Last news in Fakti

23 Март, 2023 11:04 1 008 5

Тихомир Безлов: В купуване на гласове има замесени бивши полицаи, които знаят как работи МВР

  • мигранти-
  • мвр-
  • купуване на гласове

МВР няма и финансов ресурс за борба с мигрантите, 91% от бюджета му отиват за заплати, смята експертът

Тихомир Безлов: В купуване на гласове има замесени бивши полицаи, които знаят как работи МВР - 1

Средно по 50 лв. е цената за глас на предстоящите избори. Това заяви заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев. По думите му два пъти повече са разследванията спрямо предишния парламентарен вот.

"Политическите поръчители на купуването на гласове никога не биват наказвани, рядко и на по-ниските нива се стига до ефективни присъди. Това е сложна форма на организирана престъпност, с много пари. Нужен е голям ресурс, трябва да се подслушват политици, които реално си купуват гласовете, ресурсът на МВР за този тип престъпления е много ограничен", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него повече сигнали за купуване на гласове не означават непременно повече опити за такива.

"Има 1000 секции за продан, най-вече извън големите градове, и те сега вече два пъти годишно се разпродават. Ако там не се купуват гласове, то не се и гласува, хората там са обезверени", добави Гунев.

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов заяви, че в схемите с купуване на гласове има замесени бивши полицаи, които в детайли познават работата и възможностите на МВР.

"Много от тях, които участват в тези операции, са бивши служители на МВР, знаят как да избегнат рисковете. За едно залавяне на средно ниво трябва да има агентура, СРС-та, дълга и сложна е процедурата. Нямат капацитета в МВР това да го направят. Тези, които купуват, знаят какви са способностите на вътрешното министерство. Полицейските началници се опитват да контролират да няма само за една партия", убеден е Безлов.

Според него повечето сигнали за опити за купен вот вероятно означават, че партиите подават едни за други сигнали и МВР се опитва да реагира.

Бившия зам.-вътрешен министър също е убеден, че в схемите за купен вот участват бивши служители на силовото ведомство.

"Най-често в по-малките населени места, където процесът по-лесно се организира, особено с малцинственото население за продан. В големите градове, в махалите това също е практика, която не е спирала. Някои от контролиращите вота опитват да продават на всички - затова и ефектът върху крайния изборен процес не е сигурен", каза Гунев.

По думите му в златните си години БСП е била лидер в купуването на гласове, но "със залязването на партията, която почти изчезва от изборния хоризонт, това разпределяне не е толкова явно".

И двамата гости са категорични, че през последните месеци трафикът на хора е по-доходоносен "бизнес" от купуването на гласове по избори.

"Криминалният контингент се опитва да се занимава с това, което носи най-добра печалба. С избори не можеш да се изхранваш, но с мигранти - това е постоянен поток. Купуването на гласове се организира бързо - месец-два преди изборите. При мигрантите е устойчив процес, което пък развързва ръцете на МВР да работи по такива групи. Виждаме, че на различни нива успяват да ги задържат сравнително лесно", обясни Гунев.

Като проблем в борбата с мигрантите той посочи безнаказаността. И даде пример - жена е получила 10 месеца условна присъда, която е под минималната от 1 година "затвор". "Това практически е безнаказана престъпност", коментира бившият зам.-вътрешен министър.

Тихомир Безлов допълни, че МВР няма и финансов ресурс за борба с мигрантите.

"91% от бюджета на МВР отиват за заплати, като се добави и бензина, реално практически за техническо оборудване почти не остават пари. По турската граница през годините нещата са правени с европейски пари. Важно е да видим как ще бъдат изхарчени парите, които ЕК ще ни отпусне, защото голяма част от техническите средства, закупени с европари през годините, не работят", смята Безлов.

Експертът уточни също, че в каналите за трафик на мигранти участват много чужденци и подслушването и проследяването им изисква и международни усилия.

Гунев добави, че при отпускането на пари ЕС не отчита потока от мигранти, който не е допуснат до страната ни, а само заловените.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не Лажи бе кви 50

    3 0 Отговор
    150 дават
  • 2 ИСТИНА Е

    7 0 Отговор
    Няма престъпление в което да не е замесен полицай
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СПБ

    3 1 Отговор
    За мен мингрантският проблем ще се реши, ако в Турция ги товарят на самолети и ги карат в САЩ. Защото кризата се появи след пощенията на САЩ в Ирак, Афганистан, Сирия и Либия, които преди това си бяха нормални държави
  • 5 по справка

    1 0 Отговор
    от сайта на мвр,бюджета им възлиза на 1.6 мил лв за 2022. Правете си сметката ако 91% от това са разходи за заплати защо живеем в такава анархия...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове