Last news in Fakti

3 Април, 2023 08:57 1 081 25

Киселова: ЦИК не се постара да обучи добре членовете на СИК

  • наталия киселова-
  • цик-
  • обучение-
  • сик-
  • протоколи

Д-р Борислав Цеков определи като пълно безобразие назначаването на неграмотен за председател на секция

Киселова: ЦИК не се постара да обучи добре членовете на СИК - 1
Снимка: bTV

Липсата на добро обучение на членовете на секциите доведе до грешки в протоколите. Около това мнение се обединиха преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова и докторът по конституционно право Борислав Цеков.

„Две неща правят впечатление. ЦИК не се постара да обучи добре членовете на СИК. Можем да видим, че там, където е било проведено такова целенасочено обучение, протоколите са коректно попълнени. И второто важно нещо – когато се става член на СИК е редно да се знае, че част от хонорарите, които ще получат, са за осигуряване на храна и вода“, каза доц. Киселова в ефира на bTV.
„Грешките са на ниво СИК и това имат предвид хората от РИК. Но трябва да уточним, че в България са правени и далеч по-сложни избори. Да не споменаваме изборите с отделни хартиени бюлетини, а не с интегрални каквито са в момента. Проблемът е в некадърната изборна администрация“, категоричен е и д-р Борислав Цеков.

Той припомни, че е необходимо технологично време за преброяването на гласовете и даде за пример САЩ, където този процес отнема няколко дни. „Ще чакат, това им е работата. След като някого не му се чака, на следващите избори да се откаже и да не е член на СИК“, категоричен е д-р Борислав Цеков.
Доц. Киселова обясни, че вероятно сроковете ще бъдат спазени въпреки технологичното време, което се изисква за обработката на протоколите и въвеждането на всички контроли. Според нея вероятно утре всички РИК ще предоставят изборните книжа на ЦИК и до 6 април резултатите ще са ясни.

Д-р Борислав Цеков коментира и темата с председателя на СИК, който се оказа неграмотен. „Трябва да се обърне много голямо внимание на партиите и на ЦИК, че това не е благотворителна дейност – някой социално слаб да получи едни пари. Хората в СИК трябва да си вършат компетентно и грамотно работата. И ако не го направят, трябва да бъдат наказани по някакъв начин“, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    16 2 Отговор
    Само констатации, безмислени!
    Аман от едни и същи муцуни по телевизията!
  • 2 Членове

    5 1 Отговор
    за теб нямаа
  • 3 Дааа

    13 0 Отговор
    Как да го "обучат", като старите отказаха да влязат в избирателните комисии, а тея новите са от новия елит на нацията поготвян с любезното съдействие и опростяване от чалгари, наркобарони, герб, дпс...
    Простия народ лесно се управлява.

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    В моята секция пълни неграмотници.Дадох черновата на един адвокат гербераст и той я обърка.Поне успях да пиша всички хартиени бюлетини на Слави че му трябват гласове.
  • 5 Бай Лисан

    4 0 Отговор
    Абе, ДъПъСъ-то, толкова ли нямахте един грамотем да сложите за председател на СИК?

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Последния Софиянец

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дааа":

    Ами при новите правила е ужас.Преди малко приключихме ,а миналия път още в един часа бяхме готови.Ако не бяха тия 300 лв допълнително от БСП нямаше да ида.
  • 7 Последния Софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Лисан":

    В моята комисия представителя на ДПС е продавач на цветя на Женския пазар.
  • 8 мхмх

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Лисан":

    Как ве в дпс-то всички са грамотни, начетени, завършили висше в югогозападния и бургашкия свбоден, Златаровия е люпилня за "качествени" кадри.
  • 9 бай Иван

    4 1 Отговор
    "Липсата на добро обучение на членовете на секциите доведе до грешки в протоколите" Абе хора видяхте ,че за четвърти път за председател на изборна комисия е поставен неграмотен ром, а Вие ми говорите за обучение . СРАМ. СРАМ .СРАМ.И после искате някой да вярва в резултатите от проведените избори. Очаквам и някой сляп да сложат . Слушам по БТВ Асен Григоров . Та тоя юнак реши ,че единствено хартиената бюлетина и купеният вот върнал в парламента, кой мислите "ИТН". Пак да повторим "ИТН" . Това ГЕРБ , ПП, ДПС въобще , ама въобще не купуват гласове . Местни велможи и фирмаджии, ей така на своя глава дават стотици хиляди левове, за да накарат зависимите от тях да гласуват за тези партии. Но опряхме до ИТН. За да стане ясно не съм гласувал за ИТН, но не мога да се съглася с тези глупости на Григоров. В продължение на 30 години съм имал служебен ангажимент свързан с избори и мога книги да напиша за това какви измами се правят в "демократична България" по време на избори и колко е достоверен вота . И колкото по-ниско образовани ставаме, толкова повече вота се изкривява.

    Коментиран от #10, #18

  • 10 Последния Софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "бай Иван":

    При тия нови правила е ужас.Затова грамотните хора се отказаха.В моята секция само аз знаех как се прави протокол.
  • 11 Напротив

    5 3 Отговор
    Не че не са обучени членовете на СИК, а фаршифицират протоколи!!!
  • 12 Мнение

    6 3 Отговор
    ГЕРБ и ДПС са най-големите измамтици и купувачи на вот!
  • 13 Не ви вярвам!!!

    7 3 Отговор
    ГЕРБ спечелиха с Измама!!!
  • 14 нннн

    7 0 Отговор
    Броене и събиране се учат в първи клас. Невъзможно е да има толкова сбъркани протоколи. Изборната администрация се подиграва с нас и фалшифицира здраво.
  • 15 Как?

    5 2 Отговор
    Ей затова говорим с хартиената коалиция напред към поредната фалшификация! И как искате хората да отидат да гласуват, като им подменяте вота?
  • 16 Истината

    6 2 Отговор
    Олигархията мафия спечели изборите ГЕРБ!
  • 17 Мошеници!!!

    6 2 Отговор
    Защо върнахге хартиените бюлетини, за да подправяте по-лесно протоколите?!
  • 18 Бай Лисан

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Иван":

    Бай Иване, напиши я тази книга, ще остане в историята.
    Ако не знаеш как да я публикуваш, без да "самокатастрофираш", аз се ангажирам да помогна.
    Нека потомците знаят какви серсемлъци са се вихрили тука.
    Ако останат потомци, де...
  • 19 Мдаа

    5 1 Отговор
    В България пак от същото - фалшификации, подправени протоколи, влачене на чували до припадък и КОРУПЦИЯ!
  • 20 Неее

    5 1 Отговор
    Не вярвам на ЦИК! Не вярвам българинът да е мазохист и да избира ГЕРБ, които го ограбваха толкова години и го направиха най-беден в Европа!

    Коментиран от #21

  • 21 Дааа

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Неее":

    Повярвай, ако имаха малко мозък, вече щяха да са на улицата и да се води война, а сега ще я водят срещу съседите си, защото са спрели на паркомястото им. Съседа им ще се окаже виновен за жалкото им съществуване, а не че като не са глаували. Срга ще се развихрят дилърите и ще им нашълнят децата с наркотици, но друг ще им е виновен, ще им раздадът постни пици и затягане на колана, но ще скочат срещу съседа си, защото е гласувал за пп и той е виновен, че мутрете не го крадът качествено.
  • 22 А така

    3 1 Отговор
    Искаме този еродиран кадър г-н Рунчев от бургашкия герб за председател на НС!
    Той ще изведе България от кризата, Да напълним нощните шкафчета на еднокнижника Агейн...
  • 23 Хъхъ

    2 2 Отговор
    Фалшификация на изборите това е !
  • 24 1111

    1 0 Отговор
    Всичко е нарочно.
  • 25 Шефьор

    0 0 Отговор
    Знаете ли какво е кариерно израстване? Когато някой прави кариера като мине през всички нива на йерархията. В случая СИК, РИК, ЦИК. Колко от членовете на РИК или ЦИК са били членове на СИК? А, би трябвало да минат поне през 4 избора през СИК, послед 2 избора през РИК и тогава да отидат ЦИК. Ако това се беше случило, нямаше да има такива простотии, като тези избори! За това вече в СИК ходят само за пари, за социална дейност за подпомагане. Ако това се беше случило щяха да подбират членовете на СИК с ценз, с желание хората да се обучат, а то как един квартален пиятица ще отиде на обучение? Крайно време е СИК и РИК да са постоянно платени и да се обучават непрекъснато, а не да се определят за членове на СИК неграмотни хора, хора които явно идват не да свършат работа, а да вземат едни пари за 24 часа присъствие! Дано след като са платени вече толкова пари, тедзи дето ще млезнат в НС го осъзнаят! Както казва един политик "Вие сте прости и аз съм прост за това се разбираме"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол