Last news in Fakti

1 Април, 2023 21:21 2 655 67

Сянката на плажа на родното Черноморие много по-солена и златна

  • плаж-
  • море-
  • чадър-
  • цена-
  • скъпотия

По-скъпи ще са и стаите в хотелите

Сянката на плажа на родното Черноморие много по-солена и златна - 1
Снимка: БГНЕС

По-скъпи чадъри и шезлонги ни очакват това лято по родното Черноморие. Цените в хотелите също отиват нагоре, предаде БНТ.

Две плажни ивици в Приморско са предложили максимална цена за чадър, шезлонг и принадлежности от 50 лева и 100 лева. Според концесионерите, обаче, това не означавало, че наистина ще струват толкова. Стопаните на плажовете предлагали по-високи суми, тъй като нямат право да ги надвишават до изтичане на сключения договор.

„Аз съм убеден, че тази цена няма да я видите по никой български плаж. Това е направено с цел презастраховка, защото договорите, които сме сключвали преди 6-7 години - тогава никой не предполагаше, че ще има такава инфлация. Тази година договорите ще ни бъдат актуализирани със 17,8%", заяви Николай Димитров, заместник-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

По-скъпи ще са и стаите в хотелите.

„Примерно, ако е била около 100 лв., тази година ще бъде 115-120 лв. Силно се надявам българският потребител и чуждестранният да понесе тези промени. Ако това върви с нарастването на доходите, не би трябвало да се усети толкова драстично. Със сигурност ще има такива, които няма да могат да си го позволят", каза Антон Тръпков, хотелиер.

Теодора от София е сред разочарованите от българското Черноморие, където според нея цената не отговаря на качеството. Затова и тази година ще прекара лятната си ваканция в Гърция.

„Условията са по-добри, плажът е по-хубав. Въпреки че ние не сме заплащали допълнителен вход или шезлонг, а просто си купихме едно фрапе и бяхме там цял ден", разказва Теодора.

За Албена пък българското Черноморие е предпочитано. За лятната си почивка, обаче, е предвидила по-висок бюджет заради очаквания скок на цените.
"Може би с около 30%-40% максимум. Не може да има безплатни неща. Трябва да има поносими цени, да са съобразени", смята тя.

От туристическия бранш ясно осъзнават, че покачването на цените може да отблъсне най-вече българите да почиват по родното Черноморие. За това опитват да го правят плавно.

„Процентното увеличение, което при нас се налага, не е особено голямо - в рамките на около 10%. Това е едно естествено покачване, което няма как – виждате, че също работната ръка става с все по-големи изкисвания, хората искат все по-добро възнаграждение, а това няма откъде да дойде, освен от по-високите цени", казва Калоян Михайлов, управител на заведение в Поморие.

На този фон се отчита голям ръст при предварителните плащания за почивка през лятото, тъй като туристите смятат, че по-ранното плащане им дава сигурност, че ваканцията им няма да се оскъпи.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 донт уори

    26 28 Отговор
    за родните не се тревожете ганьо е голяма работа и ходи до гърция с пълен багажник буркани и не го интересува българското черноморие …

    Коментиран от #5, #8, #12, #54

  • 2 Ами да

    52 3 Отговор
    Само зърнарите ще са на българския плаж! Всички други в Гърция!

    Коментиран от #55

  • 3 Пловдив

    53 4 Отговор
    Щастлив съм,че от години не стъпвам на нашето черноморие!!!

    Коментиран от #9, #22, #63

  • 4 Успех

    46 2 Отговор
    Скоро концесионерите ще дават по 100лв на желаещи за чадърите им но преди това ще фалират.
  • 5 123

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "донт уори":

    Точно Ганьо ходи по родните курорти,за да се изфука какви сметки плаща...а,що се отнася до багажниците с храна явно нещо много бъркаш...!!!
  • 6 Про митак

    39 2 Отговор
    само да не ревем накрая на сезона...иначе ви пожелавам успех от...Гърция
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 2 Отговор
    мутрите скубят яко
  • 8 Премини на Дегазин

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "донт уори":

    не съди за останалите по себе си
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    Факт Бг Черноморието не е каквото беше прди1989 Година Тогава бяхме и по Хора по Човечни
  • 10 Посланието за

    37 2 Отговор
    хотелиерите и арендатори на плажове от курортистите е: Ще го дуете много здраво!
  • 11 моряк

    25 4 Отговор
    Не се жалвайте. То и зимните курорти поскъпнаха, но всичко за Нова година беше пълно още от есента и сега излезнаха с новината, че са направили ръст дори от преди пандемията. Така че явно има още накъде да растат цените, щом има кой да плаща! Гледам, особено в петък и събота човек не може да се дореди до ресторант, а уж и те бяха скъпи...
  • 12 Опа, майсторе....

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "донт уори":

    И на покрива имам багажник и там пълня яко, но на нашето море 1 лв. не съм оставил последните 15 години. Нека ми е, тази година имам 2 Гърции ( 14 дена на Канали на Ионийско море и 8 дена на Халкидики) и една Италия.
    Не ни мисли нас с пълните багажници, аз пълня от Кауфланд на Сандански, в Лидл ми е по-скъпо ;)
  • 13 А дано и надника

    26 0 Отговор
    на персонала стане по 100 лв. на ден. Ама надали -))
  • 14 АБВ

    30 0 Отговор
    Като има балъци да плащат
  • 15 Аз ходя на море

    28 2 Отговор
    В Синеморец през септември и го местя в другия крачол колко били шезлонгите.Нося си чадър.Народ малко ,вресливи хлапета още по- малко.Кефа е пълен и почивката истинска!😄😄😄

    Коментиран от #23

  • 16 Ха ха ха

    35 0 Отговор
    Хайде всички в Турция и Гърция мутрите да умират
  • 17 Опа

    28 1 Отговор
    Всичките плажове сё държат от мутрите и получават доплащания от държавата и за газ и ток . Трябва да им отменят помощите, защото целта беше цените по ресторантите и хотелите да бъдат достъпни. В Гърциян хотели и ресторанти са по- достъпни, обслужването и храната са по-качесвени. А на българското черноморие се прави всичко възможно да изгонят туристи. Проблемът е техен. С трици маймуни да ловят.
  • 18 300

    33 2 Отговор
    Спрете да плащате на тъпи селски мутри като Маджо,Маргините,Таки,Тимаджиите и друга подобна сган!!!
  • 19 Приземен

    21 4 Отговор
    Ей това са "бизнесмените" на Тиквата! И не са само в туризма, във всяка сфера са такива. Затова - мислете като гласувате!

    Коментиран от #30

  • 20 гриша

    26 0 Отговор
    Да си стоят празни тези чадъри концесионера ще смени БМВ-то с Застава .
    Това да се чува - зверски цени и нула клиенти ... ще се радвам много за тях !
  • 21 Да, бе

    8 21 Отговор
    Не идвайте на черноморието, скъпи ганьоФци. Живущите тук заслужавам един поносим сезон.. Все пак укронатрапниците, поляците и вечно неизтрезнелите малобританци са ни кафа.

    Коментиран от #25, #35

  • 22 хаха

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    Аз пък ходя през уикендите щото ми е близо. Не плащам за никакви чадъри. Знам достатъчно спокойни местенца. А на Приморско направих грешката да отида преди 3-4 години, но няма да повторя. И безплатни да са им чадърите пак няма да отида на тая лудница.

    Коментиран от #32

  • 23 Ани Лингус

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Аз ходя на море":

    предния септември бяха такива вълни на Синеморец, че можеш само да го гледаш морето от брега

    Коментиран от #29

  • 24 Миризлив пор

    13 0 Отговор
    Добре де, никой не казва, че тези цени са, защото държавата обявява търг за наем за плажовете и се хвали колко е събрала. Който спечели се налага по някакъв начин да си избие тези пари.
  • 25 ганю

    17 3 Отговор

    До коментар #21 от "Да, бе":

    Ти на не си роден на плажа у варвара че си живущ там, или си купил къща некога ефтинко и на сезон кат вдигаш и вече сe помисли за голямия хотелиер... айде праи си евалата на чужденците пък ние ганЯвците как ни нарече ще си ходим по чужбина на нас да правят евалата !

    Коментиран от #31

  • 26 РЗС

    20 2 Отговор
    в египет цените на хотелите са същите като миналата година. през септември е 35-40 градуса, всеки хотел има басеини и плажна ивица със чадъри и шезлонзи без пари. в гърция или турция да отидете е също много по-евтино от бг черноморието. Никога не бих почивал в България на море. Дори в Испания и Италия ще ви излезе по евтино, дори с включени самолетни билети. измислените цени в България не отговарят и частица на отвратителното обслужване, който не е ходил в чужбина на море само той няма идея колко е зле в бг
  • 27 дедо тайсън

    12 1 Отговор
    Като си бодна чадъра на първа линия точно на плажа ме гледат учудено и чак някакви напомпани момченца ми идва да ми казват махни го и чукат на дърво, стоя си там и си плажувам. Пред всички чадъри на заведението е забит моя, дори някъв се опита да ми се прави вика аз си плащам що си пред моя чадър. Викам щото ми е кеф и морето е за всички, платил си щото си балък и така си плажувам нема сила и човек, дето да ме отучи от това и много ми е кеф да им го причинявам ...
  • 28 Супер

    3 18 Отговор
    Всички грапляци ще отидат по гръцко и турско , за да плющят като крава на ясли ! Ние богатите мутраци ще си разпускане като бейове на нашето море , по топ скъпи кръчми , с готини манекенки. Прислугата ще е зад граница.

    Коментиран от #57

  • 29 Важна е почивката

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ани Лингус":

    В спокойна и красива обстановка
  • 30 оня с коня

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Приземен":

    Ама нали още преди 2 г. когато му свърши Мандата на Борисов тука се провиквахте колкото ви глас държи ""ББ при бай Ставри" и ГЕРБ умре"?ега изведнъж се оказва че не само че несте го пратили при бай Ставри,ами и ГЕРБ вместо да умре е Първа полит. сила?Ма кого лъжете вие ,бе Мошеници безпримерни - Нас простодушните Блгари дето вярваме на всяка ваша дума ли?На това отгоре и имате наглостта да размахвате назидателно пръст и да ни карате да "мислим" за кого ще гласуваме...А вие мислихте ли като ЛЪГАХТЕ че сте вкарали в Затвора Борисов и Партия ГЕРБ вече не съществува?Както и да е-няма смисъл Човек да се нерви за глупостите ви-Живота си знае работата,а Санкциите които ви е наложил до момента са само началото!
  • 31 Да, бе

    2 13 Отговор

    До коментар #25 от "ганю":

    Ходете по-надалеч и хич се не връщайте, че само боклуци след вас и не можем различи кой е жив и не жив боклук.

    Коментиран от #34

  • 32 А аз

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "хаха":

    В Поморие.Никога повече в тая лудница и ако ще всичко да е безплатно....
  • 33 Даа

    23 1 Отговор
    Абе във една,на практика фалирала Гърция,почивката излиза по- евтина от лайноморието! Защо ли?!

    Коментиран от #37

  • 34 дндпдн

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Да, бе":

    Не разбрах ти у варвара ли си роден ? И у Софията живееш иначе нали?
    А тея от Софията що не си одат надалеч, барабар с тебе чичи ... а прииждат нови и нови орди>
    та ни правят на софианци непоносим не сезона а живота бре оня - разлика правиш ли ?
    Ше търпиш и ще сменяш завивки и ще чистиш, за това си учил явно - или ходи мий тоалетни някъде из европа и не се оплаквай, слънцето грее еднакво за всички ! Хората ти пречат и ти пречиш на хората - елементарно разсъждаваш приятел ! ! ! ! ! !

    Коментиран от #36

  • 35 адам

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Да, бе":

    Кажи кой ти е хотела ганю и къде ти е къщата да ти хвърлим едни 10 000лв и да му слугуваш цело лято !

    Коментиран от #39, #58

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 РЗС

    15 1 Отговор

    До коментар #33 от "Даа":

    защото ганьо го тресе комплекса за малоценност и е готов да плати тройно и петорно, но да каже, че е бил на нашето черноморие, а раята е ходи в чужбина! Това се отнася за всичко, за сметки, за цени на храни, за цени на гориво, за всичко ганьо плаща колкото му е кеф на продавача. Това, че на българското черноморие е по-скъпо от която и да е брегова ивица в европа е абсолютен позор! Но ганьо си заслужава съдбата на 100 процента и даже му е малко. заплата 1000 лева, хляба да е 10 лева и 10 лева литъра гориво, ганьо ще мълчи и ще плаща

    Коментиран от #44

  • 38 нннн

    17 0 Отговор
    Да се махат концесионерите от плажовете! На мен ми трябват слънце, пясък и море. Сянка имам у дома; хем безплатна. Заели най- хубавата част от плажа и ще ми продават сянка, по- скъпа от чадъра! Xиeни безподобни...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 оФчи

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "Да, бе":

    Дали ще си толко смел очи в очи се питам плахо аз ...
    искаш ли да се видим и да го изкоментираме това всичкото дето си го пишем ?

    Коментиран от #42

  • 41 ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Да, бе":

    На златните викаш на Митко ли си аверче, дай да се видим верно да те видя мишчица ли си плъхче ли си да си поговорим просто и да се изясним, гледам обиждаш нещо без да си обиден ...
  • 42 Да, бе

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "оФчи":

    Заповядай, удоволствие ще попълня пропуските във възпитанието ти, за образованието е много късно...

    Коментиран от #43

  • 43 добре

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Да, бе":

    Добре дай некви координати моя телефон е нула осем седем седем двеста осемдесет и осем седемстотин и седем

    Коментиран от #45

  • 44 Ганчо

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "РЗС":

    Си ти , защото си грапав ! Да не си , и да може да си позволяш нормални почивки , а не сокчета и гироси в Гърция !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мда

    5 2 Отговор
    А Мутафчиев ще плажува на Алепу, застроен от герб - Захариева.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 що не званиш

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Да, бе":

    Що не звънна да не са ти ограничени повикванията, че немаш пари да си платиш сметката?
    Дай твоя номер аз ще ти се обадя безплатно !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Да, бе

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "нянко":

    Ясно кой е изкупи Простамол от аптеките, дано ти помогне.. Нещастник!

    Коментиран от #52, #53

  • 51 дяда ти

    0 0 Отговор
    Ко стана бе БАРО мислиш ли го още отговора, пиши нещо за маакяти баща ти нещо обидно - ха ха ха
    или не си толко умен за колко се мислиш - пиши нещо много обидно и много страшно да се обидим и уплашим яко!

    Коментиран от #62

  • 52 пиер

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Да, бе":

    Простамол го е взимал оня дето е правил ненужни движения да те създаде преди 89 години сигурен съм че ако беше жив чиляка е щял да съжалява че е хабил матряла и простамола
  • 53 нинов

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Да, бе":

    намали огнената вода че немам време да те чакам явно така мисълта ти тече още по бавно
    Или просто пиши някоя глупост да се изложиш още повече пред хората!
    Гледай си живота и старините и не се занимавай с непознати хора да се правиш на интересен като не си...
    Айде аривидерчи
  • 54 ХА ХА

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "донт уори":

    Това го ришеш сяка године, смени текста ве
    Гърция е на 300 км. от нас.
    устието на струма
    Пясък мечта
    Вода кристал
    Няма щипалки
    Няма водорасли
    Къщичка 2спални хол кухня
    Дворче с бесетка и барбекю
    Паржоли салати ципоро рицина
    Лидъл по евтин от тук
    Няма нужда от буркани
    До 14ч на плаж
    След 14ч на риба
    Кефали и шарани по 3-4 кила син краб колкото кръгла тава с разпирени щипки (рибите и раците са у риката, гърците не признават реката)
    7 дена 4 човека 1200евро тотал
    Денонощен кеф
    Ако можеше и да не се спи
    Па ти си оди у китен да те щават гларосите. Нема да им стъпим.
  • 55 Реалист

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да":

    Аз съм към Турция:)

    Коментиран от #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Супер":

    Ти пък една мутра с 3 пръста чело:) коча в яслата по умен от тебе:) прислуга след още 20 години няма да има, а такква тарикати ще лъскаът ботушите на новите бейове:)

    Коментиран от #61

  • 58 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "адам":

    Успокой се, първо се уригни на чесън че и много лой яде май ти е лошо:)
  • 59 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "ало кзк кзп спите ли?":

    Те ше се наиграят сами, като зърнарите.
    Едно време 90 91 92 ра на северното черноморие така надуха цените, народа избяга на юг, севера още неможе да се оправи. Май още никой нищо не е разбрал от пазарна икономика.
  • 60 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Реалист":

    Дърт съм вече за турция.
    По ми е добре на спокойствие с компанията 4 семейства не спираме да се хилиме по цял ден.
  • 61 Некой си

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Реалист":

    Ти па ко му са връзваш на тоя оръпляк... мутра бил..муххахаха...кой го знае какъв е съдран гапош, дето след втората ракия е забелил очите под масата и реве като гигенски бивол- Ти мене найш кой съм бря. Черноморието го отсвирих още преди 20 години заради такива скъсаняци като тоя...
  • 62 БАРО

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "дяда ти":

    Нещо закачаш ли се, припомни ми какъв отговор чакаш че с многопомияри се занимавам и незнам кой точно от всичките сити.
  • 63 Абе то ...

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    Щастлив съм , че поне ти не идваш ! Де да можеше и другите да са на твоя акъл , най-после щях да имам едно прекрасно лято . Без мръсотия , без гюролтия и без селска простотия !
  • 64 НАШЕТО МОРЕ

    0 1 Отговор
    Не е за мизерници
  • 65 С ЛЮТЕНИЦА И КРЕНВИРШИ В ГЪРЦИЯ

    0 1 Отговор
    И всичко ни е о, кей...
  • 66 Густо Майна

    2 0 Отговор
    И питат що не гласувате?! Абе джанъм, смрад държавна, във всеки български град има напр. Паркове и градини. Какво пречи плажовете да се стопанисват директно от общините? Що на централен в Бургас Ш х 2 + чадър = 3.60??? Значи може, а! Все едно с горният пример - дайте градинките на концесия и що искат от мама 20 лв., че малкото рови в пясъчника. Ей за тва нема вот - въртите сукате как да уредите некви мутри с нелепи бюджетни приходи!
  • 67 Валерко

    0 0 Отговор
    Само аутист може да отиде да плати тези пари за българското лайноморие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове