Last news in Fakti

5 Април, 2023 09:21 2 253 22

"Държавен резерв" изненадва с нови мегапоръчки за закупуване на горива през Стоковата борса

  • държавен резерв-
  • горива

В условия на неприет държавен бюджет и разходи, ограничени в рамките на миналогодишните лимити, агенцията пусна през януари поръчки за над 300 милиона лева

"Държавен резерв" изненадва с нови мегапоръчки за закупуване на горива през Стоковата борса - 1

Държавният резерв би всичките си рекорди по обявяване на огромни поръчки за горива в последните две години. Резервът постоянно влиза в нови и нови процедури за стотици милиони левове, за които получава редовно извънредни инжекции. Преди седмица агенцията получи поредните 40 млн. лв. за горива, съобщи "Сега".

С тези пари държавният резерв следва да закупи нови видове и количества горива с цел „преодоляване на последиците от кризисни ситуации“. За какво точно става въпрос, не се разбира от правителственото прессъобщение от точно три изречения.

Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че в условия на неприет държавен бюджет и разходи, ограничени в рамките на миналогодишните лимити, агенцията е успяла да обяви през януари две огромни обществени поръчки за закупуване на горива. И двете поръчки са от 12 януари 2023 г., като първата е за доставка на 52 146 тона бензин без биокомпоненти с прогнозна стойност 124, 63 млн. лв., а втората – за доставка на 75 695 тона дизел с прогнозна стойност 189 995 000 лв.

Това са огромни обеми, като количествата допълнително изненадват на фона на обявените през миналата година поръчки за доставка на същите горива. През януари 2022 г. резервът пусна поръчка за дизел за 70 млн. лв. (прогноза), за бензин през март – за 214,55 млн. лв., и трети път – мегапоръчка за дизел през октомври с прогнозна стойност 225 млн. лв. За тази поръчка също се наложи отпускане на извънредни средства от бюджета, като тогава служебното правителство насочи към агенцията допълнителни 50 млн. лв.

Прегледът на тези поръчки показва странна особеност – някои от тях не се изпълняват докрай. Това може да е свързано с наличните средства в агенцията, но пък прави напълно необяснимо защо агенцията продължава да обявява мегапоръчка след мегапоръчка, след като няма пари, и дали смята да изпълни всички докрай. Така например по последната поръчка за дизел от октомври 2022 година с прогнозна стойност 225 млн. лв. има направена само една доставка– на 4856 тона, за 9,4 млн. лв. По нищо не личи тази процедура да се е изчерпала, а в същото време е обявена нова за близо 190 млн. лв.

Частично е изпълнена и друга поръчка – за доставка на бензин за 214 млн. лв. от 2022 г. Реално е доставено гориво за 50 млн. лв. Сега се обявява нова поръчка за 124 млн. лв.

Тези огромни обеми ограничават броя на фирмите, които могат да участват в сделките на резерва, които не се реализират през класически обществени поръчки, а на стоковата борса. В тази търговия с горива през годините с резерва имаше тотален монопол – от страна на „ЛУКойл“, но в последните години поръчките се разделят между двама играча – „Бент Ойл“, свързвана с Младен Михалев, и „Инса Ойл“ на Георги Самуилов. Програмният бюджет на държавния резерв не хвърля особена яснота за сделките на резерва – като само в част от случаите причината за това е засекретяването на информацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    17 1 Отговор
    Не ми гледайте в паничката! Нямате ли какво да плащате? Ами да ви повдигна нещо? Данък? Лихва? Айде марш на касите за плащане. Благодаря.
  • 2 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Руски горива през 3то краварче на Комисионката! Хитри са като куца мравка на олимпиада.

    Коментиран от #5

  • 3 да го ... пенционерите

    18 0 Отговор
    и работещите бедни тоже!
  • 4 запознат

    21 0 Отговор
    Ами ,обяснението е просто /за огромните поръчки на агенция ДР/ - КОМИСИОННИ /по възможност - в кеш/ !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Наивко

    19 0 Отговор
    Че се крало (и се краде ,и ще се краде) в тази държава е вярно ,ама че чак толкова много може да се краде ,както сега - не го вярвах.
  • 7 Дааа

    16 1 Отговор
    Разбирате ли, че прокуратура няма и всичко цоца на воля. Погазиха се всички закони и етики за далавери да има..
  • 8 кон Статация

    19 5 Отговор
    При ГЕРБ се гепеше горе долу умерено ,ама след поголовното гепене при променкаджиите ,вече никой няма срам.
  • 9 провинциалист

    15 2 Отговор
    Нямало яснота? Как да няма? Едни пари от моя и твоя джоб отиват в нечии други джобове. Като се изтъпани скоро някой пишман евроатлантик и започне да се бие в гърдите, че е спасявал страдащият украински народ от руската агресия, ще стане още по-ясно.
  • 10 гост

    14 1 Отговор
    Сега е моментът! На служебните им изтича срока ...
  • 11 Импий Чмънтов

    14 3 Отговор
    На Радевчето му трябват парици за захранване на новите партийки ,които си спретна и на които ще става вожд след като му изтече мандата. Нали се готви за НОВИЯТ ЛЯВ (левашки) проект.
  • 12 Ох ох

    16 1 Отговор
    Айдеее още 300 000 000 за окраина.
  • 13 Няма нафта, няма газ

    9 1 Отговор
    При герп/дъоъсъ кражбите (включително и от държавния резерв) бяха около десет милиарда (5млрд. евро) годишно, бяха си записани в бюджета и законово оформени. Това сега са дребни пари.
  • 14 Перо

    10 2 Отговор
    Последни удари на служебното правителство! Сега му е времето, защото повече никога няма да бъдат министри и шефове на агенции! Да не забравят обаче, че Гешев не е махнат и на него малко му остава за добро постилане за бъдещето!
  • 15 СЗО

    6 0 Отговор
    Не е важно колко е доставено. Важно е колко е платено.
  • 16 Да попитам

    8 0 Отговор
    Хм,
    Някои жълтопаветници не влизаха ли в джипа на Маджо по време на протестите?
    И после не бяха ли в едно правителство?
    И бащата на сегашните им коалиционни партньори и служебното правителство не е ли един и същ?
    Когато много случайности се съберат на едно място, няма нищо случайно.

    Коментиран от #22

  • 17 Окей

    5 1 Отговор
    Март месец бензина и дизел тъкмо бяха в пикът си. Ако тенденцията на поскъпване продължи, а поръчката не е изпълнена докрай е възможно, рестото да се трансформира във фючърси, и да се възвърне част от парите. Като цяло, доста тенденциозна статия която не описва как и защо, кои механизми работят. Непрофесионално. Според мен, като собственост на Америка, просто сме им купили бензин и дизел.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Спекула
  • 19 българина

    7 1 Отговор
    хващам бас че ДР ги праща в украйна сиреч бедна България храни американски интереси, но пък си имаме визи и безплатни бази. Този прозззз народ за каквото е гласувал това ще получи, ни повече ни по малко
  • 20 гост

    5 1 Отговор
    Не разБирам много от тяхните далавери, но къде отиде горивото от резерва за да се обяви обществена поръчка за ново? Дали не е изтекло в канала а може би, е изпратено за трета страна....сещате се за коя! Смятам, че някой трябва да даде отговори! С нашето левче от горивата ли финансирахме войната в Украйна, за да се налага да пълним пак резерва с обществени пари?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СЗО

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да попитам":

    Ако смяташ Боно за жълтопаветник....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове