Last news in Fakti

4 Април, 2023 23:30 2 555 18

Важните новини във ФАКТИ на 04.04.2023 г.

  • кирил петков-
  • цик-
  • мика зайкова-
  • лидерски сблъсъци-
  • пламен киров-
  • илиян василев-
  • никола стоянов-
  • татяна дончева-
  • димитър ганев-
  • лена бориславова-
  • татяна буруджиева-
  • мвр-
  • георги марков-
  • правителство-
  • пп-
  • европейска комисия-
  • корнелия нинова-
  • президент-
  • избори-
  • кнсб-
  • гражданска платформа-
  • посланици

Ясно обещахме на нашите гласоподаватели един нормален европейски живот, който включва честни и свободни избори, добави Кирил Петков

Важните новини във ФАКТИ на 04.04.2023 г. - 1
Снимка: БНТ

Петков и Василев: Няма да подкрепим кабинет с участие на ГЕРБ

ПП няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Това заявиха Кирил Петков и Асен Василев пред медии след провеждането на Националния съвет на партията, съобщават от БНТ.

От ЦИК коригираха данните от секционните протоколи, няма разместване между шестте формации в 49-НС (СНИМКА)

След като ЦИК коригира данните от преброяването на секционните протоколи в РИК с добавени 11 секционни протоколи от чужбина, няма разместване между шестте формации , които влизат в 49-ото Народно събрание, съобщават от БНР.
Процентите подкрепа за ГЕРБ-СДС се понижават с 2 стотни от процента и вече са 26,49%.

Мика Зайкова: Дори в най-тежките години, българските пенсионери не са били игнорирани за Великденските празници

"Никога, дори в най-тежките години, българските пенсионери не са били игнорирани по време на Великденските празници. Може да е било с малко, но са били подпомогнати". Това каза в ефира на bTV Radio финансистът Мика Зайкова, която беше кандидат за депутат от ИТН.
"85% от пенсионерите наистина се нуждаят от подпомагане, не забравяйте, че около 50% от тях получават пенсии, близки до минималната пенсия. Първото, което трябва да направят депутатите е бюджет. Второто е да обезпечат такива условия, че поне това, което идва от Европа по европрограмите и Плана за възстановяване да се изразходва ефективно. Тогава и България ще бъде в по-добра ситуация. Преодоляването на инфлацията вече не може да стане само с вдигане на основния лихвен процент, трябва работа в посока инвестиции", допълни тя.

Лидерски сблъсъци: ПП-ДБ печелят в 24-и, 25-и МИР в София и Пловдив-град, доста повече победи за ГЕРБ

Обобщение на вота направиха от bTV. ГЕРБ печели в 21 от многомандатните избирателни района, а коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" - в 5. В няколко от районите имаше сериозни лидерски сблъсъци. Ето градовете, гласовете и многомандатните райони, както и резултатите:

Проф. Пламен Киров: Виждам добра перспектива за 50-то НС. Това, което чухме от ПП за ГЕРБ, е една мъжка позиция

Първите и вторите на изборите най-вероятно не говорят, защото не се чувстват победители. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ конституционалистът проф. Пламен Киров.

Илиян Василев: Радев и Борисов отказаха евтин газ. Очевидно - някой прави много, много пари през посредници

На фона на вълненията около изборите, с остра позиция относно високата цената на газа в България в сравнение с цената в САЩ, излезе Илиян Василев - бивш посланик на България в Москва, сега енергиен и политически анализатор. Според него плащаме много по-висока цена за газ, отколкото е в действителност, съобщават от Varna24.bg. Eто поста на Василев в социалната мрежа:

ЦИК ще коригира данните при обработени 100% протоколи, пропуснати са 11 СИК в чужбина

ЦИК ще коригира публикуваните снощи данни при 100 процента обработени секционни протоколи в Районните избирателни комисии. Причината е в пропуснатите данни от 11 секционни комисии зад граница. Ще бъде коригирана и избирателна активност, която също беше публикувана във вчерашния ден, съобщават от БНР.
Всички 31 районни избирателни комисии предадоха изборните книжа и секционните протоколи в Централната избирателна комисия. Вече тече повторна проверка на данните от гласуването.
До четвъртък вечерта се очаква да бъдат обявени официални резултати, а до неделя и имената на избраните за депутати в 49-тото Народно събрание.

Министър Стоянов: Идея за таван на цените никога не е имало. Искаме таван на надценката до 10% от продуктова група

„Идеята на сайта за цените е да се даде възможност на веригите да предоставят своите най-ниски цени, които не са на промоция. Идеята е да има прозрачност. За момента виждаме едно задържане на цените. Ние гоним резултат намаление на цените. Има средно над 10 000 влизания на ден. Може да се направи съпоставка как се движат суровините и е за удобство на потребителите. Втората основна функция на сайта е и регулаторна. Той помага и на контролните органи, които така знаят къде да фокусират проверките си. Има и рубрика за контрола“. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Татяна Дончева: Ние сме напуснали БСП преди Нинова да стане какъвто и да е фактор в партията. Продължаваме напред

„Левицата!“ се създаде, защото очевидно лявото у нас не се измерва с 9-те процента подкрепа за БСП. Многостотин хиляди души са непредставени. Кратко беше времето, за да се наложи бранда, да ни припознаят като политически деятели на левицата, но с времето и това ще стане. Това заяви Татяна Дончева, лидер на партия "Движение 21“, част от коалиция „Левицата!“, в ефира на bTV.

Димитър Ганев: Единственият вариант е кабинет без ярки партийни лица, с подкрепата на ГЕРБ и ПП

Единствената възможна формула за съставяне на кабинет е на разбирателство между първите две формации. Алтернативата на това са нови избори. Изключвам възможност за хартиена коалиция, защото БСП изостри позициите си за членството ни в еврозоната, помощта за Украйна, това ги прави неприемливи партньори за първите две формации. Кабинет без ярки партийни лица, подкрепен от ГЕРБ и ПП е единственият вариант. Това каза за "Денят на живо" политологът от "Тренд" Димитър Ганев.
По думите му коалиция между ГЕРБ и ДПС няма как да има - не им стигат мандатите, дори да се прибави ИТН. "Вероятно до няколко седмици ще има редовен кабинет - като чуем основните позиции след преговорите между първите две формации. Борисов е дал формулата за управление на страната още преди изборите - ключът се крие в ПП-ДБ, дали ще приемат офертата на ГЕРБ за съвместен кабинет. От тези избори спечели най-много "Възраждане" - ръстът на тяхната подкрепа е най-висок и има ресурс да расте още. Вотът им е многопластов, не е само проруски, а по-скоро антисистемен. Костадинов успява да мобилизира националистическото поле", коментира той. И уточни, че 50% от гласувалите за ИТН са на възраст между 18 и 40 г.

Лена Бориславова: Който престъпва принципите си, не може да води битка по убеждение, а ще го прави по команда

Бившият началник на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова публикува на страницата си във Фейсбук коментар след предсрочните избори. Той гласи следното:

Доц. Буруджиева: Кратко програмно правителство е по-добрата основа, за да се получи нещо при едни преговори

"Кратко програмно правителство с определени цели е по-добрата основа, за да се получи нещо при едни преговори, отколкото да се търси дългосрочно решение. В този момент червените линии са много горещи, няма как да бъдат прескочени, без да се опарят партиите".

МВР обнародва 25 точки за действие, ако има заплаха от взривно устройство

МВР публикува Процедурата за поведение и действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора.

Георги Марков: С тази избирателна система НПО-та изместват партиите

"Вотът беше важен, за да се видят някои неща - България продължава да е в парламентарна криза, партиите продължават да са слаби. За шест месеца ГЕРБ два пъти печели вота. Другата партия е ДПС".

Всички РИК се отчетоха в ЦИК

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха изборните книжа и секционните протоколи в Централната избирателна комисия, съобщават от БНР. Вече тече повторна проверка на данните от гласуването, за да се отстранят така наречените несъответствия. Те се явяват като различия от първото и второто въвеждане първо в РИК, а после и в ЦИК.

МС писа на армията ни среден три, a руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира

Изоставането на процеса на модернизация в Българската армия и задълбочаването на проблема с незаетите длъжности, както и технологичното изоставане и неадекватното ресурсно осигуряване, водят до нарастващи дефицити. Това се посочва в доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България за 2022 г. Нивата на тези дефицити и перспективите за тяхното намаляване в средносрочен план са такива, че състоянието на способностите на Въоръжените сили се оценява като незадоволително, пише още в доклада, който Министерският съвет прие миналата седмица и е публикуван.

ПП-ДБ обсъждат днес следващите действия на коалицията

Ръководните органи на ПП-ДБ обсъждат днес следващите действия на коалицията.

Гълъб Донев: Търсим баланс между по-чиста околна среда и запазване на работните места

Служебното правителство продължава да води активен диалог с Брюксел във връзка с решението на Народното събрание за предоговаряне на националния ни План за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“.

Корнелия Нинова: Планът за убийството на БСП се провали

След Изпълнително бюро на партията БСП е обсъдила резултатите и ситуацията след изборите, заяви на брифинг Корнелия Нинова. Каза, че е било редно да изчакат първия и втория на изборите да говорят, но според нея това мълчание е странно. Нинова благодари на всички, които са ги подкрепили.

Румен Радев: Щом ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, ще издам указ за свикването му

България не може повече да чака. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни цели и приоритети и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство. Това каза президентът Румен Радев в първия си коментар след предсрочния вот, съобщи Нова телевизия.

Политолог: В изборите имаше паралелен играч - хибридната война с фалшиви социологически изследвания

Избирателите си изградиха безумни червени линии, а сега лидерите не могат да отстъпят, защото мислят, че избирателите държат на тези червени линии. Още от началото на войната в Украйна има възможност за евроатлантическа коалиция, но тя не се случи. 30-35% е шансът за правителство на ГЕРБ. Ако ПП бяха първи - щеше да е 50/50. Това каза за Nova news Юлий Павлов, социолог.

КНСБ настоява за 1000 лв. минимална заплата

От 1 юли трябва да имаме 10% увеличение на заплатите, минималната работна заплата – 850 лв., и от 1 януари тя да бъде между 940 и 1000 лв. Това заяви заяви президента на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

Николай Събев призова за създаване на нова гражданска платформа

Николай Събев отправи призив за създаване на нова гражданска платформа. Ето какво написа той във фейсбук:

Тайно служебното правителство смени нови 9 посланици

Служебният кабинет на Гълъб Донев продължава да прави рокади в българската дипломация на тъмно, без да ги оповестява публично. В системата за правна информация на Министерския съвет са публикувани още девет решения, с които се предлага на Румен Радев освобождаване и назначаване на посланици.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    10 6 Отговор
    Браво, пичове, така ви искам. Бързо да идват следващите избори.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Напреднал

    6 5 Отговор
    Чудесно!. Най се плашех, че Губернаторията притиска ГЕРБ и ПП за управляваща коалиция. Те ги притискат, разбира се, но е най-добре това да не се случи. Няма нищо по-ужасно от твърдолинейно (ястребово) атлантическо управление на България в този критичен момент от международните отношения
  • 5 ...

    9 6 Отговор
    Нови избори. Нови 12 млн лева които няма да отидат при пенсионерите или децата, а в джоба на телевизиите и печатниците на плакати. Браво.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гербар

    5 9 Отговор
    Герб е слуга на народа

  • 8 ТрампЛин

    1 11 Отговор
    ГЕРБ минус ББ ще е компромисен вариант за съвместно правителство с ПП/ДБ! Не тласкайте България към нови избори! Не отблъсквайте още от вашите избиратели които ще отидат при ИзКофейкин. Това ще е най-голямата грешка на Кирил и Асен, да оставят власта в ръцете на Чорапа и да загубят още 10% гласове.
  • 9 баце

    5 3 Отговор
    Тия нещо се самозабравиха. На Буци му стигат копейкина и славуна, ако реши да прави нещо.
  • 10 Коалицията на

    4 11 Отговор
    хартията този път ще унищожи България!!!!
  • 11 Касация на

    5 6 Отговор
    изборите! Много купен и фалшифициран вот!
  • 12 Чехо

    3 10 Отговор
    Дано ПП ДСБ състави правителство и разчисти старите комунисти и техните тайни агенти.
  • 13 Пл.В.Б.

    3 3 Отговор
    Време е "не гласувам за никой" да доведе до празни места в Парламента. Така освен, че ще се намали броя на нар. представители, никоя партия няма да се възползва от отрицателния вот.
  • 14 Орка

    8 2 Отговор
    НА ТИЯ ДВАМАТА КОЗЯК ИМ Е ОБЕЩАЛ ДА НАКАРА БОРИСОВ ДА ПОДКРЕПИ ТЕХЕН КАБИНЕТ И ТЕ ОТНОВО ДА ИЗГЛЕЖДАТ КОРАВИ АМА ТЕ И НА ЗЕЛЕНСКИ ОБЕЩАВАХА КРИМ АМА МУ ПОДАДОХА ДЪРВОТО
  • 15 Апатичен

    6 5 Отговор
    Прости избиратели избират прости политици.Време е статуквото да се обедини и да ги натика пепета и десъебета там където слънце не грее.Тези ще съсипят държавата.
  • 16 Касапин

    7 4 Отговор
    ПЛАНКТОНА СЕ ПРАВИ НА КОРАВ А НА ТАЯ СНИМКА ЩО ГО НЯМА МРАВОЯДА А САМО ТИЯ ДВАМАТА А КОКОРЧО ДАЛИ СИ Е ОБУЛ ГАЩИТЕ ДЕТ МУ ГИ ПОДАРИХА / КОЛКО ТЪЖНА КАРТИНКА КИРЧО КОКОРКО МРАВОЯДА БУЦИ НАРЕДЕНИ ЕДИН ДО ДРУГ И УМНИЦИТЕ ГЛАСУВАТ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДОКО

    0 1 Отговор
    МНОГО ТОЧНО..НИКАКВО ДЖИЖИ БИДЖИ С МАФИОТСКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол