Last news in Fakti

29 Март, 2023 07:38 2 837 33

Експерт: Имотите няма да поевтинеят през тази година

  • антон илиев-
  • имот-
  • брокер

Няма имотен балон – цените са високи заради инфлацията и заради малкото предлагане

Експерт: Имотите няма да поевтинеят през тази година - 1
Снимка: Евронюз

„Предвид сериозната инфлация, която имаме в момента, не очаквам да има по-голямо поевтиняване на имотите от 5%, като това е по-скоро оптимистична прогноза.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime имотният експерт Антон Илиев. По думите му цените на имотите през следващата година ще се задържат около сегашните и нито ще има драстично поскъпване, нито рязко поевтиняване.

Според Илиев лекото поевтиняване на жилищата в София в края на 2022 г. се дължи на очакванията за повишаването на лихвите по кредитите.

Съответно хората се притесняват, че изтегляйки дългосрочен кредит впоследствие лихвата да се увеличи и това ще доведе до финансови сътресения.

По думите на имотния експерт това поевтиняване обаче няма да се задълбочи през следващите месеци, а спадът в сделките е доста малък.

„За последните 2 години от близо 500 000 сделки общо по-малко от 20% са тези, които се финансират с банков кредит, останалите около 80% са със собствени средства“, посочи Илиев.

Най-много се търсят малки жилища – едностайни и двустайни, с цел инвестиция против инфлацията, отбеляза имотният експерт.

Той коментира обаче, че хората, които купуват имоти с цел инвестиция, се отдръпват от пазара и основният купувач е човекът, който търси жилище за собствено ползване.

Няма имотен балон – цените са високи заради инфлацията и заради малкото предлагане, категоричен е имотният експерт.

По неговите думи хората, които търсят имот за собствено жилище все по-често се насочват към вече построени сгради с разрешение за ползване или към старо строителство.

Все по-малко хора купуват „на зелено“ заради кризата и опасенията, че сградата няма да бъде завършена., посочи още Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 накратко

    23 4 Отговор
    пиратската държава няма да позволи строителните мафиот да фалират, банките също
  • 2 Хммм

    17 9 Отговор
    Имот има смисъл вече само в София или софийско.. всичко останало е леш!! Никакво финансиране за провинцията.. Пингвинът изплюска всички!!

    Коментиран от #11

  • 3 Настрадин Ходжа

    7 1 Отговор
    Парен каша духа!
  • 4 Говорит Москва

    35 3 Отговор
    Запомнете името на експерта, да си го припомним по Коледа
  • 5 Блъфове

    36 2 Отговор
    за балъци !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами

    30 2 Отговор
    на никой не му е зор да купува имоти , госпожа ! А и както казва народът ни "Къща пари не връща" , така , че проблемът за потенциалния клиент е точно никакъв !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Селянин

    39 2 Отговор
    Очертава се цял един бранш - цирей на обществото, каквито са брокерите да остане почти без работа. Нормално е да подскачат. Да инвестираш в имоти при отрицателна демография е меко казано луда работа, а те това убеждават хората. Неслучайно има по европата доста населени места, в които имотите са по едно евро или ти плащат ако се заселиш там. Ние вървим в същата посока. Ще стане като празните молове в малките население места. Единствените реални дългосрочни и най-важното бързоликвиди инвестиции са бизнес имот на ключово място и земеделска земя. За заключените празни апартаменти по малките градове или в затворените комплекси по морето или по планинските курорти си е луда работа. Там имаш нещо което носи загуби и можеш да го продадеш лесно само ако има паник ситуация на пазара, каквато беше последните две години. В един хубав момент обаче ще се вдигнат данъците на недвижимата собственост, ще се наложи да се правят регулярни подръжки определени със закон и тогава ще е още по сложно с подръжката.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Джулан Грухов

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хммм":

    Вярно, и то с 200!
  • 12 Тихомир Тошев

    4 1 Отговор
    Това беше моя реплика.Трябваше аз да я кажа.
  • 13 АнАлена Бербок

    6 5 Отговор
    Пълно с баламурници на територията,Киро Брейка гледайте,да ви обясни
  • 14 12345

    11 2 Отговор
    След пет години ще ги пуснат по пет лева, да има за всички.

    Коментиран от #28

  • 15 Имотът е инвестиция

    16 1 Отговор
    само ако носи пари под формата на наем. Всичко друго е невъзвращаем разход.
  • 16 Софиянец

    9 18 Отговор
    Балъците чакат да поевтинеят. Това е всяка година…
  • 17 ежко

    21 1 Отговор
    Ух...И имотни експерти ли имало?Когто данъка за второ жилище стане 2-3 % от стоуността му и празните апартаменти от "инвестиция" са превърнат в тежест, толкова апартаменти ще излязат на пазара,че ще се превърнат в общодостъпни........
  • 18 Анонимен

    26 0 Отговор
    Името на експерта е Антон Илиев,собственик на агенция за имоти КА 5,така се казва агенцията.Същия този Илиев качва нон стоп видеа в You Tube ,,канала как медиите само плашели,клиентите му с вдигането на лихвите и той видиш ли ги успокоявал че лихвите били ниски ,каква криза ,о криза нямало,и нямало да има,докато всички ние виждаме как всички имотни пазари,в целия свят падат,заради свиването на кредитирането,и вдигането на лихвите.Централните банки не само че продължават да вдигат лихвите но ще ги оставят високи докато нещо не се счупи доста силно в икономиката,виждаме масовите съкращения на служители в САЩ,на вълни,това ще дойде и у нас ,не се лъжете ,тази инфлация не може да се контролира без да има криза в заплати,в работни места и това историята го е доказала вече 70 години.Такива хора като този са брокери и те у банките и агенциите живеят на Вашия гръб от комисионни,и те нямат желание и интереси да има ниски цени,запомнете това.Все едно търговеца на пазара да прогнозира спад на цената на стоката си ,къде е това ?
  • 19 Некой си

    10 3 Отговор
    Цените са високи заради тоталното обезценяване на парите.
    Обезценяването ще продължава.
    Пример от онзи ден - 45квм гарсониера в Надежда, панелна 40 години за тотален ремонт - 65 000 евро.
  • 20 Блок

    6 15 Отговор
    Нищо няма да се случи с цените . Падането на цените са празни приказки. Може за кратко да спре покачването, после ще продължи. От 1994 година следя цените и мога да ви кажа , че маржа е само нагоре. Имате ли пари свободни, купувайте.

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Канги

    5 7 Отговор
    И на мен не ми се вярва, но ако се провери в Агенцията по вписванията ще ви стане лошо от нули и от сделки.
    Просто тоя народ е полудял по кутийки.
    Вече в София и Варна по 3000Е. на квадрат в 50-60 годишна сграда е "нормално".
    Или има огромно отпускане на кредити или има огромно натрупване на пари.
    И аз нямам обяснение, но колкото и да са абсурдни цените и офертите в София, Варна, Пловдив и Бургас - няма непродаваем апартамент.
  • 23 Анонимен

    14 1 Отговор
    Гледам разни коментари и се смея,било нормално вече 3000 евро на квадрат, абе Вие май май не сте нормални.Я ми изкарахте КОЛКО процента от сделките с имоти са на тия цени ?А?Едно е да гледаш някой който си плеска ей така обяви и те висят друго е сделка да се сключи на тия цени ?Такива сделки се сключват в определени райони и за определени имоти,и са рядкост .
    Пак ще кажа не гледайте какво Ви прожектира мафията в България !В цял свят пак повтарям в цял свят Централните банки ВЕЧЕ ще стане 12 месеца вдигат лихвите. А ако не знаете високите лихви удрят икономиката,Вашите заплати,доходи и работа до 18,20 месеца ,освен това не само че лихвите ще се вдигат след като този процес приключи,банките ще ги оставят високи за известни време след като тези лихви ударят потреблението Ви ,кредитите Ви ,работните места ,покупките и стане криза чак тогава ще ги свалят.Който не вярва нека види вдигането на лихвите 2006,2008 година, тогава Европейската банка вдига лихвите 2006 ,а от 2007 година приключва и ги оставя високи за около няколко месеца ,малко след това кризата удря света от Щатите ,защото и там процесите са аналогични,видяхте само за седмица фалита на 3 банки в САЩ,виждате и серията уволнения и съкращения пак в САЩ,как мислите най богатата икономика съкращава хора в България какво чакате ,рай и благоденствие ли ?
    Крайно време е българина да спре да чака ,да се информира само от жълти и платени медии ,а да почне да чете и да се информира защото когато го ударят ст
  • 24 Аз Кочо

    9 0 Отговор
    Цените в София падат ОФИЦИАЛНО С 3 пр. неофициално има отстъпки от 10 до 15 пр. Балон в България няма, но по цял свят има. Последният срив на жилищата отне пет години, за да си проправи път до дъното, а лихвеният процент беше 0% и имаше огромни количества QE. Сега е обратното. Тези неща не са криптовалути, които се увеличават и имплодират за една нощ.. Мантрата на брокерите винаги е била „недвижимите имоти винаги се покачват“. Когато най-накрая спре да се покачва, те казват, че „просто си поема въздух“. След това, когато спадът на цените е невъзможен за скриване, те казват, че „спадовете са приключили и ще се покачват“. Когато продължава да се понижава, те казват, че „спадовете са приключили и се връща обратно нагоре“. Когато продължава да се понижава, те казват, че „спадовете са приключили и се връща обратно нагоре“. А иначе доходност от имот в София =2до 3 процента. Лихва0по депозит за.1 г. = 1.25 пр. С тенденция да стигне 2.5пр
  • 25 Аз Кочо

    6 0 Отговор
    Понеже големите банки а и някои малки банки в САЩ не искат да дават нормални лихви по депозитите, както е и тук в бг, хората започват да си теглят парите от тях и да ги внасят в други банки които имат нужда от капитал и предлагат по добри условия. И понеже банките от които се теглят пари губят капитал те се принуждават да вдигат лихвите. Заформя се война между банките за привличане на клиенти. Това се случва и в Европа, ще се случи и тук но със закъснение. Депозитите до есента ще са по печеливши от наемите поне в България
  • 26 Дончо

    1 0 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ааааааа
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    В момента може да се купува само и единсвенно ЗЕмя ,може и земя със сграда,но Земя!Всичко друго е приказки за балъци!
  • 28 Колев. М

    0 7 Отговор

    До коментар #14 от "12345":

    Даже по 0.50ст. ще стане квадрата. Ха ха ха. Преди пет дни мой познат добър плочкаджия ми даде само за труд "приятелска" цена 15€ на квадратен метър за ремонт на баня. Като сложих всички материали транспорт и неговата цена и квадрата излиза 40€ за ремонт. Сега си представете колко ще излезе да се построи нов апартамент. Земя разрешителни архитект такси и тн. После желязо бетон кофражи майстори и довършителни работи. Цените няма да падат ще отидат в космоса.

    Коментиран от #33

  • 29 Експерт

    8 0 Отговор
    Вярно е няма да поевтинеят, а направо ще се сринат на нива 900-500 евра квадратен метър. 300 000 непродадени имота има, плюс терени с капацитет за 1 200 000 души нови имора. София не е метрополис, а средно киайско село, неуредено отвсякъде. Хората бягат. Глад и мизирия ще има на имотният пазар, а брокерите с тези платени статии и с изкуственото вдигане на цените сами се закопават. Алчността е грях.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Криза

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Блок":

    2009 помниш ли какво стана с цените ? Сега ще е по болезнено.
  • 32 Азис

    1 1 Отговор
    Те вече поевтиняха!
  • 33 ПТО

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Колев. М":

    Представяме си, след около 20 години стаж в остойностяването на обекти, излиза около 500€ на м2. Пояснявам за 1м2, а не както Ви продават апартаментите-50 реални квадрата, за 70м2!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове