Last news in Fakti

20 Март, 2023 11:38 1 643 3

Право на отговор на д-р Стойчо Кацаров: Прокуратурата тихомълком прекрати разследване срещу мен

  • стойчо кацаров-
  • прокуратура-
  • кпконпи

Досъдебно производство за закупуването на бързи антигенни тестове за ученици и липсата на официално съобщение за прекратяването му създаде съмнения за моята почтеност

Право на отговор на д-р Стойчо Кацаров: Прокуратурата тихомълком прекрати разследване срещу мен - 1

В писмо до редакцията д-р Стойчо Кацаров изяснява обстоятелствата около образувано досъдебно производство за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици, за което fakti.bg съобщи. Но тъй като от прокуратурата не направиха официално съобщение за прекратяването му според д-р Кацаров това оставя съмнение за неговата почтеност и морал. Публикуваме неговото право на отговор дословно:

Уважаеми г-н Ганев,

Преди една година във fakti.bg бе публикувана статия, на базата на информация от прокуратура и КПКОНПИ за установени нарушения и образувано досъдебно производство за закупуването на бързи антигенни тестове за ученици, които обстоятелства пряко или непряко бяха свързани с името ми, като министър на здравеопазването по това време.

Разпространението на тази информация остави у мнозина съмнения в моята почтеност и морал. Тогава говорителят на прокуратурата обеща да информира обществеността за резултата от разследването, но така и не го направи.

В отговор на мое запитване, с писмо № 8012/2023 година, г-жа Илиана Кирилова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура ме информира, че досъдебното производство по този случай (ДП №14/22 на СО-СП) е било прекратено с окончателен акт на основание чл. 243, ал. 1, т.1, във връзка с чл. 24, ал.1 т. 1 от НПК, който гласи:

„Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление.“

В мотивите на постановлението за прекратяване е записано:

„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици.“

Оклеветяването ми не е по грешка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от Ковид - 19.

Аз имам само едно оръжие в тази битка - истината.

Основавайки се на принципите на журналистическата етика и с разбирането, че отговорността ни за изграждането на демократична и правова държава е обща, се обръщам към вас с молба, да съдействате за това истината да стигне до хората.

Моля, като право на отговор или под каквато форма прецените, да разпространите тази информация, по начина, по който беше разпространена от вашата медия информацията на КПКОНПИ и Прокуратурата за започване на досъдебното производство, в която информация те които косвено свързваха името ми с внушения за извършено престъпление.

С уважение:

Д-р Стойчо Кацаров


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прокуратурата забравя

    13 0 Отговор
    Народът няма да забрави
  • 2 др Гей Билтс

    8 3 Отговор
    Стойчо, ваксинираните карат вече втори месец ГРИП-а и няма вероятност скоро да се оправят. Какво им вкарахте, Стойчко. Кажи си..
  • 3 УРА,, УРА

    10 0 Отговор
    Ако е сигурен доктора,че е чист, веднага да заведе дело срещу поръчковата прокуратура. Само да не се окаже,че каскета без да иска е забравил и за NEXO. Тия млади момчета няма да му простят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове