Last news in Fakti

10 Април, 2023 16:44 2 843 58

Иван Кръстев: "Финалната битка" за демокрацията

  • иван кръстев-
  • демокрация-
  • избори-
  • българия

Вотът дава глас на всеки гражданин, но го лишава от възможността да представи интензивността на своите убеждения

Иван Кръстев: "Финалната битка" за демокрацията - 1

Днес в много демократични държави по света се води "финална битка" - запомнящата се реплика от стария социалистически химн "Интернационалът" е подходящ рефрен за голяма част от съвременната демократична политика. Това пише в свой материал за Financial Times политологът Иван Кръстев - редактор във FT и председател на Центъра за либерални стратегии в София. След изборите на 2 април той задава въпроса: Може ли демокрацията да работи, ако една голяма група от гражданите вярват, че да изгубиш изборите, е равносилно на това да изгубиш държавата си? За да отговори, Кръстев посочва редица примери от света.

Стартирайки президентската си кампания през 2024 г., Доналд Тръмп заяви на своите поддръжници, че са изправени пред суров избор - или ще си осигурят победа, или "страната ни ще бъде загубена завинаги". Това, каза той, е "последната битка". Подобен вик може да се чуе и в Париж, където от седмици стотици хиляди демонстрират срещу решението на президента Еманюел Макрон да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Протестиращите подхранват и по-широка антипатия срещу неговия имперски, "юпитериански" стил на управление. Настъпила е "финалната битка" и в Израел, където голям брой израелци са решени да попречат на дясното правителство на Бенямин Нетаняху да реформира - или, както те го виждат, да подчини - съдебната система. "Сега или никога" е положението и в Турция, където предстоящите избори изправят автократа Реджеп Тайип Ердоган срещу демократичната опозиция. "Но дали наистина участниците в тези митинги и демонстрации, при цялата си искрена убеденост, няма какво да губят?", пита Иван Кръстев.

Политологът пише, че след като миналата неделя е гласувал на петите парламентарни избори в България за последните две години - като все още няма гаранции, че ще бъде съставено правителство, се е замислил дали това усърдие за спасяване на демокрацията всъщност е съвместимо с дейността по управление на демократични държави. Може ли демокрацията да функционира, ако мнозинството от гражданите смятат, че да загубиш изборите, означава да загубиш страната си?

Френският мислител от XIX в. Алексис дьо Токвил е един от първите, които предполагат, че демократичната политика се нуждае от драма. Но демокрацията трябва и да се дедраматизира, продължава Кръстев в материала си за FT "Демокрациите не могат да понесат твърде много драма". На следващия ден след изборите всички мрачни събития от кампанията внезапно изчезват, проблемите започват да изглеждат решими и светът магически се връща към нормалното си състояние. Работещата демокрация изисква политически актьори, обучени по подобие на Бертолт Брехт, а не на Константин Станиславски.

Това означава, че те трябва да могат да се дистанцират от себе си в кампанията. За съжаление, магията на следизборното завръщане към нормалността, изглежда, е изгубена. Демократичната политика днес е погълната от чувство за изключителна спешност, в която няма място за компромиси. Това е политиката като сблъсък на две апокалиптични въображения. Вляво активистите за климата вярват, че ако не действаме сега - утре или вдругиден на Земята няма да има повече човешки живот. Десницата, от своя страна, е водена не от страха от края на живота като такъв, а от страха, че "нашият начин на живот" може би е на път да приключи.

И двете страни споделят усещането, че сме въвлечени във "финалната борба". И макар някои от опасенията на двата лагера да са съвсем реални и да изискват спешни действия от страна на обществото, радикализмът се е превърнал в стандартния начин за справяне със сложността и объркването, смята политологът. Проблемът според него е, че демокрацията не може да работи нито когато залогът е твърде нисък, нито когато е твърде висок. Демокрацията губи доверие, когато правителството се променя, но нищо друго не се променя. Но тя губи и самоограничението си, когато смяната на правителството променя всичко. При демокрацията загубилите избори се примиряват с поражението най-вече защото това не означава да се загуби твърде много - така или иначе, следващите избори никога не са чак толкова далеч. Изкуството на демокрацията е да се остави бъдещето отворено. Работата на изборите е да превърнат лудостта в разум и да превърнат страстите в интереси. Вотът дава глас на всеки гражданин, но го лишава от възможността да представи интензивността на своите убеждения. Гласът на фанатика, за когото изборите са въпрос на живот и смърт, и гласът на гражданина, който едва ли знае за кого и защо гласува, имат еднаква тежест. Резултатът е, че гласуването има двойствен характер: то ни позволява да заменим управляващите, като по този начин ни защитава от прекалено репресивната държава; но също така държи страстите под контрол и ни защитава от прекалено експресивния гражданин. В идеалния случай демокрацията кара апатичния човек да се интересува от обществения живот, като същевременно охлажда страстта на фанатика.

И двете страни споделят усещането, че сме въвлечени във "финалната борба". И макар някои от опасенията на двата лагера да са съвсем реални и да изискват спешни действия от страна на обществото, радикализмът се е превърнал в стандартния начин за справяне със сложността и объркването, смята политологът. Проблемът според него е, че демокрацията не може да работи нито когато залогът е твърде нисък, нито когато е твърде висок. Демокрацията губи доверие, когато правителството се променя, но нищо друго не се променя. Но тя губи и самоограничението си, когато смяната на правителството променя всичко. При демокрацията загубилите избори се примиряват с поражението най-вече защото това не означава да се загуби твърде много - така или иначе, следващите избори никога не са чак толкова далеч. Изкуството на демокрацията е да се остави бъдещето отворено. Работата на изборите е да превърнат лудостта в разум и да превърнат страстите в интереси.

Вотът дава глас на всеки гражданин, но го лишава от възможността да представи интензивността на своите убеждения. Гласът на фанатика, за когото изборите са въпрос на живот и смърт, и гласът на гражданина, който едва ли знае за кого и защо гласува, имат еднаква тежест. Резултатът е, че гласуването има двойствен характер: то ни позволява да заменим управляващите, като по този начин ни защитава от прекалено репресивната държава; но също така държи страстите под контрол и ни защитава от прекалено експресивния гражданин. В идеалния случай демокрацията кара апатичния човек да се интересува от обществения живот, като същевременно охлажда страстта на фанатика.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този кривоглавия ... е

    85 3 Отговор
    архитекта в сянка на 2/3 от "прехода" и всички подлоги във властта
  • 2 Щом

    78 2 Отговор
    и демиургът на "демокрацията" изпълзя на светло, значи новият хаитянски генерал-губернатор, яко ги е натиснал слугите.
  • 3 СОРОСКИЯ ДЪРВЕН ФИЛОСОФ

    72 5 Отговор
    и хрантутник на Цветелина Бориславова - любимата на Бандита от Банкая/ известна като ЦЕЦА СЕКСА/ не може да дава акъл на българите как да гласуват
  • 4 АЙДЕ ПЪТЯ

    84 3 Отговор
    Тоя индивид не спря да се прави на много учен и си мисли, че тука всички ходят с потури и геги
  • 5 Ърп

    74 5 Отговор
    Този на снимката е главният човек на Сорос в България. Господ гледа!
  • 6 ГРАЖДАНИНЪТ НА СВЕТА

    67 3 Отговор
    Иван Кръстев май само името му е българско
  • 7 честен ционист

    55 7 Отговор
    Демокрацията е във финалните си мъки.
  • 8 РАБОТАТА Е КАПУТ

    53 1 Отговор
    Щом куцо и сакато активираха да бранят "демокрацията"....
  • 9 Демокрацията

    55 5 Отговор
    САЩ я направиха мръсна дума както ценности също и още
  • 10 САМО ВЪЗРАЖДАНЕ

    54 14 Отговор
    ще спаси България от такива "доброжелатели"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Наистина

    52 14 Отговор
    дошло е време за ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 13 КАТО ВИДЯ ГО ТОЯ И КОМПАНИЯ

    55 5 Отговор
    и почвам да си мисля лоши работи за Сорос, Бориславова, Тиквата и всички отвратителни личности от Прехода към Ада
  • 14 Демокрация няма

    45 2 Отговор
    Сринаха я така наречените демократични страни! Приличат на "демократите" от 1944 г.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абе

    50 2 Отговор
    И този ли изпълзя от дупката си? Отдавна не е ръсил мозък с цели чаршафи .Изглежда че Диригента на либералната Капела, притиска яко цялата бивша,седесарска с, б ии рщина! Правителство на всяка цена! Център за либерални стратегии!?.Езуитско название на чужда централа,действаща единствено в интерес на Шефа им,зад океана.
  • 17 УСА боклук

    48 1 Отговор
    А хаааааа,
    изплува и галеното хранениче на " КОЗЯК КОЛЕЖ" завършило с пълно отличие
  • 18 Човекът предал родината си,

    48 1 Отговор
    живеещ във Виена и не му пука за нашата държава. Важно е да лакейства за да си живее във Виена ...

    Коментиран от #23

  • 19 Така е видял с двете си очи така е казал

    33 0 Отговор
    "Правителствата се сменят, но нищо в живота на хората не се променя". Приемам го вярно. Живял съм на средна възраст в България през 32г демокрация. Но, но за за малко хора живота се промени. Имаме милионери и двама милиардери. 2 милиона намериха живот и работа извън България. За много от останалите в България има бедност.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ХАХАХА

    28 0 Отговор

    До коментар #18 от "Човекът предал родината си,":

    Ти пък да не съжаляваш ,че не е в България? Мисля ,че имаме достатъчно предатели като него живеещи тук.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 нннн

    36 2 Отговор
    Празни разсъждения за нещо, което го няма. Демокрация означава ,,власт на народа". Не власт на демократите, на Европейската комисия, на Америка, на филанкишията... Къде по света има власт на народа?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Грантаджиев соросоид

    36 0 Отговор
    Хубаво го вижте тоя. Ако го срещнете, поздравете го подобаващо. Има за какво...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дедо ви...

    21 0 Отговор
    СРАМ: Калинки в НС – бакшиш, танцьорка на пилон и съблазнителка от „любовен телефон“
  • 30 00014

    19 2 Отговор
    Физшономиятя му, се изриви още повече след като си промени (финансово) и ориентацията.
  • 31 Браво

    2 30 Отговор
    Много умен човек
  • 32 байХЪ

    26 2 Отговор
    много думи пък не каза нищо. Нормално за риториката на евроатлантиците.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Уточнение

    28 2 Отговор
    Иванчо е председател на Центъра за либерални стратегии, чиято мисия е да бъде "независима неправителствена организация". На думи. А иначе има един въпрос-КОЙ ги издържа тези "независимите стратези"? Такова животно "независим" нЕма! Когато той каже КОЙ му плаща, тогава си струва и да му чета разсъжденията.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Човек

    5 14 Отговор
    Най-добре е да загърбим демокрацията и да станем руска губерния. Така драмата какво да избираме и как да живеем приключва. Каквото каже диктатора, това ще е. Ние ще се примиряваме безропотно и ще оцеляваме според неговите настроения. Така ще сме свободни от тегобата на вземане на решения и носене на отговорност. Ще сме безгрижни като малки деца, чийто живот зависи от родителите. Демокрацията е сложна. Тя е за големите. Ние не сме дорасли за нея.

    Коментиран от #39

  • 37 Читател

    9 1 Отговор
    За този господин може да попитате професор Нетков.Писател е човека.

    Коментиран от #43

  • 38 ФИНАЛНАТА БИТКА Е ДА СЕ МАХНАТ

    14 0 Отговор
    ИДЬОТИТЕ ПАРАЗИТИ ОТ ДЪРЖАВНАТА СОФРА !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 И този,

    8 0 Отговор
    във фейнешала на таймса-редактор.
    А,...защо минава всичко,чрез
    заплаха за държавата.То тук няма
    държавност- Българоубиецът се
    постара доста, чрез твойте министри.
    Но,взимането на държавата,явно
    е във финалната права.Кога бяха
    първичните промени,ти каза,че си
    бил наблюдател.Днес,си набъбнал
    до ценности,от които хората се
    отвращават.Чехът ни ги нарисува
    и ти къде си в тази рисунка???
  • 43 Ало

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Читател":

    Недков е писател ,но не е професор

    Коментиран от #44

  • 44 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ало":

    Възможно е но мисля че съм чувал така да се обръщат към него в интервюта,може и да реша.
  • 45 9689

    11 0 Отговор
    За продажници няма прошка,дори и господ не прощава.
  • 46 Биткаджията

    10 0 Отговор
    Соросоид, аман от нпо-та
  • 47 Гай Турий

    8 0 Отговор
    Крива опротивяла козя гад. Никой не те слуша. Народът вече те презира.
  • 48 НЕ БЕ , НЕ Е СЕРИОЗНО ТОЯ БОКЛУК ДА МИ

    6 0 Отговор
    ДАВА НАКЛОН , АМА ТОЙ Е ПО ТЪП И ОТ БОКО !
  • 49 ТОЯ ДРУГАР СЕ ПОЯВИ ДОСТА ПО РАНО

    7 0 Отговор
    ПРЕДИ ДЕМОКРАЦИЯТА - ДЕМЕК ГО ПОМНЯ ЧЕ Е ЧЕРВЕН ТА ЧЕРВЕН ! ВЕДНАГА ДА БЪДЕ ИЗФЪШКАН !
  • 50 бай Ставри

    6 0 Отговор
    Пак ще го напиша соросоиди гнойни. На този Господ му е изкривил физиономията, за да го бележи и да ни предупреди да се пазим и да не му вярваме. Амин !
  • 51 ганев

    9 0 Отговор
    НЕ Е ЧОВЕШКО НО ТОЗ ГОСПОД С ПРАВО ГО Е НАКАЗАЛ АЗ НЕ ИСКАМ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ БЪЛГАРИ ДА ГИНАТ ПО СЕЛАТА ЗАРАДИ КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ АЗ НЕ ИСКАМ ДА МЕ ЛЪЖАТ ЧЕ СЪМ ВЕЛИК ЕВРОПЕЕЦ А 33Г СМЕ НАЙ БЕДНИ В ТАЗИ ЕВРОПА АЗ НЕ ИСКАМ ДЖЕНДЪР УЧЕНИЯ В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА АЗ НЕ ИСКАМ НЕОБРАЗОВАНИ ВОНЯЩИ НА АЛКОХОЛ ЛИЦА НЕ ХОРА ДА БИЯТ И МАЛКОТО ОСТАНАЛИ ДОКТОРИ ПО БОЛНИЦИТЕ АЗ ИСКАМ САЩ И ЕВРОПА ОТ 1960 ДО 1980 ТОГАВА ИМАШЕ ДЕМОКРАЦИЯ ИМАШЕ СВОБОДА ИМАШЕ РЕД И ЗАКОННОСТ А ДНЕШНИТЕ СА 0 И ЗАТОВА ХОРАТА ГЛАСУВАТ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ ЗАЩОТО НАМАТ ИЗБОР ВЕЧЕ СЛЕД 33Г ДЕМОКРАЦИЯ
  • 52 Радио Ереван

    7 0 Отговор
    Лицето на човека е прозореца към душата му.
  • 53 сибирска лисица

    7 0 Отговор
    Тоя е като суромаха у главата от него мнение неща
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 АРЕС

    4 0 Отговор
    Във страшни мъки да ......
  • 58 пенко

    2 0 Отговор
    КРИВОЛИЦЕВИЯТ ТАПАНА Р -ПРАБУТАЛ СИНА СИ В ПОЛИТИКАТА --- НЕ Е ГЛЕДАЛ В ЮТЮБ - ВЕРСИЯТА НА КИТАЙСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ !!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове