Last news in Fakti

11 Април, 2023 15:49 1 883 23

Как се пускат фейк новини в българския фейсбук: Казал ли е Орбан, че Унгария трябва да напусне НАТО?

  • фейк новини-
  • фийсбук

Подобни лъжливи информации са в полза на българските сторонници за излизане на страната ни от ЕС и НАТО

Как се пускат фейк новини в българския фейсбук: Казал ли е Орбан, че Унгария трябва да напусне НАТО? - 1

В споделен над 500 пъти пост във Фейсбук се твърди, че унгарският премиер Виктор Орбан заявява в скорошно радиоинтервю, че е "време страната му да напусне НАТО", съобщи БНР и провери дали това е вярно.

Към поста е приложен видеоклип с част от интервю на Орбан пред унгарското национално радио "Кошут". Във видеото премиерът говори на унгарски език, а към него има субтитри на испански.

"Ние, гражданите на Унгария, не участваме във вашата война. Тя не е в наше име, не е в наш интерес - време е да напуснем НАТО и да решим твърдо, отколкото да се опарим като американски васал!", уж казва Орбан в българския "превод" на интервюто в публикацията във Фейсбук.

Видеото е от 31 март 2023 г., сочи надпис на испански език в клипа. На този ден Финландия стана 31-ият член на НАТО.

Проверка показва, че премиерът Орбан действително е дал интервю за унгарското национално радио на 31 март т.г. Видеосегменти от разговора са публикувани в официален акаунт във Фейсбук. Текстът на цялото интервю пък е публикуван на официалния англоезичен сайт abouthungary.hu. На същия уебсайт има и резюме на интервюто, публикувано от Золтан Ковач - държавен секретар за публична дипломация и отношения в унгарското Министерство на администрацията и правосъдието.

В цялото интервю изобщо не се споменава НАТО, нито се обсъжда или призовава за напускането на Алианса. А в дадения отрязък от 46 секунди Орбан говори за промяната в нагласите в Европа спрямо изпращането на оръжие за Украйна и за евентуалната възможност за изпращане на миротворчески сили в страната.

"В началото, преди година, дискутирахме възможността за изпращане на смъртоносни оръжия. Унгарците казаха не, а дори и Западът се колебаеше. Сега това вече не подлежи на дискусия. Въпросът сега е да изпратим ли танкове, самолети или тези подозрителни снаряди с ядрени елементи. И в дебата между европейските лидери, ние се приближаваме близо до точката, в която ще се смята за легитимно, приемливо и нормално да обсъждаме дали страните членки на ЕС да не изпратят под някаква форма мироопазващи сили. Близо сме до тази граница, която по-рано се смяташе, че не може да бъде прекосена", казва Орбан, според публикувания на официалния унгарски сайт текст. Субтитрите на испански език във видеото също отговарят именно на този текст.

Унгария става член на НАТО след референдум на 16 ноември 1997 г., на който над 85 на сто от гражданите гласуват в подкрепа на присъединяването към пакта. В последния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за 2022 г. се посочва, че подкрепата на унгарците за членството в НАТО е 77 процента (виж графиката по-долу).

Сходни резултати дава и унгарско проучване, резултатите от което са публикувани на 25 февруари 2022 г., което сочи още, че мнозинството гласоподаватели на партията на Орбан ФИДЕС също биха подкрепили членството в НАТО на евентуален референдум.

В заключение може да се каже: Твърдението, че унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че е време Унгария да напусне НАТО, е НЕВЯРНО. Такива думи са му приписани в "превод" на български език от интервю, в което Орбан изобщо не казва подобно нещо. Пълният текст може да се прочете и на английски език на официален унгарски сайт. Последни проучвания показват, че подкрепата на унгарците за членството в НАТО остава стабилна и над средното ниво за страните членки.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 13 Отговор
    Само е казал че САЩ е най големия враг на Унгария.

    Коментиран от #13

  • 2 Хихихи..

    12 7 Отговор
    Очилатото плешиво ганьовче демонстрира "замисленост"..

    Коментиран от #6

  • 3 НАТО

    10 11 Отговор
    обаче напуска Унгария, след референдум НАТО се присъединява към Руската федерация, на 1 май Путин тържествено ще обяви освобождението на НАТО и присъединяването му към трети украйнски фронт, който ще освободи братята българи!
    Амин!
  • 4 да де

    16 3 Отговор
    Как се пуска фейк ли! Гьобелсвеле казва нещо фактифейк го завтаря и така по веригата фейка става "истина".
  • 5 НАТО е цивилизационен враг

    6 4 Отговор
    Точно така ще резюмира и очилатият Йенс след като си приключи мандата.Все пак той е умен и коректен по възпитание човек.
  • 6 Теке

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Гкеда страшно да плаши възраждане

    Коментиран от #8

  • 7 Град Симитли

    18 3 Отговор
    Как се пускат новини, че Путин е болен от рак у българските медии?
  • 8 оФчара

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Теке":

    Нищо му и на другия цайс,макар да има Руско име.
  • 9 Мда

    17 0 Отговор
    Самият факт, че има индивиди, които се информират главно от фейсбук и тикток е плачевен и говори за умствения им багаж.
  • 10 Хаха

    5 13 Отговор
    Поредният жалък опит на копейките да манипулират избирателите си.
  • 11 Деций

    18 3 Отговор
    Казал,не казал,няма значение,важното е ,че всички Европейски държави +Турция трябва да излязат от това образование,създадено от САЩ,за техни лични интереси!На практика Европа е окупирана,само в Германия има повече от 220000 военни на САЩ,а това е повече от армията на Германия.СССР и Варшавския договор не съществуват,Войските от ГДР са изтеглени отдавна,обаче кърлежите останаха,за да държат в подчинени Европа!Златото на Германия -3200 тона и него го "пазят" в Ню Йорк!Там е Либийското,Иракското,а нашето е в Лондон!

    Коментиран от #14

  • 12 Факт

    4 0 Отговор
    А дали е така? Кой ще ми каже?
  • 13 Деций

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    То това е в пълна сила и за България,и за цяла Европа!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Е, как как ?!

    9 2 Отговор
    НашТе медии сте нагледен пример за фейк новини.

    Коментиран от #23

  • 16 явор

    4 1 Отговор
    Защо да вярваме на тебееее ????
  • 17 Всички

    5 2 Отговор
    Трябва да напусне нато
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АБВ

    1 1 Отговор
    Унгария трябва да бъде изритана от ЕС и НАТО
  • 20 Казуар

    2 1 Отговор
    С хора като Орбан с дебели вратове хората трябва да бъдат внимателни.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Лелеее

    3 2 Отговор
    Унгария става член на НАТО след референдум на 16 ноември 1997 г., ?!?!?!?!
    а ние тук на аборигените не разрешават
  • 23 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Е, как как ?!":

    Гледай и се информирай само от канала в Тубата на Костя Копейкин, товарищ. Там няма фейк, всичко е божата истина! 😂
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове