Last news in Fakti

10 Април, 2023 07:43 2 448 25

7410 души са придобили българско гражданство на основание произход през 2022 г.

  • гражданство-
  • македонци

Македонците са най-много, следват украинци и турци

7410 души са придобили българско гражданство на основание произход през 2022 г. - 1

Всеки ден по един руснак получава български паспорт. Това сочат данните на комисията по българско гражданство към президентацитирани от "Сега". 356 руснаци са взели българско гражданство през 2022 г., пише в последния доклад на комисията. Войната, която Русия започна в Украйна, обаче засега не е променила тенденциите. През 2021 г. български паспорт, който отваря вратите за ЕС, са получили 479 граждани на Руската федерация. Година по-рано броят им е 485.

Руснаците обаче са едва на седмо място сред хората, които са придобили българско гражданство през годината. За пореден път в челото на таблицата тук са македонците - 1992-ма. На второ място са украинците - 1639, следвани от турци - 1290, сърби - 556 и албанци - 517. Преди руснаците се нареждат и молдовците - 476.

Сходна е картината и за предходните две години, с тази разлика, че тогава македонците, станали българи по паспорт, са в пъти повече. През 2021 г. и 2020 г. българи са станали съответно 7696 и 9098 македонци, 1547 и 1926 украинци, 1269 и 997 албанци, 1145 и 899 турци, 1127 и 1221 молдовци, 1053 и 1228 сърби.

През м.г. 202-ма израелци също са получили българско гражданство. Българи по документи са станали и 86 души от Сирия, 50 от Армения, 33-ма от Ирак и 23-ма от Виетнам. Българско гражданство са взели и 13 души от Европейския съюз.

Общо през годината 7410 души са придобили гражданство на основание български произход, родител български гражданин, обща натурализация. Българското гражданство е възстановено на 2660.

По предложение на министъра на правосъдието заради различни нарушения е отменена натурализацията на 13 души.

С указ е отменено българското гражданство на 247 души. В тази категория попадат българи, които трайно са се установили в друга държава и са поискали да придобият нейно гражданство, а тя не търпи двойно гражданство. Българите, които са се освободили от гражданство през 2022 г., са взели паспорти от различни места, включително Беларус и Русия. В тази графа попадат още хора, които са искали да станат граждани на Великобритания, Германия, Испания, Нидерландия, Полша, Северна Македония, САЩ и др.

Златни паспорти

Преди година влезе в сила промяна в закона, с която беше премахната възможността за получаване на т.нар. "златни паспорти" - гражданство срещу инвестиции. От началото на 2022 г. до законовите промени няма издадени укази за златни паспорти, пише в доклада на президентството. През 2021 г. са дадени 9 златни паспорта.

Заслужили

По заслуги обаче българи са станали 8 души. Според доклада България е имала интерес да ги натурализира за развитие на българския спорт: баскетбол, класическа борба, кикбокс, футбол. Всички тези предложения за придобиване на българско гражданство са били направени от спортния министър. Година по-рано по заслуги е дадено гражданство на 15 души, 9 от които спортисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на сидеров

    18 3 Отговор
    интересно ! турци с български произход !? днк тест ли им направиха !?

    Коментиран от #4

  • 2 Плащат

    19 0 Отговор
    и придобиват ! И произход , и тескере !
  • 3 агент Иван съм от ДС

    10 2 Отговор
    Ех тези с македонските тескерета можеха да минат през мен.
  • 4 Деца

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "фен на сидеров":

    на изселници с двойно гражданство !

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Aлфа Bълкът

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Деца":

    Сега с тези заметресения доста хора ще се върнат, а и предпочитат старините да са им по Родопите, а не в Анадола.
  • 6 Автора не е запознат

    11 1 Отговор
    В СЕВЕРНА македония има само 180 000 македонци! Те са отишли в Солун и с доказан произход да получили паспорти от там! А останалите мразят България не искат европейски паспорти за да работят в Европа! В Кюстендил, който северняк си плати му вадят паспорт! Доста цигани от РСМ са получили паспорти от там! Преди дни ми попадна един такъв, и го поремонтирах(правеше се на македонец)
  • 7 завод

    10 7 Отговор
    Всеки ден по един руснак получава български паспорт. НЕ ПО ЕДИН,А ПО 100.РУСНАЦИТЕ И РУСКИНИТЕ СА НАШИ БРАТЯ И СЕСТРИ. ЗА ТЯХ МОЖЕ,НО НЕ И ЗА БЕЖАНЦИТЕ ОТ АФРИКА.
  • 8 Валентин

    11 2 Отговор
    Маке и турци - НЕ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тати

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Деца":

    Да им се анулира веднага!
  • 11 Валентин

    6 4 Отговор
    Руснаци - ДА! Даже е малко само по 1 на ден
  • 12 Фори

    13 1 Отговор
    Братята македонци искат български паспорт но български културен център не искат!
  • 13 ПСР

    13 1 Отговор
    А защо се"дава"на граждани на РСМ?

    Нали нямат нищо общо с нас-фашистите,татарите?
  • 14 И още ще станат

    11 7 Отговор
    Западът загива в момента. Всеки, който някога е бил български гражданин или поне има български корени, ще се опита да излезе от тяхното блато. Ако България успее да се освободи от Еврозоната, от НАТОто, от ЕС тя ще бъде един от малкото ОСТРОВИ на СВОБОДАТА в света. За сега има още такъв чудесен шанс. Нека всички наши деца, родени в чужбина, да се завърнат, всички гурбетчии също да се върнат, всичките умни и учени, също да се завърнат... И тогава с техния опит "навън" и с парите, които са изкарали там ще "дръпнем" силно напред: силна индустрия, силна икономика, висок стандарт на живота, стабилни цени, наши производства на храните, а не найлонови домати от Холандия и сирене от тебишир. Мъжът ще си е мъж, жената ще си е жена. Децата ще са си това, с което са си родени... Никакви 100 пола. Семейството ще си е нещо нормално за добро възпитание на децата. Западналите искат всичко това да унищожат и доста успяха за съжаление. НО сега ако се спрем, ще се оправим...
    За силна и свободна България!

    Коментиран от #16

  • 15 Пламен

    13 0 Отговор
    Македонците взимат бг гражданство единствено по користни причини. Така живеят и работят в ЕС, а други ползват безплатно нашите висши учебни заведения

    Коментиран от #23

  • 16 Ник.а

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "И още ще станат":

    Значи, ако съм разбрал правилно- досега бях "предател", а от днес нататък не съм и трябва да се върна за да ми използвате парите,че да просперирате??!
    Алоооу, на какви наркотици си ??

    Коментиран от #22

  • 17 Въпрос?

    6 1 Отговор
    А защо се дава българско гражданство на евреи ?? Те какво общо имат с българите, те били ли са 500 години под турско робство? Пращат ги за да ни окупират, както са превзели цвла Европа!
  • 18 Перо

    5 0 Отговор
    За Северна Македония трябваше да има краен срок за приемане на документи и процедура за клетва, данъци, избори, история и т.н., мерки подобни на американските! “Макетата” нямат никакво чувство за родова принадлежност и държавнотворен народ в РСМ и БГ паспорта придоби меркантилен характер! Иначе македонистите от партиите и правителство газ пик…т, приелите БГ гражданство да не се осъзнаят, че ще ги пометат! Заради БГ населението, им е така направена Конституцията с изброяване и право на живеене на народностните групи, където българите са отхвърлени и заради българското население прокараха “закон” със стара дата за клубовете и организациите! В крайна сметка вола рие, то на врата им пада! БГ трябва да оказва финансова и методическа помощ на нашите сънародници за делата в международните съдилища за правата на човека и да пълни папката за вето на измислената държава!
  • 19 Стратега

    3 0 Отговор
    Малко тенденциозн е Красимир! Много е русофоб тоя Красимир
    Не руснаци а руски граждани с български произход! Над половин милион са българите живеещи от хилядолетие в Русия, Украйна, Молдова, а да не говорим за С. Македония, Гърция итн.
  • 20 Килгор Траут

    4 1 Отговор
    Авторът на статията прави ли разлика между гражданство/поданство, етническа и народностна принадлежност, национално самосъзнание и произход? Ясно се казва, че по-голямата част от тези хора са придобили документи въз основа на доказан български произход! Т. е. те са македонски, молдовски и украински (бесарабски) българи. Не знаем какви са тези от Р Турция, но тук влизат и други случаи, напр. с поне един родител, който е български гражданин. Вероятно повечето от тях са такива. Но може да са от цариградските или от малоазийските българи. Или от малкото останали българи в Одринска Тракия. Важното е, че искат да бъдат български граждани. Това ясно показва несъстоятелността на глупавите твърдения как България ,,загива" или пък съвсем невярното, че България е най-бедната страна в Европа. Не другари, нито загиваме, нито сме най-бедни. Имаме най-ниски трудови доходи в ЕС, но това е съвсем друго нещо, а и си зависи само от нас дали ще е така. Но пък може би греша и тези хора, предизвикващи периодично задръствания по границите с по-богатата Гърция, да са просто някакви отчаяни бедняци на последно пътешествие към старите български земи... Или пък тези, които давят мъката си със сръбска скара пак из други стари български земи. И все ЕС, САЩ ( те са още ФАЩ, Краваристан, Козяк и под.), дЖендърите, Урсулата и Макаронът, еврогеите и кой знае още какви зловещи конспиратори са им виновни. Ами, просто е решението, другари: чемодан, вокзал, Москва. Можно и в Магадан... А, да,
  • 21 Айде пак тоя със сбъркания словоред

    1 0 Отговор
    Няма статия, в която да не променя смисъла на изречението и настава пълна смехория. След заглавието спрях с четенето.
  • 22 Ми не си разбрал правилно

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ник.а":

    Ако се върнеш, то ще е от зор. И винаги ще си останеш предател.
  • 23 Да и от

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    Лично наблюдение завършват с отличен, без особено да са полагали някакъв труд за това! Просто си казват, че са македонци и си получават висока оценка, а да не коментирам за какъв университет в София става въпрос !
  • 24 Бъргария

    0 0 Отговор
    Се топи с подкупни олигофрени,които продават паспорти!
  • 25 Ооо

    0 0 Отговор
    Ако спрете това припознаване и има истински условия за гражданство ще станем една малко по уважавана нация. За справка - тия дето най не ни разпознават като нация - макетата, най-много искат да са българи! Крайно време е също да се забрани двойното гражданство също и в България! Хубаво е да си горд и достоен като си с дадено гражданство, не да имаш няколко паспорта и да се развяваш както ти скимне и да говориш после и за права и за принадлежност! На всички е ясно, че всеки един издаден паспорт е още 1 глас на избори, още 1 брой човек при национални бюджети, преброяване, планиране на разходи и т.н !
    Другата простотия със паспорт по заслуги е също мега простотия… какви заслуги да видиш тъмните от ЦСКА да играят мач ли, за което заплата вземат? Тогава това български отбор ли е ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове