Last news in Fakti

23 Март, 2023 09:35 2 113 34

Птицевъди: 2,5 милиона яйца от Украйна може да се появят на пазара като български

  • птицевъди-
  • яйца-
  • украйна-
  • внос-
  • пазар

Освен от БАБХ, от Съюза на птицевъдите официално ще искат информация и от Агенция "Митници" за вноса на яйцата

Птицевъди: 2,5 милиона яйца от Украйна може да се появят на пазара като български - 1
Снимка: shutterstock

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара.

Това съобщи пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, който изрази опасения от премаркирането на яйцата като български.

"Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа ден-два след тяхното физическо пристигане в България. Това означава, че ние трябва да виждаме в търговската мрежа около 20% от яйцата да бъдат украински. Такова нещо не виждаме, което е повод да сезираме днес Агенцията за безопасност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено. Дали техният произход впоследствие не се манипулира."

Освен от БАБХ, от Съюза на птицевъдите официално ще искат информация и от Агенция "Митници" за вноса на яйцата.

"Аз твърдя, че българските потребители няма да купят толкова украински яйца", посочи Ивайло Гълъбов и допълни, че премаркирането е "стара практика на контрабандистите".

"Няма фирма, няма сдружение, няма никой, който може да осъществи продажбата на украински яйца в такова количество на пазара в България. Дори да вземат всички търговски вериги от тях, няма потребител, който да купи толкова украински яйца. Това значи, че може да очакваме за Великден да станат 10 милиона", коментира Гълъбов в предаването "Преди всички".

Над 120 са фирмите у нас в сферата на производството на яйца. Дневно те произвеждат около 4 милиона яйца, като 1 милион се изнася, поясни Гълъбов. Той подчерта, че българското птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

Цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се задържа, каза още председателят на Съюза на птицевъдите.

Според Евростат за миналата седмица цената на едно яйце от производител у нас излиза около 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разходи.

Тази цена е най-ниската в ЕС, заяви Ивайло Гълъбов.

"Няма предпоставки и не очакваме цената да се промени въпреки Великденските празници", прогнозира той, но допълни, че подобно негово изявление по БНТ е било "една от основанията КЗК да провери Съюза на птицевъдите".

Относно проверките на КЗК Гълъбов отбеляза:

"Ние сме НПО, която не извършва стопанска дейност и с оглед на това е меко казано смущаващо какво търсят при нас. Нито продаваме яйца и пилета, нито участваме на пазара по какъвто и да е начин. Документите, които бяха иззети от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички публична информация. Няма как да намерят пазарна информация в офиса, тъй като ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 4 Отговор
    С обеднен уран.
  • 2 Последния Софиянец

    25 4 Отговор
    На всички продукти дето ми носят в заведението пише Полша.Сиреч Украйна.

    Коментиран от #7

  • 3 Хасковски каунь

    19 2 Отговор
    Очаквам скоро яйце по 30 ст.
  • 4 пфууууу

    44 3 Отговор
    Чакайте малко, нали там има война, как така кипи производство, че и ни заливат с него?! А ние им даваме милиони от бюджета на ЕС. Опааааааа - айде българите простите, гризнете дръвцето, нали така. Ей, тия политици са ПРЕСТЪПНИЦИ С ВЛАСТ.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Потребител

    25 0 Отговор
    А украинските кокошки от щастливите кокошки ли са ?

    Коментиран от #8

  • 7 Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ама на теб какво ли ти пука за продуктите откъде са и какви са нали ти неядеш от тях......
  • 8 Точно те са

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Потребител":

    Най-Хепи
  • 9 Последния Софиянец

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "пфууууу":

    От обедненият уран кокошките са като слонове и снасят по 1000 яйца на ден.А кокошките в Припят са като китове.
  • 10 Мухаа,хаа!

    14 4 Отговор
    Конкуренция пич.Пазарна икономика,пич! Едновременно сами давате информация,че произвеждате около 5 милиона яйца дневно,или грубо 150 милиона на месец, но цената им расте главоломно.И успивай само лековерните,че яйцето ви излиза, като себестойност 32 ст.Тока ви поема държавата.Остава фураж и заплати.Да ни залее братския украйнски народ с яйца, слънчоглед,царевица и жито на ниски цени.И за нас добре,и за тях добре,като финасови постъпления.
  • 11 Българин

    22 2 Отговор
    Ако се премаркират яйцата от украински на български,трябва да бъде наказуемо,с цялата строгост на закона.Българският гражданин трябва да знае какво купува.
  • 12 Хасковски каунь

    12 1 Отговор
    Вчера жената купи от комшийката 20 ийца по пиисе стинки парчето. Ийцата са не от щастливи ,а от ощастливени кокошки. Кълват по поляната , 2 питела ги коландисват, жълтъците са кът месечина.
  • 13 Даа!,

    10 3 Отговор
    Яйцата от Украйна,но ще имат маркировка на шляхтата, защото са в ЕС.Колкото до цената, ще бъде по евтина със 2-3 ст/ брой.Но този внос,ще има отрезвяващ ефект за нашите луднали от лакомия яйчари.Не става бате яйцето да гони 60 ст , и някой друг да не се усети,че ще избие рибата,като ви направи сечено с огромен внос.До есента и масларите ще хапнат дървото.С огромен внос от олио,.
  • 14 Чакай чакай малко,

    16 0 Отговор
    УКРАЙНА Е ВЪВ ТОТАЛНА ВОЙНА
    И СНАСЯ ЯЙЦА И ЖЪНЕ ЖИТО....
    МИ ЧЕ КАТО ВЛЕЗЕ В ЕС.....
    ШО КЕ ПРАИМ,🤔

    Коментиран от #22

  • 15 ъгъл

    6 3 Отговор
    2,5 милиона яйца от Украйна ще бъдат настанени в български луксозни хотели.
  • 16 оценка

    5 1 Отговор
    Българските граждани трябва да знаят какво купуват и да имат кинти за да купуват. Иначе ще гледат витрините само отстрани и ще цъкат с езици. Ще купуват само такива, като Боко и Шиши.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ааа

    10 2 Отговор
    Тези украинци водят война и успяват да произвеждат а нашенските назначени за капиталисти само реват, че.им подбиват цените и чакат помощи от държавата. Да фалират некадърниците алчни.
  • 19 русенец

    3 2 Отговор
    който пише истената го трият голяма работа той народа не е прост поне 80%
  • 20 ами

    4 2 Отговор
    нали има война къде ходят да снасят тези украински кокошки...брей заринаха ни пазара със украински селскостопански стоки
  • 21 бгпроzzтак

    2 6 Отговор
    Всичко украинско е вредно за вас и вашето здраве. Само путарляшките храни са екологично чисти здравословни.
  • 22 ами

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Чакай чакай малко,":

    ха ха ха освен да обявим война на русия, че и на нас да ни потръгне с милиардите евра и долари като помощи
  • 23 ТРЕНД

    2 0 Отговор
    Ако едно семейство селско, от преди 120 години, има 20 кокошки, и е Велики пости... За 50 дни ще съберат 600 яйца, и 120 кг сирене. На Велики четвъртък ще продадат 300 яйца и 100 кг сирене, на градският пазар. 100 яйца ще боядисат, 100 яйца ще забъркат козунаци, толумбички, и агнешка дроб сарма. 100 ЯЙЦА остават за мътене.. Та, колко постят сега, и е намаляло потреблението на месо, яйца и млечни продукти??? Но са първи да взимат причастие, което е грешно, но Синодът си пасува и пълни джобовете..
  • 24 егати

    3 0 Отговор
    Що бе нашите кокошки не снасят ли? 60 ст на яйце трябва да е добър стимул.Срам и позор

    Коментиран от #26

  • 25 Хмммммм

    5 2 Отговор
    УЖАС !!!
    ЖИТО, ОЛИО, сега и яйца...всичко отровно !!!
    Яжте, българи ...!!!
  • 26 колко толкоззз

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "егати":

    Свръхпроизводство на яйца у нас.
    5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари. Като пшеницата..
  • 27 вноса

    3 0 Отговор
    Естествено, че българия трябва да внася всичко от Украйна - тук няма нищо, нищо не вирее, тук е постиня няма растения, храна и животни, има само змии и гущери
  • 28 Българка

    4 0 Отговор
    Да се внася и от Мадагаскар щом ще падне цената! Нашите удариха га в тавана с цени.
  • 29 в била яйцата са украински

    1 2 Отговор
    БЕЛТЪКА ИМ Е БЕЛЕЗНИКАВ ЗАЩОТО ГИ ХРАНЯТ С ИСКУСВЕН КАЗЕИН И ВАРОВИК !
  • 30 Демократ

    0 2 Отговор
    Сега пък украински яйца,защото идва Великден.Държавните прокремълски институции омръзнаха на всички мислещи хора. Измислете някакви по-смислени провокации, ама то от сименовски милиционерски мозъци друго не може да се роди.Кога Украйна е била износител на яйца и особено сега по време на бруталната война на Путин? Цената на яйцата се определя от мафиота-циганин Ангелов- пилето , дясната ръка на мафиота Борисов.Той определя и цената на олиото, на пилешкото месо и т.н.Той е незаобиколимия фактор в съдбата на България.Това трябва да стане ясно предизборно, за да помислят хората дали искат крадци и лъжци да ги управляват.
  • 31 как може

    1 0 Отговор
    Готови са да ни отровят, дори, но да спечелят. Какво е това
    безумие ? Тези яйца ще се появят ли някъде за Великден ? Ще бъдат ли в срок на годност ? И защо Господ ни е дал такова райско кътче, където и животновъдство, и овощарство, и зеленчукопроизводство - всичко може да се развива, защо го имаме, а внасяме дори яйца?
  • 32 Яйцето

    1 0 Отговор
    Маже да се появят, но може и да не се появят смешници, цената на фуража пада, на всички консумативи пада, а Вие искате цената на яйцата да се вдига смешници!
  • 33 Нане Пене

    1 0 Отговор
    Мрете Гербави птицевъди.
    Купувам само яйца от румъния от Лидл.
    Сега може и от Украйна, но от вас Никога.
  • 34 Седесар

    0 0 Отговор
    Плюскате ли украински яйца, а натовчета, плюскате ли? Екологично чисти, а? Хахахха…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове