изсъхне и му взимаш застраховката.
  • 35 Не съм земеделец

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Дидо":

    но уважавам и ценя техния труд особено сега с инфлацията. Като много знаете, гледайте си вие домати и краставици, а не да ревете само. Никой не ви е длъжен!

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мандо

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Не съм земеделец":

    Туй и правим гледаме си ги сами, дори и преди така наречената война , поскъпване на ток и газ , българската продукция беше по-скъпа в магазините от турската ..примерно . Колкото и да съм патриот , като видя турски домати за 3 лв а български за 5 , нали се сещаш къде си слагам патриотизма
  • 38 Какво става?

    2 0 Отговор
    Няма контрол, толкова ли е слаба държавата?
    Къде са контролните институции?
    Политиците ги интересуват само изборите
    И когато попаднат в парламента
    Забравят за какво са там
  • 39 Хаха да

    1 0 Отговор
    Явно трябва да не се пазарува
    От Големите Вериги
    1 - 2 месеца и ще се регулират сами
    ако ли не кой от къде е!
    Контрол на митницата?
    Администрацията като е не ефективна
    Разследване и на съд!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове