Last news in Fakti

19 Март, 2023 13:43 775 13

Цветелина Пенева: Около 10% от секциите няма да могат да бъдат наблюдавани онлайн при броенето, но ще бъде записано

  • цветелина пенева-
  • секции-
  • наблюдение-
  • онлайн-
  • записване

"Като граждани не трябва да се фокусираме само върху процеса на видеонаблюдение. Най-важното е как ще се броят и ще се отчитат резултатите", изтъкна председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия

Цветелина Пенева: Около 10% от секциите няма да могат да бъдат наблюдавани онлайн при броенето, но ще бъде записано - 1
Снимка: bTV

"Вярвам, че изборите ще бъдат проведени честно и няма да има големи проблеми, с изключение на това как ще се отчетат резултатите след края на изборния ден. След последните промени в Изборния кодекс знае, че ще се броят два вида бюлетини, ще се брои до късно. Това е процес, който досега не е осъществяван. Ще се брои в условията на видеонаблюдение и видеоизлъчване. Това няма да създаде проблем, ако изборната администрация бъде добре обучена и ако членовете на ЦИК проведат адекватно обучение и разпишат адекватни инструкции какво трябва да прави всеки участник в изборния процес. ... Надяваме се и партиите да проявят своята отговорност и да проведат обучение на номинираните от тях членове на секционни избирателни комисии".

Това каза пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

"Като граждани не трябва да се фокусираме само върху процеса на видеонаблюдение. Най-важното е как ще се броят и ще се отчитат резултатите", изтъкна тя.

Пенева изказа увереност, че изборната администрация ще се справи с поредните предсрочни избори:
"Не трябва да подценяваме усилията на всички хора, въвлечени в изборния процес".
Цветелина Пенева подчерта, че Общественият съвет е предложил на ЦИК да бъде проведена симулация как ще се броят бюлетините с видеонаблюдение. То ще бъде проведено в понеделник, 20 март:

"Няма какво да се случи, че да се опорочи вотът на гражданите, защото членовете на СИК ще броят. Въпросът е какво ще виждаме ние, които се интересуваме как става броенето. ... На участниците в процеса, тези, които се занимават с неговото администриране, е ясно, че около 10% от секциите в България няма да могат да бъдат наблюдавани онлайн, но това не означава, че устройствата няма да запишат броенето и записът да бъде качен от "Информационно обслужване" на сайта, където е бил стриймът от другите секции. Ще можем да го видим няколко дни по-късно, това ще остане видимо".

По думите и още се очаква ЦИК да разпише как ще протича броенето на бюлетините, които на тези избори са два вида, за да знаят всички членове на СИК какво да правят:

"Предполага се че времето за броене ще се удължи, защото показването пред видеонаблюдението на всяка бюлетина ще отнеме повече. Ако това става за 10 секунди, това означава, че една секция с 300 бюлетини ще бъде изброена може би за час и половина. Всичко зависи от начина на организация на работа в съответната избирателна комисия и от това какви указания ще даде ЦИК".

Пенева обърна внимание, че и секционният протокол е в нова форма, която е "сравнително утежнена" от познатия вид на последните няколко избора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 0 Отговор
    Мога да си пиша в протокола каквото си искам .В Арена Армеец не броят бюлетините в чувалите.

    Коментиран от #2

  • 2 Архимед

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А бе кафеджията! Въобще броят ли ги някъде?

    Коментиран от #7

  • 3 опг гроб-дпс

    2 2 Отговор
    броим си ний без камери
  • 4 няма да гледаме даже и офлайн измамите

    5 1 Отговор
    а аз още чакам окончателните резултати от сайта "ти броиш" на свичнo миpчо от лгдб+пп
  • 5 Българка

    2 4 Отговор
    Като добавим към секциите в Турция, където се гази по башибозушки Изборния кодекс, тези 10% секции , в които няма да има контрол над купен вот, фабрикуване на невалидни бюлетини, подменяне на вота при броенето, то межем отсега да кажем, че мафията ГЕРБ- ДПС затова прави по тъмна доба завера в офиса на слугата им Харалан с БСП и БВ.
    За да живеем нормално, то имаме нужда от редовен кабинет на ПП-ДБ. Хора ,гласувайте
  • 6 тъпуту киртак

    5 1 Отговор
    специалисти от хамерика са центровали машините, що не пишете бе факТИ
  • 7 Последния Софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Архимед":

    Комисиите бързат за Арена Армеец да са по напред и много протоколи са готови още преди 20 часа.
  • 8 Тома

    3 3 Отговор
    Целта на хартиената коалиция е да докарат 300 хиляди гласа горница така вчера дъртия професор бай мишо се изказа

    Коментиран от #10

  • 9 Как

    7 0 Отговор
    се е стъкмила само като за интимна вечеря !
  • 10 Последния Софиянец

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    На машините няма как да надпишеш,но на хартията да.Никой не брои бюлетините в чувалите в Арена Армеец.
  • 11 Муаха-ха-ха-ха...

    2 0 Отговор
    Я ! Хампарцумян с перука !
  • 12 Павел пенев

    1 0 Отговор
    10% от секциите няма да бъдат наблюдавани, 20% машинации при броенето и 800,000 мъртви души в списъците и сигурна победа за престъпника от Банкя или за лъжеца от Канада.Всичко зависи от това какво са заповядали на мушморока от фирма Информационно обслужване, който беше на гости в САЩ. На края ще отчетем че и тези избори са честни и прозрачни но с малко закъснение, точно колкото да бъде напаснат крайния резултат. Честито демократи от партиите на войната в новия парламент. Вие няма да получите призовки за армията, те са за будалите които гласуват за вас.
  • 13 Веселяк

    0 0 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол