Last news in Fakti

27 Март, 2023 09:54 1 629 27

Социолог: Към момента перспективите не са много розови

  • павел вълчев-
  • алфа рисърч-
  • избори-
  • прогнози

Според него голямото предизвикателство пред партиите е освен да говорят за проблемите на хората и затова как ще ги решат, въобще да ги убедят, че са в позиция, в която могат да взимат решения и да реализират управление

Социолог: Към момента перспективите не са много розови - 1

Към момента перспективите не са много розови, заяви пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев.

Според него хората се влияят от това какви са перспективите за успех на този парламент. Не мисля, че ключовата роля е на анализаторите, а по скоро на политиците, каза той и добави мнението си:

"За мен е по-ключова ролята на самите политици и какви възможности те представят пред хората за едно успешно бъдещо управление. Дотук това, което виждаме, перспективите не са особено позитивни. Отново като електорален резултат очакваме да имаме фрагментиран парламент, без ясно изразен победител, с мнозинство, решителен победител с вече уточнени партньори или с перспективи да има партньори, което би позволило създаването на управленска коалиция. Към момента перспективите не са много розови".

Според него голямото предизвикателство пред партиите е освен да говорят за проблемите на хората и затова как ще ги решат, въобще да ги убедят, че са в позиция, в която могат да взимат решения и да реализират управление.

Хората са радикализирани и голяма част от тях не приемат идеята за общо управление между ГЕРБ и ПП и ДБ, посочи Павел Вълчев в предаването "Преди всички", като цитира данни от началото на предизборната кампания.

Според него до урните ще отидат по-твърдите привърженици на партиите:

"За фундаментални изненади не мога да говоря в момента. Най-голямата опасност от гледна точка на прогнози е свързана с очакваната ниска избирателна активност. При много ниска избирателна активност отиват само твърдите ядра, най-категоричните привърженици, и тогава вече прогнозите стават по-трудни и е възможно да има някакви изненади. В кампанията не се случиха сблъсъците между лидерите като дебати. Няма някакви големи събития. В някакъв смисъл политиците трябва да покажат, че самите те гледат сериозно на кампанията и предстоящите избори и че имат решения, които те могат да реализират".

Ролята на президента за разрешаване на политическата криза не е много позитивна, смята социологът. Той подчерта, че виждаме няколко пъти в предизборната кампания служебното правителство да разобличава някой от управлявалите преди това, което със сигурност влияе на мнението на избирателите.

"Ролята на президента не е много конструктивна в тази ситуация. Има видимо негативен поглед", коментира Вълчев.

По думите му партиите изпадат в противоборство с президентската институция. Според него това е възможен аргумент те да се сплотят.

"Срещу "Възраждане" не съм чувал нищо като оценки и коментари от него. Не смятам, че играе по някакъв начин. По скоро играе срещу всички от парламентарните партии", изказа мнението си още социологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Преспективата е Последна национална катастрофа в необявен Фалит! Бонус Война, че Геноцида ни е малко.
  • 2 ДС активист

    12 5 Отговор
    Дайте ми, Капитан Андреев за една седмица и да се пенсионирам, аз, децата ми и внуците!
  • 3 гито

    8 7 Отговор
    Не ти трябва да си социолог за да знаеш че ще има две почти равни партии и трета малко изоставаща, още две после почти равни и натам нищо или максимум още една с 4 процента.
    В този случай няма как да се състави правителство, защото всички които са с по-големия процент са с различни интереси и виждания. Жалко е че само ще се разкарваме другия месец и пак ще ни управляват служебно.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Всичко е един голям фарс

    8 0 Отговор
    Изборите ги правят СИЛОВАЦИ и Пернишки мутри по места, ако не вярвате следете Областите Перник и Кюстендил! Германов
  • 6 без имена

    12 0 Отговор
    когато радев ви издигаше и крепеше беше добре, нали? лицемерна работа.
  • 7 ИЗБОРИ ?????!!!!...

    4 3 Отговор
    ...МИЖАВА РАБОТА.....
  • 8 розови ще станат като напуснем нату

    10 2 Отговор
    и напуснем тоя изроден ЕС ЕСовски съюз на неофашисти
  • 9 Без коментар

    13 0 Отговор
    Наскоро директорът на ,,Информационно обслужване" беше на инструктаж в САЩ.
  • 10 Ти прочети коментарите

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "гито":

    Под изказване на някой от лидерите на твоите “две големи партии” и ще видиш, че над 80% от тях са отрицателни, особено за дб+пп! Това е обективна информация. Кой тогава гласува за тях на изборите? Ако няма измами, Възраждане би излязла начело и то с голяма преднина!

    Коментиран от #12, #14, #15, #21

  • 11 Име

    2 1 Отговор
    Защо сме такива непослушни, хората просто искат да ни вземат парите и да духнат.

    В крайна сметка - хората ще ги харчат по български ресторанти, няма да си ги държат само в къщи.
  • 12 нннн

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ти прочети коментарите":

    Прав си! Но много приказват за ,,двете големи партии" по медиите. И все като за спасителен пояс. Как да не вярва човек на телевизора?

    Коментиран от #20

  • 13 еалиста

    11 1 Отговор
    Следете Перник, мутрата там вилнее с пълна сила! Кмета и заместника му-Станислав и Мирослав бяха членове на БСП, милионите бойкови им промиха мозъците и сега работят за мутрите! Държавата ни и народа ще бъдат предадени изцяло в ръцете на американските агресори! Жалко за прекрасната на ДЪРЖАВА! Ликвидираха я олигарси, горски престъпници и земеделски рендатори, ограбиха всичко което имаше всяко семейство! В момента раздават пари на неграмотните, малоумните, малцинството, за съжаление те са болшинството!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 един

    0 9 Отговор
    Аз няма да гласувам, не ми се разкарва

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 За протокола

    2 4 Отговор
    Всички наши партии стигали до Парламента са ОПГ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "нннн":

    Още един гласите за мултимилиардер на ваш гръб - Костадинов
    Когато върне субсидията, когато се откаже от депутатска заплата тогава бих повярвал че е радетел за добруването на българите и съживяване българщината в РБ. Докато не покаже действия го считам за празни приказки и предизборна политика.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мичо

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Аз ще гласувам за ГЕРБ те поне знаят как и са го правили, да ни вадят от кризите.
    По тяхно време се живееше по-добре имаше повече кеш сред хората и стоките бяха по-евтини.

    Коментиран от #24

  • 23 АКО ВИЕ ВРАЧКИТЕ ВЗЕМЕТЕ

    8 0 Отговор
    ДА МЛЪКНЕТЕ ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ ЗА СУВЕРЕНА НА БЪЛГАРИЯ КОЙТО СЕ ВЛИЯЕ ОТ ХОРСКО МНЕНИЕ, А ТОЙ Е ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ! ОПРОСТАЧЕНИЯТ ОТ ЧАЛГА БЪЛГАРИН НЯМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ И НЯМА СЪПРОТИВИТЕЛНИ СИЛИ С КОИТО ДА СПРЕ РАЗЛАГАЩИЯТ МУ СЕ МОЗЪК, ЗАТОВА МЛЪКВАЙТЕ И НЕ ВРАЧУВАЙТЕ С КОЕТО ДА МУ НАВРЕДИТЕ НА ОПИТИТЕ МУ ДА ПОМИСЛИ !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Ще има победители на изборите,не един ,а цели три--ПП,ДБ и ГЕРБ,властите са взели мерки и ще има ясно изразена коалиция и безапелационна победа над народа.Така сте гласували,значи,сами сте си виновни,сега ще ви обяздим и вперьод към украинските степи!Дано поне следизборно Възраждане се сепне и поведе масови протести,особено на жълтите павета,защото да заседава в антинародното събрание е бош-лаф,едно уводно изявление е достатъчно.
  • 27 Ha 2 април

    1 0 Отговор
    към 22:30 часа ще има много мераклии с мокри кърпи на челата, особено сред кандидатите за депутати на Янев, Манолова и Слави, както и за спонсорите и лобитата им от “Дондуков“ 2.

    Единствено доволни от тях ще са т.нар. социолози, врачки и баячки, които с радост им вземат парите и ги къпят до последно как били на косъм, милиметър и на една ръка разстояние от заветните 4%.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове