Last news in Fakti

7 Април, 2023 09:55 1 611 17

Половината от пенсионерите у нас ще получат добавки за Великден

  • пенсии-
  • пенсионери-
  • добавки-
  • великден

Коледните и Великденските добавки не е плащане, което зависи от осигурителния принос на лицата, а е предвидено от страна на държавата за подкрепа на това да се посрещнат определени разходи в определени празници

Половината от пенсионерите у нас ще получат добавки за Великден - 1

Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки от 70 лв. Това каза в студиото на "Денят започва" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той заяви, че Коледните и Великденските добавки не е плащане, което зависи от осигурителния принос на лицата, а е предвидено от страна на държавата за подкрепа на това да се посрещнат определени разходи в определени празници. Припомни, че когато миналата година е имало коледни добавки от 70 лв. за всички пенсионери, много са заявили, че не е справедливо, защото и хора с над 3000 лева пенсия са получили помощ.

"Така че сегашният вариант е най-справедливият подход, защото става дума за подкрепа на онези, които имат най-голяма нужда, а именно тези, които получават пенсия до границата на бедността. Това са почти половината пенсионери", каза Лазаров.

Министърът обаче допълни, че винаги когато има граница, под която се получават тези плащания, се появява т.нар. "синдром на границата".

Причината да не получат добавки всички пенсионери е по-скоро законодателен, а не финансов.

Социалният министър уточни, че приетият удължителен закон от НС за държавния бюджет и бюджета на ДОО не предвижда гъвкавост по отношение на механизмите, които може да използва служебният кабинет. Поради тази причина основният проблем е свързан с липсата на нормативно основание да се извърши подобен разход.

Лазаров заяви, че съгласно действащото законодателство са имали възможност да осигурят изплащани разходи, които да бъдат в същото равнище като предходната година. Тогава разходите по консолидираната фискална програма са малко над 12 млрд. лв, а в този момент те са малко над 15 млрд, каза той. Това, според министъра, означава, че с политиките приети от предходните две Народни събрания се оказва, че има сериозно напрежение в разходната част.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По една

    7 0 Отговор
    агнешка плешка ва Великден.........

    Коментиран от #3

  • 2 Аааааа казах ли ви

    4 0 Отговор
    че от днес започва изплащането на пенсиите!😁
  • 3 Ааааа казах ли ви

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "По една":

    и четвърт козунак
  • 4 Мемфис

    10 0 Отговор
    Е, както изглежда половината пенсионери в такъв случай трябва да са ПОД АБСОЛЮТНИЯТ ПРАГ НА БЕДНОСТ!
  • 5 ХАОС И РАЗРУХА

    7 8 Отговор
    ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ РАДЕВ РАЗДЕЛИ ХОРАТА И НАСАДИ ОМРАЗА.
  • 6 ДА ПОПИТАМ

    9 7 Отговор
    Какъв морал бе папагал, баща ми има 35 години работа под земята - миньор и взема прилична пенсия за БГ стандарта. Леля Гичка, сгъваше носни кърпички в ТПК "Първи май", а после направи семейният гараж на кафене и не плащаше никакви осигуровки, вееше си цял ден оная си работа, сега взема пенсия 560 лв. Значи, справедливо и морално е мързела в България да бъде стимулиран , а истинският човек, който се е потил и си е давал здравето да го считат за глупак. Никой не ви е виновен , че политическите некъдърници фалирахте държавата, крадахте, като башибузуци. Затова младите хора да вземат еднопосочен билет и Терминал 2.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Давате на онези хитреци

    8 4 Отговор
    Които умишлено са скривали дохода си за да не внасят осигуровки! А на честните и лоялни към държавата отново Среден пръст! До кога Управителя на Нои ще се крие и мълчи! Защо потъкхте швейцарското правило? Ето затова младите няма да внасят пари на държава- защото тя те лъжи и ограбва!
  • 8 Българските турци

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "ДА ПОПИТАМ":

    Моралът се крие в твоя коментар . Никой никого не е карал насила да работи под земята,всички хора по стечение на съдбата са положили някакъв труд за препитанието си и пенсионните години не би трябвало да се третират като време за възмездие или търсене на сметка . Държавата определя условията по възможно най справедливия начин...пък и Исус Христос казва , "Ако имаш две ризи , дай едната на тоз който няма и една" ... Нали ?!...

    Коментиран от #12

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Таива сложни..........статистики давате....Нещо по простичко да кажете.........Колко пенсионери Месечно или но тримесечие СПИРАТ ДО СИ ВЗЕМАТ ПЕНСИИТЕ..................................................???
  • 10 Тези пенсионери получават пенсии под

    7 1 Отговор
    Линията на бедност от 504 лева, а това означава че Гугутков всеки месец ги ощетява с поне 37 лева! Жалки лицемери сте всички хората тънат в мизерия и за тях пари няма, но Урките има за 4-5 звездни хотели!
  • 11 грешно решение

    3 0 Отговор
    Първо, защо добавките се обвързват с големите празници, заради което очакването около тези дни се "реже с нож".
    Второ, защо решението е само за пенсионерите, след като парите не се изплащат от пенсионният фонд, а от държавният бюджет.
    Трето, би трябвало да се каже веднъж завинаги, че всички, които са с доходи под прага на бедност имат право на добавки веднъж или два пъти годишно, и всички останали няма да имат очаквания.
    В противен случай се настройват хората едни срещу другите, защото когато се сложи думата "пенсионери" в едно решение, и в допълнение се пише, но "не всички", става някак репресивно.
  • 12 ДА ПОПИТАМ

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    По Вашата логика драги и лелката можеше да работи под земята, но е предпочела лекото и мекото? Сигурно сте запознат как повечето работодатели осигуряват на минималната заплата , а реално другото е "под масата". Да не говорим за тези , които изобщо не се осиуряват. Има и една друга категория пенсионери - реститути, те също са с минимална пенсия и ще получат добавката, но ще получат и завидният неам за месец април. Относно Христовите слова, винаги на Велик ден ще дадем на тези които нямат и на тези които имат яица, козунак и парче агнешко месо, както и за Байряма съседите ще датат баклава и курбан. Но МОРАЛЪТ драги си остава в политиците, които унижават българският пенсионер.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НЯКОЙ

    0 2 Отговор
    Служебният кабинет на радев, който се справи добре с пропагандата за хаос, студ и фалит на държавата, завършва триумфално, че няма пари за великденски добавки на част от пенсионерите ! Едва ли ще получите поздравления за празника от благодарния български народ !
  • 15 Пенсионер

    3 2 Отговор
    Добре, че бяха ПП, защото миналата година чувствително вдигнаха пенсии, заплати и социални плащания. А Коледната добавка бе дадена на всички пенсионери. Това е справедливото. Или на всички, или на никой. Поклон пред държавницити Патриоти, Кирил Петков и Асен Василев
  • 16 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Да се чете: Великденска.
  • 17 Наблюдател

    4 1 Отговор
    Във "фалирала" Гърция дадоха Великденски бонуси на всички пенсионери. У нас умниците от Правителството на Гълъб Донев дадоха Великденски бонус на половината пенсионери. Другата половина пенсии, а те са над 1 милион, не заслужават такава награда.. Наказани са от Правителството.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове